Реклама

Як діджиталізація впроваджується в мерчендайзингу

Цифрові технології сприяють розвитку всіх сфер діяльності, тим самим, спрощуючи наше життя. На часі дізнатися про те, як відбувається діджиталізація управління командами з продажів. Про досвід і практику впровадження в мерчендайзингу — в матеріалі
Čytaty latynkoju
Як діджиталізація впроваджується в мерчендайзингу
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як діджиталізація впроваджується в мерчендайзингу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цифрові технології сприяють розвитку всіх сфер діяльності, тим самим, спрощуючи наше життя. На часі дізнатися про те, як відбувається діджиталізація управління командами з продажів. Про досвід і практику впровадження в мерчендайзингу — в матеріалі

«NFC-гаманець», «хмарні рішення», «смарт-контракти», «4G»… Нові словосполучення з’являються в нашому активному лексиконі перш, ніж ми встигаємо навіть усвідомити сферу їх використання. І якщо раніше вони були чимось далеким і невідомим, зараз ми стаємо все більш відкритими до інновацій. Ба більше, у сучасному ритмі життя оптимізація процесів, яку пропонуєПерспективи та перешкоди цифрової економіки в Україні нам цифрова економіка, прямо пропорційна збільшенню кількості годин сну. Як діджиталізація впроваджується у сфері управління командами з продажу — давайте розбиратися.

Кому і навіщо потрібна діджиталізація

Варто зазначити, що діджиталізація впливає й на масштабну картину. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що завдяки розвитку цифрової економіки до 2021 року можна забезпечити додаткові 5 % до ВВП України. Так, незважаючи на масову любов українських компаній використовувати перевірені, але застарілі методи роботи, зараз спостерігається просування в цьому питанні. Усі, рано чи пізно, приходять до розуміння, що перехід у цифровий вимір неминучий.

Ніхто не хоче втрачати свій прибуток і аудиторію, яка впевненим кроком інтегрується в цифрові технології. Не обійшли стороною інновації й таку сферу, як мерчендайзинг. Зокрема, з’явилася низка онлайн-рішень конкретно для цього виду діяльності.

Чому мерчендайзинг потребує IT-рішеннь

Власна концепція мерчандайзингу — must-have для будь-якої компанії. Ні для кого не секрет, що для виконання поставлених завдань можуть використовуватися як ресурси власного відділу мерчендайзингу, так і мерчендайзингові агенції.

Який би шлях компанія не обрала, основним питанням для неї залишається одне: як тримати під контролем діяльність мерчендайзерів у «полі»?

Власне, ось тут у гру, у традиційному розумінні, вступає супервайзер — людина, яка здійснює контрольні візити в торгові точки з метою оцінки роботи мерчендайзера.

Мінуси такого підходу полягають у наступному:

  • часто супервайзер контролює тільки факт відвідування торгових точок і адекватність заповнення звіту мерчендайзерами;
  • якщо супервайзер усе ж займається оцінкою, він дивиться з особистої точки зору: відсутній аналіз сильних і слабких сторін, об’єктивна оцінка;
  • чисто фізично супервайзер часто не може провести повноцінний аудит у всіх підконтрольних йому торгових точках: як результат, компанія не може використовувати його звіти для розрахунку загальних показників по відділу;
  • відсутня оцінка роботи самого супервайзера: ніхто ж не відміняв людський фактор і бажання приховати помилку чи недопрацювання колеги.

Ефективність такого підходу на сьогоднішній день, при наявності альтернативи, можна й потрібно ставити під сумнів.

Про онлайн-рішення для контролю відділу продажів

З розвитком нових технологій мерчендайзингові агенції пропонують свої послуги у вигляді онлайн-додатків, які забезпечують повну автоматизацію роботи мерчендайзерів і супервайзерів. У такому додатку доступні функції:

  • відстеження маршрутів і тривалості візитів;
  • геолокації співробітників при вході в магазин і протягом дня;
  • фотозвіти з прив’язкою до промо, бренду, СКЮ (асортиментні позиції), категорії товару;
  • якісна аналітика: моніторинги цін, залишків, долі полки.

Такий підхід значно полегшує життя керівництва компаній. Припустимо, мерчендайзер вирішив схитрувати й обмежити виконання своїх обов’язків до звичайної перевірки присутності товару з асортиментної матриці на полиці, не докладаючи зайвих зусиль до забезпечення кращих позицій продукції. Раніше роботодавець цього міг би і не дізнатися.  Із онлайн-додатком йому набагато простіше відслідковувати ефективність роботи співробітників, розташування товару на полицях, і, відповідно, розуміти загальну картину, що склалася разом з уже готовою аналітикою за цінами і промо-активностями.

Як технології допоможуть у мерчендайзингу

Одна з основних цілей мерчендайзингу в поєднанні з онлайн-технологіями — це оптимізація процесів продажу; за допомогою мерчендайзингу ми можемо збільшити продажі до потрібного рівня. На щастя, сучасні технології спрощують нашу задачу. При використанні онлайн-платформ керівництво компанії може отримувати не тільки оцінку виконання мерчендайзингових стандартів польовим персоналом. Вони також отримують доступ до даниз оперативного трейд-маркетингу в динаміці. Це, у свою чергу, і є запорукою комерційного успіху будь-якої компанії.

До слова, вимирання деяких професій унаслідок автоматизації праці вже зараз змушує хвилюватись про те, чи не замінять усіх нас колись роботи. Та у всьому можна знайти позитив — у нас є час підготуватись до майбутнього й опанувати нові вміння вже сьогодні. Які ж професії будуть у потрібні в майбутньому — дізнавайтесяПрофесії майбутнього: чого варто навчатися вже зараз з матеріалу.

Share
Написати коментар
loading...