Реклама

De jure: Від IT в українських школах до нових правил вступу до лав поліції

Четвер — а значить, на часі рубрика De jure. Це — добірка новин, реформ та змін, пов'язаних із законотворчою діяльністю та державними інституціями. І цього тижня ми говоримо про таке
Čytaty latynkoju
De jure: Від IT в українських школах до нових правил вступу до лав поліції
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: Від IT в українських школах до нових правил вступу до лав поліції
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Четвер — а значить, на часі рубрика De jure. Це — добірка новин, реформ та змін, пов'язаних із законотворчою діяльністю та державними інституціями. І цього тижня ми говоримо про таке

Головними юридичними новинами минулої добірки були судові позови у месенджерах і психологічна експертиза водіїв. Які законодавчі новвведення принесли нам останні 7 днів — традиційно розповідаємо вам у правовій добірці четверга.

Міносвіти підписало Меморандум із соцпроектом «IT школяр»

Представники IT спільноти та інші учасники ініціативи «ІТ школяр» долучаться до створення нових програм. Зокрема — з інформатики, навчання вчителів, створення вимог до сучасного шкільного цифрового обладнання. Відповідний меморандум між Міністерством освіти і науки України та соціальним проектом «ІТ школяр» було підписано 6 квітня 2018 року в залі Колегії МОН.

Які позитивні зміни принесе Меморандум

Представники ініціативи вже вивчали іноземний досвід та представили своє бачення змін. Зокрема, вони презентували те, які 5 компетентностей мають бути в сучасного вчителя інформатики. Йшлося про володіння цифровими ресурсами, уміння формувати цифрові компетентності в учнів. Також є певні вимоги щодо їхнього навчання та оцінювання, розуміння сучасного інформаційного суспільства.

«Я часто повторюю, що найкращі проекти МОН, які нам вдалося здійснити, ми робили в співпраці з громадськістю. Я рада бачити, що до ініціативи «ІТ школяр» приєдналися і наші партнери, з якими ми вже маємо успішний досвід впровадження змін, це викликає довіру», — зазначила під час підписання Лілія Гриневич.

Також йшлося про 5 модулів, за якими, на думку представників проекту, мають навчати дітей:

  • вміння дітей представляти та аналізувати дані,
  • розуміти мережеві технології, алгоритми та програмування, комп’ютерні системи,
  • усвідомлювати зв’язок ІТ та суспільства.

Водіїв з першим посвідченням позбавлятимуть прав назавжди у разі порушення

Уряд ухвалив постанову, згідно із якою у водія з тимчасовим посвідченням забиратимуть його назавжди у разі позбавлення права керувати.

Документом передбачено, що «повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та позбавлені права на керування транспортними засобами, не здійснюється»

Таким чином, водіїв, які отримали водійське посвідчення нового зразка, у разі правопорушення позбавлятимуть права керувати транспортом назавжди.

Нацполіція змінить підхід до оцінювання кандидатів на службу в поліцію

Основний «відсів» кандидатів відбувається під час складання нормативів. Тим кандидатам, які не вклалися у норматив на частки секунд, даватимуть змогу пройти іспит повторно за декілька місяців. Про це голова Національної поліції повідомив 10 квітня.

Більше про нововведення

За словами Сергія Князєва, за кордоном така практика існує вже давно. Якщо кандидат вмотивований і має бажання служити в поліції, але на фінальному іспиті не вкладається у норматив на декілька секунд, йому дають можливість «підтягнути» свої навички. Після кількох місяців додаткової підготовки він знову складає іспит. У разі успішного проходження екзамену кандидат вступає на службу до лав поліції.

Я вважаю, нам необхідно змінити підхід і давати шанс кандидату «підтягнути» за декілька місяців рівень своєї підготовки до належного рівня.

Глава поліції додав, що зараз в Академії навчаються 185 курсантів з 12 регіонів України. Серед них — слухачі з Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Київської, Івано-Франківської, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької та Херсонської областей.

Облаштування острівців безпеки на нерегульованих пішохідних переходах стане обов’язковим

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми. Відомство вносить зміни у нормативи будівництва щодо вулиць та доріг.

Які зміни планують запровадити

У частині підвищення рівня безпеки пішоходів вводиться обов’язкове облаштування острівців безпеки. Їх мають встановити на нерегульованих пішохідних переходах через проїзну частину дороги з 4 та більше смугами руху. Про відповідні нововведення повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«У Європі більшість переходів — наземні. При цьому наїзди на пішоходів та аварії за їх участю трапляються дуже рідко, тому що більшість пішохідних переходів облаштовані спеціальними острівцями безпеки. У новому проекті дорожньо-будівельних нормативів щодо вулиць і доріг передбачено обов’язкове облаштування острівців безпеки як на нерегульованих, так і регульованих переходах», — сказав він.

За словами Лева Парцхаладзе, такий крок посилить безпеку пішоходів та велосипедистів під час перетину проїзної частини та мінімізує кількість можливих дорожньо-транспортних пригод.

У новому проекті також передбачається встановлення тільки регульованих пішохідних переходів у разі неможливості облаштування острівця безпеки на нерегульованому переході

Мінімальна ширина острівця безпеки в місці пішохідного переходу повинна бути не менше 2 м. Мінімальна довжина складатиме 8 м. Острівці безпеки можуть облаштовуватися на розділовій смузі або шляхом звуження смуг руху до 2,75 м і вигину осі смуги руху.

Проект ДБН В.2.3-5:20ХХ «Вулиці і дороги населених пунктів» розроблений на заміну аналогічного ДБН 2001 року і буде затверджений найближчим часом.

МОН, Мін’юст та Гельсінська спілка підписали меморандум щодо правової освіти

Міністерство освіти і науки України, Міністерство юстиції України та Українська Гельсінська спілка з прав людини підписали тристоронній Меморандум. Його метою стала реформа правової освіти, розробка механізмів для якісних змін у сфері прав людини. Також він має сприяти налагодженню діалогу між суспільством і владою.

Які позитивні наслідки принесе співпраця

«Зі свого боку МОН гарантує інформаційну та організаційну підтримку освітніх заходів, які поширюватимуть знання про права людини. Зокрема, це стосується проекту «Я МАЮ ПРАВО», який проводить Мін’юст. Для нас важливо, аби школярі та студенти вже під час навчання дізнавалися про права та свободи, які гарантовані Конституцією та законодавством України. Крім того, важливо, щоб вони розуміли, як застосувати ці знання на практиці», — підкреслив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Меморандум також передбачає об’єднання зусиль у реформуванні правової освіти. Це допоможе реалізувати План заходів Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та виконати План дій Загальнодержавної програми з освіти в сфері прав людини.

За словами заступника Міністра юстиції, метою Меморандуму є допомога громадським ініціативам, які можуть налагодити конструктивний діалог між громадянським суспільством і владою. Об’єднуючи зусилля, ми діємо в інтересах розбудови в Україні демократичного громадянського суспільства

Для вирішення спільних завдань МОН, Міністерство юстиції та Українська Гельсінська спілка створюватимуть міжвідомчі робочі групи. У планах також є здійснення моніторингу поширення правової обізнаності.

Підписання документа збільшує можливості для виконання завдань, визначених у Плані дій з виконання Національної стратегії з прав людини, які стосуються питань освіти, і зокрема освіти в галузі прав людини.

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки

Кабінет Міністрів удосконалив процедуру реєстрації безробітних з числа випускників закладів вищої освіти

Цього тижня на засіданні Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою узгодив нормативно-правові акти з питань зайнятості населення з вимогами Закону України «Про освіту» та іншими чинними нормативно-правовими актами.

Зокрема, випускникам закладів вищої освіти, які навчались за державним замовленням і звернулися до центру зайнятості протягом одного року з дня закінчення навчання, не потрібно буде подавати направлення на роботу або довідку про надання можливості самостійного працевлаштування.

Також розширено перелік установ Державної служби зайнятості, які можуть видавати ваучери для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці.

За тиждень виконавча служба Мін'юсту стягнула 20,8 млн гривень заборгованості по заробітній платі

За тиждень, який пройшов з початку кампанії щодо стягнення заборгованості з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних із трудовими правовідносинами, державними виконавцями Мін’юсту стягнуто з підприємств-боржників 20,8 млн грн на користь 1 855 працівників. Про це заявила заступниця Міністра юстиції Світлана Глущенко, презентуючи результати кампанії за перший тиждень.

За словами Світлани Глущенко, починаючи з 2 квітня Міністерством юстиції ведеться активна робота щодо ліквідації заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

Для цього було:

  • створено регіональні штаби та мобільні групи для стягнення заборгованості по заробітній платі,
  • розроблено технологічну картку для державних виконавців щодо роботи з боржниками, які перебувають у процедурі банкрутства,
  • створено антирейтинги підприємств-боржників у всіх регіонах України,
  • забезпечено постійну взаємодію з органами ДФС, Державною інспекцією з питань праці, Національною поліцією та органами місцевої влади.

На жаль, грубі порушення трудових прав людей мають місце у нашому суспільстві. Міністерство юстиції бореться з цим явищем усіма можливими законними способами. За тиждень, який пройшов зі старту кампанії, маємо відчутні результати. Деякі підприємства погасили мільйонні борги перед своїми працівниками. Найкращі результати показали Рівненська, Луганська, Львівська та Київська області.

Світлана Глущенко

Заступник Міністра додала, що з початку року стягнуто Державною виконавчою службою стягнуто 116,2 млн грн заборгованості по зарплаті. При цьому заборгованість повністю погашена відносно 9 651 працівника.

Такими були головні законодавчі новини цього тижня, до зустрічі у добірці De jureDe jure: від судів у месенджері до психологічної експертизи водіїв — законодавчі новини тижня наступного четверга.

Share
Написати коментар
loading...