Реклама

De jure: від судів у месенджері до психологічної експертизи водіїв — законодавчі новини тижня

Протягом минулих 7 днів в законодавстві України сталася велика кількість нововведень. На часі пригадати, якими були 11 головних юридичних новин цього тижня — тематична добірка від редакції
Čytaty latynkoju
De jure: від судів у месенджері до психологічної експертизи водіїв — законодавчі новини тижня
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: від судів у месенджері до психологічної експертизи водіїв — законодавчі новини тижня
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Протягом минулих 7 днів в законодавстві України сталася велика кількість нововведень. На часі пригадати, якими були 11 головних юридичних новин цього тижня — тематична добірка від редакції

У попередній добірці De jure головними новинами булиDe jure: спаму — «НІ», паркування по-новому та просування експорту України: законопроект проти спаму, паркування по-новому та просування експорту України. Давайте поглянемо, які нововведення у сфері законодавства принесли нам останні 7 днів.

У Дніпрі відкрили перший правовий клуб

У Дніпрі відкрили перший правовий клуб, створений в рамках розвитку системи надання правової допомоги за підтримки Урядів США і Канади та Міжнародного фонду «Відродження».

Чому це важливо

За словами очільника Мін’юсту, правові клуби мають стати генератором інноваційних практик в сфері права. У Дніпрі відкрили перший з 5 таких правових клубів. Вже скоро аналогічні майданчики з’являться у найбільших містах в різних куточках країни — Києві, Харкові, Одесі та Львові.

Це перехід на новий етап створення інноваційних продуктів для посилення верховенства права і захисту прав людини. Я вражений можливостями правового клубу для юристів, адвокатів, громадських діячів та правозахисників. Це реальний шанс налагодити ефективну комунікацію між регіонами, проводити в режимі онлайн судові засідання, навчання.

Павло Петренко, очільник Мін'юсту

Окрім цього, тут обмінюватимуться досвідом та знаннями як співробітники системи надання правової допомоги та територіальних управлінь юстиції, так і представники місцевих органів влади, неурядових організацій, територіальних громад.

Посол США в Україні Марі Йованович наголосила, що відкриття даних правових клубів — це унікальний випадок, коли шлях від формування ідеї до його втілення зайняв усього рік. За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, робота новостворених правових клубів сфокусуються на реальних потребах громадян.

Наша кінцева мета – настільки змінити свідомість, щоб право стало звичайним інструментом для використання громадянами у повсякденному житті.

Олексій Бронюк, директор Координаційного центру з надання правової допомоги

В Україні ліквідовують податкові інспекції в районах

Кабінет міністрів України розпочав перший етап структурної реорганізації Державної фіскальної служби (ДФС). В результаті районні податкові інспекції втратять статус юридичних осіб і приєднаються до головних управлінь ДФС в регіонах.

Як реформуватимуть ДФС

Ліквідація районних органів ДФС — це перший етап структурної реорганізації ДФС. Це дозволить областях ефективніше виконувати основні функції ГФС, такі як аудит і робота з боргом. Райони натомість зможуть зосередитися на обслуговуванні платників. Наступний крок структурної реорганізації ДФС — створення єдиної юридичної особи в податковому напрямку ДФС.

Міністерство відзначаєВ Україні ліквідовують податкові інспекції в районах, що ухвалене рішення дозволить ефективно організувати роботу районів і областей. Після впровадження зазначеної ініціативи планується створення єдиної юрособи на рівні податкового блоку ДФС.

Для отримання водійських прав планують ввести психологічну експертизу

Кабінет міністрів має намір ввести медико-психологічний огляд при отриманні водійських прав. Нове правило передбачено в затвердженому урядом плані підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року, розробкою якого повинні зайнятися МВС, Мінінфраструктури та Міністерство охорони здоров’я.

Як саме планується здійснювати огляд

Спосіб здійснення психіатричного огляд кандидатів у водії в уряді ще вирішують. На думку членкині комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Оксани Корчак, Україна могла б запозичити іноземний досвід та впровадити тестове опитування.

Повинна бути експертиза, чи не є людина психічно хворою, не вживає наркотики і алкоголь. Щоб позбутися корупції в комісіях, які можна за гроші пройти, потрібні тести. У більшості цивілізованих країн використовують саме тести

Оксана Корчак

Зараз при проходженні медичної комісії лікарі перевіряють у базах, чи знаходиться громадянин на обліку у психіатра. Втім цього може бути недостатньо, вважає директорка автошколи EasyDrive Ганна Кушнарьова. На її думку, майбутні водії повинні ретельно перевірятися на адекватність.

Мінфін спростить податкове адміністрування та звітність

Міністерство фінансів започатковує проект «Податки Просто», який має на меті спростити адміністрування податків та подачу податкової звітності для платників. Україна займає 159 місце серед 190 країн по кількості часу, що витрачається бізнесом на підготовку податкової звітності за рейтингом Paying Taxes 2018. «Податки Просто» — це ініціатива Мінфіну для того, щоб консолідувати сили у пошуку рішень, спрямованих на поліпшення процедур адміністрування податків.

Що відомо про проект

Мінфін та ДФС працюватимуть над впровадженням сервісу з предзаповнення податкових декларацій, який дозволить мінімізувати кількість помилок при заповнення декларацій та значно скоротити витрати часу платників податків. На першому засіданні робочої групи обговорили формат подальшої роботи, а також коло питань, робота над якими триватиме далі у форматі підгруп, зокрема питання спрощення податкової звітності з:

  • податку на прибуток;
  • податку на додану вартість;
  • податку на доходи фізичних осіб;
  • акцизного податку;
  • трансфертного ціноутворення;
  • а також підгрупа з загальних питань податкового адміністрування та передзаповнення податкової звітності в електронному кабінеті платників податків.

Більше про проект можна дізнатися за посиланнямМінфін спростить податкове адміністрування та звітність.

Із 2 квітня українці можуть обирати терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів

Відтепер українці зможуть обрати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я. Алгоритм вибору лікаря та підписання декларацій прописаний в документі «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Навіщо підписувати декларацію

Підписання декларації — це, фактично, форма заяви. З її допомогою українці повідомлятимуть, що обрали конкретного лікаря і конкретний заклад. Інформація про вибір лікаря міститиметься в електронній системі охорони здоров’я. З липня 2018 року Національна служба здоров’я України направлятиме гроші із загальних податків у медичний заклад лікарю, якого обрала конкретна людина.

Відтепер вибирати лікаря можна у будь-якому закладі первинної допомоги незалежно від місця проживання або прописки. Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Обрати свого лікаря встигнуть усі. Міністерство охорони здоров’я рекомендує не відкладати це на кінець року. Головне, щоб кожен обрав лікаря, якому довіряє, і під час наступного візиту підписав з ним декларацію.

Підписуючи декларацію з конкретним лікарем, людина повідомляє державу, що оплата за її обслуговування має находити у цей медзаклад. Якщо людина захоче змінити лікаря, достатньо підписати декларацію з новим — стара автоматично скасується в системі «Електронне здоров’я»

Алгоритм підписання можна дізнатися за посиланнямІз 2 квітня українці можуть обирати терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів.

Opendatabot повідомлятиме про судові справи через месенджери

Opendatabot запустила можливість віддалено дізнаватись про відкриття та оновлення статусу судових справ. Про це повідомляє прес-служба Opendatabot. Відтепер необхідність перевіряти хід справи вручну відпала.

Як це працює

У чат-боті потрібно знайти свою компанію чи ФОП та обрати пункт «Пошук в судових справах» і підписатися. Надалі у випадку появи в судових реєстрах нових матеріалів – користувачі отримуватимуть сповіщення та інформацію через месенджери.

Метою нововведенняOpendatabot повідомлятиме про судові справи через месенджери є унеможливлення ситуацій, коли підприємець або компанія, будучи фігурантами судової справи, навіть не здогадуються про її розвиток. За допомогою відкритих даних розробникам вдалося об’єднати інформацію судового розкладу з іншими реєстрами. Відтепер, якщо ви підписалися на свою компанію чи ФОП і в судовому реєстрі з’явиться інформацію про судове засідання — ви отримаєте повідомлення.

Президент підписав Указ про заснування Дня поліції України

Президент підписав Указ про заснування 4 липня Дня поліції України.

Я порадився з Міністром (внутрішніх справ України — ред.) і сьогодні підписав Указ про запровадження нового професійного свята Дня поліції України 4 липня. Дякую за підтримку цієї ініціативи.

Президент уточнив, що мова не йде про перенесення цієї дати з 4 серпня на 4 липня: «Не перенесення, а заснування — так само, як ми заснували нову поліцію».

Петро Порошенко також наголосив, що починаючи реформу правоохоронної системи всі усвідомлювали, що цей процес буде дуже тривалим та вимагатиме багато зусиль. При цьому висловив звоє задоволенням тим, що українці побачили надзвичайно важливі зміни у правоохоронній системі, перші зрушення в роботі поліції.

Верховна Рада ухвалила новий законопроект «Про концесії»

Те, що рада ухвалила законопроект, є вимогою часу, оскільки чинне законодавство у цій сфері працює неефективно. Воно не забезпечує балансу інтересів та відповідальності сторін концесії. Новий законопроект відкриває нові можливості для співпраці держави та бізнесу. Також він забезпечить залучення інвестицій у соціальну, транспортну, енергетичну, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров’я та надання нової якості послуг для нашого населення.

Про що йдеться у законопроекті

Строк концесії може становити від 3 до 50 років. Ініціаторами концесії можуть виступати органи державної влади, які здійснюють управління об’єктами державної власності, органи місцевого самоврядування, державні компанії, а також самі потенційні виконавці концесії. Концесіонером можуть бути юридичні особи (резиденти та нерезиденти), окрім резидентів держави-агресора та інших осіб, перелік яких аналогічний переліку визначеному Законом України «Про приватизацію».

Концесіонер обирається на концесійному конкурсі, який проходить у чотири етапи:

  • попередній відбір претендентів;
  • подання конкурсних пропозицій учасниками;
  • оцінка конкурсних пропозицій і вибір переможця;
  • переговори з переможцем.

Детальніше про нововведення читайте у нашому матеріаліВерховна Рада ухвалила новий законопроект «Про концесії».

Кабмін підтримав передачу землі фермерам

Уряд погодив і передав на розгляд Верховної Ради України проект закону про передачу 500 тис. га сільськогосподарської землі у власність 23 тис. українських фермерів, які працюють на ній. Відповідне рішення озвучив Прем’єр-міністр України.

Українською землею мають володіти українці, а сільськогосподарською землею – фермери. Ми вносимо законопроект, який відновлює справедливість щодо фермерів. Схвалюємо і передаємо проект закону, який дозволить 500 тис га землі передати у власність 23 тис фермерам, які працюють на цій землі, обробляють її, але досі не мали права нею володіти.

Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр нагадав, що вже працює урядова програма підтримки фермерів обсягом 1 млрд грн, запроваджені механізми здешевлення техніки для фермерів і допомоги їм по різних сегментах виробництва.

Набув чинності Закон про нові правила перевірок харчових продуктів

З 4 квітня в Україні запрацює нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів. Ідеться про набуття чинності Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Що змінює закон

Новий закон щодо якості продуктів, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів. З іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції. Ключовими новаціями нового закону є ризик-орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження Акта перевірки.

Що буде за порушення закону

Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров’я людей. Наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м’ясо. Також, за новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з Актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним та мінімізує корупційні ризики.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тис грн — залежно від скоєного правопорушення

У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалитиВ Україні запрацює нова система контролю за якістю продуктів рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Рада підтримала за основу законопроект про нацбезпеку

Верховна Рада підтримала за основу з урахуванням пропозицій комітету президентський законопроект №8068 про національну безпеку України.

Про що йдеться в документі

Документ передбачає, що обсяг видатків на фінансування розвитку оборонно-промислового комплексу має становити не менш ніж 0,5%. У законопроекті передбачено, яким чином будуть координуватися та підпорядковуватися сили безпеки та оборони.

Зокрема, президент як верховний головнокомандувач керує всіма силами безпеки та оборони. Він оголошує війну та запроваджує воєнний чи надзвичайний стан, ухвалює рішення про загальну або часткову мобілізацію, видає накази, директиви з питань оборони, очолює Раду національної безпеки і оборони, призначає та звільняє секретаря РНБО та його заступників, призначає/звільняє вище командування ЗСУ (за рекомендаціями головнокомандувача) тощо.

Згідно із законопроектом, Генштаб ЗСУ в особливий період виконує функції стратегічного керівництва збройними силами, іншими складовими сил оборони і є робочим органом Ставки верховного головнокомандувача в разі її створення. Передбачено, що начальник Генштабу підпорядковується головнокомандувачу сил ЗСУ.

Окремо функціонує Оперативний штаб із командувачем Об’єднаних сил на чолі, причому командувач Об’єднаних сил також підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ. Національна гвардія виконує правоохоронні функції, проте із запровадженням воєнного стану входить до складу сил оборони та підпорядковується головнокомандувачу ЗСУ.

Міністерство оборони України є центральним органом виконавчої влади та військового управління, в підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України та Державна спеціальна служба транспорту. Міністр оборони, його перший заступник та заступники призначаються з числа цивільних осіб.

До зустрічі у наступній добірці De jure вже за тиждень!

Share
Написати коментар
loading...