Реклама

Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані

Занепокоєні тим, що Facebook відстежує ваші дані та передає їх невідомо кому? Можливо, варто видалити обліковий запис і спробувати інші месенджери. А як це зробити — у нашій картці
Čytaty latynkoju
Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Занепокоєні тим, що Facebook відстежує ваші дані та передає їх невідомо кому? Можливо, варто видалити обліковий запис і спробувати інші месенджери. А як це зробити — у нашій картці

    Чому це раптом виникла потреба видалятися із Facebook?

    Як ви вже напевно чули, у 2013 році розробник додатків Олександр Коган отримав несанкціонований доступ до понад 80 млн облікових записів та їхньої інформації у Facebook. Начебто він зробив це із метою проведення академічних досліджень — але потім якимось незрозумілим чином ця інформація потрапила до рук представникам компанії Cambridge Analytica, пов’язаної із адміністрацією тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа. У 2015-му вони ці дані активно використовували — і лише тоді представники соцмережі Марка Цукерберґа попросили їх видалити цей масив даних. Подейкують, що цього не сталося — і на виборах 2016 року різні сторони, котрі допомагали маніпулювати перебігом передвиборчої кампанії Дональда Трампа на його користь, скористалися цими даними з власною метою.

    Все б нічого, але розгорівся значний скандал. Марк Цукерберґ був змушений надавати пояснення у Конгресі. А 27 березня 2018 року група користувачів соцмережі подала позов до федерального суду зі звинуваченням адміністрації соцмережі та зокрема команди Facebook Messenger у незаконному збиранні інформації щодо телефонних дзвінків та текстових повідомлень, здійснених за допомогою цього застосунку.

    Те, про що раніше говорили лише прихильники конспірологічних теорій, виявилося правдою: Facebook не просто стежить за своїми користувачами, але й передає дані про них стороннім компаніям та особам і допомагає у маніпулюванні громадською думкою та поширенні «потрібної» точки зору серед певних сегментів аудиторії. У такій обстановці логічним кроком буде обмежити кількість часу та інформації, яка поширюється за допомогою цієї соцмережі.

    Чи масовою є ініціатива щодо видалення із Facebook?

    Так, думка про те, щоби видалитися, не є поодинокою. Низка громадських лідерів, публічних діячів, знаменитостей і навіть брендів долучилися до тематичного тегу #DeleteFacebook. Серед найзнаковіших прикладів — Ілон Маск«Бог у машині» — 7 культурних символів, які Ілон Маск використав для Falcon Heavy, співзасновник WhatsApp Брайан Ектон та навіть актор Уілл Феррелл та представники журналу Playboy.

    Як сама компанія реагує на усі ці події?

    Марку Цукерберґу та його топ-менеджерам прийшлося сутужно ці декілька тижнів. Окрім потреби свідчити перед американськими конгресменами та представниками силових відомств, довелося оголосити про відтермінування на невизначений час планів щодо запуску власної «розумної» колонки із голосовим керуванням. Крім того, компанія оголосила про низку коригувань щодо налаштувань приватності:

    • запустили спрощену процедуру двофакторної ідентифікації користувачів,
    • додали нові ярлики для налаштування параметрів безпеки в обліковому записі,
    • з’явилася вкладка Access Your Information. Саме завдяки ній можна отримати швидкий доступ до того, аби знайти, завантажити та видалити усі персональні дані із соцмережі.

    Саме на останній можливості і пропонуємо зосередити увагу.

    Як знайти, завантажити та видалити усі свої файли та іншу інформацію з Facebook?

    Дані, які ви вивантажували у різний час на сторінку Facebook, можуть включати світлини, місця, які ви відвідували, текстові записи (в т.ч. — ідеологічно забарвлені), пошукові запити та іншу інформацію.

    Для доступу до усіх цих даних слід авторизуватися у соцмережі через браузер (через нативний застосунок Facebook експорт та видалення даних поки що не передбачені). У розділі з назвою General Account Settings у нижній частині списку опцій знайдіть пункт «Download a copy of your Facebook data». Клікаємо на нього, потім — на зелену кнопку на наступній сторінці з назвою «Download archive».

    Далі вводите власний пароль. За декілька хвилин ви отримаєте на свою електронну поштову адресу листа із посиланням. За цим посиланням можна завантажити усі свої дані з Facebook. Можна буде завантажити на свій комп’ютер усі фото, тексти, повідомлення. Ви знайдете там навіть книгу телефонних контактів. До списку включено номери та імена тих, у кого вже / ще немає власного облікового запису.

    Далі час перейти до видалення. Проте майте на увазі: минає 90 днів, перш ніж інформація видаляється із серверів компанії. Принаймні, так офіційно заявляють у Facebook.

    Як видалити профіль із Facebook?

    Якщо ви вже завантажили усі свої дані, на часі видалити мобільний застосунок зі смартфону та перейти до видалення облікового запису.

    Налаштування Facebook дають змогу деактивувати ваш обліковий запис на деякий час або встановити видалення профілю після вашої смерті. Для повного видалення варто перейти за посиланням facebook.com/help/delete_account. Ви побачите ось таке попередження (якщо ваш інтерфейс не англійською мовою, воно буде написане мовою вашого обліковового запису):

    Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані

    Натискаєте на кнопку «Delete My Account», вводите пароль, «капчу» та підтверджуєте бажання видалити обліковий запис:

    Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані

    І ще одне попередження — про те, що за 14 днів ваш обліковий запис буде деактивовано та остаточно видалено:

    Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані

    Також ви отримаєте попередження схожого змісту на пошту.

    Тепер у вас є 2 тижні, протягом яких варто не заходити у соцмережу. Якщо ж ви спробуєте, то отримаєте попередження від Facebook. Якщо витримаєте 14 днів, то потім при спробі увійти за своїм колишнім логіном та паролем будете бачити ось таке попередження:

    Чистий четвер: Як видалитися із Facebook та очистити усі свої дані

    Куди перейти після видалення із Facebook?

    Раніше ми би порадили вам Telegram — але після нещодавніх інвестиційЯк я 30 днів читав ТОП-30 українських Telegram-каналів — і чому від усіх відписався низки бізнесменів із північно-східної імперії такий крок видається нам сумнівним з точки зору безпеки персональних даних (хіба що ви хочете, щоби замість ФБР ваше листування та файли могли читати у ФСБ/КДБ).

    Для спілкування із друзями радимо вивчити можливості Viber (доволі популярногоViber запрошує українців стати учасниками акселератора Techstars серед українців), WeChat (якщо у вас є друзі із країн Азії) та Signal і Wickr (для фахових параноїків, які підозрюють, що за ними точно стежать).

    Share
    Написати коментар
    loading...