Реклама

Український fintech — як UNIT.City та USAID бачать локальний ринок фінансових стартапів

Понад 80 українських компаній активно розробляють інноваційні продукти, які застосовують технологічні рішення до фінансового сектору (fintech). Близько 60% цих компаній почали працювати за минулі три роки, а близько 80% з них вже надають послуги ринку — про це і багато іншого розповідали сьогодні на презентації в UNIT.City
Čytaty latynkoju
Український fintech — як UNIT.City та USAID бачать локальний ринок фінансових стартапів
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Український fintech — як UNIT.City та USAID бачать локальний ринок фінансових стартапів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Понад 80 українських компаній активно розробляють інноваційні продукти, які застосовують технологічні рішення до фінансового сектору (fintech). Близько 60% цих компаній почали працювати за минулі три роки, а близько 80% з них вже надають послуги ринку — про це і багато іншого розповідали сьогодні на презентації в UNIT.City

В Україні fintech-сектор перебуває на етапі зародження та налічуєпонад 60 компаній з різним ступенем зрілості. Про те, які компанії, стартапи та сервіси водять до цього сегменту ринку, говорили на презентації 22 лютого в Києві у UNIT.City. На часі дізнатися більше подробиць про характеристики ринку.

Fintech—еволюція

В Україні, як і в усьому світі, еволюція fintech-сегменту відбувалася спочатку у відповідь на банківську кризу 2008-2009 років, а потім — як результат кризи 2013-2014 років. Як зазначають автори дослідження, за цей період відбулася низка змін:

  • Близько 20 європейських банків, які працювали на ринку України, призупинили кредитування та зменшили свою присутність на локальному ринку через фінансову кризу 2008 року.
  • Зменшення кількості та консолідація банків зі 175 у січні 2008 року до 88 у листопаді 2017 року.
  • Втрата населенням довіри до традиційного банківського сектору.

Разом із фінансовою кризою 2008-2009 року в Україні почали з’являтися перші гравці серед fintech-стартапів. Здебільшого, ці проекти створювалися у напрямку платежів та переказів. Переважна більшість такиз проектів (58%) з’явилися, починаючи з 2015 року. Якщо під час кризи 2008-2009 років держава не надто опікувалася інноваціями, то тепер ситуація виглядає інакше. Розвиток fintech активно підтримується низкою різноманітних ініціатив та заходів Національного банку України. Зокрема, НБУ затвердив комплексну програму розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Вже зараз чимало створених в Україні подібних стартапів націлені на загальний європейський ринок. Відбувається експорт інтелектуального ресурсу до інших країн. Але, в позитивному плані, формується інфраструктура, необхідна для розвитку стартап-середовища, у вигляді акселераторів та інкубаторів.

Структура fintech в УкраїніСтруктура fintech в Україні

Яким буде подальший шлях українського fintech-сектору

Під час презентації «ФінТех в Україні: тенденції, огляд ринку та каталог», яку було проведено Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» та інноваційним парком UNIT.City, йшлося не лише про минуле та сучасне цього ринку, але й про перспективу. .Серед завдань цього каталогу – збільшення інтересу інвесторів, як іноземних, так і українських, до цих молодих українських fintech-стартапів та сприяння розвитку їхніх стратегічних ділових партнерських відносин.

«Наша мета – сприяння фінансовій інклюзивності та більш широкому доступу до фінансових послуг для всіх українців. Подальший розвиток fintech-сектору за рахунок покращення регулювання, вдосконалення продуктів, збільшення інвестицій та встановлення стратегічного партнерства з традиційними гравцями фінансового сектору стане важливим внеском в досягнення цієї мети», – підкреслив Роберт Бонд, керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору». Зараз потреба в інвестиціях українського fintech оцінюється самими гравцями ринку в $40-75 млн.

Структура fintech в Україні

«Ми віримо, що наше дослідження допоможе банкам знайти інноваційні рішення для свого бізнесу, стартапам отримати допомогу у розвитку, а інвесторам знайти потенційних партнерів та клієнтів», – переконаний Макс ЯковерМакс Яковер, UNIT.City: «Може, спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?», СЕО та керуючий партнер UNIT.City. – «Синергія та співробітництво здатні створити набагато більше, ніж нам здається. Саме така місія закладена в наше ДНК – посилювати бізнеси, ініціативи та екосистему в цілому».

Share
Написати коментар
loading...