Реклама

Макс Яковер, UNIT.City: «Може, спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?»

2017 рік став знаковим роком для всієї команди UNIT.City. Напівзруйнований мотоциклетний завод змінив імідж, отримавши нове призначення. Тепер ця територія – амбітний інноваційний парк, де сьогодні людно, як у мурашнику: у кампусі  працює 35 стартапів, а у школі безкоштовно навчаються 800 студентів. Що вдалося зробити за рік першому інноваційному парку в Україні, що будуватимуть та які освітні і акселераційні можливості тут є – розповідає Макс Яковер, CEO та керуючий партнер UNIT.City
Čytaty latynkoju
Макс Яковер, UNIT.City: «Може, спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?»
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Макс Яковер, UNIT.City: «Може, спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2017 рік став знаковим роком для всієї команди UNIT.City. Напівзруйнований мотоциклетний завод змінив імідж, отримавши нове призначення. Тепер ця територія – амбітний інноваційний парк, де сьогодні людно, як у мурашнику: у кампусі  працює 35 стартапів, а у школі безкоштовно навчаються 800 студентів. Що вдалося зробити за рік першому інноваційному парку в Україні, що будуватимуть та які освітні і акселераційні можливості тут є – розповідає Макс Яковер, CEO та керуючий партнер UNIT.City

Перші результати

— У 2017 році ми зробили попереднє відкриття UNIT.City. Найважливіший з результатів, які вартий уваги – ми побудували те, що називаємо MVP (minimum viable product). У стартапах minimum viable product називають «ринковою формою». Так ми перевірили, чи спрацює гіпотеза про побудову першого інноваційного парку. В цей «мінімум» входять:

  • інститут,
  • перший бізнес-кампус, в якому працюють 35 резидентів,
  • 3 лабораторії,
  • 2 акселератора,
  • 2 приміщення для проведення заходів, в яких вже провели 200 мітапів, лекцій, дискусій та інших подій.

Оскільки UNIT.City – проект складний через свою високу вартість і довготривале планування, тут не слід чекати «швидких» грошей. Ми очікуємо, що проект зможе окупитися за 8-10 років. Тому перш, ніж зайти в інвестиції на сотні мільйонів доларів, потрібно зробили саме цей MVP.

Запустивши побудоване, ми побачили: те, що ми робимо, не просто цікаво людям. Цей проект необхідний Києву і він відповідає очікуванням екосистем.

Ця зацікавленість в очах людей — потужний імпульс для нас, аби ми продовжували реалізовувати наші плани.

Друге, чого ми досягли за рік – ми зібрали команду. Знайти людей для масштабного проекту, в якого немає аналогів — вагома задача. Для нетривіального проекту потрібні люди, які поділяють твої погляди, вірять у вашу спільну ідею і готові рушити вперед разом з тобою.

unit-city

Команда UNIT.City

Ну і третє – команда досягла значних проміжних результатів. Ми запустили кілька знакових проектів для парку – наприклад, програму з підтримки продуктових стартапів UNIT.PerksUNIT.City пропонує українським стартапам заощадити $200 тис, в рамках якої ми домовилися з Amazon, Microsoft і ще 25 іншими провідними компаніями про те, що наші резиденти отримають знижки на більш ніж $200 тис.

Також ми запустили кілька екосистемних проектів – огляд промисловостей віртуальної реальності та доповненої реальності. Окрім цього, ми запустили огляд agritech-індустрії, та це ще не все: в лютому представимо огляд ще однієї сфери.

Про розвиток в умовах складної економічної ситуації

— На попередньому відкритті наш інвестор розповідав історію:

Перед тим, як інвестувати в цей проект, я довго чекав. Думав: от скоро економіка в Україні налагодиться і тоді ми почнемо будувати парк. Згодом я втомився чекати і вирішив: може ми спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?

Такої логіки ми й надалі дотримуємося. І загалом, ми оптимістично налаштовані та готові зробити все, аби ситуація покращилася.

Цільова аудиторія нашого проекту – інноваційні компанії з креативних індустрій, орієнтовані на іноземні ринки. Більшість з них працює в ІТ-сфері,  яка в 2017  зросла більше ніж на 20%, а кількість спеціалістів у цій галузі – на 25%. Якщо не відбудеться ніяких катаклізмів в регуляторній сфері, то за оцінками експертів в 2018 році ринок ІТ зросте приблизно так само.

Про сподівання

— Сьогодні у UNIT.City висока впізнаваність. Тепер ми хочемо, щоб наша цільова аудиторія, наші потенційні партнери та клієнти, стартапи, корпорації, зрозуміли: що саме ми робимо, як ми це робимо, масштаб запланованої роботи і чому всі, хто підключені до розвитку UNIT.City, ростуть з нами так швидко.

Ключове слово в парку, яке містить багато сенсу — «концентрація». Ми віримо, що концентрація талантів, компаній, технологій та подій у правильній атмосфері при взаємодії дозволити створити щось нове.

Візьмемо, наприклад, наших 35 резидентів, що заїхали до парку в квітні минулого року. Зараз команди розробляють 10 спільних проектів, таким чином кожна з команд виросла вдвічі. Ось це теж можна вважати одним з найважливіших досягнень.

Освітні та акселераційні програми в UNIT.City

— Навчальний заклад UNIT.Factory – це поки що основний навчальний проект парку UNIT.City. Наразі у школі, яка працює за методикою французької Школи 42 безкоштовно навчається 800 студентів від 17 до 30 років. Вони проходять обов’язкові стажування в відомих компаніях, а деякі вже влаштувалися на роботу у компаніях-резидентах парку. Відгуки, які ми отримали від компаній, нас приємно вразили, хоч наші учні поки що отримали лише третину знань в рамках навчального курсу.

Читайте також: Як оновлена команда розвиватиме UNIT.City

Окрім навчальних програм для молоді, в нас діють і акселераційні програми. У сфері agritech маємо 2 резидентів та 3 акселераційні програми, а Concepter має програмуВ Україні запущено акселератор для hardware-стартапів від Concepter у сфері інтернету речей.

Серед запланованих – FabLab скоро оголосить про акселератор для дітей шкільного віку, а ми, сподіваюся, запустимо акселератор у сфері телеком.

Коли тут можна буде жити

— Наприкінці 2018-го на території інноваційного парку почнеться спорудження житлових будинків. Резиденти зможуть орендувати квартири на короткий та тривалий період, а також купити менші або більші квартири. Окрім житла, цього року ми плануємо побудувати 4 бізнес-кампуси.

Чому Яковер не любить говорити про майбутнє

— Не люблю говорити про майбутнє, тому я утримуюся від коментування задуманого. Адже існує так багато людей в країні, які люблять говорити, але не виконують своїх обіцянок. Ми всіх їх знаємо, а потім глибоко розчаровуємося. Мені здається, що набагато крутіше, коли замість тисячі обіцянок можеш просто сказати: «Ось результат моєї роботи, дивіться».

Share
Написати коментар
loading...