Реклама

Жінка, яка відправить нас на Марс

Хоча фільм «Приховані постаті» (Hidden Figures) змальовує події на світанку космічної ери, жінок у аерокосмічній галузі й досі небагато. Саме тому приклад Гвінн Шотвелл — та її робота із Ілоном Маском — цікавить журналістів навіть у жіночих ґлянцевих виданнях
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Жінка, яка відправить нас на Марс
  1. Головна
  2. Техно
  3. Жінка, яка відправить нас на Марс
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Хоча фільм «Приховані постаті» (Hidden Figures) змальовує події на світанку космічної ери, жінок у аерокосмічній галузі й досі небагато. Саме тому приклад Гвінн Шотвелл — та її робота із Ілоном Маском — цікавить журналістів навіть у жіночих ґлянцевих виданнях

Мало хто, поглянувши на Гвінн Шотвелл, скаже: «Погляньте, науковець, яка працює з ракетами». Звичайно, у президента аерокосмічного стартапу SpaceX є ступінь із механічного машинобудування та звання магістра з прикладної математики у Північно-західному університеті США. Проте вона височить над морем людей у футболках та кросівках у своїх чорних джинсах, що облягають її стегна, і на височезних підборах. Вона залюбки потеревенить про свою любов до шардоне і керує яскраво-червоною автівкою Tesla Model S (Tesla, як і SpaceX, належить Ілону Маску, і працює в офісі навпроти штаб-квартири SpaceX у місті Готорн, штат Каліфорнія) з номерним знаком, котрий натякає на пісню Елтона Джона. Яким би не було ваше перше враження про неї, вона цілісінькими днями тільки те й робить, що запускає «залізяччя» в космос.

Взуття, що пасує до сумки

Розбивати поширені стереотипи про інженерів-«ботанів» — це улюблене заняття Шотвелл. Адже вона зовсім випадково зацікавилася цією сферою. Коли вона була дівчинкою-підлітком в Чикаго, її мама спланувала сюрприз на вихідні: відвідати конференцію Товариства жінок-інженерів. «Вона не сказала мені заздалегідь, куди ми йдемо, бо інакше я би не пішла,» — каже Шотвелл. Вона зненацька опинилася в аудиторії, слухаючи панель за панеллю, коли один зі спікерів привернула її увагу. Так, це була жінка — «її туфлі були дивовижними, її сумочка пасувала до взуття, і вона просто зробила машинобудування доступним для мене,» — згадує Шотвелл. У той час у неї не було особливих планів щодо вибору ​​кар’єри, і її мама наштовхувала її на те, щоби нарешті обрати собі фах: «Я пішла з тієї зустрічі з думкою: “Ну все, я буду інженером-механіком”, тому що вважала ту жінку крутою».

Подорож зі SpaceX

Читайте також: Непомітні кроки — чого вчать нещодавні презентації Amazon, Google та SpaceX

Великий прорив у кар’єрі Шотвелл — разом із пристрастю до SpaceX — стався 15 років тому. Пройшовши два роки післядипломної освіти в програмі підготовки топ-менеджерів у компанії «Крайслер», Шотвелл ще рік навчалася в докторантурі (гроші скінчилися, тому вона вийшла з програми, не завершивши навчання, обмежившись дипломом магістра). Потім вона переїхала до Лос-Анджелеса, щоби приєднатися до консалтингового космічного агентства Aerospace Corporation. Там вона долучилася до створення математичної моделі теплової карти та розподілу нагрівання та охолодження супутників. 10 років вона пропрацювала там. А згодом виконувала аналогічні завдання ще 4 роки в компанії Microcosm Inc.

Потім, у 2002 році, вона зустрілася пообідати з колишнім колегою, який залишив Microcosm заради SpaceX. Після ланчу він запропонував їй відвідати екскурсію компанією, під час якої Шотвелл познайомилася з Маском. Вони розмовляли три-чотири хвилини, пригадує Шотвелл: «Я нешукав роботи. У мене не було резюме». У другій половині дня вона отримала дзвінок з проханням подати заяву на посаду віце-президента з питань розвитку бізнесу. Вона розпочала свою діяльність в SpaceX незабаром у ролі одинадцятого співробітника. Зараз у компанії працює понад 5 тис осіб.

Шотвелл найняли продавати ракети корпоративним клієнтам, зацікавленим у запуску супутників. Проте її обов’язки швидко розширилися. Вона керувала роботою на стороні клієнта та компанії, фінансами, юридичними та державними аспектами роботи компанії, а іноді самотужки готувала конференц-зали SpaceX до зустрічей з клієнтами. Компанія і Шотвелл стали успішними 2008 року, коли отримали свій перший важливий контракт з NASA: угоду про постачання для Міжнародної космічної станції на суму $1,6 млрд. Шотвелл та Маск очолили перемовини із NASA та зібрали команду, — тоді це були близько 150 співробітників, — в кафетерії офісу, щоби поділитися гарними новинами. «Ілон спочатку навмисно виглядав трохи смутним. “От малий засранець!”» — згадує Шотоул. «Але тоді він сказав: “Ми виграли, дідько б їх узяв!” І тут всі неначе знавісніли».

Фото: Дені Брюбейкер (Dani Brubaker)

Перші успіхи

Раніше того ж року Шотвелл дивилася веб-трансляцію запуску ракети SpaceX Falcon 1 із ванної кімнати у своєму номері готелю о першій ночі. Шотвелл була у Шотландії на конференції зі своєю командою. Вона увімкнула душ, щоби заглушити шум відео, оскільки її чоловік, інженер Лабораторії реактивного руху NASA, спав у іншій кімнаті. Коли вона спостерігала, як Falcon 1 пролітає по небу і починає виходити до орбіти Земліе, вона не змогла стримати своє хвилювання. Вона закричала, і в піжамі помчала до холу готелю, щоби відзначити перший успішний запуск SpaceX зі своїми колегами. «Цілком непрофесійна поведінка,» — каже Шотвелл, сміючись, коли вона згадує момент. — «Але це було дивовижно!»

Шотвелл була швидко призначена президентом та операційним директором. Її непокоїло, що нова посада може спричинити напруженість всередині команди. Але Маск показав їй силу хорошого боса, коли він полегшив перехід, поспілкувавшись із кожним із своїх колег про своє рішення щодо підвищення до нової посади самої лише Шотвелл, але не інших представників команди.

На сьогоднішній день компанія SpaceX забезпечила NASA понад $7 млрд та комерційні контракти, успішно виконала понад 35 запусків і представила цілу плеяду багаторазових ракет, що дозволяли повертати перший ступінь ракети на Землю для повторних запусків. Багаторазові ракети прокладають шлях до дешевшого та доступнішого вивчення космосу. Наприклад, ракети SpaceX коштують $62 млн для одноразового запуску. А ракети з багаторазовими частинами — близько на $20 млн менше. Для порівняння, конкуренти зазвичай платять понад $100 млн за ракету одноразового використання.

Момент кризи

Читайте також: Українська ракета сподобалася Ілону Маску

Але, на тлі успіхів компанії, було й багато невдач. У червні 2015 року одна з Falcon 9 вибухнула. «Я ридала, хоч і не з плаксійок», — визнає Шотвелл. Минулого вересня вибухнув інший Falcon 9, який ніс супутник вартістю у $200 млн, що частково належав компанії Facebook.

Вибухи відклали запуски нових кораблів SpaceX на понад рік. У 2018-му вони мають запустити 20 ракет — хоча й досі наздоганяють поточний графік запусків. При цьому доводиться балансувати між загрозою працювати по 70-80 годин щотижня для широкого кола співробітників. Шотвелл зауважує, що працювати на межі фізичних можливостей можна лише пару разів. Надалі люди мають самоорганізовуватися і у відпочинку, а не лише в роботі.

Як Шотвелл відпочиває? «П’ю багато вина,» — жартує вона. А потім зізнається, що багато читає, і це її заспокоює. Також нещодавно додала до списку перегляду серіал Outlander. Час у родинному колі теж допомагає: оскільки чоловік Шотвелл — аерокосмічний інженер, то здатен говорити годинами про космос, Марс та ракети, тому доводиться час від часу його збивати, аби він залишив бодай частину робочих тем на роботі. Ці двоє зустрілися в 2002 році, коли добровільно допомагали студентам Університету Південної Каліфорнії з супутниковим проектом. Кожні декілька тижнів Шотвелли втікають на ранчо в Техасі, де їм вдається не думати про космодроми та запуски.

Вперед, до Марсу

Читайте також: NASA розробляє ракету для кількатижневих польотів на Марс

Сухий клімат Техасу повинен допомогти Шотвелл із підготовкою наступної місії — пунктом призначення стане Марс. Falcon 9 відправить екіпаж до Міжнародної космічної станції у 2018 році. Falcon Heavy — це по суті три ракети Falcon 9 з 27 двигунами. Після цього SpaceX буде зосереджений на запуску своєї ракети Big Falcon (відома як BFR — або Big Fucking Rocket). Це — важка ракета з транспортним відсіком, Її частину складатиме шаттл на 100 місць. Вона призначена для транспортування громадян та постачання для створення стійкої колонії чисельністью в 1 млн осіб на Марсі.

За оцінками Маска, кожен такий політ триватиме всього 80 днів. Подібні польоти він сподівається розпочати на початку наступного десятиліття. Шотвелл каже, що за 15 років роботи із Маском переконалася: краще не закладатися, що він щось не зможе зробити чи ставити під сумнів, що поставлену Маском мету можна буде досягнути. Маск віддячує їй тим же: каже, що компанії та команді пощастило із Гвінн.

І справді, за словами журналістки видання Marie Claire, із Шотвелл, яка керує кораблем SpaceX, подорож на іншу планету не здається настільки далекою перспективою.

Раніше ми розповідали вам про те, як Ілон Маск пропонує вирішитиЛюбов, інструкції та ще 5 фактів про платформи Ілона Маска питання космічного та навколоземного орбітального туризму.

Share
Написати коментар
loading...