Реклама

Онлайн-бізнес та покупці в Україні — від можливостей до викликів

63% людей в Україні стабільно користуються інтернетом. Цей показник засвідчує, що якщо ви маєте бізнес і про нього не можна дізнатися з мережі — це може стати прямою загрозою успішності. Що шукають українці в інтернеті і як стати успішним онлайн-підприємцем?
Čytaty latynkoju
Онлайн-бізнес та покупці в Україні — від можливостей до викликів
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Онлайн-бізнес та покупці в Україні — від можливостей до викликів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
63% людей в Україні стабільно користуються інтернетом. Цей показник засвідчує, що якщо ви маєте бізнес і про нього не можна дізнатися з мережі — це може стати прямою загрозою успішності. Що шукають українці в інтернеті і як стати успішним онлайн-підприємцем?

Середньостатистичний українець проводить в Мережі близько 6 годин щодоби. Це не може не відбиватися на онлайн-активності українських користувачів, яка корелює з економічними показниками країни. За даними, які навела Анна Шахдинарян — керівниця проекту інтернет-досліджень CMeter, — у 2017 році стабілізувався рівень добробуту українців. Також значно виріс індекс споживчих настроїв, що засвідчує бажання і можливість людей витратити більше грошей на покупки.

Між статистикою та реальністю

Що роблять люди в інтернеті? В усіх країнах, незалежно від інтересів і віку, люди шукають інформацію, сидять в соцмережах. Останні допомагають побудувати впізнаваний бренд, адже там найпростіше знайти і прочитати відгуки про товар чи продукт. 74% користувачів визнають, що взагалі не можуть відмовитися від інтернету. Саме тому ключові питання, які повинні турбувати онлайн-бізнес — це «хто моя аудиторія», «що вона робить в інтернеті» і якими каналами ця аудиторія користується. Основою онлайн-маркетингу20 корисних інструментів для онлайн-маркетолога є ціна, зручність і безкоштовна доставка.

Серед бар’єрів: неможливість доторкнутися до товару, фінансові та організаційні ризики, тривалий час доставки. На цьому тлі зростає конкуренція між офлайн- та онлайн-магазинами, адже люди все ще хочуть побачити товар перед купівлею:

Зростання інтернет-продажів йде в ногу зі зростанням міст і розвитком, зокрема, мобільного зв'язку. Треба зважати на те, що інтернет-аудиторія молода, освічена і заможна.

Анна Шахдинарян, керівник проекту інтернет-досліджень CMeter

Тренди електронної комерції

Анна Шахдинарян

В Україні на цей момент 3% продажів припадає на онлайн-торгівлю. Для світового ринку цей показник сягає майже 10-15%. При цьому українська динаміка зростання перевищує світову. Також в Україні все досить добре з логістикою, а великі міста потужно комунікують один з одним. До речі, Київ, Львів та Вінниця сталиКиїв, Львів та Вінниця стали містами-лідерами в інвестиційній ефективності містами-лідерами в інвестиційній ефективності. Як зазначила Нателла Озова — очільниця напрямку комунікації торгівельної платформи Prom.ua, — зараз компанія «Укрпошта» досить добре сприяє роботі підприємців. Хороша співпраця служби доставки з бізнесом — це основа спілкування з покупцями. Якщо говорити про боротьбу між офлайном та онлайном, то трендовим аналогом супермаркету в інтернеті є маркетплейс, де об’єднуються підприємці. Google — це також своєрідний маркетплейс, що розробив систему онлайн-послуг. Нині дуже важливою є комбінація офлайн- та онлайн-інструментів і майданчиків. Слід пам’ятати, що інтернет-покупець не готовий довго чекати — і в ідеалі доставка повинна відбуватися протягом години.

Наприклад, зараз ми не можемо уявити, що можна купувати кефір в інтернеті. Але цей канал точно варто використовувати, тому що в найближчому майбутньому ним будуть користуватися. Слід пам'ятати, що люди звикають швидко до хорошого, тому варто працювати над сервісом.

Нателла Озова, керівник напрямку комунікації Prom.ua

Виклики та цілі для онлайн-бізнесу — як визначитися

Олег Дурицький

На відміну від медійного просування в офлайн-просторі, в Мережі можна оцінити що краще працює. На сайті встановлюються лічильники, котрі «знають» і про кількість користувачів, і про канали, і про ключові слова в пошуку та найпопулярніші покупки. Таким чином можна планувати бюджет компанії на просування, маркетинг та комунікацію. Знову повертаємося до розрізнення офлайн- та онлайн-стратегій для бізнесу. Олег Дурицький, менеджер проектів WebPromo, переконаний, що ця межа вже практично стерлася:

Люди йдуть в магазин, слухають консультантів, дивляться товари, але після повернення додому, все-одно шукають додаткові відомості в інтернеті. Часто тут є альтернатива за якістю або вартістю. Найчастіше, якщо людина не знаходить бренду в інтернеті, вона може вважати це тривожним сигналом.

У той же час, коли покупець приходить додому, вводить вашу фірму в пошук і бачить розширений опис бренду — це стає додатковим стимулом для здійснення покупки. За умов належної оптимізації ви можете досягти видачі в першому екрані пошукових результатів, відзначив Дурицький. При цьому пошукова оптимізація поділяється на внутрішню і зовнішню (робота пов’язана з інформацією в інтернеті, але не безпосередньо з вашим ресурсом). Сюди входить технічна (сайт повинен справно і швидко працювати) і тематична оптимізація. SEO не дає результат одразу «за 1 день» — а для довгострокових кампаній необхідно як мінімум визначити ключові слова для пошуку. Якщо стоїть мета швидко привернути клієнтів — тут допоможе контекстна реклама. Також можна запустити кампанію ремаркетингу, яка буде нагадувати користувачам про переглянуті товари. Дурицький також наголошує: не всі тематики підходять під просування за допомогою контекстної реклами. Так, ризиковано продавати через контекст лікарські засоби, біноклі чи написання рецензій (або дипломних робіт).

Що варто знати про вплив SEO

SEO — це не панацея для бізнесу і якщо десь є проблема на рівні комунікації, то жодне онлайн-просування не допоможе. Представники бізнесу, звертаючись до цифрових агенцій, вважають, що інтернет-маркетинг буде працювати окремо, а продуктивність залежить від фінансових вкладень у роботу компанії. Якість сайту — це важливий фактор для його просування, а SEO — це стратегічний інструмент, що допомагає просувати бренд в мережі, зазначив Олександр Плуток із компанії Netpeak:

Немає такої історії, коли ви заплатили, і сайт автоматично вийшов в ТОП. Зараз актуально підкдлючати SEO ще на рівні розробки. Це не зекономить гроші, але заощадить час. SEO дуже важливе для аналізу результатів. У питанні кінцевої мети необхідно орієнтуватися на цю аналітику.

Олександр Плуток, Head of SMB Sales, Netpeak

Коментарі та відповіді спікерів занотовані під час Бізнес-форуму з онлайн-підприємництва, що відбувся у першій половині жовтня 2017-го у Вінниці

Share
Написати коментар
loading...