Реклама

Як онлайн-голосування допомагає зменшити фальсифікації на виборах

Коли йдеться про загрозу фальсифікації виборів, найбільшу загрозу становлять корумповані чиновники, яких можна підкупити. Цю перепону можна перебороти, замінивши їх на техніку. На часі дізнатися, як це можна зробити під час виборів
Čytaty latynkoju
Unsplash
Як онлайн-голосування допомагає зменшити фальсифікації на виборах
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як онлайн-голосування допомагає зменшити фальсифікації на виборах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Коли йдеться про загрозу фальсифікації виборів, найбільшу загрозу становлять корумповані чиновники, яких можна підкупити. Цю перепону можна перебороти, замінивши їх на техніку. На часі дізнатися, як це можна зробити під час виборів

Потенціал інформатизації може бути корисним у політиціЯк німецькі парламентарі враховують науку та IT у передвиборчих перегонах, зокрема під час проведення виборів. Є 2 ключові проблеми, які негативно впливають на перебіг голосування:

  • низька явка,
  • непрозорий підрахунок голосів.

Обидві можна мінімізувати, якщо замінити роботу виборчих комісій комп’ютерами.

Інтернет-голосування вже випробовувала низка країн під час виборів на різних рівнях. Серед них — Великобританія, СШАСША постачатиме вугілля в Україну — проект угоди та Канада. Одним із найяскравіших прикладів, під час яких застосували інтернет-голосування, стали вибори до парламенту в ЕстоніїПриклад для України — чим вабить електронна Естонія у травні 2011 року. Електронне голосування передбачає об’єднання електронних технологій збору, передачі й підрахунку голосів.

На практиці електронне голосування можна проводити дистанційно, використовуючи особистий ґаджет. Виборці також можуть відвідати спеціально облаштовану дільницю, де розміщуватиметься декілька комп’ютерів.

Які основні переваги онлайн-голосування

Легітимність. Передусім, електронне голосування дає можливість проводити підрахунок голосів без залучення до цього процесу державних установ. Таким чином, результат залежить лише від безперебійного функціонування програмного забезпечення та техніки, а не від чесності чиновників або систем контролю над ними. Україна протягом багатьох років страждає від низького ступеня довіри до державних інституцій, що піднімає питання легітимності ледве не щоразу після проведення виборів. Тому встановлення системи електронного голосування могло би підвищити довіру населення до результатів виборів та зменшити потенціал корупції.

Простота. Однією із найбільших переваг онлайн-голосування називають гнучкість і простоту. Теоретично, віддати свій голос при наявності електронного паспортаВосени 2017 року в Україні почнуть видачу внутрішніх паспортів з ЕЦП можна буде з будь-якого технічного засобу: мобільного, комп’ютера чи планшета. Процес триватиме лише за декілька кліків, не потрібно буде йти на свою виборчу дільницю і стояти в черзі. Таким чином, імовірно, підвищиться явка на виборах, якщо цей процес відбуватиметься простіше та потребуватиме менше часу.

Кошти. Утримувати виборчі дільниці, друкувати бюлетені та підраховувати «вручну» голоси стане непотрібним. Інвестувати доведеться у створення та пізніші оновлення програмного забезпечення. Така стратегія дозволить зробити онлайн-вибори дешевшими, ніж звичайні паперові.

Порядок кандидатів. При великій кількості імен паперовий бюлетень стає довжелезним. Тож складно дочитати його до кінця, аби знайти свого кандидата. Створення електронних бюлетенів дозволить гнучко формувати порядок появи того чи іншого кандидата у списку. Програма може формувати їх за принципом випадковості, розміщувати у хаотичному порядку, або реагувати на введення перших букв прізвища.

Чи є недоліки і які вони

Безпека. Першочерговим завданням при створенні системи онлайн-голосування є гарантування безпечного функціонування програмного забезпечення. Повністю захиститися від вірусів та хакерських атакPetya, NotPetya та 7 головних висновків після найбільшої хакерської атаки майже неможливо. Найменші загрози можуть виявитися дуже небезпечними, коли йдеться про вирішення долі держави. Хакери, імовірно, зможуть знайти способи, як змінити дані про результати виборів або порушити процес підрахунку. Зважаючи на це, варто розуміти, що при впровадження системи онлайн-голосування потрібно налаштуватися на перманентний аналіз та роботу з оновлення систем безпеки. Особливо небезпечним є застосування централізованих баз даних, на яких зберігаються результати голосування. Тому деякі фахівці радять вивчити можливість застосування BlockchainBitFury досягнула $93 млн виручки, яка б унеможливила атаку на всі голоси, що були отримані в результаті виборів.

Анонімність. Суть проведення голосування на виборчих дільницях пояснюється, зокрема, тим, що у кабінці гарантована повна секретність. Ніхто не має можливість «підглянути» голос. Це очевидно стане неможливим під час голосування з особистих ґаджетів, що підвищує ризик маніпуляції.

Share
Написати коментар
loading...