Реклама

Приклад для України — чим вабить електронна Естонія

Естонці голосують онлайн, подають податкові декларації через інтернет і не змушені гаяти час у чергах до кабінетів держслужб. #На_часі дізнатися, скільки часу мешканці невеликої балтійської країни зекономили завдяки системі електронного врядування
Čytaty latynkoju
Приклад для України — чим вабить електронна Естонія
  1. Головна
  2. Техно
  3. Приклад для України — чим вабить електронна Естонія
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Естонці голосують онлайн, подають податкові декларації через інтернет і не змушені гаяти час у чергах до кабінетів держслужб. #На_часі дізнатися, скільки часу мешканці невеликої балтійської країни зекономили завдяки системі електронного врядування

Коли японці запустили систему карток електронної ідентифікації для громадян під назвою MyNumber, ніхто не здивувався. З її допомогою громадяни отримали змогу здійснювати деякі бюрократичні процедури онлайн — наприклад, управляти соціальними службами чи подати податкову декларацію. Токіо вважається однією зі світових столиць технологічного прогресу: на high-tech у місті натикаєшся скрізь — від вбиральні до футуристичних роботів помічників.

Але, що цікаво, систему електронного врядування MyNumber японці «підглянули» не в США чи Сингапурі, і розробили не зовсім власноруч, — а в Естонії.

Виходить, невеличка країна з населенням у 1,3 млн осіб зуміла стати одним із лідерів щодо впровадження електронного врядування?

Запровадження електронних паспортів заклало підвалини для розвитку інформаційного суспільства — покращити зв’язок між людьми, взаємодію між відомствами й громадянами, а Таллінн перетворити на епіцентр інновацій, зазначається у блозі Side Walk Talk. При цьому безпека даних гарантована у повному обсязі.

Як працює цифрова інфраструктура

Більш ніж за два десятиліття після здобуття незалежності Естонія «поставила на ноги» вражаючу цифрову інфраструктуру. Заплатити податок через інтернет можна за лічені хвилини. Проголосувати онлайн? Без проблем. Потрібно лише озброїтися комп’ютером чи телефоном.

Перші цифрові вибори були проведені в Естонії у березні 2007 року, коли онлайн проголосували лише 3,4% виборців. Відтоді цей показник суттєво зріс. Для роботи з системою електронного голосування потрібно використовувати особисту ідентифікаційну смарт-карту, цифровий підпис і кард-рідер.

У чому «плюси» такого голосування

Передусім, його інтерфейс простіший і приємніший, ніж паперовий бюлетень дрібним шрифтом. Але головне — протидія корупції. Дані, введені виборцями зашифровуються онлайн та відправляються на сервер голосування. Всі ці дані пізніше розшифровуються у день голосування у конкретний час. Кожен голос можна ідентифікувати й «підняти» інформацію у будь-який час, що запобігає проведенню різного роду фальсифікацій, на кшталт сумнозвісних українських «каруселей».

Запровадження X-Road

Коли Естонія запустила систему електронних паспортів у 2002 році, країна була «роз’єднаною» («disconnected society»), зазначалося у звіті Світового Банку. Першим кроком на шляху до подолання цифрового розриву стало питання доступу до інтернету. За підтримки телекомунікаційного сектору та банків, в рамках ініціативи Look@World була проведена інформаційна кампанія про електронне врядування та побудовано сотні точок доступу до інтернету в країні.

Однак подолання цифрового розриву виявилося недостатньо. Потрібно було спорудити потужну інформаційну систему для державного апарату. Отже, Естонія створила X-Road — безпечну систему обміну даними між громадянами, особами, що проживають в Естонії, державними відомствами та приватними компаніями. Всі сторони надають інформацію, яка потрібна для надання особам сервісів, якими вони можуть користуватися за допомогою електронного паспорта: тут можна і машину продати, і переглянути історію захворюваньЕлектронне здоров’я — що варто знати про реформу e-health в Україні чи заповнити податкову декларацію.

Ще одним ключем до успіху системи електронного врядування стало забезпечення прозорості. Якщо зайти на державний портал State Portal, перед мешканцями Естонії відкривається можливість побачити, хто саме у системі X-Road має доступ до їхньої інформації, та перевірити, хто скористався цим правом і використав інформацію та в яких цілях. Словом, при будь-яких порушеннях, громадяни мають можливість зреагувати.

Нині значна більшість естонців володіє електронними паспортами, що не дивно, оскільки програма електронного врядування зобов’язує громадян їх отримувати. Вражає статистика користування. У 2014 році картками скористалися понад 80 млн разів, і щороку цей показник зростає.

У чому переваги такої моделі

Основну перевагу електронної системи врядування можна побачити на прикладі системи голосування — швидкість і прозорість. Мешканці країни, які голосують онлайн, заощаджують гроші та час. Приватний сектор і державні установи також отримують переваги, адже їм непотрібно збирати інформацію або створювати платформу «з нуля». В Естонії можна створити компанію за 18 хв, заповнити податкову декларацію — за 5 хв.

Якщо припустити, що в середньому мешканець Естонії економить 15 хв часу, залагоджуючи справи через X-Road, то за 2014 рік в країні вдалося зекономити вражаючих 2,8 млн годин — або 3225 роки. Такий розрахунок опублікований у звіті Світового Банку, оприлюдненому в червні 2015 року. Іншими словами, продуктивність X-Road в 2014-му дорівнює за часом обсягу роботи 3225 осіб цілодобово щотижня упродовж календарного року.

Share
Написати коментар
loading...