Реклама

Що таке «джавеліни» і чому про них так часто пишуть

Всі, хто слідкують за ситуацією на Сході України, так чи інакше бачили в онлайн-ЗМІ або чули в ефірах телеканалів слово «джавеліни» як означення якоїсь зброї, вкрай потрібної для того, аби протидіяти терористичним угрупованням. Що це за зброя, який вона має ефект і чому Україна її не має?
Čytaty latynkoju
Що таке «джавеліни» і чому про них так часто пишуть
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке «джавеліни» і чому про них так часто пишуть
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Всі, хто слідкують за ситуацією на Сході України, так чи інакше бачили в онлайн-ЗМІ або чули в ефірах телеканалів слово «джавеліни» як означення якоїсь зброї, вкрай потрібної для того, аби протидіяти терористичним угрупованням. Що це за зброя, який вона має ефект і чому Україна її не має?

    Чому про це озброєння почали активно говорити зараз?

    Ймовірний пакет військової допомоги Україні від США, який нині активно обговорюється відповідними відомствами у Штатах, буде включати в себе зенітне озброєння оборонного призначення. Основна мета надання — підсилити українські Збройні Сили у протистоянні терористам на Донеччині та Луганщині, пише The New York Times. Після підписання пакету економічних санкцій проти країни-агресора такий крок Білого Дому в рамках політики стримування наступу окупаційних військ в Україні виглядає цілком логічним.

    Вперше подібну ініціативу обговорювали конгресмени та сенатори США 2 роки тому, в період загострення бойових дій. Тоді розглядалося надання, окрім «джавелінів», ще й розвідувальних безпілотників, військових броньованих джипів та радарного устаткування.

    Що це за зброя?

    FGM-148 «Джавелін» (англ. FGM-148 Javelin — «дротик», «спис») — американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК). Його головне призначення — вражати наземну бронетехніку, а також вертольоти чи безпілотники. Розробляється ця зброя із 1986 року компанією «Javelin Joint Venture». На озброєнні американської армії перебуває із 1996 року. Добре зарекомендувала себе під час війни в Іраці. на відміну від багатьох інших розробок, «джавеліни» постачають на експорт.

    Скільки коштує 1 «джавелін»?

    Вартість однієї протитанкової ракети такого типу — $50 тис. Розробка помітно здорожчала і через інфляційні процеси в економіці, і через потребу постійно вдосконалювати обладнання та електроніку, які використовуються для випуски та застосування «джавелінів». Все це робить «Джавелін» найдорожчим комплексом ПТРК за всю історію створення та використання подібної зброї.

    Що входить до складу установки, якщо вона така коштовна?

    «Javelin» оснащено інфрачервоною головкою самонаведення (ІЧ ГСН). Вона дає змогу обстрілювати техніку супротивника за принципом «вистрілив-забув». Після пострілу ракета сама розкриває аеродинамічні крила, наводиться на ціль та рушає до неї, поки оператор може одразу переміститися в укриття чи змінити позицію. Крім того, система так званого «м’якого пуску» дає змогу військовим стріляти по танкам чи гелікоптерам із закритих приміщень. Аналогічного комплексу на озброєнні у терористичних угруповань та армії країни-агресора на Сході немає.

    Виходить, це — просто переносна ракета?

    Не зовсім. Йдеться не про те, щоби снаряд пробив броню ворожої техніки, як це відбувається зі звичайним гранатометом чи ракетною установкою. «Джавелін» знищує ціль за допомогою короткого кумулятивного струменя великого діаметра, що проломлює перешкоду перед ціллю. Далі настає час для порохових газів від основного заряду вибухової речовини та маршового двигуна. Крім того, система самонаведення дає змогу вражати будь-який танк згори, в тонку броню даху. Оскільки броня там тонша, матеріалу для вторинного осколкового поля дуже мало, тому можливо лише ураження фугасною дією. Проламуючи броню танка або стіну укриття перед ворогом, снаряд створює отвір достатніх розмірів для знищення живої сили хвилею залишкового тиску в декілька атмосфер. Це не рівноцінно просто пробиттю дірки в броні з невеликою кількістю уламків.

    В чому переваги «джавеліну»?

    • Стрільба «джавелінами» може вестися в цілковитій темряві, при повній задимленості, сильному снігопадові чи інших опадах.
    • Для стрільби не потрібен сторонній тепловізор.
    • Не потрібне лазерне наведення чи інша активна підсвітка цілі. Відтак у супротивника немає можливості та часу активувати димову завісу чи ухилитися від зіткнення з боєприпасом.
    • Будь-який сучасний танк чи броньовик «джавелін» вражає в найменш захищену ділянку поверхні.
    • «Джавелін» не можна заблокувати радіоперешкодами чи магнітними полями. Наведення на ціль у нього відбувається завдяки інфрачервоному випроміненню, а не радіосигналам чи іншим засобам зв’язку.

    Які країни володіють таким озброєнням?

    Серед країн, що мають різну кількість подібних установок — Австралія, Бахрейн, Велика Британія, Індія, Ірландія, Йорданія, Литва, Нова Зеландія, Норвегія, ОАЕ, Оман, СШАБали замість лотереї — що пропонує змінити у Green Card президент США, КНР, Франція, Чехія.

    Якщо цю зброю експортують, чому її досі не надали нам?

    Основна причина коливань і небажання надавати ні за гроші, ні в рамках військової допомоги — хитка ситуація на фронті на території Луганщини та Донеччини. Дипломати низки країн ЄС та окремі політики в США вважають, що подібні поставки можуть ускладнити протистояння через бажання північно-східного сусіда України «побрязкати зброєю» і пошук тамтешньою владою приводів для ескалації конфлікту.

    Коли буде ухвалене остаточне рішення?

    Визначити остаточний термін наразі непросто. Американська журналістка Ясмін Серхан на сторінках The Atlantic наводить позицію генерала ВПС США Пола Сельва. Той, звертаючись до відповідного комітету в американському Сенаті, зазначив: надання летального оборонної зброї Україні є не просто «рекомендацією військових», а свідченням вибору, «чи готові ми надати українському урядові інструменти для його захисту».

    Якщо в США так довго думають, а війна триває, то чи є в Україні аналогічне озброєння, яке допоможе нам захиститися?

    Частково в нас уже є напрацювання щодо ракет із самонаведенням. Це — «Стугна» та «Скіф», яких іноді називають «українськими джавелінами». Виробляються ці обидва комплекси в Україні. Вони можуть вражати цілі на відстані до 5 км. Відмінність від «Джавеліну» — для наведення потрібен лазерний промінь.

    Інша важлива відмінність — це вартість. Ракети для цих комплексів приблизно вчетверо дешевші за «Джавеліни» і виробляються в Україні. З травня 2015 року «Стугна» перебуває на озброєнні ЗСУ для використання в зоні АТО.

    Share
    Написати коментар
    loading...