Реклама

Чим корисна «несоціальна» соцмережа Google на основі новин

Для тих, хто хоче отримувати актуальну інформацію, підлаштовану під власні інтереси, але не планує для цього годинами просиджувати у Facebook чи Twitter, Google створив нову можливість: персоналізовану стрічку новин. Жодних «друзів» — лише контент. На часі дізнатися, як це працюватиме і чому цей сервіс може виявитися кращим за усі класичні соцмережі разом
Čytaty latynkoju
Чим корисна «несоціальна» соцмережа Google на основі новин
  1. Головна
  2. Техно
  3. Чим корисна «несоціальна» соцмережа Google на основі новин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для тих, хто хоче отримувати актуальну інформацію, підлаштовану під власні інтереси, але не планує для цього годинами просиджувати у Facebook чи Twitter, Google створив нову можливість: персоналізовану стрічку новин. Жодних «друзів» — лише контент. На часі дізнатися, як це працюватиме і чому цей сервіс може виявитися кращим за усі класичні соцмережі разом

Час змін у споживанні контенту — команда Google бачить це по-своєму

Минуло декілька років після запуску помічника Google Now10 головних анонсів конференції Google I/O 2017 — персонального пошукового асистента, який видає інформацію, враховуючи місце розташування, особисту інформацію з Google-календаря, траєкторії руху та сторінок в браузері, на які заходив користувач, — і тепер американська корпорація може похвалитися черговим ноу-хау у цій сфері. Фахівці Google пропонують скласти індивідуалізований потік інформації. У вашу стрічку увійде лише той контент, що відповідатиме вашим інтересам.

Загалом виглядає це як гібрид агрегатора новин та соцмережі — але без головного атрибуту сучасних соцмереж: людей, з якими треба «товаришувати» та «спілкуватися». Замість бачити світлини нової зачіски подруги, нової автівки приятеля чи вишуканої страви на відкритті якогось ресторану, куди ви ніколи не завітаєте, у вашій стрічці будуть виключно ті новини й теми, які цікаві лише вам і про які можуть не знати ваші друзі. Головне, аби про них знав алгоритм Google.

Подібний механізм дає змогу стверджувати: настав час, коли технології навчилися «чути» аудиторію й підлаштовувати контент до її смаків та очікувань — без будь-яких опитувань, маркетологічних досліджень чи пілотних версій.  Google створює вибірку з найважливіших новин, ґрунтуючись на пошукових запитах, які він запам’ятав від імені того чи іншого облікового запису.

Звісно, виникає пересторога. Головне етичне питання «Скільки про мене знає компанія і куди вона продасть ці дані згодом?» поки що залишається без чіткої відповіді. Втім, якщо абстрагуватися від таких думок, ідея про те, що віртуальний сервіс попіклується, аби його користувач завжди отримував ту інформацію, яка його цікавить, виглядає доволі раціональним кроком.

Спроба не «застрягнути» в інформаційному «ґетто»

Сама по собі персоналізація контенту — не новина. У соціальних мереж стрічка новинна вже давно не формується у хронологічному порядку, а відповідно до ваших інтересів. Визначаються ці інтереси залежно від того, як ви попередньо взаємодіяли з контентом, сторінками, профілями чи інтересами інших користувачів у себе на сторінці та загалом у соцмережі. На практиці якщо користувачу сподобалося 10 статей автора з ліворадикальними поглядами, то у майбутньому соцмережа пропонуватиме йому пости інших авторів з ліворадикальними поглядами. І наш користувач стане палким переконаним адептом ідей Кастро та Че Ґевари. Спрацює просте маркетингове правило: думка авторитету чи друга ефективніша за усі види реклами.

Чому це небезпечно? Здебільшого користувачі можуть застрягнути у так званому «фільтрі», «бульбашці сприйняття». Термін fiter bubble означає інтелектуальну ізоляцію, яка може виникнути, коли всайти використовують алгоритми для вибору матеріалу, що відповідають інтересам користувачів — і таким чином «відфільтровують» всі інші точки зору. Це приведе до того, що людина продовжує посилювати власні переконання за рахунок чергових «доказів власної правоти» — і потрапляє в інтелектуальну ізоляцію.

Користуючись новим сервісом від Google, ви нікого не додаєте у друзі. Ніхто, крім вас і алгоритму пошуковика, не має впливу на формування особистої новинарної стрічки. Відповідно «бульбашка переконань» теж не виникає. Адже пошуковик сам обирає джерела інформації й видає все, що стосується цієї теми. Відтак ви бачите і симпатиків, і критиків будь-яких ідей.

Де і в кого «вчиться» Google

Намір Google створити класичну соціальну мережу давно зазнав поразки. Google+ так і не став популярним каналом інформації чи реальною платформою для спілкування. Натомість пошуковик вирішив скористатися іншою перевагою: проаналізувати інформацію про те, що ви робите онлайн. Він «читає» ваші пошукові запити, електронне листування, події календаря; вивчає те відео, що ви переглядаєте в YouTube — і навіть знає, куди та як часто ви їздите та ходите. IT-компанія тепер прагне перетворити власний провал на виграш. Вона хоче вигадати альтернативу соціальним мережам на той випадок, коли онлайн-аудиторія втомиться від життя напоказЕволюція нішевих соцмереж — що варто знати і захоче шукати інформацію окремо від спілкування.

Share
Написати коментар
loading...