Реклама

Еволюція нішевих соцмереж — що варто знати

Епоха додатків змушує переосмислити масштаби соціальних мереж та способи їхнього використання. Чи варто мріяти про створення «наступного Facebook»? І на що слід звернути увагу при запуску тематичної соцмережі?
Čytaty latynkoju
Еволюція нішевих соцмереж — що варто знати
  1. Головна
  2. Техно
  3. Еволюція нішевих соцмереж — що варто знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Епоха додатків змушує переосмислити масштаби соціальних мереж та способи їхнього використання. Чи варто мріяти про створення «наступного Facebook»? І на що слід звернути увагу при запуску тематичної соцмережі?

Для багатьох підприємців спокуса створити наступну велику соцемережу може здаватися неминучою (достатньо згадати нещодавній анонс про появуСтартувала реєстрація в соцмережі Ukrainians нового учасника на ринку соцмереж в Україні). Створення аналогів Twitter, Instagram, Facebook означає сотні мільйонів — або мільярдів — активних користувачів. Якщо ваша мета полягає в тому, щоби залучити до спілкування якомога більше користувачів — тоді ви «граєте» у правильну гру. Біда лише одна: цю гру давно скінчено.

Олдскульні рішення та нові «гравці» — хто перемагає в битві соцмереж

Дедалі більше схоже, що SnapchatSnapchat за 9 хвилин — що варто знати про найбільший месенджер для підлітків став останньою «великою» (мається на увазі масовою — кількість не завжди означає якість) соцмережею. Її було створено понад 5 років тому. І, звичайно, вона одразу стала відомою серед понад 150 млн активних користувачів. Було й багато інших соцмереж, які запустилися протягом минулих років, і деяким із них вдалося розкрутитися. Проте вікно для досягнення такого значного масштабу здається зачиненим, принаймні на американському ринку.

Причина цього є очевидною та незрозумілою водночас. Річ не в тому, що ці нові соцмережі не є такими переконливими, як ті, що з’явилися раніше. Навпаки, деякі з них є значно кращими з точки зору функцій, швидкості і плавності у роботі. Але реальність нашої нинішньої ситуації полягає в тому, що багато країн досягли максмимального рівня насиченості смартфонами — і в цих смартфонах вже є всі загальновідомі соцмережі, користувачам просто немає потреби у ще якихось. Навіть якщо говорити про те, що рано чи пізно користувачі мігрують між платформами — то тут варто говорити про роль не так соцмереж, як самих платформ: смартфони та планшети стали тією платформою, котра все «перезавантажила». Із появою нових форматів спілкування найбільший стрибок здійснюють саме такі сервіси, які здатні розкривати потенціал пристроїв — TwitterА тепер усе інакше: Twitter представив зміни в інтерфейсі та оновив iOS-додаток, InstagramInstagram дозволить вказувати спонсорів публікацій, Snapchat10 порад для тих, хто публікує відео у соцмережах; або ті, хто експериментує з моделлю винагород для користувачів, як це роблять у NimsesЩо таке Nimses і чому вам (не) потрібен цей додаток.

Як змінюються мережеві тенденції

Ми споглядали за створенням майбутніх «наступних» платформ — планшетів, розумних годинників, телевізорів, появою VRУкраїнці отримали ґрант Google на документальний VR-додаток та іншими змінами технологій, — проте жодна з них досі не стала на шлях, який породить нову масивну мережеву екосистему. Відтак зовсім недавно ми спостерігали поштовх до так званих субплатформ — так називаються платформи, що використовують інші платформи (чат-боти й інші «мікропрограми» створені як доповнення до можливостей популярних месенджерів).

Вищезгадані чат-додатки були останнім поштовхом до масового масштабування соцмереж. Саме тому FacebookFacebook планує запустити сервіс платних новин купив WhatsAppКомпанії у сфері IT стали дорожчим ресурсом, ніж нафта і багато разів намагався (безуспішно) купити Snapchat. Інші все ще намагаються зіграти на цьому — наприклад, експериментуючи з форматами відеоконтенту чи іншими додатковими можливостямиFacebook дозволить користуватися GIF у стрічці новин. Проте це не має такого шаленого ефекту, який зміг свого часу отримати Facebook, число користувачів якого давно перевалило за 1 млрд осіб на планеті.

Найбільшою проблемою для будь-якої нової соцмережі є той факт, що багато людей уже мають декілька додатків, якими зараз користуються щодня. Ми досягли насиченості додатками (що вже давно є очевидним). Перешкодою для виходу на ринок є не створення кращого чи більш переконливого сервісу — на цьому далеко на заїдеш. Справжнім бар’єром є те, що закінчується найшвидше — Час. Людям просто не вистачає годин у добі для того, щоби користуватися всіма наявними соцмережами. Тому ви маєте обирати 2-4 соцмережі, де є всі ваші друзі. І знову ж таки, вони вже теж встановили ці додатки. На початку існування App Store успіх нової соцмережі чи месенджера був завданням зробити слона із мухи. Тепер же це — потреба підкорити Еверест.

«Збирачі вершків» підкорювали вершини, а не злетіли на них

Знову і знову ми бачимо сервіси, команди яких вважають, що можуть піднятися на Еверест шляхом висадки на вертольоті ближче до її вершини — наприклад, купуючи побільше завантажень та відгуків у App Store. Це більше не працює. Навіть Snapchat підкорив цю вершину, виконавши реальну роботу, деручись на скелю успіху, а не намагаючись скористатися обхідними шляхами. Можливо, засновників нових соцмереж та месенджерів втішить те, що такі речі, як правило, носять циклічний характер. І хоча зараз це важко побачити, врешті-решт, з’явиться нова платформа, яка підніметься до заміни існуючих рішень на мобільниках. Проте поки що такої платформі на видноколі немає.

Десятиріччя тому порівняно мало людей мали смартфони, тому якщо ви створювали сервіс для роботи зі смартфонами, ви позиціонувалися краще, якщо створили додаток з охопленням максимально можливої кількості людей. Зараз, оскільки кожен має смартфон, стає можливим інший, протилежний шлях.

Як створити успішну сучасну соцмережу

Якщо ви прямо зараз хочете створити соціальну мережу, маємо для вас досить просту пораду: працюйте в малих масштабах, робіть нішевий продукт, а не намагайтеся наздогнати Цукерберґа. Дорогу до великих масштабів закрито, проте відкрилася інша стежка. Великий відсоток від малої бази користувачів залишається малим. Водночас малий відсоток від масивної бази є великим.

І знову ж, головним конкурентом є час. Спосіб побороти його шляхом широкого охоплення вже не діє, потрібно випереджати час завдяки цілеспрямованності. Зараз всі великі соцмережі працюють над утриманням якомога більшої аудиторії, бо це дає ключ до масштабної монетизації — адже великій аудиторії простіше показувати рекламу. Але це також змінюється.

Усе це тільки зароджується, і зустрічний вітер відносно інших форм монетизації поступово змінюється на попутний. У кінцевому підсумку, у той чи інший спосіб, закріпляться нові тенденції. На рекламу та рівень монетизації великих гравців на ринку соцмереж негативно впливає індустрія фейкових новинМарк Цукерберґ — про фейкові новини, бізнес та суспільство. Натомість нішеві мережі, що мають цільову користувальницьку базу, можуть створювати унікальні нові рекламні інструменти, котрі не піддаються негативному впливові такого контенту.

Безперечно, важко дійти до прийняття ідеї про «локальний» успіх в світі глобальних технологій — це вимагає терпіння, зосередженості та великої впевненості. Проте не слід забувати, що часто видатні речі починаються з малих кроків.

Share
Написати коментар
loading...