Реклама

Історія із Ryanair — «зрада» для соцмереж чи перемога здорового ґлузду?

Лоукостер Ryanair заходив до України гучно, із заявами та навіть продажем квитків — а потім раптово все скасував, чим спровокував просто-таки істерику в українському сегменті соціальних мереж. Насправді, відставки чиновників чи викривальні пости Міністра інфраструктури та причетних (і непричетних) до угоди в Facebook — це верхівка айсберґу популізму, а в реальності українцям не слід засмучуватися через рішення чергової транспортної корпорації. Бо реальне підґрунтя поведінки лоукостера — зовсім інше
Čytaty latynkoju
Історія із Ryanair — «зрада» для соцмереж чи перемога здорового ґлузду?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Історія із Ryanair — «зрада» для соцмереж чи перемога здорового ґлузду?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Лоукостер Ryanair заходив до України гучно, із заявами та навіть продажем квитків — а потім раптово все скасував, чим спровокував просто-таки істерику в українському сегменті соціальних мереж. Насправді, відставки чиновників чи викривальні пости Міністра інфраструктури та причетних (і непричетних) до угоди в Facebook — це верхівка айсберґу популізму, а в реальності українцям не слід засмучуватися через рішення чергової транспортної корпорації. Бо реальне підґрунтя поведінки лоукостера — зовсім інше

За якою схемою діє відомий лоукостер

Ryanair чинить за тактикою бучного піару — та демпінґу із виставленням низки заздалегідь невигідних умов для великих летовищ.  Від заяв компанія одразу переходить до онлайн-продажів квитків — при цьому не нагадуючи зайвий раз потенційним пасажирам, що продаж квитка на сайті насправді не є зобов’язанням доставити людину чи вантаж у зазначену точку. Все це створює у клієнта ейфорію «€20 за подорож до ЄСБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників» — а потім цю ейфорію підхоплюють і локальні чиновники, адже потенційні виборці тепер будуть втішені дешевими авіаперельотами.

Наступною стадією є вкидання в цю ейфорію списку вимог та умов контракту — основні включають як правило надзвичайну знижку на обслуговування Ryanair та низку послуг, які взагалі мають надаватися безкоштовно, навіть якщо поруч працюють лоукостери, які за ці послуги сплачують. Далі летовища та уряди або приймають цей ультиматум без усіляких умов (насправді ні), або не приймають.

Які умови виставлено було «Борисполю»

Ось який перелік вимог, які наводить видання українські TEXTY, — саме їх отримав Міжнародний аеропорт «Бориспіль»Рекорд у «Борисполі» — майже 40 тис осіб за день від Ryanair:

  • безкоштовна аеронавігація
  • безкоштовні стійки реєстрації
  • безкоштовні стоянки для таксі
  • безкоштовні площі для реклами
  • безкоштовна оренда площ в терміналі
  • безкоштовна система прийому багажу
  • безкоштовні офіси для продажу авіаквитків
  • безкоштовна земля для будівництва готелю
  • закріплення місць стоянок для літаків
  • безкоштовні офіси для служби оренди автомобілів
  • єдина ставка аеропортового збору на пасажира на 4 роки у розмірі $7,5
  • виплата аеропортам 35% із доходів магазинів Duty-Free
  • 60-денне кредитування з боку аеропорту.

А тепер давайте уявимо собі столицю будь-якої з країн Європи, де би ці вимоги були виконані для будь-якого перевізника. Не виходить уявити? Правильно — адже пасажирські перевезення не є актом доброї волі чи благодійністю для всіх, це — бізнес. Летовище, яке має нести збитки через вихід одного перевізника, або чинить всупереч правилам бізнесу, або надто жорстко залежить від наявності пасажиропотоку як такого. Останнього в «Борисполі» немає — тому і їхня відмова, і відмова аеропорту «Київ» є цілком логічними кроками.

Звідки насправді літає Ryanair в більшості країн ЄС

Жорсткі вимоги та демпінґ призводить до того, що (як би в це не хотіли вірити «експерти із Facebook») у більшості країн Європи Ryanair літає з периферійних аеропортів, де всі ці умови виконують просто заради збереження пасажиропотоку — відтак, інколи пасажири мають ще «доїжджати» десятки або й сотні кілометрів із реального аеропорту до місця призначення, вказаного в їхньому квитку. Видання TEXTY наводить приклад, коли Ryanair пропонував політ до Відня рейсом під назвою«Братислава — Відень», хоча Братислава є столицею сусідньої Словаччини, і знаходиться за 80 км від Відня.

Як слід сприймати історію із ірландським лоукостером

  • Не розводити напад «зради»й паніки — не варто затівати зрадофільську істерику, не ознайомившись попередньо з фактами. Ryanair працює за рахунок максимального витискання «усіх соків» із цільового ринку. При цьому — часто нехтуючи елементарними потребами та умовами перевезень. Відтак реакція більшої частини українців разом із Міністром інфраструктури виглядає щонайменше дивно і нелогічно (якщо тільки не припустити приховане лобіювання інтересів компанії, про яку 50% громадян взагалі не чули до оголошення безвізового режиму«Безвіз» підписано — із 11 червня український паспорт додасть 40 позицій у GPP Rank із ЄС).
  • Розуміти, як працює конкуренція на ринку, який щойно «відкрився» для європейських перевізників — ажіотажний попит на квитки через безвіз став сигналом для лоукостерів включитися у боротьбу за новий ринок, де раптово посеред Європи виявилися «неохопленими» декілька десятків мільйонів потенційних пасажирів. Ryanair не хоче виходити? Не минуло і 24 годин, як їхній конкурент — лоукостер Wizzair — заявив, що клієнти Ryanair, які не зможуть полетіти скасованими рейсами, отримають змогу придбати квитки на аналогічні рейси Wizzair усього від €15.

Пам’ятайте про звичку Ryanair вдаватися до шантажу потенційної цільової аудиторії, аби «вибити» собі вигідні умови: з великою ймовірністю Ryanair почне-таки перельоти з України, просто зосередиться не на Києві чи Львові в якості базових локацій, а наприклад — у Вінниці чи Житомирі. Залишається лише спостерігати, як у цьому «червоному океані» триватиме битва «акул» лоукост-перевезень.

Share
Написати коментар
loading...