Реклама

🤔 Nintendo Switch — особистий досвід від консолі наприкінці покоління

Čytaty latynkoju
🤔 Nintendo Switch — особистий досвід від консолі наприкінці покоління
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤔 Nintendo Switch — особистий досвід від консолі наприкінці покоління
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

2024 починає для Nintendo Switch уже восьмий рік її життя, тож навряд цю консоль можна назвати новинкою на ринку. Фактор віку може дійсно стримувати багатьох від придбання «перемикача». Загалом і сам девайс та доцільність його придбання у 2024 році викликає багато питань, на які автору цього тексту довелося відповісти для себе наприкінці 2023 року, і згодом пройти еволюцію новоспеченого власника Nintendo Switch.

Якщо ж ви наразі в роздумах щодо покупки портативки у 2024 році, то гадаю, у тексті ви знайдете для себе відповіді та певні поради.

Оскільки з 2017 року оглядів на Nintendo Switch з’явилося уже достатньо, до написання цього тексту я вирішив підійти з іншого боку. Це не технічний розбір чи огляд, а опис персонального досвіду використання консолі та як вона змінює уявлення про ігри, адже саме таких матеріалів мені не вистачало, коли я сам вагався, чи варто купляти Nintendo Switch.

Технічний бік Nintendo Swicth у 2024 році

Оскільки консоль вийшла ще у березні 2017 року, то знайти усі деталі, щодо її технічних характеристик та можливостей консолі вам не складе жодних проблем. Хоча можете ознайомитися з технічним оглядом, відгуком про конструкцію та інше у матеріалі нашого головного редактора про його досвід знайомства з Nintendo Switch.

Загалом немає сенсу багато говорити про цей аспект, адже на восьмому році життя консолі усім усе зрозуміло — вона стара та в рази слабша за сучасні ПК та консолі. Хоча вона такою була й на момент свого виходу.

Однак з огляду на фінансові звіти Nintendo це не зупинило близько 140 млн власників Switch від її покупки, і мене у тому ж числі. Тому перейдімо власне до моїх пошуків та вражень.

Чому Nintendo Switch — зараз

Загалом придбання Nintendo Switch було продиктоване для мене доволі простими речами. Після блекаутів зими 2022-2023 року хотілося мати річ, що могла б трішки розважити у моменти відсутності світла, а відповідно розвантажити мої ноутбук зі смартфоном від використання у ці моменти та поберегти їхній заряд.

Інший фактор, який мене цікавив, це портативність консолі, яка дозволяє використовувати її де завгодно — у потязі, автівці, автобусі, в парку і загалом деінде. Оскільки мені іноді доводиться часто їздити, то я хотів мати те, що дозволило б «вбивати час» у моменти подорожей чи очікувань.

Разом з цим додам й інший момент — після довгої гри на ПК та на своєму Xbox я відчував також те, що від ігор мені хочеться якихось нових вражень і Nintendo Switch цілком натякала усім своїм виглядом, що вона саме про це.

Водночас додам, що загалом питання купівлі Nintendo Switch мене цікавило довгий час, однак я не був певен, що вона буде варта витрачених коштів. Однак зрештою наведені вище причини разом привели мене до думки, що варто спробувати щось нове.

Альтернатива, а не прямий конкурент

Коли мова заходить про Nintendo Switch звісно, що звертають увагу на доволі скромні технічні характеристики. Дійсно, у порівнянні з Xbox Series X портативка виглядає наче Давид перед Голіафом зі своїми умовними 0.5 TFLOPS проти 12 TFLOPS.

Однак таке порівняння буде помилковим, адже ще у 2017 році було зрозуміло, що графіка — це не вигідний напрямок для конкуренції. До того ж у самій Nintendo ніхто й не збирався «тягатися» з потужностями, які пропонують PlayStation, Xbox та ПК.

З «перемикачем» все, що зробила Nintendo, це запропонувала альтернативу. Тобто власники названих вище «потужних» ігрових платформ отримали можливість варіювати свій досвід між великими, графічно досконалими ААА-проєктами та яскравими, веселими й унікальними ексклюзивами від самої Nintendo, які вам доступні для гри у будь-якому місці.

Водночас зі зростанням популярності Switch розробники, що в часи Wii U відвернулися від Nintendo, почали звертати увагу на велику спільноту власників Switch, від якої їм захотілося відірвати й собі шматочок. Відповідно станом на 2024 рік ми маємо велику кількість портів ігор: від класичних Assassin’s Creed до трилогії ігор про Бетмена від Rocksteady. Звісно у деяких випадках це історія про компроміси між портативністю та спроможностями консолі й виглядом гри, але для мене це не стало dealbreaker-умовою.

Assassin’s creed 2 ❤ (not my video)
byu/pluto_N inIndianGaming

Власне цей фактор консолі для проходження ретро-ігор мене в першу чергу й приваблював, попри те, що іноді візуально ті чи інші проєкти можуть виглядати гірше. Загалом саме можливість грати у класичні ігри здавалася найбільш привабливою — так я можу пройти купу проєктів, які свого часу пропустив, до того ж я також міг би отримати задоволення від ігор, які у портативі граються значно веселіше та власне виглядають наче вони створювалися саме для такого формату.

Дійсно я б навряд звернув увагу, на серію ігор Trine на своєму Xbox. Цю гру захопливо грати in the palm of my hand — невелика гра для невеликої консолі. Також, до прикладу, можна відзначити LEGO Harry Potter, яку я грав на своїй потужнішій консолі і щоразу думав, що вона чудово б гралася на чомусь меншому — це дозволило б грати у цю просту та водночас веселу гру всюди.

Мене захопила ідея проходити не лише великі ретро-ігри, а й можливість по іншому відчути невеличкі проєкти та інді-ігри, для яких, здавалося, й створений Switch.

Водночас у 2024 році постане логічне запитання про те, що Switch — уже не єдиний притомний представник на ринку портативок, і для проходження ігрової класики можна знайти потужніші аналоги. Навіть нові iPhone можуть нативно запускати проєкти, які для консолі Nintendo були доступні лише у хмарі.

Ігри, а не терафлопси

Nintendo Switch на фоні Steam Deck

Загалом з моменту покупки консолі я доволі довгий час задовольнявся грою у мультиплатформу. Тобто я проходив трилогію Еціо в Assassin’s Creed, яку свого часу пропустив. Також бавився у ігри серії Trine та «залип» у LEGO Harry Potter, у яку, згідно зі статистикою Nintendo за 2023 рік, я награв понад 40 годин.

Однак логічно, що у мене виникало питання, що якщо я загалом граю у мультиплатформу, чи не краще було б взяти той же Steam Deck, який мені запропонував би набагато більшу та доступнішу в ціні бібліотеку ігор.

Водночас ще коли я купував Nintendo Switch я надавав перевагу цій консолі над Steam Deck через одну і дійсно важливу умову для портативок — автономність. Для мене досить важливим було те, щоб консоль могла тримати заряд тривалий час, аби не переживати за налаштування яскравості та інші додаткові фактори, які впливають на роботу без підзарядки.

Тому Steam Deck хоча й виглядав для мене доволі привабливим варіантом, але його залежність від розетки сильно переважувала плюси. До того ж консоль від Valve сама по собі є доволі громіздкою у порівнянні зі Switch, а з врахуванням захисного чохла вона займає занадто багато місця як для портативного девайса.

Про те, чим власне є Steam Deck читайте в нашому огляді, адже це багато в чому не портативний девайс, який може лише доповнити ваш ПК-досвід.

Мабуть, найкращим прикладом вдалого вибору на користь Nintendo Switch для мене став неочікуваний випадок у потязі. Одного разу мені довелося їхати у купе з хлопцем, який теж вирішив скоротити час поїздки грою у свій Steam Deck. Цікаво тут те, що ми обрали для цього ту ж саму гру The Witcher 3.

Загалом у той час, як я собі доволі спокійно подорожував Веленом та не надто переймався за те, що моя консоль може розрядитися, мій приятель по купе приблизно за 40 хвилин склав свій Steam Deck, який вимкнувся, назад до свого величезного чохла та вирішив провести решту поїздки у не менш цікавий спосіб — ліг спати.

Мені це не було надто очевидно, однак з переваг Switch окрім автономності варто назвати річ через яку інші люди в першу чергу й купують консоль від Nintendo — це ексклюзиви.

Я загалом довгий час оминав ексклюзивні проєкти Nintendo та лише спробував кілька демоверсій таких проєктів. Спершу це була Kirby and the Forgotten Land, яка видалась яскравою та веселою грою, однак ціна для мене видалася зависокою, тож я вирішив, що можливо у далекому майбутньому я зверну на неї увагу ще раз.

Далі мені трапилася Metroid Dread. Якщо розробники демоверсією й хотіли когось відвернути від покупки цієї гри, то у них вийшло. Одна стартова катсцена змусила мене сильно засумувати. До моменту, коли я дочекався власне того, щоб спробувати гру — я до неї встиг втратити інтерес.

Проте, що стало відчутно з цих пробних версій ігор, це те, що Nintendo Switch зовсім по іншому відчувається у проєктах, які створенні спеціально для неї. Консоль наче по іншому лежить у ваших руках і створюється враження, ніби гра і сам девайс — це єдине ціле.

У цей момент мені стало зрозуміло, що Switch — це дійсно щось більше, ніж слабенька портативка.

Усі дороги ведуть до The Legend of Zelda

Загалом навряд у розмові про Nintendo Switch можна обійтися без згадок про The Legend of Zelda, а особливо Breath of the Wild. Дійсно, якщо уже говорити про ексклюзиви, головною прикрасою каталогу буде власне вона — «Гра року» за версією The Game Awards 2017.

Саме «Зельда» створила для мене враження того, що в руках я тримаю повноцінну консоль. Несвідомо, але дійсно відчуття від того, коли ви граєте на Switch у The Legend of Zelda зовсім інші. Попри те, що вона також виходила й на Wii U, все-таки розумієш, що створювалася вона для Switch та не має жодних нюансів з керуванням.

До прикладу у Assassin’s Creed, де управління саме по собі кривувато працює, Nintendo Switch взагалі перетворює паркур радше на гру з вашими нервами, ніж пригоди з Еціо у Італії.

Breath of the Wild дала мені усвідомити одну просту річ: хороші ігри не ганяються за досконалою графікою та найвищою кількістю FPS. Важливо також додати, що «Зельда» це не storydriven-проєкт. Сюжет існує, але до тієї міри, щоб змусити вас повірити у світ, до якого ви потрапите, і який вам дає можливості проходження та розв’язання тих чи інших загадок у способи, які навіть розробники не вкладали у гру.

До того ж Breath of the Wild використовує можливості Nintendo Switch наповну. До прикладу, під час проходження одного зі святилищ можна було б подумати, що як сказився — я стояв посеред кімнати та несамовито махав руками наче граю у невидимий гольф, адже мені потрібно було «забити» кам’яну кулю в потрібне місце для отримання заповітної Сфери Духу.

Також можу пригадати й одне зі святилищ, де потрібно було провести кам’яну кулю лабіринтом — до цього моменту я не знав, що умію викручувати свої руки настільки.

Саме після гри у цей проєкт я не пожалкував, що обрав Switch проти інших портативок на ринку, адже вона дає саме те, що я власне й хотів від портативної консолі:

  • Можливість «вбити» час

«Зельда» з цим чудово справляється, адже вона працює добре як у довгих, так і коротких сесіях. Навіть за незначний час ви встигнете зробити щось, що буде відчуватися завершеним завданням. Тоді як у якомусь порті Bioshock вас змусять вникнути у сюжетні тонкощі, «Зельда» вас миттю перенесе до Гайрулу, де ви можете відволіктися від повсякденної рутини та проблем навіть якщо це ненадовго

  • Нові враження

Switch у парі з «Зельдою» вам дійсно подарує альтернативу до звичних проєктів. Свобода та креативність, які дає The Legend of Zelda: Breath of the Wild це два компоненти, які змінили моє сприйняття самої Nintendo Switch та до певної міри й відеоігор загалом. Мені тепер навіть важкувато повернутися до якоїсь сучасної ААА-гри, яка намагається змусити мене повірити в неї за допомогою надреалістичного зображення. Водночас «Зельді» це вдалося без жодних фотореалістичних текстур.

Та чи вистачить цього вам, щоб прийняти рішення про придбання цієї консолі? Тут однозначну відповідь дати важко.

Раціональність придбання Nintendo Switch у 2024 році

Загалом усе можна звести до простого речення: «Якщо у вас є бажання та можливість придбати Nintendo Switch — робіть це. Якщо у вас є бажання, але немає можливості — тоді не варто».

Дійсно придбання консолі, яка вийшла ще у 2017 році та об’єктивно уже знаходиться на фінішній прямій, видається доволі необдуманим кроком — особливо, якщо ви загалом раніше ніколи не були знайомі з Nintendo та її проєктами.

У таком випадку в мене знайдеться кілька порад, які водночас навряд чи зможуть дати конкретну відповідь, адже рішення приймати лише вам виходячи з ваших власних умов.

Плюси придбання Nintendo Switch у 2024 році:

  • Рік загалом виглядає доволі скромним на цікаві релізи і це гарна можливість присвятити себе дослідженню бібліотеки Nintendo, якщо ви цього раніше не зробили
  • Це дійсно портативна консоль, яка виграє у конкурентів автономністю, хоча й з врахуванням набагато слабшого «заліза»
  • Чудовий варіант консолі для гри з друзями, якщо ви шукаєте щось для розваг під час вечірок (але не беріть Lite)
  • Чудовий варіант для ретро-геймінгу та інді-ігор

Мінуси Nintendo Switch у 2024 році

  • Слабке «залізо», а тому й на сучасні проєкти не варто очікувати
  • Ви — фанат мультиплатформених та ААА-проєктів і розумієте, що ексклюзиви Nintendo це не ваше — тоді все-таки краще звернути увагу на Steam Deck, чи схожі девайси
  • Незалежно від року придбання — дорогі ігри для консолі

Окремо варто відзначити й те, що загалом впродовж року варто очікувати на анонс наступника Nintendo Switch, який за багатьма повідомленнями отримає зворотню сумісність. Тобто, якщо для вас придбання портативної консолі «не горить», можливо, уже варто дійсно зачекати на новий девайс, який:

  • буде потужніший
  • буде отримувати нові проєкти і за словами Тома Гендерсона на ньому буде «багато мультиплаформи»
  • буде актуальним на майбутнє десятиліття
  • дозволить грати в усе те, що виходило на Nintendo Switch і ви нічого не втрачаєте

Водночас з досвіду Nintendo Switch можна на це питання поглянути й з іншого боку. На релізі нас може очікувати мало тайтлів безпосередньо для нової консолі, до того ж вони можуть бути перехідними та вийдуть ще й на старенькому «перемикачі». І ще, як у випадку з першою ревізією Nintendo Switch можна буде зачекати на оновлення його наступника через кілька років, і уже тоді взяти його.

Нагадаємо, що оригінальна Nintendo Switch у 2017 році вийшла з доволі обмеженою бібліотекою ігор, а також порівнянно з новими ревізіями слабкою батареєю.

Відповідно з огляду на такий досвід можна сміливо брати Nintendo Switch у 2024 році та кілька років провести з цією консоллю і вже згодом зробити перехід на новішу консоль. Варто також врахувати, що Nintendo Switch 2 попри велику кількість чуток, ще офіційно не анонсували і загалом її вихід, може відбутися взагалі у 2025 році з огляду на останню інформацію.

Тому відповідь на питання, чи потрібна вам Nintendo Switch, залежить лише від вас. Однак якщо ви любите відеоігри, ви навряд пожалкуєте про це придбання. Звісно, варто наперед усвідомлювати, що Switch не грає на одному полі з PlayStation, Xbox, Steam Deck і навіть одна The Legend of Zelda може бути варта цілої консолі з іншими проєктами у вигляді приємних бонусів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...