Реклама

🧐 10 найкращих ігор The Legend of Zelda за версією Metacritic

Čytaty latynkoju
🧐 10 найкращих ігор The Legend of Zelda за версією Metacritic
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🧐 10 найкращих ігор The Legend of Zelda за версією Metacritic
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Навряд у 1986 році, коли вийшла перша гра у серії The Legend of Zelda, хтось очікував, що це буде одна з найдовших та найвище оцінених ігрових франшиз Nintendo.

За весь цей час «Зельді» вдалося пережити доволі багато варіацій, жанрів, злетів і падінь. До того ж, кількість ігор The Legend of Zelda уже може навіть вводити у фрустрацію тих, хто хоче з ними познайомитися, адже їх встигло назбиратися доволі багатенько.

Своєю чергою ми вирішили зібрати десять найкращих ігор франшизи The Legend of Zelda. Відбирати ігри ми вирішили за їхніми оцінками на Metacritic, де можна побачити середній бал на основі рецензій оглядачів та оцінок користувачів.

10. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass

  • Рік виходу: 2007
  • ПлатформаNintendo DS
  • Metascore: 90/100
  • Користувачі: 7,9/10

Гра, яка відкриває наш список, є прямим продовженням The Wind Waker (яка забігаючи наперед розташувалася вище за оцінками), і відповідно Phantom Hourglass має багато спільного зі своєю попередницею, що для франшизи уже є певним традиційним прийомом.

Тут ми знову граємо за Лінка, якому доведеться досліджувати моря та незнайомі острови, а також протистояти черговому злу.

У самій Phantom Hourglass гравцям представлений знайомий за Wind Waker затишний світ, але вже з урахуванням двоекранної консолі Nintendo DS та її дещо слабшого портативного заліза у порівнянні з першою частиною, що вийшла для Gamecube. Та все це не завадило Nintendo створити свою особливу атмосферу з використанням можливостей Nintendo DS.

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass загалом має все, що можна очікувати від ігор цієї франшизи та приправлена керуванням за допомогою стилуса і широким використанням сенсорного екрана. Сукупність цих фактів зробила гру, яка є сиквелом новим свіжим ковтком повітря для франшизи і гравців.

Загалом навряд можна сказати, що відгуки брешуть і гра дійсно є класикою, яка й досі може принести задоволення.

Хоча додамо, що у рейтингу у цієї гри найнижчий користувацький рейтинг, адже все-таки не усі оцінили цей сиквел до Wind Waker, який запропонував дещо інший погляд на гру.

9. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

  • Рік виходу: 2013
  • Платформа: Nintendo 3DS
  • Metascore: 91/100
  • Користувачі: 8,9/10

Навряд хтось міг очікувати, що аж у 2013 році Nintendo вирішить випустити сиквел до A Link To The Past, яка по суті розпочала справжню історію франшизи у 1991 році, адже саме у ній зʼявилися головні елементи серії на кшталт паралельних світів, Майстер Меча та ін.

У випадку з A Link Between Worlds гравців повернули до міжвимірного світу Zelda, де Лінку доводиться подорожувати між Світлим (Hyrule) та Темним (Lorule) світами, що є обов’язковим для розгадки таємниць гри.

Як завжди Лінку доводиться протистояти злу, але цього разу з незвичною новою механікою для франшизи та деякими іншими нововведеннями.

У A Link Between Worlds вперше у The Legend of Zelda зʼявилася по суті механіка скрадання, яка дозволяє Лінку перетворюватися на настінний малюнок і переміщатися по стінах протягом обмеженого часу. Це також дозволяє й перетинати деякі недосяжні звичним способом локації. Цей простий елемент виявився дійсно геніальним та оригінальним кроком, який змушував багатьох замислитися над тим, чому це не зробили раніше.

Також новинкою у грі стало й те, що тепер можна було «зачищати» підземелля у довільному порядку, а не проходити усе лінійно як раніше. Таким чином розробники хотіли розв’язати проблему того, що гравці могли застрягнути у певному місці та не мати можливості пройти гру далі. Водночас це також додало до гри й нове відчуття свободи дослідження світу.

Окремо для полегшення подорожей світом гравцям презентували механіку оренди спорядження. Тобто гравці могли за невелику суму взяти на деякий час певне спорядження, яке потрібне для проходження окремих локацій та рівнів без потреби спеціально «прокачуватися». Хоча цей аспект гри припав до душі не всім.

Загалом ігролад A Link Between Worlds став поверненням до класичних ігор серії з ізометричною перспективою, що відкрив дорогу для кількох наступних ігор з більш класичним геймплеєм — найсвіжішим прикладом буде Echoes of Wisdom.

8. The Legend of Zelda: Skyward Sword

  • Рік виходу: 2011
  • Платформа: Wii та Nintendo Switch (у 2021 році)
  • Metascore: 93/100
  • Користувачі: 8,1/10

Довгі 20 років класична A Link to the Past, що вийшла ще у 1991 році, була початком всієї історії для The Legend of Zelda. Однак у 2011 році з релізом Skyward Sword усе змінилося, і тепер грою, що відкриває хронологію франшизи стала саме вона.

Окрім того вона також стала й початком та натхненням для двох майбутніх успішних ігор серії — Tears of the Kingdom та Breath of the Wild.

Загалом події Skyward Sword відбуваються за сотні років до A Link to the Past, а оригінальний підхід до світу гри з небесними островами та польотного ігроладу приніс грі високі оцінки. Хоча гра також має й тих, хто загалом не є її великим фанатом, адже Skyward Sword критикують за залежність в керуванні від датчика руху Wii (або джойконів Switch у перевиданні для цієї консолі). Однак оцінки все ж говорять самі за себе.

Як найперша гра в хронології Zelda, вона є вкрай важливою для розуміння франшизи, особливо якщо ви фанат серії, адже вона пояснює походження Майстер Меча та є справжнім містком до Breath of the Wild та Tears of the Kingdom.

Загалом це наразі остання гра, яка намагалася використовувати відносно реалістичний підхід у графіці, однак з уже помітними анімаційними впливами, які стали візитівкою наступних основних ігор серії.

7. The Legend of Zelda: Majora’s Mask

  • Рік виходу: 2000
  • Платформа: Nintendo 64
  • Metascore: 95/100
  • Користувачі: 9,1/10

Ще один сиквел у цьому рейтингу, і цього разу це продовження культової Ocarina of Time, яка знову ж таки використовуючи усі напрацювання своєї попередниці запропонувала абсолютно інший ігровий досвід для гравців.

Ця частина The Legend of Zelda може вважатися дійсно однією з найпохмуріших у франшизі. Адже підіймає важкі теми покинутості, травми, смерті і усе це на фоні історії, де Лінку через два місяці після подій Ocarina of Time потрібно запобігти знищенню світу протягом трьох днів.

Особливістю цієї гри стала її циклічна механіка життя світу. Події гри відбуваються протягом трьох днів, які зациклені та повторюються щоразу (один цикл у грі це близько 54 хвилин у реальному часі). Тобто Лінк потрапляє в часову петлю в межах міста, де знайомство зі звичками та повсякденним життям мешканців є життєво важливим для успішного порятунку світу.

Таким чином ігролад був заснований саме на цій механіці, яка спочатку могла припасти до душі не багатьом. Однак її особливість полягала у великій кількості спроб і помилок, запамʼятовувані алгоритмів дій персонажів та ін. До того ж, навіть деякі квести «обнуляються» і їх потрібно проходити знову.

Водночас Лінк може прискорювати час або сповільнювати його за потреби. Загалом завдяки цій циклічності гра постійно тримає вас у напрузі на фоні менш радісної у порівнянні з іншими іграми серії атмосфері.

Окремою оригінальною механікою гри стали й маски, які перетворювали Лінка у різноманітних створінь зі своїми унікальними здібностями: від тих, які потрібні у бою, до тих, які дозволяють розвʼязувати головоломки.

Цю гру можна дійсно назвати свіжим поглядом на The Legend of Zelda навіть через понад 20 років з моменту її виходу, а оцінки гри лише підтверджують її вагу.

6. The Legend of Zelda: A Link To The Past

  • Рік виходу: 1991
  • Платформа: SNES
  • Metascore: 95/100
  • Користувачі: 8,9/10

Це — справжня класика відеоігор, і власне саме з цієї частини можна говорити, що почалася справжня історія The Legend of Zelda. Вище уже згадувалося, що вона довгий час вважалася хронологічно першою з точки зору історії франшизи та презентувала усі атрибути серії з якими ми її асоціюємо.

Саме тут ми вперше отримали Майстер Меч, паралельні світи та повторювану сюжетну фабулу з Лінком, який має протистояти Ґанону, щоби врятувати Гайрул.

A Link to the Past на довгий час кодифікувала те, якою має бути Zelda та стала тим каноном до якого розробники щоразу зверталися за натхненням.

Для свого часу розробники запропонували багато геймплейних елементів, які й досі добре постаріли та можуть навіть у 2024 році затягти гравців на десяток годин у грі.

Для самої серії вона вперше запропонувала можливість руху Лінка не лише у чотири сторони, а й по діагоналі. Він також міг бігати завдяки спеціальним черевиками, а ще махати мечем у бік, що значно розширювало його діапазон атак. До того ж у грі є величезний список різноманітних бонусів, що може давати фору навіть сучасним проєктам.

Загалом про вплив та вагу A Link to the Past можна говорити лише одне — це одна з найкращих ігор усіх часів, у як ви могли й не грати, але могли грати у іншу гру серії The Legend of Zelda, яка безумовно надихалася саме нею.

5. The Legend of Zelda: Tears Of The Kingdom

  • Рік виходу: 2023
  • Платформа: Nintendo Switch
  • Metascore: 96/100
  • Користувачі: 8,4/10

Черговий сиквел у цьому списку, який по праву міг би знаходитися вище, однак йому все-таки важко вирватися з тіні успіху Breath of the Wild.

Якщо у 1991 році A Link To The Past стала кодифікацією того, якою має бути The Legend of Zelda, то уже у 2023 році цю формулу після Breath of the Wild остаточно перевинайшла та вдосконалила Tears of the Kingdom зі своїм масштабним відкритим світом, нелінійним проходженням та великою кількістю головоломок, підземель та ін.

Ця гра дозволяє досліджувати Гайрул у повітрі, під землею та власне на землі. До того ж усе це приправлено новими здібностями Лінка, який тепер по суті може маніпулювати світом завдяки стародавнім технологіям Зонай.

У цій грі ви можете створити абсолютно усе, що вам заманеться, та в процесі цього навіть забути про те, що вам ще потрібно врятувати Зельду.

Загалом у цьому випадку можу сміливо відправити вас до огляду гри від нашого головреда, де можна набагато детальніше дізнатися про неї.

4. The Legend of Zelda: Twilight Princess

  • Рік виходу: 2006
  • Платформа: Wii, GameCube
  • Metascore: 96/100
  • Користувачі: 8,8/10

Ця гра свого часу як і Breath of the Wild стала кінцем однієї консолі та початком для іншої, адже для GameCube це був останній ексклюзив Nintendo, а для Wii — релізний тайтл.

У 2006 році це була найвище оцінена гра у серії з часів Wind Waker. На той момент гра дивувала своїм просунутим ШІ у NPC, а також головоломками та дійсно стала великим кроком вперед для франшизи.

Цікавим фактом цієї гри є також і те, що у версії для Wii через особливості контролера консолі Лінк вперше у серії став праворуким та тримав меч у правій руці замість лівої.

Сама гра після певного невдоволення серед фанатів анімованим стилем Wind Waker повернулася до більш реалістичного. Серед особливостей цієї гри є механіка за якою Лінк може перетворюватися у вовка, кусати ворогів, швидше пересуватися, викопувати закопані речі, прокопувати шлях до недоступних локацій, а також відслідковувати ціль за допомогою нюху.

У цій грі, як і у інших іграх серії Лінк мусить врятувати Гайрул, але цього разу від поглинання паралельним світом — «Царством Сутінків».

Хоча можливо гра не так добре витримала випробовування часом як Wind Waker стосовно якої фанати змінили думку, але вона є дійсно однією з найважливіших ігор у франшизі з огляду на те, що вона свого часу запропонувала гравцям. Ну і звісно оцінки гри та її місце у рейтингу говорять самі за себе.

3. The Legend of Zelda: Wind Waker

  • Рік виходу: 2002
  • Платформа: GameCube
  • Metascore: 96/100
  • Користувачі: 9/10

У 2002 році Nintendo випустила одну зі своїх найчарівніших ігор у серії Zelda, яка навіть через понад 20 років й досі виглядає так як повноцінна сучасна гра.

Хоча на момент релізу її анімований стиль викликав невдовлення серед фанатів, їй все ж вдалося витримати випробовування часом та навіть отримати ремастер для Wii U та стати однією з найочікуваніших ігор для портування на Nintendo Switch.

Окрім свого візуального стилю гра зуміла знайти фанатів завдяки своїй пригодницькій атмосфері.

Події Wind Waker відбуваються в морі на групі окремих островів, що для самої франшизи стало відхиленням від уже звичного світу Гайрулу. Лінку цього разу потрібно врятувати свою сестру від Ґанондорфа, і для цього йому доведеться подорожувати морем на своєму кораблі.

Особливістю Wind Waker стало те, як подорож гравця на воді залежала від вітру та напрямку його подуву. Звісно гравцям в міру проходження давали можливість магічно впливати на напрям вітру, однак на свій час це була дійсно нова та революційна механіка, яка тепер є звичною для ігор, коли мова заходить про морські подорожі.

Загалом завдяки своїй атмосфері, морю, візуальному стилю та певному медитативному плаванню ця гра розташовується так високо у цьому списку, адже ігри це іноді щось більше ніж просто набір локацій та алгоритмів для їхнього проходження — іноді це справжнє мистецтво, яке варто відчути аби зрозуміти.

2. The Legend of Zelda: Breath Of The Wild

  • Рік виходу: 2016
  • Платформа: Nintendo Switch, Wii U
  • Metascore: 97/100
  • Користувачі: 8,8/10

Коли вже мова заходить про мистецтво, то не згадати про Breath of the Wild дуже важко.

Якщо у 1991 році A Link to the Past кодифікувала те, якою має бути Zelda на десятиліття вперед, то у 2016 році з Breath of the Wild у Nintendo переглянули «старі сувої» та перевинайшли франшизу й задали тон на наступні десятиліття.

Ця гра, схожим чином на Twilight Princess, стала кінцем провальної Wii U та неймовірним початком для надуспішної Nintendo Switch.

Breath of the Wild захоплює своїми краєвидами та візуальним стилем, який можна порівняти з творами Хаяо Міядзакі. Гра також має простий, але захопливий сюжет, який відбувається на теренах гігантського та продуманого світу для дослідження.

З цією грою у Nintendo вперше по-серйозному взялися за ігри з відкритим світом і здавалося, що компанія дещо «запізнилася на автобус». Однак виявилося, що розробники навпаки задали тон усім наступним іграм з відкритим світом у тому, яким має бути його дизайн, як зацікавити гравця постійно його досліжувати і т.д.

Саме це по суті революційне значення вивищує цю гру над своєю наступницею Tears of the Kingdom яка зробила все це більше, краще та по своєму, однак на довгий час залишиться у тіні оригіналу.

Breath of the Wild — це гра, яка дала гравцям свободу, яку вони досі не могли відчути у жодній грі не лише серії Zelda, а й загалом. До прикладу, де ще ви могли б з першої ж хвилини гри відправитися до фінального боса та при достатній підготовці одразу ж вбити його та завершити гру. Однак ця гра спонукає відкладати цей момент якомога подалі, щоб подовше насолоджуватися «подихом дикої природи».

Breath of the Wild це той проєкт, досвід гри у який важко передати словами, адже його дійсно як справжнє мистецтво можна лише відчути. Можливо, ця гра на другому місці у рейтингу лише через свій «молодий вік», однак поступається вона не менш революціній попередниці.

1. The Legend of Zelda: Ocarina Of Time

  • Рік виходу: 1998
  • Платформа: Nintendo 64
  • Metascore: 99/100
  • Користувачі: 9,1/10

Отже, на першому місці за оцінками критиків розташувалася  класика для N64, що побачила світ ще у 1998 році.

Саме ця гра вивела серію Zelda з ізометричної перспективи до 3D-світу та модернізувала формулу франшизи з механіками подорожей та тривимірних головоломок.

Загалом перше місце у цьому рейтингу гра отримала не лише як революційна для франшизи, але й для ігрової індустрії взагалі.

Перша 3D Zelda стала шаблоном, який визначив розвиток власної серії, однак разом з цим вона також винайшла та впровадила багато елементів, за допомогою яких 3D-відеоігри працюють навіть досі. До прикладу система прицілювання у сучасних іграх — це відголосок Ocarina of Time.

Для самої The Legend of Zelda гра стала теж певним кодифікуванням лору, адже тут ми отримали історію походження Ґанона, появу рас Горонів, Деку та набагато глибший світ з персонажами та різноманітними культурами.

Гра нарешті встановила важливу частину міфології Zelda — головні персонажі Лінк, Зельда і Ґанон, представляють аспекти самої Triforce («Триєдинства») і саме тому їхні долі пов’язані через покоління, що розробникам нових ігор у серії дозволяє використовувати одну й ту саму фабулу, наповнюючи її різноманітним змістом та відповідно робити абсолютно безболісні перезавантаження у серії.

Можливо, у порівнянні з іншими іграми Ocarina of Time постаріла набагато гірше, однак її вплив та революційність безперечно варті того, щоб розташувати її на заслуженому першому місці.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...