Реклама

🐲 Dungeons & Dragons: добірка найцікавіших відеоігор за мотивами настільної гри

Čytaty latynkoju
🐲 Dungeons & Dragons: добірка найцікавіших відеоігор за мотивами настільної гри
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🐲 Dungeons & Dragons: добірка найцікавіших відеоігор за мотивами настільної гри
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Не рідко настільні ігри стають фундаментом для створення відеоігор, і адаптації Dungeons & Dragons як розпочалися 40 років тому, так і продовжаться ще на багато поколінь вперед. Пропонуємо згадати найцікавіших представників серед відеоігор за мотивами всесвітів популярної НРІ.

Що таке Dungeons & Dragons (D&D)?

Dungeons & Dragons (також відома як D&D) вперше побачила світ у далекому 1974 році. Це настільна рольова гра, в якій група гравців розігрує придумує й розігрує власних персонажів, бореться з монстрами та разом з друзями змагається проти світу у вигаданій історії.

Крім того, гра має таку популярність через те, що майже не потребує витрат — для початку партії потрібно лише мати уяву, набір правил та куби, хоча багато гравців цим не обмежуються.

Раніше ми детальніше розповідали про настільні рольові ігри, в тому числі від українських авторів, а також про усі екранізації Dungeons & Dragons. Цього разу розповідаємо про найцікавіші ігри — попри те, що відеоігор за всесвітами D&D більше півсотні, ми зібралися добірку із 10 проєктів, які точно варті уваги гравців.

Серія ігор Dark Sun

Dungeons & Dragons — це не один всесвіт, а ціла купа різних світів, щоб розібратися в яких потрібно витратити декілька годин. Одним з таких всесвітів став Dark Sun, який хоч і не є найпопулярнішим, але точно має один з найцікавіших сетингів.

Так події у Dark Sun відбуваються у моторошному світі-пустелі Атхас, а основною родзинкою серії є псіонічна магія, якою володіють безліч істот цього всесвіту. Загалом Dark Sun отримала понад 32 продукти для настільної рольової гри, 13 романів, а також три гри.

Перша з них, Dark Sun: Shattered Lands, є фактично класикою RPG. Гра вийшла у 1993 році й була інноваційною в тому, що фокусувалася більше на спілкуванні з NPC, ніж на бойовій системі — хоча й боїв у гру було достатньо.

Зав’язка сюжету звучить доволі просто: гравцю потрібно досліджувати ворожий пустельний світ Атхас та місто-державу Драй, яким керує король-чаклун, з яким герої, власне, й будуть конфліктувати. Попри простий, на перший погляд, сюжет, навіть сучасні гравці зможуть знайти щось нове для себе у старенькій грі.

Геймплейно гра є покроковою RPG, дуже схожою на багато інших відеоігрових адаптацій D&D — вільне дослідження та нелінійна система спілкування з персонажами, покрокові бої, що вимагають стратегічного мислення.

Сиквел гри під назвою Dark Sun: Wake of the Ravager є повноцінним продовженням першої частини, лише з новими злодіями — драконом Ура Дракса та його могутнім прислужником Лордом-Воїном. Гра вийшла у 1994 році й від оригінальної відрізняється покращеною графікою (хоча для багатьох сучасних геймерів така різниця, ймовірно, викличе усмішку).

Також був і третій проєкт — MMORPG Dark Sun Online: Crimson Sands, яка вийшла у 1996 році. Звісно, він вже багато років мертвий (проіснував три роки), але не можемо не відзначити той факт, що Crimson Sands була одним з джерел натхнення для іншого культового MMO — Ultima Online.

Наразі дві перші частини серії доступні у Steam в одному пакеті. Не можемо рекомендувати цю гру усім геймерам через застарілу графіку або інколи надмірну складність, але справжнім «дигерам» жанру RPG буде доволі цікаво.

Наразі обидві гри доступні на ПК у Steam.

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara — це також збірка із двох ігор за всесвітом D&D, перевидана у 2013 році Capcom. У збірку увійшли два проєкти: Dungeons & Dragons: Tower of Doom (1994) і Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara (1996).

Обидві гри були великим надбанням та експериментом Capcom — японська студія, яка завжди була відома своїми Beat’em Up, вирішила схрестити цей жанр з настільною рольовою грою й популяризувати світ Dungeons & Dragons серед японців. Декілька років Capcom не могла домовитися з правовласником D&D (тоді це була компанія TSR) про перенесення сетингу у Beat’em Up, але у 1994 світ все ж побачив Tower of Doom.

Як й у випадку з попередньою збіркою, обидві гри дуже схожі між собою. Загалом, Tower of Doom розповідає про класичну для Beat’em Up команду героїв, в які увійшли класичні вже для рольових ігор персонажі — клірик, гном, ельф, воїн. За сюжетом цій групі героїв потрібно перемогти страшного повелителя-ліча, до того подолавши його прибічників-босів. Рольова система в грі дозволяє прокачувати персонажів, а також отримувати нові здібності та магію для ефективнішої зачистки рівнів.

Усі ці пригоди відбуваються у кампанії Mystara, доволі відомій для гравців у D&D, яка за сетингом дуже схожа на твори Толкіена.

В будь-якому разі, що критики, що гравці підтвердили: експеримент Capcom вийшов цікавим, й точно принесе задоволення тим, хто полюбляє Beat’em Up — ще й у всесвіті Dungeons & Dragons.

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara доступна на ПК, Xbox та PlayStation у режимі зворотньої сумісності.

Baldur’s Gate 1 + 2

Звісно, якщо ви цікавитеся D&D або рольовими відеоіграми, ви знаєте, що таке Baldur’s Gate. Перша «Брама Балдура» від BioWare вийшла у 1998 році й принесла студії світову популярність — попри те, що була лише другим проєктом розробників.

Фактично, без першої Baldur’s Gate не було б ізометричних покрокових РПГ, якими ми їх знаємо — і тим паче не було б настільки багато цікавих ігрових проєктів за всесвітами Dungeons & Dragons.

Дія гри розгортається у сетингу Забуті Королівства — найпопулярнішому всесвіті D&D, опис якого міститься у понад 200 книжках та, щонайменше, п’яти відеоігрових серіях. Гра значною мірою покладається на сюжет і діалоги виступають як рушійні чинники передачі основного сюжету. У першій частині гравцям потрібно буде разом через таємниці обставини вирушити до Узбережжя Мечів, зустріти десятки різних персонажів та разом з ними розв’язати таємниці — зокрема, загадку дітей мертвого бога вбивць Баала.

Baldur’s Gate II є прямим сиквелом першої частини, але з багатьма вдосконаленнями — розширеним сюжетом, візуальною частиною та ще більш поглибленим геймплеєм.

Щодо геймплею — він в обох частинах однаковий. Це ізометрична покрокова RPG, в якій потрібно керувати героєм та його союзниками, з усіма знайомими гравцям елементами: системою кидків кубиків, тактичною паузою та нелінійною системою спілкування з NPC.

Обидві частини разом з доповненнями є доволі масивними іграми — для звичайного проходження Baldur’s Gate 1 + 2 та усіх DLC потрібно буде приблизно 60-80 годин, для повного дослідження цих ігор — понад 300 годин. Це величезна пригода, яка є справжньою легендою жанру і яка мала кого може змусити нудьгувати.

Разом з тим зазначимо, що у 2016 році Baldur’s Gate 1 + 2 отримали перевидання, а також доступні на смартфонах — усе, щоб сучасні гравці могли ознайомитися з класичною РПГ у всесвіті D&D.

Baldur’s Gate 1 та 2 Enhanced Edition доступні на ПК, iOS, Android, Xbox, PlayStation та Nintendo Switch.

Planescape: Torment

Насправді іграм за всесвітами Dungeons & Dragons наприкінці 1990-х дуже щастило — оскільки адаптувати настільну гру у відеоігри бралися справжні легенди геймдизайну. Так сталося не лише з Baldur’s Gate 1 + 2 — не можна не згадати й Planescape: Torment, що вийшла у 1999, і яка й досі є однією з найнестандартніших ігор за D&D.

За створення гри відповідав Кріс Авеллон, який пізніше створить серію Fallout. Тоді ще початківець, Авеллон взяв за основу усі ігрові механіки D&D, але створив максимально унікальний та новий світ.

Одразу попередимо — Planescape: Torment візуально застаріла гра. Але, якщо сучасний гравець продереться крізь стареньку графіку, перед ним відкриється дивовижна RPG з дуже нестандартним сюжетом. Пригода відбувається у «місті дверей» Сигіл, а гравець візьме на себе роль Безіменного — істоти, що втратила пам’ять і не знає нічого. За сюжетом вам потрібно буде дослідити не лише світ Planescape, а й власні спогади — крім того, гра багато фокусується на філософії особистості.

Геймплейно це теж RPG, в яку можна грати як у реальному часі, так й перетворити гру в покрокову завдяки тактичній паузі. Виділяє гру підхід до звичних деталей для жанру — тут замість зміни меча на більш потужний, потрібно буде змінити собі палець чи придбати нове татуювання, щоб стати сильніше. Крім того, у Planescape: Torment зброєю може бути власна втрачена рука — це своєрідний мем гри.

Разом з тим, проходити гру можна фактично без боїв, лише одними діалогами (або стати справжнім хаотичним злом й винищувати усе на своєму шляху) — нелінійність у грі відчувається «на всі гроші».

Загалом, на перший погляд, Planescape: Torment може здаватися непривабливою графічно та заскладною для сучасних гравців — але це фундаментальна гра, яку часто охрещують витвором наративного мистецтва, і ніколи — звичайною RPG.

Planescape: Torment доступна на ПК, Android, iOS, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox та Mac.

Baldur’s Gate: Dark Alliance

Baldur’s Gate: Dark Alliance (не плутати з Dungeons & Dragons: Dark Alliance) — це ще один жанровий експеримент. Відповідати за першу гру за третьою редакцією правил Dungeons & Dragons знову запросили Кріса Авеллона.

Цього разу стояла задача зробити не класичну покрокову RPG, а «діаблоїд» — тоді портувати такі ігри, як Baldur’s Gate 1 чи 2 на консолі було майже неможливо (елементи керування у таких RPG «точилися» під ПК), а правовласники D&D дуже хотіли представлення й серед консольних геймерів. Так у 2001 році й побачила світ Baldur’s Gate: Dark Alliance — на Xbox, PS2, GameCube та GBA (вже через багато років з’явився й ПК-порт).

Зазначимо: Baldur’s Gate: Dark Alliance вийшов доволі прийнятним «діаблоїдом», проте він немає майже нічого спільного з оригінальними Baldur’s Gate. Так, дія Dark Alliance також відбувається у «Забутих королівствах», проте зі спільного з першими іграми — лише назви та місто Брама Балдура.

Геймплейно Baldur’s Gate: Dark Alliance це ізометричний hack-and-slash, з дуже лінійним сюжетом та локаціями. Грати доведеться за одного з трьох персонажів: людину-стрілка, дворфа-воїна або ельфійку-чаклунку. Крім того, Dark Alliance більше фокусуються на своїй «діаблоїдній» стороні, ніж на адаптації Dungeons & Dragons — тому у грі можна побачити чаклунку з луком.

Гра підійде для тих, хто полюбляє експерименти у світі «Забутих королівств» і хоче ретроспективно ознайомитися з цією адаптацією, але не підійде тим, хто полюбляє «діаблоїди» чи RPG-складову у іграх за D&D — в обох випадках є набагато кращі представники.

Baldur’s Gate: Dark Alliance доступна на ПК, Android, iOS, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox та Mac.

Neverwinter Nights

Ще одна гра від BioWare, що базується на правилах 3-ї редакції Dungeons & Dragons, вийшла у 2002 році. Neverwinter Nights — цікавий представник адаптації D&D, оскільки має не лише пропрацьовану рольову систему, яку мали ті ж Baldur’s Gate від BioWare, а й кооперативну складову.

Так, Neverwinter Nights, попри трохи застарілу графіку, все ще є чудовим вибором для спільного проходження — сервери гри, які кожен гравець може налаштувати під себе, вміщають до 96 (!) гравців. Крім того, ще живі багато англомовних серверів, які потребують повного відігравання свого персонажа — тому у цьому аспекті Neverwinter Nights повністю виправдовує звання рольової гри.

Загалом, це RPG у реальному часі, чимось схоже на MMO того часу, як-от перші ітерації WoW. Це не дивно — у 1991 році вийшла оригінальна Neverwinter Nights від Stormfront Studios, яка й була MMORPG (наразі проєкт мертвий).

Попри вищезгадане, онлайн не є обов’язковим — у грі є можливість проходити сюжетну кампанію, яка займає багато годин, в соло.

Дія Neverwinter Nights також розгортається у кампанії Забутих Королівств, але окрім пари пересічних згадок, серії NWN та Baldur`s Gate ніяк не пов’язані — навіть місця, які потрібно досліджувати гравцям, зовсім різні. Загалом, сюжет основної гри будується навколо таємничої епідемії, що охопила Невервінтер; головний герой – випускник «Академії героїв» – намагається знайти ліки проти хвороби та її справжню причину.

Зазначимо, що гра також має продовження — Neverwinter Nights 2, створену вже Obsidian Entertainment. Також наразі доступний ремейк першої частини під назвою Neverwinter Nights: Enhanced Edition 2018 року (і в Steam є відгуки від гравців, котрі награли у проєкт понад 10 тис. годин).

Neverwinter Nights: Enhanced Edition доступна на ПК, Android, iOS, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox та Mac.

Dungeons & Dragons: Dragonshard

Dungeons & Dragons: Dragonshard — ще одна гра, що базується на правилах 3-ї редакції Dungeons & Dragons, і ще один експеримент. Проєкт вийшов у 2005 році від студії Liquid Entertainment і був представником жанру RTS.

Фактично, Liquid намагалася поєднати механіки, як це у 90-х робила Capcom — взяти стратегію у реальному часі, як-от Warcraft чи Starcraft, та перенести усе це на всесвіт D&D.

Таким експериментом й вийшла Dragonshard. Події гри відбуваються у сетингу Еберрона, одному з найпопулярніших світів Dungeons & Dragons. Гра має як сюжетні кампанії, так й окремі сценарії для гри, і загалом має дві основні механіки: будівництво баз та масові баталії на відкритій місцевості завдяки своїм військам (класична RTS), а також дослідження підземель своїми героями задля золота, лута та прокачки цих самих героїв (привіт D&D).

До того розробники створювали доволі популярну RTS The Lord of the Rings: War of the Ring, й багато механік перейшло до Dragonshard. Попри це, Dragonshard не знайшла популярності серед геймерів — гра не має великого глибокого сюжету, механіки були дещо заскладними та заплутаними навіть для досвідчених гравців, а розкриття D&D було у грі мінімальним.

Попри це, гра й досі є цікавим проєктом, який може сподобатися шанувальникам RTS — крім того, це ледь не єдина поява популярного сетингу Еберрону відеоіграх.

Dungeons & Dragons: Dragonshard доступна лише на ПК.

Solasta: Crown of the Magister

Solasta: Crown of the Magister вийшла у 2021 році від невеликої студії Tactical Adventures, проте точно повинна зайняти своє місце серед чудових проєктів за D&D.

Так, Solasta заснована на правилах Dungeons & Dragons 5-го видання — хоча гра вигадує власний сетинг та всесвіт, він дуже схожий на «Забуті королівства», що використовує Baldur`s Gate. Геймплей класичний та переосмислює старі покрокові RPG — вам доведеться створити власного персонажа, добрати у загін ще трьох та разом вирушити у місії, що дозволять врятувати місцевий вигаданий світ.

Можливо, Solasta не так добре відома шанувальникам D&D, як Baldur`s Gate, але у гри також є деякі переваги — цей проєкт чудово підійде новачкам жанру, які хочуть пограти у сучасну відеогру за мотивами D&D без купи важких правил та умовностей. Загалом, Solasta: Crown of the Magister дуже відкрита для казуальних гравців чи початківців.

Є і мінуси — гра має доволі слабкий сюжет, навіть у порівнянні зі старими іграми. У новій грі дуже мало взаємодії з NPC, й здебільшого вони лінійні. Фактично, увесь фокус гри — на цікавих покрокових боях з використанням різних класів героїв.

Разом з тим, Solasta також можна налаштовувати для кооперативної гри — фактично, у самій грі можна побудувати власні історії для проходження з друзями, тобто перенести настільну D&D у сучасні віртуальні декорації. Можливо, Solasta: Crown of the Magister так й залишалася б найкращою сучасною відеоігровою адаптацією Dungeons & Dragons, аби не наступна гра, вихід якої відбувся невдовзі після гри Tactical Adventures.

Solasta: Crown of the Magister доступна на PlayStation 5, Xbox Series, Xbox One, ПК на Windows та на Mac.

Baldur’s Gate 3

Напевно, якщо ви відкрили цю нашу добірку, ви чудово знаєте, що таке Baldurs Gate 3. Одна з найкращих ігор десятиліття та, ймовірно, найкраща адаптація Dungeons & Dragons у відеогрі, офіційно вийшла 3 серпня 2023 року.

Сюжет гри є спадкоємцем перших двох частин Baldur’s Gate, які ми згадували вище, проте не є прямим продовженням — події гри відбуваються через понад сто років після подій Baldur’s Gate II: Shadows of Amn.

Цього разу сюжет розповідає про героїв, яких викрали ілітіди і заразили їх своїми пуголовками. Пошуки ліків приведуть героїв до таємничої секти «Абсолют» — і сюжет далі закручуватиметься все лихіше.

Геймплей ділиться на умовні фази: дослідження світу у реальному часі (або покроково завдяки тактичній паузі), покрокові бої та спілкування з NPC, що у Baldur’s Gate 3 реалізовано найкраще серед усіх рольових ігор D&D. Загалом, Larian чудово натренувалися робити покрокові RPG на своїй серії Divinity, й Baldur’s Gate 3 більше наслідує саме ігри студії, а не попередні частини. Крім того, нова гра базується на правилах п’ятої редакції D&D.

Звісно, багато вдалих рішень Larian призвели до того, що Baldur’s Gate 3 стала справжнім хітом — і, ймовірно, причиною появи в майбутньому ще багатьох ігрових адаптацій Dungeons & Dragons. Тому тим, хто полюбляє D&D чи якісні RPG, Baldur’s Gate 3 є «маст-хев» проєктом.

Baldur’s Gate 3 доступна на PlayStation 5, Xbox Series та ПК включно з Mac.

Такою виглядає наша добірка цікавих ігрових адаптацій Dungeons & Dragons. Звісно, ігор за всесвітами D&D ще дуже багато, тому ми пропонуємо вам нагадати нам в коментарях, які ще ігри могли б зайняти місце у цьому топі 👇

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...