Реклама

🔥 Хочеш грати в настільні рольові ігри, але не знаєш як? Гайд з НРІ від Na chasi та видавництва M87* Games

Čytaty latynkoju
🔥 Хочеш грати в настільні рольові ігри, але не знаєш як? Гайд з НРІ від Na chasi та видавництва M87* Games
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🔥 Хочеш грати в настільні рольові ігри, але не знаєш як? Гайд з НРІ від Na chasi та видавництва M87* Games
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Про настільні рольові ігри (НРІ) знає майже кожен, хто хоча б раз грав у комп’ютерні, проходив повз крамницю з настолками або дивився, наприклад, «Дивні дива». Попри багаторічне існування, жанр досі приваблює новачків — не тільки в Україні, але й в усьому світі. 

Водночас багато людей продовжують вважати, що НРІ — це важко. Зокрема, через те, що як і будь-яке інше хобі, рольові ігри вимагають часу, щоб розібратися. Саме тому від майбутніх гравців легко почути тези на кшталт «мені нема з ким грати» або «я ніколи не розберуся з цими правилами». 

Такі думки часто виникають через недостатню обізнаність про це хобі, адже на просторах інтернету, не часто зустрінеш ґрунтовні матеріали та гайди про НРІ. Тому разом з видавництвом настільних рольових ігор M87* Games, які розвивають спільноту та культуру НРІ в Україні, ми вирішили створити спецпроєкт, у якому розвінчуємо страхи та міфи новачків про НРІ, а також ділимося корисними порадами, які допоможуть спробувати себе у світі НРІ

Чому новачки так лякаються НРІ?

Щоб спростувати міфи, їх потрібно спочатку дізнатися. Тож перед тим, як почати писати гайд, ми поспілкувалися з нашим журналістом Павлом, який постійно каже нам, що хоче спробувати пограти в НРІ, але його, як і багатьох інших людей, щось зупиняє. 

Однією з найбільших перепон, за словами Павла, є те, що його знання про НРІ доволі поверхневі та будуються більше на основі мемів та приколів про цей світ, аніж на знанні правил та розумінні принципів.

«Коли я чую про настільні рольові ігри, то одразу думаю про D&D та уявляю гравців, які сидять за столом, планують дії і кидають кубики. Насправді мої знання базуються на мемах про те, як гравець пропонує якусь дурницю, викидає 20 очок, і його дурниця рятує команду», — ділиться Павло.

Коли ж у нього виникає бажання зануритися та розібратися у НРІ, він не знає з чого почати — купити конкретну гру і ознайомитися з правилами, прочитати книжку з описом сеттингу, спробувати симулятор НРІ на базі ШІ або одразу приєднатися до досвідчених гравців.

«На мою думку, було би круто організувати хаб або місце для новачків, де би лаконічно та просто пояснювали ідею НРІ, розповідали про конкретні настільни ігри та як в них грати», — зауважив Павло.

Він також ділиться з нами, що не може знайти спільноту для гри, хоча хотів би зіграти у якесь фентезі або кіберпанк-НРІ, бо йому подобається концепція творчої уяви та свободи. 

«Думаю, що це було би весело самому пропонувати розв’язання проблем, а не обирати з готових варіантів. На жаль, поки наразі я так і не спробував НРІ, бо всі друзі надто серйозні і не дуже ставляться до настільних ігор. Ледве навчив їх грати у «Вибухових кошенят», а в НРІ, як я думаю, правила складніші. Тож потрібно знайти спрощені гайди для компанії, яка до цього не грала в НРІ, щоб нікого не злякати». 

Отже, як ми бачимо, то існує кілька найбільш розповсюджених сумнівів та питань, з якими стикаються Павло та інші новачки в НРІ. 

Що цікавить новачків?

У чому суть настільних рольових ігор, як в них грати та чи можна виграти?

Настільні рольові ігри з’явилися чимало років тому. Першою грою такого жанру можна вважати відому багатьом Dungeons & Dragons, яка з’явилася ще у 1974 році. З того часу у жанрі з’явилося багато інших проєктів, механік та відкриттів, проте сутність залишилась майже незмінною.

Якщо ви бодай один раз бачили чи чули щось про настільні рольові ігри — ви не згадаєте велику кількість фігурок або карток. Саме у цьому і криється сутність усіх ігор такого жанру: спілкування та уява.

Усі ігрові процеси в НРІ базуються на уяві та колективному співробітництві гравців, а точніше на взаємодії персонажів у вигаданому світі. Гравці беруть на себе ролі персонажів та взаємодіють зі світом, який може бути повністю вигаданий ведучим (для нього навіть є свій термін — ГМ, Game-master) або розробником гри. 

Як і у 1974, так і зараз — сутність НРІ не змінюється. Гравці створюють власних персонажів, вибирають їхні риси і навички та починають взаємодіяти з вигаданим світом через розмови, вчинки своїх персонажів та битви. Гейм-мастер, зі свого боку, розробляє пригоди та контролює гру, забезпечуючи захоплюючий ігровий процес.

Зважаючи на це, легко зрозуміти, за якими критеріями люди обирають грати в настільні рольові ігри:

  • Соціальна взаємодія. Рольові ігри сприяють активній взаємодії між учасниками та ведучим. Гравці об’єднуються, щоб працювати разом, вирішуючи завдання та розв’язуючи головоломки, що допомагає будувати нові дружні стосунки та посилювати навички комунікації.
  • Творчість та відчуття свободи. У НРІ майже немає обмежень — гра зупиняється там, де закінчується уява гравців. Саме творчий підхід до створення всесвітів, персонажів та унікальних історій приваблює мільйони людей спробувати НРІ. Ігри цього жанру відповідають взаємністю — дають можливість розкрити творчий потенціал гравця та надати дійсно велику свободу в ухваленні рішень.
  • Стратегічне мислення та перевтілення. В іграх цього жанру гравці обов’язково прийдуть до експериментів або нестандартних розв’язань задач. Як і вміння відігравати іншу для себе роль, обидва аспекти гри допомагають самопізнанню гравця та його особистому зростанню.
  • Новий досвід. НРІ — це велика культура, яка дозволяє починати з олівця та уяви, але не обмежена лише цим. Це й тематичні зустрічі та форуми, тематичні комп’ютерні ігри та кінематограф, нові культурні виклики. Загалом, гравці приєднуються не лише до вигаданого фентезійного світу, а й до частки великої попкультурної події.

Проте повернемося до новачків. Запевняємо, лише на перший погляд, може здатися, що НРІ — це важко. За своє життя жанр отримав стільки різноманітних проєктів, що кожний зможе знайти собі щось до душі. І це вже давно не обов’язково фентезі. Подобається кіберпанк? Отримайте НРІ Cyberpunk! Шукаєте чогось «вампірячого»? Vampire: The Masquerade ваш вибір. І таких прикладів та рекомендацій — не порахувати.

Так, НРІ дійсно закріпилися в масовій культурі — згадки про такі ігри можна зустріти у «Дивних дивах», «Теорії великого вибуху», «Футурамі», «Ґравіті Фоллз» тощо. Ймовірно, саме тепле та інтригуюче зображення НРІ у кінематографі і приваблюють новачків спробувати пограти. Й ось тут майбутні гравці стикаються з першим викликом: «а де пограти у НРІ в Україні?». Звісно, у нас є на це відповідь!

Настільні рольові ігри — річ непроста, і для багатьох може спочатку бути трошки некомфортною. Після 8-годинного робочого дня, ще злий на робоче завдання, я маю вести діалог як високий ельф на дипломатичному прийомі коли мій друг хіхікає з кумедного імені власного персонажа?! Водночас вони можуть бути одним з найцікавіших хобі у вашому житті. Можливість пожити у незвичних світах, втілитись у цікавого, незвичного персонажа, приймати за нього рішення, та мати величезний рівень свободи вибору власних вчинків — неймовірно кльова вправа для вашої уяви. Раджу вам експериментувати, гратись в різні жанри від класичного фентезі до нуарних детективних історій. Створюйте складних персонажів, які поводяться не так, як ви поводитесь. Хев фан, як кажуть! І на додачу — грайтесь з цікавими людьми, і це буде чудовою причиною соціалізуватись, та збільшити коло кльових друзів. Удачі вам, та хороших ДМів!

Валтер Волфсбергер, PhD, Старший Науковий співробітник лабораторії OU Genomics, Oakland University, MI. US

Де та з ким грати в НРІ в Україні?

Найпростіший варіант: подивитися гайди на YouTube та спробувати самостійно провести партію, разом зі своїми друзями. Проте у цього способу є один великий мінус: ризик, що без досвіду гра не вдасться й ви зіпсуєте свою першу партію — приблизно з такою проблемою зіткнувся свого часу автор цього тексту. Тому перейдемо до більш перевіреного рішення: спільноти гравців НРІ.

Насправді майже в кожному місті Україні є свої клуби настільних ігор, де точно грають у НРІ. У деяких містах таких клубів навіть декілька, а кількість гравців настільки велика, що треба займати черги. Тому резюмуємо — для найкращого старту потрібно знайти спільноту. Це важко? Зовсім ні, нумо розбирати на прикладі. 

Так, в Україні свою спільноту вже довгий час формує видавництво настільних рольових ігор M87 Games. Як розповів нам директор видавництва Олександр Тріфан, мета M87 — підтримка і розвиток українського ком’юніті настільних рольових ігор та його репрезентація у світовій спільноті. 

Наразі спільнота M87 дійсно велика та має свій Discord-сервер та Telegram-канал. Проте видавництво не планує зупинятися та продовжує розвиватися. Наприклад, однією з цілей M87 є залучення українських музикантів — так, багато хто з них теж грає у НРІ. Так, до справи видавництва вже долучився відомий гурт Zwyntar та вокаліст українського гурту 1914 Дмитро «Кумар». І багато колаборацій з музичними гуртами ще попереду!

Крім того, M87 Games не просто допомагає новачкам закохатися у НРІ, а ще й надає спільноті доступ до контенту незалежних українських авторів. Фактично, ви можете не лише грати та розвиватися, а ще й підтримувати українських розробників. Ну й для тих, хто вже має трішки досвіду у НРІ — M87 Games також займається локалізаціям унікальних ігор закордонних авторів. 

Так, зі спільнотою розібралися, проте тепер постає інше питання: «так багато ігор, яку обрати?». На це ми також маємо відповідь.

З якої саме настільної рольової гри варто почати новачку? 

Звісно, багато гравців будуть рекомендувати такі НРІ, як-от D&D, VtM, Cyberpunk тощо. Але і тут є один нюанс: ці ігри також можуть відштовхнути початківців, особливо тих, хто прагне стати Гейм-мастерами. Вони не складні, проте дійсно потребують «роботи з матеріалом» — правила гри деяких проєктів можуть сягати 200 сторінок.  

Тому пропонуємо спробувати новачкам простіші, але далеко не гірші настільні рольові ігри. Звісно, обирати будемо НРІ українською — для цього знову звернемося до видавництва M87.

Окрім своєї спільноти, M87 також локалізують та видають настільні рольові ігри. Багато з них підходять новачкам, а також зацікавлять деяких ветеранів жанру. Подивимося на деякі варіанти.

Перша гра — «Кавалерія» або Cavalry RPG. Сюжет НРІ розповідає про великих роботів та їх пілотів, про битви, пошуки забутих технологій, втрати та важкий вибір. Кавалерія досліджує взаємозв’язок машини та пілота та те, як він змінює їх. В основі гри — спрощені правила, що допоможе легше опанувати проєкт гравцям. Крім того, «Кавалерія» винагороджує кмітливість гравців та творчий підхід до розв’язання проблем. Варто зазначити, що гра ще знаходиться в процесі активної розробки — наразі доступна лише рання версія гри. Фактично, гравці можуть не тільки грати, а й долучитися до тестування та процесу розробки гри.

Ще одна цікава гра M87 — Yippee Ki-Yay. Це швидка, дуже проста та доступна гра з мінімальною підготовкою в стилі абсурдно крутих бойовиків та екшн кіно 80-х. 

Стереотипи, кліше, погоні і перестрілки, badass персонажі, десятки набридлих ностальгічних тропів — все, що необхідно для яскравої пригоди на вечір, що неодмінно порадує компанію гравців. Цю гру ми сміливо можемо рекомендувати новачкам — ви точно залишитися в захваті.

Третьою рекомендацією буде «КАЛІБЕР 7.62». Це дуже легка та кумедна НРІ, яку можна описати як мікс кримінального екшн-кіно з елементами трагікомедії та фарсу. Дія гри відбувається за часів свободи, беззаконня та озброєного воєнізовано-кримінального фронтиру, «десь в Східній Європі, колись в 90-х». У цю гру точно варто зіграти з гравцями, які обожнюють старі кримінальні комедії. 

Крім того, видавництво займається і локалізацією унікальних закордонних проєктів, як-от Lady Blackbird. Це компактна, сфокусована настільна рольова гра від Джона Гарпера. НРІ має прості правила і компактний сеттинг, захопливу ситуацію і цікавих персонажів, і все це на 15 сторінках — так, не доведеться вчити 200 сторінок правил. Крім того, гра ідеально підходить для початківців і заохочує  імпровізацію. 

Також нещодавно вийшла ще одна дуже цікава гра — Каїрн. Це гра з мінімалістичними та гнучкими правилами про шукачів пригод, що досліджуються таємничий Ліс, з його загадками, підземеллями, руїнами, дивними істотами, скарбами та жахливими потворами! Що цікаво — багато спрощених механік, дуже цікава система магії — одним словом, мастхев для будь-якого гравця у НРІ. 

Також M87 наразі готує українську локалізацію гри Mausritter та працює над іншими цікавими проєктами.

Є щонайменше дві переваги обрати ігри від М87 для новачків. Перша з них — багато з вищезгаданих ігор дуже прості, які якраз можливо зіграти вдома з друзями. Але прості не дорівнює не цікаві, тому фанатам НРІ також буде цікаво пограти в унікальні проєкти. 

Друга перевага ігор від M87 — графічне оформлення. Для цього видавництво співпрацює з дизайн-партнерами — агенцією DYVNA. Кожна видана гра має не лише лаконічні та цікаві правила, а ще й унікальну приємну візуалізацію, що порадує кожного шанувальника НРІ. 

Три слова - настільні рольові ігри. Що це для мене? Це свобода. Це можливість бути кимось іншим, іноді несподівано для себе пропрацювати емоції, яким не знаходиться місця в реальному житті. Це відпочинок, така собі мікровідпустка в інших вимірах, де тобі під силу врятувати світ, або підштовхнути його до загибелі — залежить від сетингу. Але для мене це насамперед робота. Ні, не така важка робота, що падає на мої плечі і не дає нормально дихати, а навпаки! Я можу реалізувати свої творчі задуми, не штампувати нудні корпоративні дизайни, а дарувати візуальну складову вигаданим світам, неіснуючим фракціям та іншим планетам. Я можу реалізувати свої творчі задуми, не штампувати нудні корпоративні стилі, а дарувати життя (оживляти) вигаданим світам через дизайн. Свобода, відпочинок і, як не парадоксально, робота — ось що для мене настільні рольові ігри

Дар'я Єгорова, арт-директор M87*games, власниця дизайн-агенції DYVNA agency

З гравцями та, власне, іграми розібралися. А що робити тим, кому треба порада чи підтримка у першій грі?

Як спростити гру для початківців?

Якщо ви вирішили, що вашою першою грою буде якийсь непростий проєкт, ви неодмінно будете шукати порад, як зробити свої партії кращими та цікавішими. У мережі є багато гайдів та порад, проте переважна більшість з них англійською. Саме інформативні канали українською по НРІ майже відсутні на YouTube — тому M87 також вирішили допомогти з цим своїй спільноті. 

Сторінку веде особисто засновник видавництва Олександр Тріфан, який допомагає початківцям розібратися з жанром НРІ, а також запрошує на подкасти цікавих гостей. 

Зокрема, поради на YouTube-каналі будуть корисні гравцям-початківцям. Олександр навчає як створити унікального персонажа та його особистість; як початківцям-ведучим підготуватися до першої партії; як бути цікавим гравцем та порекомендує багато цікавих проєктів, окрім відомих усім Dungeon & Dragons. Крім того, на каналі завжди можна отримати цікаві новини видавництва та анонси нових ігор M87.

Фактично, ви можете дізнатися багато корисної інформації по настільним рольовим іграм в одну місці, не шукаючи інформацію в мережі, та отримаєте її в лаконічній та жартівливій формі. 

Чи справді НРІ може зацікавити усіх?

Тут варто надати слово Олександру Тріфану, тім ліду в IKEA Digital, власнику тех-консалтингової компанії та засновнику видавництва настільних рольових ігор M87 Games.

Я захопився настільними рольовими іграми приблизно на початку 2000-х. Ще тоді, порпаючись у тих крихтах інформації, яка нам була доступна, я повністю провалився в це хобі, яке залишилось зі мною упродовж усіх цих років. Навчання, зміни роботи, пошуки себе, розлучення, успіхи, невдачі і навіть війна… Що б не відбувалось довкола, чи зі мною самим, це хобі завжди залишалось невіддільною частиною мене. Мені здається, моє захоплення настільними рольовими іграми вже давно переросло категорію “хобі”.

Для когось це можливість відчути себе кимось іншим, для інших — можливість побути героєм книг чи кіно які їм подобаються, для третіх терапій чи спроби подивитись на себе зі сторони, комусь просто подобається прокачувати персонажа і різати орків… А для мене це просто стиль життя. Настільні рольові ігри стали частиною моєї справи, допомогли мені в роботі, завдяки йому я знайшов прекрасних друзів і завів знайомства через океани і континенти. Та якщо ж шукати якийсь конкретний аспект, який чіпляє мене найбільше, то напевно це можливість творити і розповідати історії. Це унікальне відчуття творчого катарсису, яке настає коли ти і твої друзі, спільно, на чистій імпровізації, емпатії, відчутті одне одного і з неймовірною синергією завершуєте історію, не гіршу за серіали HBO чи Netflix, котра може змусити плакати чи сміятись і яку ви згадуватимете роки по тому…

Підтримати видавництво можна на Patreon та Buy Me A Coffee.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...