Реклама

🎮 Популярні інді-ігри, в які варто пограти у 2024 році — Balatro, Content Warning, а також старі ігри з новим контентом

Čytaty latynkoju
🎮 Популярні інді-ігри, в які варто пограти у 2024 році — Balatro, Content Warning, а також старі ігри з новим контентом
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 Популярні інді-ігри, в які варто пограти у 2024 році — Balatro, Content Warning, а також старі ігри з новим контентом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Малобюджетні ігри виходять кожен місяць сотнями, якщо не тисячами. Так, за даними Statista, у 2023 році лише в Steam вийшло 13,7 тис. інді-ігор — тобто, в середньому понад тисячу ігор кожного місяця минулого року.

Звісно, не усі з цих проєктів дійсно є якісними або популярними творами, що варті уваги. Але майже кожного місяця з’являється малобюджетна гра, що стає популярною серед гравців та приносить великі статки розробникам.

Ми вирішили зібрати для вас невеличкий топ з цікавих інді-ігор: як нових проєктів, що неочікувано досягли популярності у 2024 році, так й деяких старих проєктів, які залучили мільйони гравців новим контентом.

Нові популярні інді-ігри

Balatro

Карткова rogue-lite гра Balatro від одного розробника LocalThunk вийшла 20 лютого 2024 року — й за перші 8 годин після релізу принесла творцю понад $1 млн. Менше ніж за місяць (18 березня) LocalThunk повідомив, що гру придбав понад 1 млн гравців.

Ідейно вона виглядає як покер (або класична карткова гра Big Two), але насправді це «колодобудівний» rogue-lite. Ігровий процес виглядає так: вам потрібно заробити зазначену кількість очок, використовуючи покерні комбінації. Після того, як ви проходите перший раунд, є можливість додати спеціальні карти собі до колоди — Джокери та карти Таро. Ці картки, звісно, підсилюють ваш набір та дозволяють придумувати різні тактики для проходження як звичайних рівнів, так і бос-файтів.

Успіх гри можна пояснити простими для розуміння, але дуже глибокими механіками гри — через майже нескінченну кількість тактик, Balatro довго не дає гравцю нудьгувати. Разом з тим гра має приємний психоделічний синтвейв саундтрек, а також піксельний візуал та плавні анімації.

У купі з вищезазначеним Balatro має ще одну перевагу — вона не потребує потужного комп’ютера чи останніх консолей. Гра працює фактично на усьому, що може бути в арсеналі сучасного геймера: PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series X/S і Nintendo Switch, а також ПК та macOS. Крім того, плануються порти для Android та iOS.

Наразі придбати Balatro в Steam можна за 325₴ — що є дійсно невеликою вартістю за мінімум декілька десятків годин, що можна провести у грі.

Content Warning

У 2023 році усі блогери грали у Lethal Company — кооперативний інді-горор, в якому потрібно разом з друзями збирати різні речі та зустрічати паранормальну активність. Цього року вийшла інша інді-гра, яка є не менш захопливою за Lethal Company, а в чомусь й навіть перевершує ідеї попередника.

У Content Warning вам разом з друзями також потрібно відправитися досліджувати паранормальну активність. Проте цього разу потрібно не збирати предмети, а документувати усе на відеокамеру — якщо точніше, знімати власний фільм. Фактично, доведеться працювати режисером та оператором аномалій, вбивств тощо.

Мета гри звучить моторошно, але насправді це кумедний кооп з друзями на декілька вечорів. Гра має неймовірний мемний потенціал, тому її також можна зустріти у багатьох ютуберів. В купі з приємною та трішки кумедною графікою, а також незначними скримерами, фан з друзями забезпечений.

За перші два дні після релізу гру придбали 6 млн гравців й на піку вона досягала онлайну у понад 200 тис. гравців. Це дуже вагоме досягнення для малобюджетної інді-гри — це половина від кількості гравців ААА-хіту Helldivers 2 від Sony.

Наразі Content Warning коштує в Steam 187₴. У грі присутня українська мова, проте це не повний переклад проєкту. Також з плюсів — доволі гарна оптимізація для бюджетної гри.

Pacific Drive

Ще одна гра, яка вийшла у лютому й з того часу не залишає інді-топи — Pacific Drive від Ironwood Studios. Цей проєкт — апокаліптичний виживач від першої особи, який багато хто з українських гравців вже характеризує як «з атмосферою Сталкера».

У грі є лише ваш герой, безіменний кур’єр, та його автомобіль. Такій «парі» потрібно буде мандрувати зруйнованою Зоною відчуження на вигаданому острові Олімпік в США — дуже атмосферним та лячним місцем, де гравець зустріне аномалії, таємниці та чисельні небезпеки.

Гравці відзначають дуже оригінальну ідею та атмосферу проєкту, а також нестандартний гумор (наприклад, дуже цікаві діалоги між вченими по радіо). Крім того, багатьом сподобаються механіки дослідження Зони та догляд за своїм автомобілем — одночасно простий, але й дуже захопливий менеджмент.

Гра вийшла 22 лютого й з того часу отримала дуже схвальні відгуки як від гравців, так і від критиків. З мінусів можна відзначити посередню графіку для таких технічних вимог, а також місцями слабкий сюжет та відсутність української локалізації. Проте якщо ви найбільше цінуєте в іграх атмосферу — Pacific Drive точно вам сподобається.

Deep Rock Galactic: Survivor

Не зовсім інді-гра, але й не ААА — Deep Rock Galactic: Survivor, яка вийшла у Steam в ранньому доступі 14 лютого. Гра яка є частиною франшизи Deep Rock Galactic та цього разу черпала натхнення з іншої популярної інді-гри — Vampire Survivors.

Крім того, з моменту виходу наклад проєкту подолав позначку у понад 1 млн копій, що доводить її популярність.

Deep Rock Galactic: Survivor — це одноосібний rogue-like автошутер з елементами виживання. У проєкті гравці беруть на себе роль дворфа, який винищує іншопланетних почвар, збирає зброю та крафтить ресурси.

У грі, як й належить жанру, уся зброя працює автоматично, гравець лише є менеджером білда та відповідає за пересування персонажу. Проте гру не можна назвати повним клоном Vampire Survivors, оскільки у Deep Rock Galactic: Survivor є деякі механіки та елементи, які відрізняють її від першого проєкту. Наприклад, механіки видобутку руди потрібна не лише для того, щоб прокачати персонажа, а ще й для тактичних переваг — ворогів можна заманити у створений гравцем коридор та знищити найлегшим способом.

Загалом, гра спочатку відчувається легкою, проте з кожним рівнем складності вимагає від гравця поглибленого менеджменту та уваги до тактики проходження. Якщо ви фанат такого жанру ігор — Deep Rock Galactic: Survivor дійсно зможе тримати вас у напрузі протягом кількох десятків годин.

Варто зазначити, що станом на початок квітня гра все ще знаходиться у ранньому доступі — тому відчувається деяка обмеженість по контенту. Звісно, все це виправить повноцінний реліз, але навіть зараз не можна сказати, що гра нудна — чотирьох класів (у кожного з яких три підкласи) та 40 видів зброї цілком достатньо, щоб багато годин нищити ворогів різноманітними способами.

Серед плюсів — цілком гарна оптимізація та українська локалізація. Наразі гра продається у Steam зі знижкою у 20% — забрати її в Україні можна за 180₴.

Інді-ігри минулого року, які все ще заслуговують уваги

Dredge

Однокористувацька Dredge, яку у 2023 році випустила студія Black Salt Games, досі залишається в топах популярних інді-ігор. Гра була номінована на The Game Awards 2024, проте поступилася іншій грі, яку ми згадаємо пізніше.

У Dredge необхідно займатися рибальством, але все не так просто, як може здатися на перший погляд. Гравцю доведеться керувати невеликим рибальським траулером та вирушити в океан у пошуках понад 125 глибоководних істот, коштовностей і прихованих таємниць. Заважати буде лише те, що гра має Лавкрафтівську атмосферу — глибини океану зовсім не такі ласкаві, як здаватиметься напочатку.

У грі існує безліч островів, кожен зі своїми унікальними мешканцями й, що важливо, таємницями.

Гра сподобалася гравцям своєю естетикою та містичною атмосферою в купі з гарно проробленими механіками риболовства та взаємодії зі своїм човном. Dredge хочеться досліджувати та дізнаватися детальніше — навіть попри відчуття, що за вами хтось завжди стежить.

Крім того, Black Salt Games анонсували у грі новий контент — DLC під назвою The Iron Rig, яке має вийти у 2024 році — тому навіть ті, хто вже пройшов гру, незабаром отримають стимул повернутися до проєкту.

Dredge доступна на ПК, Xbox Series X/S, Xbox One та PS4/5. У Steam гру можна придбати за 515₴, але одразу попередимо — вона не має офіційної української локалізації.

Dave the Diver

Так, минулий рік був багатим на ігри про риболовство, але порівнювати Dave the Diver та Dredge не можна — це зовсім різні ігри за своїми ідеями.

У Dave the Diver, яка вийшла у 2023 від студії Mintrocket, потрібно керувати Дейвом — рибалкою, що зі своїм партнером вирішив відкрити суші-бар. Звучить занадто просто, але це взагалі не єдина механіка гри — вдень рибу потрібно зловити, доставити в ресторан, не померти від боса (так, у грі є бос-файти), вночі — керувати цим самим суші-баром.

Активностей у грі дійсно велика кількість — можна й фото в місцеві соцмережі публікувати, й пиво по ночах у закладі розливати, й з аквалангом рибу половити. В купі з екшеном, менеджментом та безліччю секретів й міні-ігор, Dave the Diver просто не встигає наскучити гравцям.

Коротко розповісти про усі активності та жанри Dave the Diver просто не вийде — це унікальний мікс з різних механік. Також заспокою тих, хто переймається за кількість міні-ігор та мікро-механік — гра подає усе поступово, так що ви не отримаєте ігрового перевантаження.

Разом з усім вищезгаданим, Dave the Diver має приємну атмосферу, піксельну графіку та саундтрек, що запам’ятовується — усе це призвело до того, що за перші 10 днів інді-гра подолала позначку у 1 млн проданих копій.

Чому у гру варто грати у 2024 році? Бо вона не тільки чудова сама по собі, а ще й продовжує отримувати оновлення. Так, до великої кількості базового контенту додається новий, як-от колаборація з Dredge або «Годзиллою» (так, там навіть таке є).

Dave the Diver доступна на ПК, PlayStation 4/5 та Nintendo Switch. Єдиний мінус для шанувальників Xbox — порт гри на консоль Microsoft поки що лише в планах. У Steam гру можна придбати за 415₴. Офіційної української локалізації немає, проте в мережі можна знайти дуже якісний українізатор.

Cocoon

Cocoon також вийшла у 2023 році, проте унікальність цієї гри та її атмосфера ще на довгий час залишать проєкт у чисельних топах найкращих інді-ігор. Це не дивно, оскільки гру створив Єппе Карлсен — геймдизайнер популярних інді-проєктів Limbo та Inside.

Цього разу Карлсен створив ще одну захоплюючий платформер, що має психоделічну, але водночас й чіллову атмосферу та, власне, цікаві головоломки. У Cocoon необхідно грати за комашку, що досліджує світ навколо. Прямого наративу у грі дуже мало, тому не варто очікувати масштабні тексти про всесвіт проєкту — зрозуміти його й буде задачею гравця.

Cocoon можна пройти за пару вечорів, проте світ гри досліджувати цікаво — особливо тим, хто полюбляє пазли та цікаві механіки. Разом з тим, в міру проходження гравець краще розумітиме всесвіт гри — й неважко помітити, що творець проєкту заклав багато важливих сенсів у тему Cocoon.

Графіка та звуковий супровід цього разу найкращий серед усіх ігор Карлсена — Cocoon приваблює плавністю, медитативністю геймплею, а звук чудово доповнює картину. Окремо зазначу, що загадки та головоломки у грі не настільки важкі, щоб наскучити, й не настільки легкі, щоб бути фактором дратування — гра має ідеальний баланс у цьому питанні.

Також додам, що «Кокон» підіймає теми саморозвитку та свого місця у світі — погодьтеся, не так багато платформерів можуть похвастатися такою глибиною сюжету, без, власне, прямолінійного наративу.

Cocoon доступна на ПК, PS, Xbox та Nintendo Switch. В Steam гру можна забрати за 499₴. Української локалізації немає, проте, на мою думку, вона там й не потрібна.

Інді-ігри, які повернули гравців новим контентом

Cult of the Lamb

Rogue-like проєкт Cult of the Lamb від Massive Monster побачив світ у 2022 році, проте на межі 2023 та 2024 років отримав важливе DLC, яке дуже чекали гравці.

Загалом, у грі доведеться керувати власною фермою, але не все так просто — ви станете одержимим ягнятком та спробуєте побудувати власний релігійний культ. Якщо ви хочете дізнатися більше про оригінальну гру — ми пропонуємо прочитати вам два огляди від наших користувачів:

Але, як згадувалося на початку, у 2024 році Cult of the Lamb отримав дуже незвичайне DLC — Sins of the Flesh. Доповнення принесло у гру можливість спарювати культистів, створювати алкогольні напої, систему гріхів (такий собі аналог валюти), нові механіки та безліч цікавого контенту. Цього доповнення гравці чекали дуже давно — тому, коли Sins of the Flesh вийшов, шанувальники миттєво повернулися у гру досліджувати, що нового там привезли.

Якщо ви ще не ознайомлювалися з Cult of the Lamb — ми дуже рекомендуємо (але гра не підійде тим, хто чутливий до жартів про релігію). Гра доступна на ПК, PlayStation, Xbox та Nintendo Switch, й у Steam базову версію можна отримати за 499₴.

Sea of Stars

Інді-гра Sea of ​​Stars від Sabotage Studio вийшла у 2023 році. Це покрокова рольова гра, у центрі якої історія двох Дітей Сонцестояння (Children of the Solstice), які об’єднують сили сонця і місяця, щоб опанувати Магію затемнення — єдину силу, здатну перемогти злого алхіміка, відомого як The Fleshmancer.

Гра мала всі шанси бути у розділі «Інді-ігри минулого року, які все ще заслуговують уваги», проте розробники анонсували нове важливе доповнення — Sea of ​​Stars отримає кооператив для трьох гравців.

Звісно, кооператив не стане причиною масштабного повернення у гру багатьох гравців, проте дозволить отримати новий досвід від найкращої інді-гри 2023 року разом з друзями, а це дійсно цікаво спробувати.

Загалом, Sea of ​​Stars поєднує механіки платформера та класичних JRPG (з фокусом на рольовій складовій). Гра відчувається як олдскульна піксельна RPG, як-от Final Fantasy на Game Boy Advance — проте з дуже оновленою приємною графікою та музичним супроводом. Зі свого боку можу рекомендувати гру тим, хто хочу відчути вайби «старих JRPG», не граючі у ці самі старі проєкти — а більш дорослі гравці можуть спіймати від Sea of Stars дуже великий приплив ностальгії.

Sea of Stars доступна на ПК, Nintendo Switch, PlayStation та Xbox (також є у Game Pass). У Steam придбати гру можна за 525₴, але попередимо — гра не має української локалізації.

Stardew Valley

Звісно, Stardew Valley ну ніяк не можна назвати «свіжим» проєктом. Проте коли єдиний творець гри Ерік ConcernedApe Бароні випускає велике оновлення — гравці миттю йдуть дивитися, що ж нового він додав у проєкт.

Так, у березні 2024 найкраща інді-гра про фермерство отримала довгоочікуване оновлення 1.6, яке додало у гру велику кількість контенту (в тому числі й ендгейм активності). Одразу після релізу доповнення, піковий онлайн Stardew Valley у Steam перевищив 130 тисяч людей, що стало рекордом для восьмирічної гри.

Загалом, Stardew Valley — це симулятор фермерства/ date-sim/ dungeon crawler (в залежності, чим саме ви плануєте займатися у грі). У Stardew Valley гравцю надається персонаж, який отримує у спадщину стару ферму свого дідуся — і яку потрібно оновити. За свої вісім років існування гра отримала море контенту, різні міні-ігри, механіки та технічні оновлення — тому у 2024 році, певно, Stardew Valley є одною з найпопулярніших інді-ігор всіх часів.

Чи варто повертатися/вперше пробувати гру з оновленням 1.6? На мою думку, так. Нового контенту дійсно багато, тому навіть досвідченим гравцям буде цікаво заново дослідити гру. Лише варто зазначити, що оновлення поки що доступне лише на ПК — його вихід на консолях та мобільних пристроях відбудеться «незабаром».

У Steam гру можна придбати за 229₴, проте Stardew Valley також можна отримати у Game Pass, PS Plus, Play Pass на Android або Arcade на iOS — тому влитися в легендарний проєкт можна за мінімальні кошти.

Так виглядає наш топ-10 популярних інді-ігор останніх місяців, в які варто пограти тим, хто цінує ігри не за бюджет та масштаб, а за атмосферу та ідейність. Також ми будемо раді, якщо ви зв’яжетесь з нами та поділитися власними знахідками серед останніх інді-проєктів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...