Реклама

🏌️ Helldivers 2 — космічні веселощі з жуками та роботами. Гра на часі

Čytaty latynkoju
🏌️ Helldivers 2 — космічні веселощі з жуками та роботами. Гра на часі
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🏌️ Helldivers 2 — космічні веселощі з жуками та роботами. Гра на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Helldivers 2

  • Дата виходу: 8 лютого 2024
  • Платформа: PlayStation 5
  • Платформа огляду: PlayStation 5 (гра надана на огляд Sony)

Про що Helldivers 2

Helldivers 2 — це кооперативний шутер від третьої особи від шведської Arrowhead Game Studios (Magicka). Це сиквел до першої частини гри, ключовою відмінністю якої був вид згори. На відміну від багатьох інших ігор жанру, тут ввімкнена можливість завдати дружньої шкоди.

“Just trying to kill some bugs, sir”

2024 тільки розпочався, а вже подарував нам два релізи, успіху яких позаздрив би будь-який видавець АААА-ігор. Спочатку Palworld — дуже суперечлива гра — захопила увагу гравців на декілька тижнів, а потім майже так само зненацька на наші голови десанту… впала Helldivers 2.

І не те що б ніхто не знав про Helldivers 2. Все ж видавцем гри є Sony, і деякі маркетингові активності до релізу були, але навіть ті, хто слідкував за розробкою, робили це без явного хайпу. Це не дивно, враховуючи, що ігри Arrowhead Studios хоча й були класними, але ніколи не ставали справжніми хітами.

Перша гра студії – Magicka, пригодницький екшн з ізометричною графікою — вирізнялася пародійним сюжетом, гумором та кооперативним режимом з постійно ввімкненим дружнім вогнем. Це створювало дуже веселі ситуації, коли разом з орками та гоблінами під роздачу потрапляли й союзники.

Дружній вогонь разом з видом зверху перекочував і в Helldivers. Змінився хіба що антураж: замість магів – космічний десант, замість орків та гоблінів – космічні жуки та роботи, замість комбінацій для магічних заклять – комбінації для виклику засобів підтримки, стратагем – для союзників та орбітальних бомбардувань на голови ворогів.

“Never pass up a good thing”

Helldivers 2 багато в чому пряме продовження першої частини, але замість виду згори ми отримали вид від третьої особи. Ваше завдання максимально просте. Ви – один з тисячі солдатів армії Суперземлі, яка несе демократію та свободу на інші планети, заселені поганими жуками та не менш поганими роботами. Десантуйтеся та разом з іншими солдатами знищуйте ворогів, помирайте, десантуйтеся знову, знищуйте, вбивайте, несіть демократію. Й так поки кожна планета на в галактиці не стане демократичною та вільною (від ворогів).

Тут варто зазначити, що антураж гри прямо запозичений із «Зоряного десанту» (Starship Troopers) – серії фільмів Пола Верховена, які висміювали нацизм та мілітаризм. Завзятість, з якою ігрові персонажі Helldivers кричать «За демократію!», поки їм відриває кінцівку гранатою, викликає посмішку, хоча вже є випадки сприйняття ідей гри серйозно. Окремо про це — наприкінці тексту.

Кадр з фільму «Зоряний десант» (1997), який став відомим мемом

Гравцям доступна карта «галактики» з секторами та планетами. Наразі в грі присутні дві ворожі фракції: термініди (жуки) та автоматони (роботи). Можна самому обирати, на яку планету десантуватися та кого підсмажити сьогодні – гра не накладає на вас жодних обмежень в цьому плані. Поступово стають доступними нові сектори та планети. Вже після релізу на момент публікації цього тексту розробники відкрили дві планети з місіями по захисту від автоматонів, які нас добряче потріпали.

Постійне оновлення статистики, кількості активних хелдайверів, вбитих ворогів та відсотків звільнення планет створює ілюзію грандіозної битви, в якій кожен з гравців – це невеличка деталь в машині війни.

Після вибору місії вас десантують на планеті, де й починається найцікавіше – хаос.

“I’m doing my part”

Ваш досвід гри в Helldivers 2 буде залежати від двох речей: чи граєте ви в одиночному режимі, та чи все в порядку з серверами гри. В Arrowhead точно не очікували такої кількості гравців, але вони все роблять, щоб покращити ситуацію з серверами. Та гра все ще страждає від напливу охочих розповсюдити демократію, що навіть розробники рекомендують почекати деякий час, перш ніж купувати.

В одиночному режимі місії виконати можна, проте це буде трохи складніше й набагато нудніше.

Багатокористувацький режим – це те, заради чого й потрібно грати в Helldivers 2. Абсолютна більшість гравців намагається співпрацювати без намірів нашкодити союзникам, але комічні ситуації, коли ваша граната, яку ви ретельно та уважно жбурляли в рій термінідів, відскочить та відправить вашого союзника в стратосферу – буде повторюватись і не раз. Є навіть окрема нагорода, умовою здобуття якої є те, аби ваш труп пролетів 25 метрів після вибуху.

Найкраще грати з друзями, але з випадковими хелдайверами теж весело. Будьте лише готовими, що є гравці, які сприймають все дуже серйозно. Одного разу на мене почали кричати лише тому, що я викликав евакуацію раніше, нім ми виконали всі додаткові завдання на карті.

Objective: Extract
byu/Proximis inHelldivers

Одного разу на Malevelon Creek, поки ми з одним з напарників сиділи в кущах, третій почав нас попереджувати про щось. Я не відразу зміг зрозуміти й продовжував сидіти на тому ж місці лише щоб спіймати прямий орбітальний удар в голову. Скоріше за все нас хотіли попередити саме про це.

В іншій місії мене перед евакуацією придавило кораблем – не треба стояти в зоні посадки. Ще був випадок, коли я попав під перехресний вогонь своєї ж автоматичної турелі – занотовуємо, що краще стояти за, а не перед нею.

Випадки, коли хтось випадково забігає під орбітальні бомбардування можна навіть не перераховувати – це відбувається буквально в кожній місії. Можливо якби Helldivers 2 сприймала себе більш серйозно, то це б дратувало, проте антураж, на якому все це відбувається, викликає лише посмішку.
При цьому всьому вам все одно потрібно виконувати місії та приймати «стратегічні» рішення.

Перед місіями потрібно ретельно готуватися: обирати правильні стратагеми, щоб вони доповнювали стратагеми союзників. Стратагемами можна як викликати підкріплення чи додаткове спорядження, так і ядерний удар з орбіти. Щоб використати стратагему потрібно ввести комбінацію клавіш в певному порядку, що накладає обмеження й змушує або шукати укриття, або панікувати, якщо це знадобилося робити в жару битви.

Також можна обирати інше спорядження: всього доступні два види легкої зброї, один – тяжкої та один з видів гранат. Стріляти весело, особливо коли в руках тримаєш кулемет з магазином в декілька сотень патронів, а на тебе пре не менша кількість ворогів.

Завдання в Helldivers 2 генеруються випадково, але певна повторюваність відчувається вже після двох-трьох годин гри. Рятує ситуацію зміна планети чи ворожої фракції. В якийсь момент мені просто набридло стріляти в жуків і я спробував свої сили проти автоматонів – це, звичайно, була помилка, але дуже весела помилка.

Між місіями можна покращити свій корабель – по суті базу гравця, відкривши нові стратагеми та додаткову зброю. І хоча більшість орбітальних чи авіаударів мало чим відрізняються, є й доволі цікаві гаджети, як стрибковий пакет чи наплічний лазер з автонаведенням.

“Shoot a nuke down a bug hole, you get a lot of dead bugs”

Моделі персонажів та зброї виглядають не те що дешево, скоріше за все просто. Загальні враження від гри це не псує, однак хотілося б цікавіших можливостей для кастомізації, ніж просто помаранчевий або білий костюм.

А ось планети виглядають атмосферно. Є планети-пустелі, де видимість обмежується піщаними бурями, дозволяючи термінідам підійти максимально близько. Якщо вам набридне спека та пісок можна відвідати Malevelon Creek — де в моменти спокою гра перетворюється у горор завдяки блиску червоних очей та моторошних звуків автоматонів. Але тільки розпочинається бій і атмосфера горору змінюється на науково-фантастичний бойовик з червоними лазерами, які розсікають небо і ваших союзників під панічні крики «Останнє перезарядження!»

Helldivers 2 – це сервісна гра. Наразі там присутні два сезонні пропуски – один повністю безплатний, інший – за преміум валюту.

Система, в якій нові види озброєння потрібно відкривати через сезонний пропуск, не ідеальна, і я все ж надав би перевагу розблокуванню нових видів зброї через підвищення рівня. Загалом баланс зброї зроблений таким чином, що особливих переваг у вас не буде – різниця відчутна тільки між «важкими» видами зброї, які за замовчуванням доступні всім гравцям, та між зброєю з бронебійними патронами та без.

“They’ll keep fighting… and they’ll WIN”

Helldivers 2 – це один з тих випадків, коли все, що потрібно гравцям, це декілька працюючих ігрових механік та цікавий ігровий процес. На перший погляд, проста гра, глибина якої розкривається в випадкових ситуаціях та хаосі, який відбувається на екрані. І як показала практика та сотні тисяч гравців – така формула працює.

Starship Troopers, сатира та мілітаризм

Серія Helldivers, як уже зазначав, бере натхнення в «Зоряного десанту» – класичної серії фільмів, які є сатирою на фашизм, нацизм, мілітаризм та все погане з 1960-их.

Перебуваючи в Україні, яка 10 років веде війну з росіянами, сприймати це все так, як потрібно – а саме як сатиру, – майже неможливо.

Граючи, я часто ловив себе на думці, що круто було б, аби західний світ так само завзято захищав демократію, як це роблять персонажі на екрані. І поки інші з острахом спостерігають, цим доводиться займатись воїнам Сил оборони України.

Засуджувати нацизм, фашизм та мілітаризм потрібно. Мало хто хотів би війни, проте коли вона вже тут, в серці Європи, то якось не до засудження та іронії. Українцям потрібна зброя, щоб захищатися.

Звичайно, що це – не критика розробників – я не думаю, що в них були якісь задні думки при розробці гри й вони щиро хочуть, щоб всі просто насолоджувалися їхнім проєктом.

Кому може сподобатися:

  • Любителям кооперативних ігор
  • Тим, у кого є друзі

Кому не сподобається:

  • Любителям сюжетних ігор
  • Серйозним людям

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...