Реклама

😮 Студію Stellarium, яка відповідає за розробку Famine Way, звинувачують у аб'юзивній робочій атмосфері

Čytaty latynkoju
😮 Студію Stellarium, яка відповідає за розробку Famine Way, звинувачують у аб'юзивній робочій атмосфері
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 😮 Студію Stellarium, яка відповідає за розробку Famine Way, звинувачують у аб'юзивній робочій атмосфері
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

На початку листопада українська студія Stellarium анонсувала гру Famine Way («Голодний Шлях»).

Автори відзначали, що це має бути пригодницька 2D-гра в авторському мальованому стилі, яка розповідає про Голодомор 1932-33 років на Харківщині. Головною героїнею стане дівчинка Оленка та її супутник лелека. Також відомо, що гра має вийти у серпні 2024 року на ПК та смартфонах.

Однак одна з розробниць гри поділилася деталями роботи та виробництва, які можуть накинути тінь на весь проєкт.

Користувачка Twitter (X) під ніком kotyacap поділилася тредом, у якому звинуватила Stellarium в аб’юзивній робочій атмосфері, яка вимусила піти її та інших розробників з команди. Тред подаємо у каруселі нижче.

Після цього офіційний акаунт Stellarium повідомив, що інформація у треді є правдивою. Водночас на зв’язок вийшов відділ маркетингу та додав, що керівництво до нього немає доступу.

Також на доказ своїх слів kotyacap поділилася кількома скрінами з робочих чатів.

 

Після публікації оригінального треду на нього також відгукнулися й інші працівники. Нижче наводимо допис іншої художниці, яка також працювала над Famine Way.

Також своєю реакцією поділилась одна зі співзасновниць Stellarium.

Нам вдалося поспілкуватися з керівницею художнього відділу Famine way. За словами керівниці, наразі вся художня команда та команда розробників гри покинула студію Stellarium та чекає на відповідь від керівництва студії.

Ми зіткнулися із тим, що співробітників, які працювали за ідею просування українського контенту, не вважали за фахівців. Від лиця всіх відділів хочу підкреслити, що негативна ситуація стосується лише Матвія Близнюка та Соломії Близнюк.

Також вона поділилась більш розгорнутою відповіддю й від імені усього відділу художників. Арт-лід розповіла, що команда працювала на проєкті «парт тайм безкоштовно» з обіцянкою поділу прибутку від продажів.

За її словами працівники, протягом чотирьох місяців роботи над грою, стали свідками знецінення своєї праці та зміни відношення керівництва до колективу, яке за її словами, надавало перевагу зовнішнім факторам, замість оцінки працівників за їхніми навичками та професійною компетентністю.

Всі 4 місяці ми спостерігали за тим як нашу працю знецінюють і як змінюється відношення керівництва до працівників дослівно «якщо ми набрали цих фахівців, то зможемо набрати і інших» працювати безкоштовно. Інакше — через хайп із Famine Way у мережі, люди, які над ним працювали стали ресурсом, а не командою.

Вирішальним моментом для команди став момент підписання договору, який працівники очікували отримати ще через два тижні з початку роботи, однак отримали його лише після чотирьох місяців. За її словами згідно з ним, колектив не мав би права на фінансову компенсацію від продажу гри, а також команда навіть могла не претендувати на згадку в титрах.

За договором ми б не отримали ніякої фінансової компенсації, адже ні відсоток, ні те, що ми маємо отримати гроші не було вказано у договорі.

Крім того, працівників «змусили відкрити» ФОП 3-ї групи:

Щоб не надавати їм робочі місця як це було б із договором на фізичну особу. Кажучи, що ніхто з відкривших ФОП не має сплачувати, а ні ЄСВ, а ні вказавши, що після відкриття ФОП у людей буде податок у розмірі 5%. Так, ми самі винні, що через власну недосвідченість погодились відкрити ФОП, але довіра до цих людей дійсно була.

Вона також наголосила, що працівники намагалися внести зміни до договору та отримати чіткі умови щодо розподілу прибутку, проте керівництво реагувало негативно на такі пропозиції.

Також нам вдалося отримати приклад договору про який іде мова вище. Подаємо його у каруселі нижче.

Редакція Na chasi звернулася за коментарями до керівництва студії.

UPD. З’явилася позиція засновників Stellarium Gaming.

Як розповіли нам у спільній заяві Матвій Близнюк (генеральний директор та засновник студії) та Соломія Близнюк (виконавчий директор та співзасновниця студії), інформація про розпад студії не відповідає дійсності. Співрозмовник зазначив, що офіційної заяви засновників компанії не було, бо наразі вони «працюють над розв’язанням проблем та внутрішніх питань студії».

За словами керівників студії, компанія буде існувати й надалі, як і праця над двома анонсованими та одним неанонсованим проєктом. Наразі засновники планують розв’язувати проблему, а після чого обіцяють «багато змін та нововведень».

Через те, що частина учасників команди знехтувала проявленою до них довірою та солідарністю, і винесла внутрішні сперечання на загальний показ — наша подальша співпраця з ними не є можливою.

Stellarium Gaming

Наразі керівництво студії працює над поверненням корпоративних акаунтів в соцмережах.

Стосовно реакції фанбази — ми не можемо впливати на думку людей, але в нас є офіційне роз'яснення стосовно ситуації, а не спекуляції та персональні образи колишніх учасників, які розповсюдилися за межі норм етичності, професійної етики та філософії компанії, й перейшли персонально — як мова ворожнечі та ненависті в сторону засновників.

Stellarium Gaming

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...