Реклама

😌 Forza Motorsport — найкрасивіша гра у серії. Гра на часі

Čytaty latynkoju
😌 Forza Motorsport — найкрасивіша гра у серії. Гра на часі
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 😌 Forza Motorsport — найкрасивіша гра у серії. Гра на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Про рубрику

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Forza Motorsport

  • Дата виходу: 10 жовтня 2023 (5 жовтня для версії Premium)
  • Платформа: Xbox, ПК
  • Вартість: 1699 ₴ на Steam / PC Game Pass
  • Платформа огляду: ПК

Редакція вдячна Xbox Україна за наданий ключ для написання рецензії.

Від 0 до 100 за декілька хвилин: що нового

Forza Motorsport — це симулятор професійних перегонів у найширшому сенсі цього слова. За гру так само відповідає Turn 10 Studios — компанія, яку заснували під керівництвом Microsoft Game Studios саме для розробки серії Forza Motorsport.

Звісно, очікувати детальний та масштабний сюжет у симуляторі перегонів — ідея безглузда. Схоже, про це й міркували розробники — тому Forza Motorsport швидко вводить гравця в основи керування, мінімальні знання налаштування авто та самих перегонів — й вперед, змагатися з чисельними конкурентами. Здається, Forza Motorsport проводить гравця від нуля до справжнього відчуття перегонів за кілька хвилин.

Що загально пропонує нова Forza Motorsport: 20 треків, п’ять з них нові; понад 500 авто різних класів та марок; нову фізику та ШІ, а також поглиблене налаштування ваших автівок та змагань. Роздивимося детальніше.

Треки, авто та режими гри

Звісно, найголовніше у перегонах — дорога та те, що по ній їде. Так, треків стало менше: 20 трас у новій серії проти 32 трас у Forza Motorsport 7. Проте важко сказати, що Turn 10 залишить кількість саме такою: ймовірніше за все, гра доотримує нові треки згодом, з DLC. Крім того, нова Forza Motorsport дозволить створювати свої турніри у багатокористувацькому режимі — що, своєю чергою, урізноманітнить перегони.

Також варто зазначити, що фанати серії знову побачать декілька трас з попередніх частин, зокрема, Maple Valley Raceway, Mugello Circuit і Circuit Suzuka тощо.

Автомобілів також стало менше: приблизно 500 авто проти 700 у Forza Motorsport 7. Серія Forza завжди була наповнена різномаїттям автомобілів й у новій частині не відходить від своїх стандартів — авто багато, авто різні й отримати у колекцію хочеться дуже багато екземплярів.

Щодо режимів: уся класика на місці. Це однокористувацька кар’єра у Builders Cup; вільні перегони, які можна налаштувати під себе; загальний та локальний мультиплеєр, в яких можна змагатися як з рандомними супротивниками, так й друзями; режим Rivals (змагання з «привидами»), який також переїхав з попередніх частин. Також нова частина серії подарує спеціальні івенти гравцям.

Графічна складова, геймплей та ШІ

Так чим може здивувати Forza Motorsport? Відповідь — графікою. Звісно, Turn 10 зробила усе, щоб Forza Motorsport була візуально зразковою грою про перегони.

Як для аматора у жанрі перегонів, нова Forza дійсно подарувала мені вау-ефект у перші ж хвилини гри. Після кінематографічного трейлеру ви потрапляєте одразу на трек — й все виглядає так, ніби фільм не закінчився.

Гра, яка зосереджується на кільцевих автоперегонах, вміє «продати» гравцю візуал як в середині треку, так й за його межами. Трасування променів у реальному часі, візуальні ефекти, сумарна гладкість зображення — усе це дозволяє зануритися у Forza Motorsport й навіть пропустити поворот, просто задивляючися на гору Фуджі на обрії.

 

Разом з цим авто дійсно гарно звучать — кожний звук спрацює на шанувальника автоперегонів, як ASMR. Вилітаючи за трек на грунт чи пісок, ви не тільки відчуєте нову поверхню, а й чуєте її. А це дозволяє отримати той самий full-experience.

Також варто відзначити зміни в керуванні автівкою. Я не можу сказати, що маю великий досвід у симуляторах перегонів, але можу порівняти нову Forza Motorsport з декількома частинами Horizon та попередницею Forza Motorsport 7.

Здається, Turn 10 все ближче наближається до ідеального балансу між аркадою та реалізмом. Авто вже не відчуваються як коробки, а різниця між Ford Mustang GT та Porshe 911 є не тільки у назві. Після декількох годин будь-який гравець помітить, що фізика нової частини серії дійсно відрізняється від старих частин.

Допомагає урізноманітнити фізику й фірмове налаштування складності. Обрати можна як більш аркадний варіант (легший рівень складності), так й більш реалістичний варіант, просто піднявши складність. Загалом, гра пропонує обрати три рівні:

  • Club Rules (пошкодження впливають лише на косметику; функція перемотки часу Rewind увімкнена; покарання м’які та не суворі);
  • Sport Rules (вибір шин та кількості палива впливають на керування; Rewind увімкнена, а покарання за порушення вже більш суворі);
  • Expert Rules (пошкодження, шини та паливо впливають на поведінку авто; Rewind не працює, а покарання — найсуворіші).

З власного досвіду додам, що спробував усі три режими, які запропонувала гра. Й усі три — про різний досвід. Club Rules є тією самою аркадою, Expert — «трушним» симулятором перегонів, а Sport — гарним балансом між двома режимами.

Ну й, звісно, складність можна налаштувати більш поглиблено, що дозволить підібрати варіант під кожного гравця.

Разом з тим, у налаштуванні пропонують обрати рівень складності ШІ, так званих Drivatar. Й вже по класиці, чим складніше ви оберете режим — тим більше бонусів наприкінці гонки ви отримаєте.

Також варто відзначити, що ШІ дійсно став кращим. Він не просто виконує функцію «вмію (або ні) зайти в поворот», а й дійсно може скласти цікаву конкуренцію навіть на середній важкості. Ймовірно, досвідчені гравці не знайдуть для себе радикально нових викликів з ШІ, проте нова Forza Motorsport є влучним поєднанням усього, що можуть запропонувати віртуальні конкуренти у симуляторах перегонів.

Окремо варто зупинитися на можливості модернізувати своє авто. Гра пропонує дуже багато можливостей зробити свій болід унікальним із середини. Для прикладу: можна не тільки поставити нові шини, а й підкорегувати їхній розмір. Це, своєю чергою, може прискорити авто, проте подовшити гальмівний шлях. Й цей приклад — лише перша сходинка до дійсно колосальної системи тюнінгу. Тому досвідченим гравцям точно буде чим зайнятися, навіть лише з однією автівкою.

Звісно, усі інші механіки (як от заробіток місцевої валюти CP задля покупки авто чи його тюнінгу) нікуди не ділитися, але розповідати про те, що має кожна частина Forza, не має сенсу.

Той самий особистий досвід

Як зазначають Turn 10, саме у цій частині серії вони хотіли зосередитися на «закоханості в автомобілі та створення спільноти». Це одночасно є як великим плюсом, так й великим мінусом гри.

Увесь сенс нової Forza Motorsport побудовано на змаганні та вдосконаленні майстерності самого гравця, проте гра не дивує гравців. У всіх вищезгаданих аспектах Forza Motorsport не пропонує нічого докорінно нового. Фактично, гра не намагається «винайти велосипед» — просто з любов’ю робить його краще, вдосконалюючи все те, за що її обожнюють шанувальники серії. А ось ті, кому набридла ще попередня Forza Motorsport, нічого, окрім шикарної графіки, не отримають.

На власний досвід — це ніби не нова Forza Motorsport, це ніби фінальна Forza Motorsport. Все виглядає, працює та керується саме так, як цього хотіли Turn 10 — разом з тим в новій Forza немає ніяких геймплейних «революцій».

Коротко про усе інше:

  • Гра ніби стала ще більш серйозною та «професійною» у порівнянні з попередньою Forza Motorsport. Також варто зазначити, що це зовсім різні ігри з Forza Horizon — якщо остання дарувала атмосферу карнавалу та свята, нова Forza Motorsport краще за усі попередні частини дає вайб професійних перегонів. Тому, якщо вам подобається Horizon, не факт, що вам сподобається Motorsport — й навпаки.
  • З особистого: у цій частині Forza настільки спортивна атмосфера, що навіть не хочеться «азартно» врізатися у супротивників.
  • Деталізація автівок — найкраща в серії. Відрізнити ігрові авто від реальних майже неможливо.
  • Під час тюнінгу є Quick upgrade — важлива функціональність, яка економить час або допомагає тим, хто не хоче вчити десятки варіацій налаштування авто.
  • Тюнінг та налаштування вашого авто приваблює гравця досліджувати механіку, бо реалізована можливість дуже доступно та просто. Й покращення одразу відчуваються на автомобілі.
  • Погодні умови впливають на керування. Дуже сильно.
  • Замало музики. Це працює на загальний «професійний» настрій гри, проте для деяких гравців це може бути суттєвим мінусом.

Кому сподобається

  • тим, хто обожнює серію Forza
  • тим, хто цінує в перегонах майстерність, а не втіху
  • тим, хто шукає красивих перегонів
  • тим, хто полюбляє змагатися з іншими

Кому не сподобається

  • тим, хто шукає «революцію» у геймплеї

 

P.S. У матеріалі навмисно пропущений огляд багатокористувацьких режимів — на жаль, автор не зміг зійтися у битві з іншими водіями-журналістами через несумісність з графіками онлайн-турнірів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...