Реклама

😈 Diablo IV. Ласкаво просимо до Санктуарію. Гра на часі

Čytaty latynkoju
😈 Diablo IV. Ласкаво просимо до Санктуарію. Гра на часі
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 😈 Diablo IV. Ласкаво просимо до Санктуарію. Гра на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Про рубрику

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Diablo IV

  • Дата виходу: 12 травня 2023
  • Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, ПК.
  • Вартість: PlayStation — ₴2449, Xbox — від $69.99 (у США), ПК — від ₴2449
  • Платформа огляду: Xbox Series S

Про що гра

Ah shit, here we go again

Четверта частина серії Diablo знову повертає нас до похмурого світу Санктуарію. У ньому відбувається все та ж історія, де сили добра і зла вчергове маніпулюють людьми та змушують їх виконувати свою волю. Все починається з повернення Матері Санктуарію, демониці Ліліт, яка має намір поширити зло під своїм покровом по всьому світу.

Нам же, як гравцям, доводиться взяти на себе важку ношу з протистояння її силам — потрібно зупинити Ліліт, допоки не стало занадто пізно.

Можна трішечки детальніше про історію? (тиць)

Для початку варто відзначити, що дія Diablo IV відбувається у Санктуарії через 50 років після подій останнього доповнення для Diablo III: Reaper of Souls. Культисти викликають головну антагоністку гри й за сумісництвом доньку Мефісто — Ліліт. Вона, як справжній олдскульний демон, вдало використовує ситуацію, коли після попередніх частин серії сили демонів і ангелів виснажилися. Ліліт бере з цього максимальну вигоду й встановлює свою владу в Санктуарії (десь ми уже це бачили, правда, Саурон?).

А за тисячі років до цих подій, демониця Ліліт та ангел Інаріус вирішили створити землі Санктуарію. Затіяли вони це все з метою надати притулок тим, хто бажав втекти (ну або може трішечки перепочити) від нескінченного конфлікту між Небесами та Пеклом.

В результаті уся ця «санта-барбара» між демонами та ангелами призвела до народження нефалемів — першого покоління людей. До їхніх нащадків належить головний герой.

Гібридне походження призвело до несприйняття нових поселенців Санктуарію іншими. Інаріус забажав знищити нефалемів, проте інші ангели та демони його втримували від цього. Ліліт, своєю чергою, не бажаючи, щоб її діти були вбиті, перетворила людей у свою армію та знищувала всіх, хто виступав проти неї. Саме це й змусило Інаріуса вигнати її в порожнечу, з якої нам на початку гри демоницю й повертають.

Остання частина серії вийшла майже десять років тому. Цього достатньо, аби фанати серії зголодніли за чимось новеньким та наростили власні очікування. До того ж четверта частина наративно віддалена від попередньої історії на 50 років, що дає їй гарні можливості для залучення новачків до Diablo без студіювання усього, що було раніше.

Ми вирішили розповісти про гру саме новачкам Diablo та жанру загалом, з чим вони в першу чергу зіткнуться, коли потраплять в смертельні обійми Ліліт. Тому сконцентруємося більшою мірою на базових речах.

Ласкаво просимо до Санктуарію

По прибутті до Санктуарію у Diablo IV ви помітите, що гра зустрічає вас значно похмурішою атмосферою, ніж Diablo III, та й навіть попередніх частин. З самого початку атмосфера гри навіває моторошне відчуття повної безнадії. На цей раз стартовою локацією для Diablo IV обрали засніжені Зламані піки, натхненні Карпатами, на тлі яких кров виглядає яскравіше.

Blizzard прекрасно вдалося створити образ головної антагоністки Ліліт, яка спокушає людей випустити свого внутрішнього демона, що відчутно вже зі вступного відео.

Кінематографія

Перше, чим гра вас зустріне це буде просто шикарна та дорога кінематографічна катцсена — фірмова фішка Blizzard вже багато років.

Особливо цінними вони є саме в Diablo, адже наближають персонажів до гравця замість віддаленої перспективи, як це традиційно відбувається впродовж всієї гри.

На жаль, у грі не так багато CGI-сцен. Однак кожна з них це справжня подія заради якої виникає бажання проходити гру. На додачу, існують катсцени на ігровому рушії, а також оглядові майданчики на знакових локаціях — цього року розробники значно покращили графіку, тож захотіли, щоб ми розгледіли важливі точки та персонажів з усіх сторін.

Ігровий світ

Частина Санктуарію, яка вам буде доступна в Diablo IV, розділяється на великі зони-біоми — Кеджистан (пустеля), Скосґлен (натхненний Шотландією), Зламані Піки (тут творці надихалися Карпатами), Посушливі Степи (горна пустеля) та Гавезар (описують як південні болота).

Біоми діляться на менші регіони, які також можуть трошки відрізнятися за кліматом чи набором монстрів. Авжеж, весь цей простір заповнений монстрами.

У порівнянні зі старими іграми, тепер у регіонах не по одному великому місту. Нам пропонують для оглядання столицю, а також багато маленьких поселень, де можна поповнити запаси, відвідати коваля, та знайти ще пригод на свою голову у вигляді побічних квестів.

Тицяйте, щоб подивитися на мапу

До того ж розробники Diablo IV вирішили нарешті наздогнати останні тренди та зробили масштабний відкритий світ без підзавантажень і з їздовими тваринами. Хвала прогресу!

Старі геймери помітять багато нововведень (окрім самого факту наявності відкритого світу, це будуть перелази, спуски і так далі), але новачкам багато речей будуть здаватися закономірними, з огляду на сучасні тендеції у іграх, й мало чим здивують.

Квести

Їх у грі так багато, що можна просто забути про існування основних шести актів і перші 20 годин пилососити Зламані Піки зі столицею в Кьявошаді. Це сподобається не всім: вас можуть відправляти в локації, де ви щойно були, та й самі завдання не відрізняються різноманіттям і, здається, лише відволікають від ключової принади гри — шинкування монстрів, що цілком комфортно та приємно робити і безцільно.

Втім, з огляду на значне збільшення розміру ігрової мапи, ймовірно, це було правильним рішенням.

Підземелля та події

Цього добра задосить у кожному з доступних нам регіонів.

Підземелля бувають короткими, так звані «підвали», де ви виконаєте якийсь побічний квест або просто зачистите приміщення від монстрів, отримавши помірну винагороду.

А ще є класичні «діаблівські» підземелля з багатьма коридорами та розвилками, наприкінці яких буде зустріч з босом та винагорода — «аспект» для покращення легендарних та рідкісних речей. Аспект діє на весь обліковий запис, а не лише для персонажа, який його отримав (тому, наприклад, ви можете Некромантом відкрити аспект на Варвара).

Крім того, побільшало випадкових подій на поверхні Санктуарія. Перервати кривавий ритуал, врятувати біженців, витримати навалу монстрів — події трішки урізноманітнюють типовий геймплей гри і, авжеж, щедро одарюють гравця цінним лутом.

Класи

На початку гри вам запропонують зробити «доленосний» вибір — за кого ж розпочати гру? Справді, те який клас ви оберете буде цілком визначати ваш подальший стиль гри та відповідно те, яким саме чином ви будете винищувати монстрів.

Наразі у Diablo IV нам пропонують на вибір п’ять класів, кожен з яких має свої особливості:

Варвар/Варварка

  • Сильні сторони: Багато здоров’я, мобільний, поблажливий до помилок
  • Слабкі сторони: Невелика дистанція ураження, ближній бій може бути ризикованим і легко наражати вас на небезпеку

Чародій/Чародійка

  • Сильні сторони: Високий рівень ураження, велика дистанція бою, багато пасивних ефектів
  • Слабкі сторони: Низький рівень здоров’я, мала ефективність у близькому бою

Друїд/Друїдка

  • Сильні сторони: Універсальний, досить стійкий у бою, добре почуває себе у розбірках з натовпами ворогів
  • Слабкі сторони: Дещо важко вибудовувати білд, а також доволі низький рівень завдання шкоди на початку

Убивця

  • Сильні сторони: Універсальний, високий рівень критичного удару, багато пасивних ефектів (отрута і т. д.)
  • Слабкі сторони: Не дуже стійкий та витривалий, складний для гри

Некромант/Некромантка

  • Сильні сторони: Збалансований стиль гри, армія поплічників
  • Слабкі сторони: Не настільки спеціалізований, як інші класи, повільний

Кожен клас має своє дерево навичок. Загалом воно досить інтуїтивне та зрозуміле. Опис навички дає загальне уявлення про скілл, який ви хочете відкрити. Хоча звісно що новачки все-таки на початку можуть дещо заплутатися. Тому можна випадково витратити очки на непотрібний скілл, який ви взагалі не використовуєте (автор так помилився в беті).

Сама гра обмежує вас лише шістьма активними здібностями, а на початку ви взагалі будете мати лише одну. Проте поступово, нарізаючи монстрів, ви будете отримувати нові рівні та очки для розгалуженого дерева навичок. У ньому ви маєте вибір зі здібностей та пасивних перків в окремих вузлах, які відкриваються вам коли ви інвестуєте достатню кількість очків у доступні вам скіли.

Якщо ж вам буде важко розібратися з деревом, то спільнота Diablo вже встигла зробити чудові планнери на кожен клас, щоб полегшити вам створення білду. Тому не переживайте та користуйтеся і створюйте свого персонажа. Адже те як ви прокачаєте свого героя визначає ваш подальший процес гри. Бо якщо не звертати на це увагу, то вам буде доволі складно вести бій навіть проти кількох звичайних мобів.

Спорядження

В процесі гри ви точно помітите, що у іноді речі підсвічуються різним кольром. Це факт визначає, що за речі ви отримали:

Звичайні (білі)

  • Немає бонусів

Магічні (фіолетові)

  • 1-2 випадкових бонуси
  • Іноді гніздо для магічного каменя з додатковими статистиками

Рідкісні (жовті)

  • 3-4 випадкових бонуси
  • Іноді гніздо для магічного каменя

Легендарні (помаранчеві)

  • Почна з’являтися, коли ви досягнете приблизно 20 рівня
  • 4 випадкових бонуси
  • Легендарний Відбиток (аспект, який ви можете додати до свого спорядження в Окультиста)
  • Іноді гніздо для магічного каменя

Унікальні (коричневі/бронзові)

  • Випадають виключно на рівні складності World Tier 3 та World Tier 4
  • 4 фіксованих бонуси
  • Унікальний Відбиток (унікальний для цього окремого спорядження)
  • Іноді гніздо для магічного каменя

На початку на це звертати уваги особливо нема сенсу — достатньо міняти речі на більш потужні. З часом спеціалізація зростає, є до прикладу речі, які підходять лише певному класу та збільшують властивості конкретно вашого персонажа, але іншим не нададуть ніяких бонусів.

Так поступово, проходячи сюжет, ви також втягуватиметеся до головної забави Diablo IV — збір найкращого луту.

Який клас обрати новачку

Загалом можна сказати, що Diablo IV доволі дружня до новачків. Відповідно певною мірою кожен з класів може такому гравцю підійти. Однак є й певні особливості.

Якщо ви абсолютний новачок у Diablo та іграх подібного жанру, то вам варто розпочати з Варвара. Звісно, інші класи мають кращі характеристики на ранніх рівнях, але вони також мають менше здоров’я і будуть менш терпимі до шкоди, ніж Варвар.

До того ж цей клас має приємний бонус. Він отримує на 10% менше шкоди, ніж інші класи, що потенційно дозволить вам протриматися у тих ситуаціях, де ви б загинули іншим героєм.

Проте можна відзначити й Некроманта. Хоча він повільніший і трохи слабший за Варвара, і грати за нього буде дещо складніше, проте він може екіпірувати щит для додаткового захисту. Окрім цього є також можливість викликати собі на допомогу загін нежиті, який може врятувати у складні моменти.

До того ж пропонуємо розпочинати гру на першому рівні складності з чотирьох доступних (World Tier 1, 2, 3, 4) і лише по мірі освоєння підвищувати його. Чому вам захочеться його підняти? Це впливає на те, яке спорядження вам попадеться та його характеристики. Ну і звісно, це впливає на те як ваші вороги поводять себе у бою з вами.

Який клас найкраще підходить для гри в соло

Якщо ви зібралися грати в Diablo IV наодинці, то ми рекомендуємо вам обирати, знову ж, Некроманта, або Варвара.

Некромант має доступ до доволі потужних здібностей дальнього та близького бою, що робить його доволі універсальним класом. Також він може створювати загони нежиті, що якраз чудово підійде для соло-гри.

Щодо Варвара, то він має хороший захист і відповідно може витримати багато пошкоджень завдяки великому запасу здоров’я. Це своєю чергою дозволяє компенсувати нестачу «рук», з якою доводиться стикатися гравцям наодинці.

Можна також використати для гри наодинці Друїда, який має властивість викликати на допомогу собі вовків та інших звірів як бойових супутників, що буде дійсно важливим при боях з великим натовпом ворогів.

Однак в соло доведеться більше погріндити. Наприклад автор тексту витратив трохи нервів і часу на одного з перших сюжетних босів наодинці. Потрібно було повернутися і виконати трішки сторонніх квестів і уже потім вбивати боса.

Бої у Diablo IV

Бої у Diablo IV можна розділити на сутички зі звичайними мобами, потужнішими чудовиськами та босами, яких у свою чергу теж можна поділити.

Найприємнішими будуть битви зі звичайними мобами. Вони слабкі і не становлять великої загрози вашому персонажу на будь-якому рівні. Битви з ними є медитативними і не потребують складних рішень. Ви можете в цей час просто попивати чай. Проте битва з потужнішими чудовиськами вимагає використання уже більшого набору умінь та простих комбінацій і звісно вам доведеться відкласти філіжанку з вашим напоєм.

Усі ці битви ведуть вас до зустрічі з босами. Тут уже важливим буде стратегія та продумування ваших комбінацій.

Боси головного квесту це завжди свого роду багатошарові сутички, з мінливими атаками ворога, який до того ж може повністю змінити ландшафт у якому ви ведете бій. Вас просто змушують постійно думати про позиціонування і підбір найкращого моменту для того, щоб нанести свій черговий удар.

Ті ж боси, яких ви знайдете у підземеллях розкиданих по мапі, не завжди мають таку ж складність. Битва з ними може зводитися до забігання за спину цього чудовиська й нанесення йому усіх можливих ударів.

Хоча враховуючи величезну кількість підземель, імовірно, розробникам було б важко підтримувати однаковий рівень напруги під час зустрічі з кожним босом. Однак це не те, що якось негативно впливає на ігролад. Кампанія має сильних ворогів, що стимулює гравців розвідувати підземелля зі слабшими босами. Вважайте це тренуванням перед справжніми битвами.

Онлайн

Гра потребує постійного підключення до мережі і на початку вам доведеться зареєструватися у Battle.net, онлайн-сервісі Blizzard, який дозволяє грати в мультиплеєр та й загалом без цього вам не вдасться зіграти у Diablo IV, навіть у сюжетну частину.

Ще з третьої гри Diablo певною мірою ввібрала в себе елементи ММО, і це лише збільшилося у новинці. Розробники таким чином хотіли створити певне відчуття того, що світ є живим. Справді він таким відчувається. Проте, якщо ви любитель одиночного проходження гри та повного занурення в атмосферу — це певною мірою вибиває вас з цього світу.

Також варто зазначити, що сейви у цій грі не працюють звичним для казуальних гравців чином. Ви не можете, наприклад зачистити половину «данжа» та зберегтися, щоб повернутися у тому самому місці й закінчити свою криваву роботу. Вас просто поверне або до входу, або ж до міста, якщо ви довго будете відсутні у грі.

Тому, наприклад це навряд та гра у яку ви можете зайти на пару хвилин, щоб відпочити. Адже іноді ви просто не зможете завершити почату справу, до того ж потім до цього початого вам знову доведеться повертатися.

Звісно це не те, що псує загальне враження від гри. Однак це річ, яка є однією з особливостей останніх Diablo та може бути незвичною для новачка серії та схожого жанру загалом.

Монотонність

Перші години гри справді вас захоплюють ви насолоджуєтеся прекрасними звуками того як ваш герой дробить кожну кісточку ворогів, проте з часом одноманітність ігроладу може знуджувати. Хтось назве це притаманною серії медитативністю, а для когось це перетвориться на монотонність та одноманітність.

Втім, все залежить від ваших очікувань, і чекати великої варіативності ігроладу просто не варто — майте це на увазі.

Відповідно до наведеного вище може виникнути наступне питання.

Чи поглине вас гра? 

Відповідь на це питання буде — так. Diablo IV точно затягне вас не на один десяток годин. Гра певною мірою є раєм для перфекціоніста, адже яке ж задоволення можна отримати від тотального зачищення підземелля.

Також вас точно в певний момент затягнуть перегони за лутом та «зачистка данжів». Ви обов’язково загоритеся бажанням зібрати найкращий обладунок, зборою і так далі.

На додачу варто відзначити, що Diablo IV зможе занурити вас у атмосферу Санктуарію своїм чудовим музичним супроводом від якого іноді стає просто моторошно. Хоча це й певною мірою теж медитативна складова — тупцяти Санктуарієм під лячні звуки з ваших динаміків.

Підсумок

Blizzard справді постаралися зробити цю гру більш доступною для ширшого кола гравців (звичайно, якщо ми не зачіпаємо питання ціни). Історія, яка є сама по собі повноцінною та не потребує попередніх знань. Інтуїтивний ігролад та інтерфейс. Все у грі є доволі дружнім до гравця та особливо новачка.

Якщо поглянути на гру з точки зору геймера знайомого з серією, то такому гравцю нова Diablo, в цілому, також має сподобатися. Гра похмура, масштабна, гарна та має все те, за що серію колись полюбили. До того ж вона точно поверне тих гравців, які були дещо розчаровані яскравою палітрою Diablo III, що певною мірою підбивало атмосферу похмурості та кривавості.

 

 

Тому наш вердикт буде таким — Diablo IV заслуговує на увагу навіть нових гравців — як мінімум, аби доторкнутися до культової серії ігор, яка масштабно вплинула на ігрову індустрію.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...