Реклама

🌲 Каркасон без замків — огляд гри Dorfromantic

Середина лютого, чайок, казуальний геймінг у 30-ть після роботи аж ніяк не налаштовує до якихось активних челенджей. Тож ідемо шукати дзен проекти.
Čytaty latynkoju
🌲 Каркасон без замків — огляд гри Dorfromantic
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🌲 Каркасон без замків — огляд гри Dorfromantic
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Середина лютого, чайок, казуальний геймінг у 30-ть після роботи аж ніяк не налаштовує до якихось активних челенджей. Тож ідемо шукати дзен проекти.

Гру я знайшов через чергу знахідок в Steam, на момент покупки я давно шукав якийсь заспокійливий менеджмент тайкун чи стратегію. Останні тижні зими, обстріли, усе це підриває морально і хотілось чогось простого і заспокійливого. Побачивши Dorfromantic я одразу її купив, бо атмосферно вона мені сподобалася з першого трейлеру, плюс механіка ну дуже схожа на одну з моїх улюблених настолок – Каркасон.

Поки не почали підпишись на мій телеграм та Youtube, (там ще пусто та я вже в процесі монтажу першого великого відео), усі огляди на сторінці куратора в Steam. Дякую!

Що це як не старий добрий Каркасон

Що це як не старий добрий Каркасон

Візуал

У грі досить приємний візуал у пастельних тонах. Якихось особливостей в ньому немає та це й гарно, бо мозок заспокоюється і розслабляється набагато швидше. Тайли різноманітні й в міру вашого прогресу ви будете відкривати нові їх види. Також гра підлаштовує пейзажі тайлів відносно сусідів, щоб полотно виглядало більш цільним.

Музика у грі досить непогана — синтезатор з піаніно на задньому фоні постійно намагаються створити атмосферу сільського Провансу. Разом візуал та музика створюють чітку атмосферу родинного вечора, коли тобі не треба кудись поспішати, а весь світ зачекає.

Інтерфейс тут аскетичний — ми беремо тайли зі стопки, в меню буквально пару параметрів в опціях і все. Якщо чесно, мене не залишало відчуття що грі чогось не вистачає саме у візуальному плані. Бо різноманітність пейзажів не змінюється. Біоми, які ми відкриваємо, просто красять певну зону в інший колір і не впливають ні на геймплей, ні на візуал.

З плином часу і прогресом - закінчені частини ландшафту змінюють біом

З плином часу і прогресом — закінчені частини ландшафту змінюють біом

Геймплей

Правила тут дуже прості — в нас є стопка тайлів, ми по черзі їх беремо і ставимо на поле до інших утворюючи біоми та продовження зон: місто, поле, річка, ліс, залізниця ітн). Під час гри попадаються тайли з завданнями, також є челенджи по загальному прогресу ваших ігор, які можна виконувати. Типу закінчити 10 ігор набравши 5000+ очок. За кожний закінчений квест, чи біом, чи зону ми отримуємо додаткові тайли та бали. Гра закінчується, коли закінчуються тайли. До механіки питань нема, вона перевірена часом і Каркасоном — залипнути можна.

Контент — у нас є різні моди гри — швидкий, творчість, тижневий челендж, класика ітн. Але окрім обмеження в тайлах і полі вони нічим кардинально не відрізняються. Усі челенджі розраховані на поінти, але окрім тижневих змагань і місця у лідерборді у грі немає якоїсь взаємодій між ком’юніті. Мені не вистачило саме кооперативного режиму, щоб грати зі своєю половинкою на одному компі та створювати величезні мапи з тайлів. Звісно ви можете це зробити просто змінюючи гравців за одним ігровим пристроєм, але цікавіше було б, якби у кожного були свої різні тайли. Для мене такі ігри саме про взаємодію між людьми, а не соло гра.

В режимах, просто обмежується мапа чи кількість тайлів

В режимах, просто обмежується мапа чи кількість тайлів

Це гра для відпочинку від тяжкого дня та медитації, але окрім поєднання тайлів в соло режимі вона не може запропонувати ще чогось. Для мене вона стала одноманітною досить швидко, хоча мені такі ігри дуже подобаються. Сподіваюся автори доведуть біоми хоча б до якогось розвитку, а не просто зміни кольору.

Концепт

Основа гри, проте дуже стабільна. Гарний, логічний пазл, який не те що можна розвивати, його треба розвивати. Лаконічність іноді легко сплутати з обмеженістю. Для мене поки що гра виглядає десь посередині. Це однозначно не погано, але і не зможе утримати більшість гравців, з іншого боку це все ж таки гра пісочниця і творчі люди роблять ну просто… просто… дивіться на скріншот знизу.

Хіба це не визнання того що гра з правильним підходом здатна дивувати

Хіба це не визнання того що гра з правильним підходом здатна дивувати

Toukana Interactive це малесенька група з 4-ох студентів гейм дизайнерів з Берліну які створили Dorfromantic. Окрім відеогри у 2023 році вийде однойменна настолка у рамках гранту від DE:HIVE. І це дуже круто. Хлопці мають у своєму доробку різні ігри, спільно вони працювали лише над 2-ома, та результат вже вийшов дуже крутий. Тімо Фальке також брав участь у досить цікавій VR грі – ViSP. Наскільки я зрозумів з його блогів, то саме робота над ViSP надихнула його зібрати свою команду і розробити вже власний концепт. Цей концепт настільки сподобався різним освітнім установам, що хлопцям дали грошей і з’явився Dorfromantic. Це дуже круто і такі історії інді девів здатні надихати інших створювати свої власні концепти.

Лейтмотив усієї гри

Лейтмотив усієї гри

Я вагався, але все-таки рекомендую цю гру тим хто шукає щось для релаксу. Таких дзен проєктів у ніші не дуже багато, можливо ця гра не зможе зацікавити багатьох та є ту щось таке магічне, що хлопці продовжують розвивати свою гру далі, а люди проводити години в ній.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...