Реклама

🎮 Огляд PlayStation VR2 та порівняння з PS VR1

Розказую про технічну складову PlayStation VR2, порівнюю її з попереднім покоління та ділюся враження від користування.
Čytaty latynkoju
🎮 Огляд PlayStation VR2 та порівняння з PS VR1
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 Огляд PlayStation VR2 та порівняння з PS VR1
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розказую про технічну складову PlayStation VR2, порівнюю її з попереднім покоління та ділюся враження від користування.

24 лютого нарешті відбувся старт продажів оновленої гарнітури PlayStation VR2.

По-перше, в останній момент стало відомо, що офіційна ціна все ж змінилася від першочергово заявленої і замість 23 200 грн за просту версію та 25 300 грн за бандл з грою, цінник став 25 000 та 26800 відповідно. Що в перерахунку на євро (бо ми рахуємося як європейський ринок) складає десь 595€ та 640€. І це лише на 40 євро більше за загальносвітовий офіційний прайс на дану гарнітуру. В принципі, як для країни, де доволі непередбачуванна валютна гойдалка, то зазор більш менш нормальний.

Другий момент, поки що, офіційно в Україну не поставлятимуться голі VR2. Лише бандли із ваучером на гру Horizon Call of the Mountain. З однієї сторони це розчаровую, а з іншою – хід зрозумілий, бо забігаючи на перед можу сказати, що прогрес у картинці помітний не в усіх іграх, а Horizon Call of the Mountain дійсно показує на що здатна нова гарнітура віртуальної реальності.

КОМПЛЕКТ

Коробка виконана в мінімалістичному і стандартному для Sony стилі з якісною поліграфією.

Присутність тільки українських написів вчергове наголошують про офіційне постачання гарнітури в Україну.

І хоч даний комплект формально менший за попереднє покоління, розмір коробки майже такий самий, а то й навіть більший.

В комплекті у нас йде сама гарнітура, два мувосенси (хоча офіційна в них назва PlayStation VR Sense), лиш один дріт для зарядки, інструкції та в моєму випадку ваучер на гру.

І якщо порівнювати з попереднім покоління, то це неймовірний прогрес. Для розуміння, як виглядає PSVR1 та PSVR2

Тепер непотрібно окремих станцій, купи підключень та купи дротів. Беремо один дріт з самої гарнітури та підключаємо його через передній type c нашої PlayStation 5.

В цілому підключення PSVR1 потребує у вас лиш одного налаштування, але купа дротів мене завжди вибішувала. Плюс VR це та штука, яка згодом відходить на другий план, до виходу нових ігор. І тому можливість легко відключити її та покласти кудись до шухляди – є чималим плюсом, принаймні для мене так точно.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ТА ЕРГОНОМІКА ШОЛОМА

Шолом мінімально відрізняється від попереднього покоління. Усе виконано у плюс мінус тому ж стилі. Замість світлових індикаторів, завдяки яким камера зчитувала рухи, тепер у нас вбудовані чотири камери в сам шолом і саме вони відповідають за роботу гарнітури.

З цього випливають як плюси, так і невеличкі мінуси. З плюсів – не потрібно мати додаткову камеру та потенційно краще розпізнавання рухів контролерів. Але тепер для грання, простір у якому ви граєте, має дуже добре освітлюватися, інакше камера не буде розуміти, що взагалі відбувається. Тому для тих хто грається ввечері при вимкненому світлі чи має погане домашнє освітлення можуть відчути додаткові складнощі.

На передній панелі знаходиться та сама кнопка регулювання лінз по дальності до очей та додали колесо, яке регулює відстань між очима і дає змогу краще налаштувати різкість зображення.

Знизу кнопка вмикання, мікрофон та кнопка, яка дає змогу включити камери та бачити усе навкруги себе.

Функціонал доволі корисний. Проте, якість зображення ДУЖЕ низька. І, наприклад, прочитати важливе повідомлення з телефону чи навіть з компʼютера під час стрімів, у вас не вийде. Але у вас зʼявляється можливість не знімаючи окулярів подивитися що відбувається навкруги, де саме в просторі ви знаходитеся та можливість поговорити з людьми які вас оточують під час ігрового сеансу.

По боках гарнітури – такі самі отвори для навушників, як і в PSVR1 другої ревізії та такий же принцип регулювання шолома на голові. Лиш змінився трохи дизайн.

На жаль, прибрали кнопки швидкого регулювання гучності навушників. Не всі ігри підтримують швидке налаштування через меню консолі. Деякі ставлять її на паузу і в такому випадку необхідно кожен раз заходити в це меню, міняти звук, слухати, що у вас вийшло, потім знову заходити в меню… і так поки не досягнеш бажаного результату.

Також змінили матеріал всередині шолома. Не знаю точно, що то за матеріал, тому спробую пояснити своїми словами, одразу порівнявши з попередніми моделями.

На PSVR1 другої ревізії (першої у мене не було) лобова і задня частина були доволі мʼякими, приємними на дотик і ніби мали всередині щось по типу паралона. Так, там було покриття, яке мало за мету зменшити сповзання і яке через піт дуже швидко стиралося. Але я його повністю стер і різниці не відчув, головне, що він залишився так само мʼяким.

У PSVR2 не має чому стиратися, але матеріал настільки гівняний, що словами не передати. Всередині не має паралону, а ніби лиш пустота, на дотик він як майже якийсь пластик. А при натисканні видає навіть звук. Я прям бачу, що коли він порветься, а він 100% порветься (і чомусь припускаю, ПРИПУСКАЮ), що це станеться відносно швидко, він просто почне різати шкіру. Звісно, що поки цього не трапиться, це все припущення, але ось такі передчуття і головне застереження я маю.

Окрім цього хочу сказати, що і сам пластик з якого зроблений новий шолом відчувається значно дешевше аніж на PSVR1 другої ревізії.

Проте, на голові він сидить якось по іншому. І як мені здалося зручніше. Раніше шолом лягав на голову і все навантаження йшло на черепушку вашої головешки. Зараз ніби частково на голові, а частково на переніссі, якщо можна так сказати. Така посадка розподіляє навантаження і головне, шолом більш впевнено тримається на голові й в нього менше шансів злетіти.

Загалом зручно і комфортно. Лиш не вистачає мʼякості на лобній частині шолома. Бо коли я його знімаю, то відчуття, що мені хтось по пиці надавав 

ТЕХНІЧНА СКЛАДОВА

Шолом нового покоління віртуальної реальності має вже два OLED-дисплеї з роздільною здатністю 2000 x 2040 що в 4 рази перевищує роздільну здатність оригінальної PlayStation®VR, також має HDR та підтримку 120 кадрів на секунду

І хоч цифри доволі суттєві, але на перший погляд, різниця здається не суттєвою. Принаймні вау ефекту від роздільної здатності як на ТВ, я точно не відчув. Знаєте, коли вперше переходиш з full HD на 4K, то на телевізорі усе ніби аж рябить від чіткості. Тут такого не відчувається. Але коли знову одягаєш VR1, то розумієш, що перше покоління, це якась мильна і темна хрінь.

Мені це дещо нагадало перший досвід Dualsense: спочатку, типу класно, але якось не прям вау-вау. Але коли потім знову береш DualShock, то не можеш зрозуміти, що це взагалі за “мертвий” девайс.

Отож реально різниця є, картинка значно деталізованіша, насиченіша і яскравіша. Але слід зауважити, що вона чітка в центральній частині екрана. Якщо голову тримати рівно і дивитися в край, то в тих місцях зображення все одно буде мильнувате. Попри заявлену функію…

“ТОЧНЕ ВІДСТЕЖЕННЯ ОЧЕЙ”

Функціонал ніби зроблений більше для того, щоб зменшити навантаження на обчислювальні моменти гарнітури. Типу куди дивимося – там і чіткіше зображення. Але гарнітура значно програє людському мозку і тому часу на обробку картинки необхідно більше. Можливо саме тому і не відчувається отой вау ефект від 4к, адже там де ти фокусуєшся протягом певного часу картинка дуже деталізована, в інших місцях вона продовжує виглядати мильнуватою. Але повторюся, якщо ми розглядаємо обʼєкт, який поруч з нами й затримуємо на ньому погляд, то там деталізація шикарна.

З приємного і зручного, що тепер завдяки погляду можна користуватися навігацією в іграх. Ігроландно функціонал ще ніде не відчув, хоча вже знаю про гру де ця фішка буде юзатися регулярно. Це Before Your Eyes, де на закриванні очей побудований увесь ігролад. Гра має бути цікавою. Детальніше про неї у нашому подкасті розказував Олекса Мельник ось в цьому випуску.

Також оголошено, що в жахастику The Dark Pictures: Switchback VR теж будуть використовувати цей функціонал і при кліпанні очима, вороги будуть зʼявлятися ближче до вас. Звучить стрьомно. Чекаю на реліз гри.

3D ЗВУК

Це напевно один з елементів до якого у мене найбільші претензії та розчарування. 3D звук на VR1 мені завжди дуже подобався. Я прям відчував в іграх кожен крок: з якої сторони та на якій відстані умовно знаходився інший персонаж, вибух чи ще щось. Тут же нам заявляють про «неймовірно реалістичне звукове середовище» завдяки технології Tempest 3D AudioTech2.

Я не те що цю технологію не відчув, я 3D ледве розібрав. Стукаючи по барабанах у Drums Rock, я ледве чув самі удари по установці. Правда в тих же Зоряних Війна ситуація була вже значно кращою. Я припускаю, і мені дуже і дуже хочеться вірити, що це лиш програмна проблема, і я придав цьому такого значення, бо типу ж гра музична, там звук має бути взагалі бомба, але ні. Буду тестити далі, оскільки ну не може ніяк в новій гарнітурі звук бути гірший за попередню. Тим паче що PS5 має свої звукові покращення та технології які мають гарно працювати у звʼязці.

Також до ВР2 додали вібрацію самого шолома. Загалом доповнення прикольне. Хоч там і стоїть один мотор, але відчуття обʼємності вібрації присутнє. Додаткового запаморочення цей функціонал у мене не викликав. Мало того, можна було б зробити його і сильнішим. З нетерпінням чекаю, коли вийде Creed: Rise to Glory – Championship Edition і там від кожного пропускання ударів буде вібрувати макітра.

РЕЖИМ 120 ГЦ

Ледве не забув його протестувати й розказати.

Оцінити я зміг його лиш у Call Of Duty Modern Warfare 2022.

Не знаю, це повʼязано з тим, що мій ТВ не видає зображення у такій частоті чи воно з усіма телевізорами так працює. Але коли я вмикаю в шоломі 120 ГЦ, то режим прекрасно активується, але зображення на ТВ вимикається. Не бачу в цьому жодних проблем, але можливо для когось це має значення.

Награв хвилин 40 і зовсім не втомився. Але якщо для вас у шутерах важливий результат, то цей режим наврядчи підійде, оскільки необхідно постійно крутити головою, то на карту угорі зліва, то на мушку, то ще кудись. Але 120ГЦ – це звісно крутий досвід. Плавність просто зашкалює. Колись обовʼязково придбаю собі такий телевізор.

РЕЖИМ КІНОТЕАТРА

Це коли ви вмикаєте фільм (в моєму випадку Youtube) і дивитеся якусь стрічку. Загалом відчуття, що ти в кінотеатрі присутнє.

Є можливість збільшувати чи зменшувати саме полотно. Картинка насичена і чітка (в центральній частині вашого погляду, тож головою трошки треба вертіти). Тому в теорії можна спокійно щось подивитися. Але чи буду я це робити на практиці? Не впевнений. Хіба, що кілька разів для досвіду.

ПО ШОЛОМУ НІБИ ВСЕ. ТЕПЕР ПРО МУВОСЕНСИ

Вибачте, але кожен раз говорити Playstation VR2 Sense (саме така їхня офіційна назва), це дурня. Походу людина, що тепер відповідає у Sony за неймінг перейшла до них з MICROSOFT (я про неймінг їхніх консолей)

Матеріал в мувосенсах розчаровує, так само як і матеріал шолома. Не те, щоб пластик був дашманський-дашманський. Але в руках він відчувається дешевше за своїх попередників. Чесно кажучи, за ці гроші – це намахалово і не повага до споживача. Соні не робіть так, будь ласка.

З приводу дизайну, то в порівнянні з попереднім покоління він кардинально змінений. Тепер це не прості палички. Взяти в будь-яку руку не вийде. Навкруги додали захисну окантовку.

На обох контролерах нарешті зʼявилися стіки для пересування і керування головою в іграх. Прибрали чотири кнопки, залишивши по дві на мувосенс. Зліва – трикутник, квадрат, а справа – коло та хрестик.

Зʼявилися додаткові кнопки R1, додали сенсорне розпізнавання ще одного пальця (в різних іграх працює в різних місцях), а R2 отримав адаптивну підтримку від DUALSENSE з PS5. Хто досі часом не знає, що це таке, коротко поясню. При натисканні на «умовний курок» по перше ми відчуваємо супротив, а по друге ми відчуваємо віддачу. Я просто неймовірно обожнюю, ці тригери на простому дуалсенсі і тому радий, що вони зʼявилися тепер і тут. Єдине, що на DualSense цей функціонал відчувається значно краще.

Також додали тактильний зворотний зв’язок. Це, наприклад коли щось поруч вибухає, то ми відчуваємо додаткову вібрацію у мувосенсі.

І може окремо ці функції звучать та виглядають дивно і якось несуразно, але в комплексі вони дають значне і додаткове занурення у віртуальний світ.

З мінусів, це те, що тепер усі предмети беруться не кнопкою R2, а центральною R1. І тому коли треба нести предмет довго, то середній палець дуже втомлюється (але майже в усіх іграх, можна змінити налаштування не на тримання, а просто натисканням).

В усьому іншому контролери в руці сидять зручно, грати комфортно.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД І ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЦЕ ДОБРЕ. А ЩО З ІГРАМИ ТА ВРАЖЕННЯМИ?

Найбільшим розчаруванням і чималим мінусом нової гарнітури є відсутність підтримки ігор з попереднього покоління. Хто вже має якусь бібліотеку ігор – може про неї забути, адже не багато розробників заявили про безкоштовний апдейд.

Але на релізі анонсовано близко 20 ігор. І ще близько 10 вийде протягом найближчих двох місяців. Тому пограти буде у що і на будь-який смак.

Я ж особисто поки оцінив усі доступні демки, а з повноцінних ігор пограв у Horizon Call of the Mountain, Resident Evil Village та фітнес додаток ​​LES MILLS BODYCOMBAT Але на релізі анонсовано близько 20 ігор. І ще близько 10 вийде протягом найближчих двох місяців. Тому пограти буде у що і на будь-який смак.

Загалом я можу відмітити, що в усіх іграх стала значно краща деталізація світу. Картинка значно яскравіша та насичиніша. Загалом графіка суттєво покращилась, але майте на увазі, що не в усіх іграх. У тому ж Horizon деталізація бомбічна: видно фактуру рукавичок, можна розгледіти і поводити пальцями по травичці, а вода – це просто щось неймовірне. Однозначно це те, що варто спробувати.

Резидент Село, також виглядає краще за ту ж сьому частину, яка була на VR1. І хоч там вже більше помічаєш текстури і фреймрейт якось бʼє по очах, але коли монстри наближаються впритул до тебе, то реалізм і їхня деталізаці – зашкалює. Я пройшов RE VILLAGE кілька разів на платину тож думав, що мене важко чимось налякати. Але грання у ВР – це зовсім інший досвід.

Грав трошки у Puzzling Places. На перший погляд це якась нецікава фігня, але я залип у ній добряче: прикольна медетативна іграшка, де при затриманні погляду можна розгледіти деталі зібраних обʼєктів.

​​LES MILLS BODYCOMBAT – це той випадок, коли гру/активність витягує не графіка чи картинка шолома, а саме мувосенси. Вони піднімають фітнес тренування на новий рівень. Якщо раніше це було лиш боксування, то тепер є можливість виконувати вправи, які задіюють і мʼязи спини, і живота і ноги.

По інших іграх, плюс-мінус все однаково.

Можливо повторюся, але окрім візуального покращення, нові мувосенси однозна піднімають ваше грання і занурення у віртуальний світ на новий рівень. Але загалом НЕ ВАРТО ОЧІКУВАТИ НА ЯКИЙСЬ СУПЕР ПУПЕР НЕЙМОВІРНО КРУТЕЦЬКИЙ СТРИБОК.

По-перше “СУПЕР-ПУПЕР” не має, а по-друге, при такому налаштуванні, придбавши окуляри ви відчуєте значно більше задоволення і менше розчарування.

Прогрес і розвиток відчутний добряче, особливо, коли повертаєшся на перше покоління ВР, але він дуже залежить від розробників ігор, адже в якихось моментах різниця з попереднім поколінням мінімальна (як от на барабанах), а в якихось прям вау-вау (той же Хорайзен). Тому зараз це дуже нагадує ситуацію з PlayStation 5 на релізі, коли залізо потужне є, а от ігор ще не випустили.

Загалом це вже все було. Теж саме, але краще. В деякий моментах значно краще, а в деяких не сильно. Але все це “краще” коштує майже 25 000 грн (віднімаю гру). Чи вартує це такої різниці?

Звісно, що правильніше сказати: “кожен приймає рішення сам», але особисто я маю великі сумніви. Якщо є “вільні гроші” – то звісно треба брати. Можна розглянути в кредит розбивши на 10 місяців, як це зробив я і тоді воно не так бʼє по кишені. Але якщо ви, обмежені у фінансах і типу збираєте останнє, щоб отримати ”іграшку своєї мрії, бо хочете пограти поки не прилетіла ракета чи ще щось” то це точно того не вартує. Принаймні допоки не вийде ще кілька ААА проєктів.

VR – це крутий досвід, це неймовірна забавка з друзями, але друзі не приходять кожен день, не кожен організм нормально сприймає гру у віртуальній реальності.

Якщо за PlayStation 5 я топлю, як річ яку має придбати кожен, не зараз, але точно згодом, то по ВР я не буду таким категоричний. Все ж ціна значно кусається.

P.S кажуть, що Gran Turismo 7 – це анріал .

Тож чекаємо нових великих ігор. А поки можете підписатися на наш твіч канал https://www.twitch.tv/vmistozher Там буду пробувати періодично щось стрімити разом з PlayStation VR2.

Приєднуйтеся до нашої спільноти PlayStation Україна Community у Facebook.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...