Реклама

❄️ Frostpunk — попираючи усе святе в дизельпанку з лютими морозами

Цього року з Frostpunk сталася чудова подія — зусиллями фанатів її було українізовано! То, чого б не згадати про цю чудову гру?
Čytaty latynkoju
❄️ Frostpunk — попираючи усе святе в дизельпанку з лютими морозами
  1. Головна
  2. Ігри
  3. ❄️ Frostpunk — попираючи усе святе в дизельпанку з лютими морозами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цього року з Frostpunk сталася чудова подія — зусиллями фанатів її було українізовано! То, чого б не згадати про цю чудову гру?

Вітаннячко усім, хто зазирнув в пошуках укриття від насуваючих морозів! Попереджаємо відразу, що сьогодні буде дуже прохолодно. Здавалось би ще зовсім нещодавно Frostpunk була на шпальтах усіх ігрових видань та вустах тисяч гравців. Але потім згадуєш, що минуло вже понад 4 роки та навіть анонсоване продовження. Як же все ж таки швидко летить час.

Але зібралися ми тут не для того, щоб скаржитися на швидке старіння. Цього року з Frostpunk сталася чудова подія — зусиллями фанатів її було українізовано. Нехай і неофіційно. А Frostpunk у нас — це що? Правильно! Стратегія у реальному часі, містобудівний симулятор у жанрах виживання та, найголовніше, постапокаліпсису! Ще й у стилістиці дизельпанку. А ми ще й як любимо постапокаліптичні ігри!

Сюжетна лінія

Що ж. Сюжет у Frostpunk — справжня гра контрастів! Коли на початку гри нам атмосферно розповідають зав‘язку — просто неможливо не закохатися у гру.

1886 рік. Великобританія. Звичайне літо назавжди змінює увесь перебіг історії людства. Несподівано все засипало снігом, вкрило льодом, а дикі морози перетворили звичне життя на нестерпне пекло. Не дивно, що почалися масові заворушення, а закони та правила поступово стали втрачати будь-яку цінність. Ще й повідомлення про насуваючий з півдня льодяний шторм жахаючого розміру тільки поглибили напругу суспільства.

Необхідні були рішучі заходи. І уряд Великої Британії на них пішов, створивши експедиції для нових колоній, в яких знайшли би прихисток обрані. За місця в експедиції були жорстокі баталії. А життєздатність майбутніх поселень забезпечувала нова технологія громадних парових генераторів.

І, нагадуємо, що ця зав‘язка у грі подається набагато атмосферніше та емоційніше. Є сподівання, що так буде й надалі. Але чим глибше в ліс — тим більше мін. Сюжетна лінія починає забавляти оберти, коли ми переходимо до ґеймплею.

Щойно наша експедиція знаходить потрібне місце для будівництва майбутньої колонії, то й глобальна мета відходить на другий план, а основною стає пережити бурю будь-якими засобами. А доки вона ще не прийшла — ми поступово розбудовуємо поселення. Здобуваємо ресурси, розташовуємо правильно необхідні для виживання будівлі та вирішуємо внутрішні проблеми.

І, знаєте, якось хаяти розробників за цей контраст просто неможливо. Бо дійсно не бачиш, як можна зберегти ту лінію із зав‘язки без втрати у ґеймплейному плані. Це ж стратегія, зрештою. Та й сюжет виконує свою основну мету — ставити гравця в дуже складні ситуації та йти на угоди з власною совістю.

Ґеймплей

Frostpunk – це в першу чергу містобудівний симулятор. Якщо ви знайомі з такими іграми, як SimCity або Cities Skylines, загалом відчуватимете себе у рідній стихії. З першого разу тут, щоправда, буде важкувато побудувати свою колонію ідеально. Не забуваємо, що тут присутній жанр виживання. І є головна проблема всього людства – тотальний мороздець.

Тепло генератору обмежене, як і наші ресурси. Тому від самого початку необхідно приділяти багато уваги раціональному розподіленню наявних ресурсів та правильному плануванню міста. І навіть низький рівень складності вас від цього не врятує. Головне, не робити поспішних рішень.

До речі, ми згадували про важкі вибори. Сюжет тут дуже тонко пов’язали з геймлеєм. І моральні дилеми постійний його супутник. Як ви відноситеся до майже рабської дитячої праці на шахтах, вирубці лісу і т.д? Діти від важкої праці 100% будуть мати вищу смертність та купу болячок. Зате ви матимете більше ресурсів, а отже й шансів на виживання. Або, як гадаєте, чи варто витрачати час на невиліковно хворих? Вони теж люди, їм також хочеться жити. Але вони не можуть принести користі поселенню, займають життєво необхідні койки в медчастинах, на них витрачаються ресурси. І це шкодить поселенню. І ви постійно задаєте собі питання: “що робити?”

Таких дилем тут вистачає сповна. І це не бездумний вибір репліки “Сарказм” із Fallout 4. Кожен вибір впливає на подальші події, на ваші ресурси, поселення, соціальну напругу. До того ж, відношення поселенців до вашої персони теж важливе. Не забуваймо, що в народа є вили, на які вас можуть із задоволенням насадити. Поселення загнеться, а людство зникне в льодовиках.

***

Неможливо забути про роботу розробників з візуалом. По-перше, графіка у грі дуже красива. Вона набагато гарніша за більшу частину представників жанру стратегій та містобудівних симуляторів. А серед інді-сегменту, до якого відноситься Frostpunk, й взагалі певно має лідерську позицію.

По-друге, занурення в дизельпанк та зимове виживання, безвихідність усього нашого становища, завдяки графіці надається не менш атмосферніше за сюжет. Також, не забувайте, що гра не казуальна. І легко оминути бурю не вдасться. Тому, якщо гардкорність вам не по душі – ймовірно, каші з Frostpunk не зварити. І все це було б чудово, якби не реіграбельність. Суб’єктивно, звичайно, але приблизно 15 годин гри не вистачило для повної насолоди. А повторне проходження сценаріїв стає днем бабая. Від чого все занурення ламається.

Проходження Frostpunk точно рекомендується. Воно того варте, тим паче з українізатором. Основну роль відіграє, очевидно, геймплей. Але любителі добротного сюжету також не були залишені осторонь. Гра вас безперечно може затягнути надовго та не залишить байдужою. На цьому огляд завершуємо! Вдалої експедиції, панове!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...