♻️ Bloodborne на ПК який не зміг — рецензія на Thymesia

Цікава прокачка та система зброї проти картонного світу, вбитого дослідження та просто смішної тривалості гри.
  3. ♻️ Bloodborne на ПК який не зміг — рецензія на Thymesia
  • 0

В цьому світі годі кроку ступити, не ризикуючи заподіяти комусь смерть.

Альбер Камю

Thymesia – це той самий Бладборн на ПК… Принаймні так говорили деякі люди після першого анонсу. І в чомусь вони мали рацію, оскільки гра як стилістично, так і частково геймплейно більш наближена до BB, ніж до серії душ, а також має запозичення із Sekiro та деяких не дуже популярних соулс-лайків. То чому ж я її не рекомендую? Ну, як би вам так сказати… я пройшов її приблизно за шість годин. Так, це соулслайк який проходиться вкрай швидко і коштує 500 гривень, що всього на 40 гривень (середня вартість штанів в Україні) дешевше ніж Dark Souls Remastered. Так, в грі є ще додаткові квести та грінд, з якими можна вийти на час десь в 20 годин. Але це теж якось замало.

Ти впізнаєш цей екран серед тисячі інших

Звісно, я не з тих людей, що вимірюють якість або гідність гри її хронометражем, але з наповненням тут теж серйозні проблеми, основна з яких – дослідження локацій вбито ще в зародку, не говорячи вже про різновиди ворогів і босів та інші аспекти гри. Але при цьому я не вважаю гру суцільним мотлохом і за можливості обмежився б нейтральною оцінкою, оскільки бажання розробників створити щось нове тут складно не помітити і основними перешкодами на їх шляху стали бюджетність гри та брак досвіду, що в рамках ігрової індустрії не є невиліковною хворобою.

І цей теж

✅ Подача сюжету відходить від традицій соулс-лайків з їх історіями, які треба збирати по частинах, та більш лінійна, хоча все ще могла б бути кращою. Все, що треба знати – Корвус, головний герой, алхімік і, за сумісництвом, чумний лікар, прибуває до королівства Гермеса, де відбувається самий розпал епідемії чуми. Вже на початку гри герою відомий рецепт протиотрути, однак кілька ударів по голові від стартового боса і спричинена ними амнезія змушують Корвуса поринути в глибини своєї пам’яті і за допомогою місцевої «охорониці вогню» мандрувати в пошуках кожного з інгредієнтів. Таким елегантним способом розробники пояснюють чому головний герой і всі його вороги здатні відроджуватися після смерті.

❌ На жаль, згадана вище історія – це майже весь сюжет, оскільки ніякого розвитку не буде, як і цікавих діалогів (тут всього два NPC на всю гру) або катсцен, максимум, на що може розраховувати гравець – купа записок, розкиданих по рівнях, які або розповідають про початок та хід епідемії, або ж додають історії локаціям, на яких знаходяться. Є трішки цікавої інформації стосовно крові, її переливання, кровопускання та пов’язаних з цим експериментів, що наближає гру до Бладборну, але на цьому все.

✅ Гадаю, починати говорити про геймплей варто з основної відмінності даної гри від більшості інших соулслайків – відсутності шкали витривалості і, як результат, необхідності слідкувати за її використанням. Натомість темп гри задається атаками ворогів, під таймінги яких ви можете підлаштовуватися, або ж їх контратаками у випадках, коли ви починаєте нахабніти й постійно спамите атаку. Перекатів, до речі, теж немає, замість них присутні більш ефектні ухилення.

✅ В постійному доступі у Корвуса є чотири види зброї, у кожної з яких своє власне призначення.

• Шабля – основна зброя, якою і доведеться атакувати, має не дуже великий радіус атаки і лише частина завданих збитків одразу віднімається від шкали здоров’я ворога, натомість йому наносяться рани.
  • Пазурі – додаткова зброя, яку варто використовувати відразу після кількох атак шаблею, оскільки вони взаємодіють з ранами і перетворюють їх на остаточні збитки, назавжди віднімаючи ХП ворога.
  • Кинжал – використовується з єдиної метою – для парування більшості атак.
  • Пір’я – дозволяє проводити парування атак, які не можна заблокувати, на відстані. Представлене в обмеженій кількості, проте з часом відновлюється.

✅ Варто також зазначити, що основний геймплей базується на нанесенні ран і їх перетворенні в остаточні збитки, а ворога, в якого ХП на нулі, треба добивати на манір Sekiro, інакше він зможе відновити частину здоров’я і продовжити бій.

✅ Прокачування персонажа вийшло теж доволі цікавим. Як і в інших соулсах присутній аналог душ, що виступають в ролі валюти, втрачаються після смерті та можуть бути використані для збільшення характеристик героя. Характеристик тут всього три, але за кожну з них в рамках перших 25 рівнів Корвус отримує ще й очко таланту, яке можна витратити в досить широкому дереві навиків. Навики доволі різні – від банального збільшення дамагу шаблі до нових комбо, навичок та прийомів, що дозволяє створювати свої білди.

✅ Місцевий естус теж має прокачку, і хоч цим вже давно нікого не здивуєш, дещо нове все ж таки з’явилось. По-перше, в грі три типи «естусів» – збалансований, швидкий та повільний. Крім того, можна прокачувати не лише лікувальні здатності і кількість фляг, але й доповнювати його властивості знайденими алхімічними інгредієнтами.

✅ Найцікавішим же елементом геймплею є чумна зброя. Найпростіший спосіб її отримати – дістати з ворога за допомогою пазурів, проте в такому випадку вона буде одноразовою, хоч і безкоштовною. Інший варіант – зібрати кристали, що випадають після вбивства ворогів і відкрити їх зброю на постійній основі, але з витратами енергії при використанні. Арсенал доволі широкий – від мечів, щитів і луків до кос, батогів та навіть магії, а кристали, що випали повторно, можна використати для прокачки створеної зброї.

Та сама коса з скріншотів

❌ Загалом, це були всі позитивні або нейтральні моменти, а тому час негативу. Локацій в грі всього три, місцями вони дуже картонні, невеликі та лінійні, не говорячи вже про клішованість обраних місць, ну, а починати гру з Блайттауну – взагалі не найкраща ідея. Більшість ворогів це або лицарі, або нежить, що повторюється із рівня в рівень, лише з дещо іншим візуалом. Дослідження майже нульове, все, що можна знайти на локаціях – консервовані «душі» і записки, все необхідне вибивається з ворогів. Прокачка за допомогою талантів дозволяє майже зламати гру. Сюжетних босів всього чотири і проходження трьох з них це буквально спам кнопки парування (я не жартую), а четвертий просто ракова пухлина (в грі, де спочатку наносиш збитки однією зброєю, а потім «фіксуєш» їх другою, бос, що чхати на це хотів та спокійно регенерує здоров’я половину бою – це просто плювок в обличчя всім гравцям).

📺 На скріншотах гра виглядає непогано, однак в реальності все доволі скромно і нічого визначного я не помітив. Є пара непоганих елементів на локаціях, наприклад бібліотека, залита кров’ю, але на цьому все.

🔊 Звуковий супровід стандартний для соулсайків, а от озвучення десь загубилось, тому що персонажі і боси точно промовляють якісь репліки, однак ті з’являються лише в вигляді субтитрів, без звуку.

🔰 Дебютний проект з великими амбіціями, цікавою бойовою системою і непоганою прокачкою, проте з купою проблем і загальною бюджетністю, що не дає йому розкритися в повній мірі. Брати лише з великою знижкою. 🔰

Сторінка гри в Стімі:

Thymesia

Дякую за увагу, сподіваюсь, даний текст був для вас цікавим чи корисним. Ви можете також знайти мене в Стімі, де я вже не перший рік пишу огляди ігор та веду іншу активність.