🌓 Detroit: Become Human від світу інді — рецензія на As Dusk Falls

Кримінальна драма, унікальний візуальний стиль та варіативність на рівні останньої гри Девіда Кейджа.
  3. 🌓 Detroit: Become Human від світу інді — рецензія на As Dusk Falls
  • 0

So how did this whole thing become such a damn cluster f**k?

👉 Вперше побачивши As Dusk Falls на ігровій презентації, я не надто розумів, що з цього вийде. Начебто обіцяли інтерактивне кіно з цікавим і хвацько закрученим сюжетом, але водночас показували якесь слайд-шоу, яке видавали за авторський підхід до візуальної частини. Втім, все було набагато гірше з датою, обраною для релізу – 19 липня, адже саме цього дня вийшла Stray, яка прикувала до себе увагу більшості «індичатників» і зібрала кілька десятків тисяч оглядів, тоді як про свій досвід гри в As Dusk Falls розповіло від сили півтисячі гравців.

👉 Втім, всі мої сумніви щодо гри розвіялися невдовзі після запуску, адже виявилося, що перед нами кримінальна драма зі складними моральними дилемами, де доводиться замислюватися майже над будь-яким вибором, а обіцяна нелінійність і варіативність – не порожній звук (привіт, Telltale), оскільки історія дійсно сильно гілкується і, певною мірою, навіть є інді-версією Detroit: Become Human, зі своїми розвилками, можливістю достроково померти і різними фіналами для кожного з ключових персонажів.

You were gonna shoot me - point blank, with a shotgun - in front of your whole family?

✅ Історія розгортається у вже далекому 1998 році, в місті Турок aka Two Rock aka Дві скелі, штат Аризона, повз яке проїжджає сім’я одного з головних героїв – Вінса. Нещодавно через певні причини Вінс звільнився з роботи, забрав дружину з донькою, запакував речі та рушив через всю країну до нового житла. Варто зазначити, що в подорожі його також супроводжує батько, який зник з життя сина на добрі 30 років та повернуся лише коли дізнався що смертельно хворий. Так би мандрівка сімейства і йшла за планом якби не дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої Вінс та його сім’я опинились посеред пустелі поряд із мотелем. Замовивши номер та домовившись з механіком, Вінс, здавалося б, вирішує нагальні проблеми, але грабіжники які в цей час втікають від поліції та захоплюють мотель, погрожуючи зброєю, мають зовсім іншу думку з цього приводу.

✅ Тут гра пропонує цікавий сюжетний поворот, оскільки іншим головним героєм, з яким ми проведемо разом чимало часу, є якраз-таки, один із грабіжників на ім’я Джей Холт. Вирішивши пограбувати місцевого шерифа, троє братів Холтів проникають до його будинку, але все йде зовсім не по плану, а тому хлопці змушені рятуватися за допомогою втечі і переховуватися в мотелі із заручниками, в той час як місцева поліція намагається взяти ситуацію під свій контроль і чекає на допомогу від ФБР, а сонце поступово ховається за горизонтом.

✅ Завдяки подачі історії з двох різних точок перспективи, ми можемо скласти загальну картину подій, що відбуваються, знайти їх першопричини та дізнатися про мотивацію і характери персонажів. Оскільки в As Dusk Falls нам показують приземлену історію, то й зображені герої не є однозначно хорошими або поганими, з одного боку Холти пішли на злочин тому що були змушені, з іншого – у Вінса з його родиною та інших відвідувачів мотелю є свої не дуже приємні таємниці, які будуть розкриті протягом сюжету.

Пам'ятайте, діти - наркотики це зло

Пам’ятайте, діти – наркотики це зло

✅ Один з найкращих аспектів історії виявляється в тому, що вона постійно тримає в напрузі, раз за разом ставлячи героїв в такі положення, коли немає на 100% правильних рішень, а наслідки, здавалося б, незначних вчинків, можуть серйозно вплинути на хід сюжету. При цьому, крім двох головних героїв є й другорядні, за яких нам теж дадуть недовго зіграти і вплинути на глобальну історію.

✅ Сама гра носить епізодичну структуру у формі шести епізодів, розділених на дві книги, перша з яких є історією про мотель, а друга – її наслідками для всіх причетних. І хоча я поки що пройшов гру лише один раз, я відверто можу сказати, що варіативність в ній чимала, оскільки вона на кшталт Детройту не має на меті обманювати гравця, а тому в кожній главі присутній флоучарт (або ж блок-схема) що відображає всі прийняті рішення і їх наслідки, завдяки чому навіть за результатами одного проходження можна отримати уявлення про масштаби історії.

Ось так виглядає початок першої глави

Ось так виглядає початок першої глави

❌ На жаль, не обійшлося без мінусів, хоча вони не дуже серйозні. Перше, що варто виділити – основною історією в грі все-таки є історія Джея, в той час як пригоди Вінса в другій книзі майже не з’являються. Крім цього, все, що відбувається, загорнуто в історію Зої – доньки Вінса, а тому фактично вся гра це один великий флешбек (що виглядає доволі кумедно з урахуванням високої варіативності) і на самому початку ми знайомимося з подорослішалою героїнею, а ближче до фіналу знову до неї повертаємося. Мінус її історію в тому, що вона досить коротка, буквально менше однієї глави, і закінчується на кліффхенгері, після якого мало б бути щось ще, але маємо що маємо.

The place I want is the edge of darkness. Where the thoughts stop and memories die.

✅ Нічого принципіально нового для жанру інтерактивного кіно не було винайдено, а тому весь геймплей ґрунтується на виборі реплік в діалогах та вчасному виконанню нескладних QTE. Все це доповнюється рідкісними моментами коли нам дають можливість оглянути оточення і взаємодіяти за певними його елементами. З цікавинок варто згадати, що керування в гру доступне не тільки для клавомиші та геймпаду, а й у вигляді спеціального мобільного застосунку, завдяки якому можна буде грати зі смартфона (до речі, найзручніший спосіб керування). Крім того, гра підтримує проходження в кооперативі до семи осіб і режим для стримерів, в якому глядачі зможуть голосувати за той чи інший варіант.

Так, можна грати навіть зі смартфону

Так, можна грати навіть зі смартфона

✅ До речі стосовно варіантів – далеко не всі з них з’являються одразу та інколи варто почекати кілька секунд, це виглядає доволі незвично і тільки посилює занурення в ігровий процес (наче герої вигадують нові варіанти поведінки на ходу). Окремо зазначу, що майже завжди час на вибір репліки або дії обмежений, лише в випадках, коли перед вами серйозне розгалуження вас не будуть обмежувати в часі (та повідомлять про це), а після кожної пройденої глави підводяться підсумки і виділяються основні особливості вашого стилю проходження – швидкість реакції, життєві пріоритети тощо.

Знаєте, я і сам трішки Домінік Торрето

Знаєте, я і сам трішки Домінік Торрето

I should have done this ages ago. Run away from home…

📺 Звісно, незвичне оформлення гри, що виглядає як відзнятий фільм, стилізований під комікс і запущений покадрово – перше що впадає у вічі, проте до нього дуже швидко звикаєш, навіть більше – мозок сам починає домальовувати кадри, яких бракує, що доволі незвично. Крім того, завдяки подібному підходу розробникам вдалося реалізувати набагато більшу варіативність гри, ніж була б в тому випадку, якби вони зняли класичне інтерактивне кіно.

Так, це Скотт Шелбі з Heavy Rain

Так, це Скотт Шелбі з Heavy Rain

🔊 Звуковий супровід – одна з найсильніших сторін гри, вже починаючи з Emily Jane White в головному меню і закінчуючи фінальними титрами, саундтрек чудово підібрано і він не тільки передає атмосферу Америки, але й ідеально вписується в ситуацію, що розгортаються в грі.

В чоловіків є лише два настрої...

В чоловіків є лише два настрої…

🔰 Чудовий приклад того, як нековенціональний підхід до створення інтерактивного кіно може подарувати гостросюжетну історію зі складним вибором, великою варіативністю та оформленням, що вигідно відрізняє гру від інших. 🔰

Сторінка гри в Стімі:

As Dusk Falls

Дякую за увагу, сподіваюсь, даний текст був для вас цікавим чи корисним. Ви можете також знайти мене в Стімі, де я вже не перший рік пишу огляди ігор та веду іншу активність.