Реклама

🐮 Stardew Valley — «Intermezzo» Еріка Барона

Про гру, яка стала феноменом останнього десятиріччя в ігровій індустрії. Як вона закохує в себе? Про що ця відеогра?
Čytaty latynkoju
🐮 Stardew Valley — «Intermezzo» Еріка Барона
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🐮 Stardew Valley — «Intermezzo» Еріка Барона
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про гру, яка стала феноменом останнього десятиріччя в ігровій індустрії. Як вона закохує в себе? Про що ця відеогра?

Introduction

Гра десятиріччя. Інді-проєкт однієї людини та п’ять років розробки. Більше 90% позитивних відгуків та мільйони проданих копій. Інтимна пригода фермера… Звичайно ж, я кажу про гру Stardew Valley — симулятор фермера з елементами RPG 2016 року, створену Еріком Бароном.

Говорячи про Stardew Valley, як про подію в ігровій індустрії, її можна поставити поряд з Minecraft (десь навіть вище) — це і неймовірний успіх, і історія створення, і той досвід, який отримує гравець.

Чотири з половиною роки — створення всієї музики, малювання графіки, написання всіх текстів, програмування; 12 годин роботи сім днів на тиждень, множинний полішинг, кранчі, вигоряння, але обіцянка доробити проєкт — усе це подарувало нам ту унікальну гру. У чому виявляється неповторність Stardew Valley? Чому гра не відпускає свого гравця?

Setting

На вас лягає відповідальність подбати про сімейну ферму. Дідусь перед смертю дає вам листа, з дорученням відкрити його, коли ви втомитеся від міського життя планктону мегакорпорації Joja. Ви поїдете в маленьке місто Пелікан, де почнете нове життя.

Відеоігри дозволяють нам вийти за межі звичайного людського досвіду. Вони можуть служити порталами у світи безмежної уяви та свободи

Farming simulation game

На початку гри у вас є старі інструменти, заросла ділянка і трохи грошей. Вам доведеться вирощувати культури в різні пори року, добувати руду, розводити худобу, садити фруктові дерева і виробляти з цього всього різні продукти — майонез, сир, вино, джем, тканину і т.д.

Гра дає свободу дій. Ви можете зробити цю ферму фермою своєї мрії. Розвиваючись, у вас будуть з’являтися нові матеріали, рецепти крафтів та інше. Це дасть можливість покращувати свою ферму: будувати нові будівлі, щоб розводити нових тварин, автоматизувати її, створюючи спринклери (пристрої поливу), пристрої збору тощо.

Хоча і повторювання дій швидко набридають гравцю, Stardew Valley це один з основних ігрових циклів пов’язаних з фермерством. Щодня, рано-вранці, ви йдете поливати грядки, зібрати врожай, подоїти корів, кіз тощо. Це створює особливу атмосферу та настрій — просте життя фермера, але не менш радісне. На отримання задоволення впливає очевидність прогресу. Ви завжди бачите результати своїх дій. Ще одним із прийомів, для того, щоб подібний ігролад не набрид, є добовий цикл і пори року.

День у Stardew Valley триває 13.5 хвилин реального часу — з 6:00 до 00:00 ігрового. Цього вистачає достатньо, щоб після всіх основних справ на фермі ви встигли зайнятися ще чимось. Завдяки короткому дню, ви відкладаєте частину планів, знаючи, що є ще один день, який скоро настане (це дуже сильно впливає на стан потоку гравця).

Кожен сезон (весна, літо, осінь, зима) триває 28 ігрових днів. Більшість культур, рослин та риб можна виростити, зібрати чи виловити лише у певні сезони. Насіння, доступне в Магазині П’єра або в JojaMart, змінюється кожного сезону.

Core mechanics. Relax and comfort

Stardew Valley, безумовно, розслаблююча та затишна гра. На таку атмосферу впливають багато чинників: спокійна та весела музика, невеликий відкритий світ, приємна графіка з яскравими кольорами, відчуття безпеки.

Гравець має свою ділянку з будинком. Вам доступні різні предмети інтер’єру, дозволяючи повністю кастомізувати власний будинок всередині. Ви також можете будувати городи, сади та різні будівлі для ферми за своїм бажанням. Це важливий компонент, що зраджує безпеку та затишок.

Ігровий світ наповнений різними заняттями та NPC. Через свої розміри він дуже легкий до освоєння. Завдяки мешканцям місто стає більш «живим». Кожен має свої переваги, заняття, історію, розпорядок дня (який може змінюватися, за певних ігрових умов). З кожним персонажем ви можете потоваришувати, а деякі можуть стати вашим чоловіком або дружино. У міру збільшення сердець (шкала у вигляді 10 сердець, що відображають ступінь дружби з персонажем) змінюватиметься і їхнє ставлення до вас. Вони надсилатимуть вам листи, подарунки, за їх участю відбуватимуться деякі події.

Весілля мого персонажа

Гра позбавлена ​​лінійного ґеймплей. Великий вибір занять ніколи не дозволить вам нудьгувати, а система навичок зробить їх цікавішими. Займайтеся своєю фермою, рибальте, готуйте, виконуйте завдання або перевірте свою вправність у підземеллях, а може повністю присвятіть себе життю міста – спілкуйтеся з жителями, беріть участь у святах, розвивайте стосунки – дізнайтеся історію кожного персонажа. У кожному роді занять є свій прогрес та явні цілі, пріоритет яким ви встановлюєте самі. І навіть, коли здавалося, вам більше нема чим зайнятися, гра акуратно піднесе вам новий контент для дослідження.

Печера

Conclusion

Stardew Valley — це гра про взаємини між природою та людьми. Вона дозволяє відкинути задоволення першорядних потреб (їжа, вода, дах, безпека) та зосередитися на хобі та своїх бажаннях. Саме тому ви щодня прокидаєтеся і йдете полити виноград, зібрати капусту, перець, диню, яблука, а погладивши всіх своїх тварин, вирушити до місцевого салуну, де щоп’ятниці збираються всі жителі м. Пелікан.

Я порівняв творіння Еріка з “Intermezzo” М. Коцюбинського, хоч у них і є багато відмінностей. Це втеча від міського швидкого життя, від роботи до маленького містечка, де ще залишилося те важливе, що вже забуте людьми…

Втеча від рутини на кілька годин, увечері після робочого дня, у повільну, живу та приємну Stardew Valley.

Specials thanks

Я помітив цю гру близько року тому у Steam, на головній сторінці. Подивившись трейлер і почитавши про неї, я подумав, що це гідна гра. “Дуже непогано”.

Лише п’ять місяців тому мені подарували Stardew Valley. Хто знає, може, я ніколи б не купив її, і не написав би цю статтю.

Побачимось незабаром! 🖖🏻

PS: можете підписатися на мій telegram-канал “GAME DESIGN — мистецтво“, в якому я публікую більше контенту на тему ігор.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...