Реклама

🕹 Як працює та що дає геймеру екосистема Xbox

Čytaty latynkoju
🕹 Як працює та що дає геймеру екосистема Xbox
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🕹 Як працює та що дає геймеру екосистема Xbox
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

    Вже скоро українцям нарешті стануть офіційно доступні консолі Xbox, можливо разом з усією їхньою екосистемою — принаймні, на високу ймовірність цього натякає старт офіційних продажів молодшої консолі останнього покоління Xbox Series S, який відбудеться 28 червня.

    Оскільки це перший запуск консолей Microsoft у нашій країні, розповідаємо, як працює всесвіт Xbox, щоб після старту продажів ви змогли прийняти інформоване рішення, чи потрібна вам ця консоль.

    Які консолі Xbox є актуальними?

    Як і Sony, Microsoft формально продовжує підтримувати два останні покоління консолей. Але вже потроху починають з’являтися ігри, які не виходитимуть на серії Xbox One, найпотужніша модель якої вийшла у 2017 році (Xbox One X).

    Ми б рекомендували сьогодні звертати увагу лише на актуальне покоління, попри привабливу ціну попереднього, саме через це. Старі консолі виконані на іншій архітектурі, яка поступово відходитиме в минуле — тоді як навіть найслабші консолі нового покоління підтримуватиметься ще десяток років.

    • Xbox Series X — найпотужніший актуальний «ящик» і найкращий ігровий досвід у 4K та різнобарвними візуальними ефектами. Має дисковий привід і 1 ТБ вбудованого сховища.
    • Xbox Series S — молодша консоль нової лінійки. Підтримує ігри лише у розділенні 1440p, з меншим числом візуальних ефектів. Також багато ігор не покажуть вам плавної картинки у 60 кадрах на секунду — доведеться обмежитися 30. Також суттєвим недоліком Series S є малий обсяг сховища — лише 512 Гб, з яких для користувача доступно трохи більш ніж 300.

    В Україні 28 червня стартують продажі лише молодшої моделі за 11 999₴ на момент написання цього посту. В цілому, це чудова машинка для тих, кому супернаворочена графіка не є приорітетом, а просто хочеться мати вдома ігровий девайс на вечір після важкого трудового дня. В купі з Game Pass (про який ми поговоримо пізніше) та комфортною вартістю це виглядає чудовим вибором.

    Аргументи ж на користь найкрутішого Xbox Series X очевидні. Зупинити від покупки може ціна у півтора рази більше та тимчасова офіційна недоступність — доведеться почекати або звернутися до «сірих» продавців.

    Які ігри доступні на консолях Xbox?

    Чим далі, тим менше ігор виходять на різних платформах ексклюзивно. Вартість розробки зростає, тож продажі лише на одній консолі просто не можуть окупитися й принести досить прибутку. Та все ж ексклюзивні франшизи залишаються, хоча у випадку Xbox їх такими важко назвати: за новою політикою Microsoft усі їхні ігри виходять також на ПК.

    Варто звернути увагу на перегони Forza Horizon 5, серію шутерів Halo, майбутній «скайрім у космосі» Starfield, горрор у біопанк-сеттінгу Scorn. Також саме Xbox вам потрібен, якщо ви захочете першими пограти у S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl — хоча гру згодом випустять і на PlayStation.

    Проте насправді сила Xbox зовсім не в ексклюзивній лінійці — тут варто визнати, що в цьому давно й міцно перевага за Sony. Козир Microsoft — це Xbox Game Pass, досвід якого не може надати жодна інша платформа.

    Що таке Xbox Game Pass?

    Це щомісячна передплата, яка відкриває гравцю доступ до сотень ігор для актуального та попередніх поколінь консолей Xbox. І це далеко не лише ігри сивої давнини — багато нових релізів виходить з першого дня у Game Pass.

    Крім цього, передплатники отримують знижки на купівлю ігор та можливість грати в онлайні.

    Багато користувачів Xbox Game Pass взагалі не купляють ігри, користуючись лише каталогом сервісу, який повністю задовольняє їхні потреби. Вартість передплати в Україні складатиме 200₴ на місяць або біля того.

    Так Xbox Series S виглядає вкрай вигідною пропозицією для людей, які не мають багато часу на ігри, але все одно хочуть іноді розважитися в такий спосіб і мати вибір забавок під настрій.

    Єдиний мінус передплати — це те, що ігри періодично прибирають з каталогу, і якщо ви хочете продовжувати таку гру, доведеться її купити.

    В чому переваги та недоліки консолей Xbox порівняно з PlayStation?

    Формально між двома конкуруючими консольними лінійками є відмінності у терафлопсах (узагальненому показнику потужності) та деяких інших характеристиках, але на практиці це мало що означає — всі сучасні ігри працюють на всіх консолях чудово (з певними обмовками для молодшої Series S, очевидно).

    Плюси Xbox

    • Фізичні розміри та дизайн. Футуристичний зовнішній вигляд PlayStation 5, скажемо відверто, не для всіх. Натомість обидві Xbox Series мають лаконічний та універсальний дизайн, що вписується в будь-який інтер’єр.
    • Вибір і фізична доступність. Xbox має два технічних рішення для різних аудиторій, а також подолала проблему дефіциту консолей (хоча частково це просто менший попит).
    • Економічна доступність. Xbox Series S з активним Game Pass — пропозиція для бюджетних геймерів, від якої складно відмовитися. Сама консоль коштує дешевше за модель PS5 Digital Edition, а цілий рік активного Game Pass обійдеться лише трохи більш як одна куплена гра у PS Store.
    • Зворотна сумісність. На Xbox Series S/X доступно багато ігор попередніх поколінь консолі — аж до найпершого Xbox. PlayStation 5 може запускати ігри лише з PS4

    Мінуси Xbox

    • Слабка лінійка ексклюзивів. Нова стратегія Microsoft вже довгий час не робить фокусу на ексклюзивність ігор. У той самий час лише такі потужні франшизи як Uncharted, The Last of Us, Gran Turismo, God of War, Horizon, Ratchet & Clank цілком можуть виправдати вибір саме PlayStation.
    • Контроллер. Геймпад Xbox не змінювався вже майже 10 років і працює від батарейок. Тоді як DualSense має taptic-відгук та багато інших примочок, які справді створюють враження некстгену.

    Чому всі говорять про якусь Аргентину?

    Одним із способів обходити регіональні обмеження є вибір іншої країни. Аргентина полюбилася гравцям Xbox через свої вкрай низькі ціни на ігри на передплату Xbox Game Pass.

    Коли запустять український регіон, актуальність цього способу значно зменшиться, та й формально це порушення користувацької угоди, і Microsoft може в будь-який момент вжити відповідних заходів і ви взагалі залишитеся без уже куплених ігор.

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...