Реклама

🇺🇦 S.T.A.L.K.E.R. ніколи не був аполітичним

Часто згадувалося, що оригінальні частини Сталкеру — «це справжні приклади повністю аполітичних ігор». Принаймні, в це вірить русня.
Čytaty latynkoju
🇺🇦 S.T.A.L.K.E.R. ніколи не був аполітичним
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🇺🇦 S.T.A.L.K.E.R. ніколи не був аполітичним
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Часто згадувалося, що оригінальні частини Сталкеру — «це справжні приклади повністю аполітичних ігор». Принаймні, в це вірить русня.

Ви не раз могли чути від росіянських блогерів, що «стара» GSC була справді аполітичною компанією і в оригінальній трилогії Сталкеру жодним чином не зачепили гострих тем свого часу. Що вже казати, коли навіть в якийсь момент хіт Ґринджол “Разом нас багато”, який став гімном Помаранчевої революції, розробники безжально вирізали.

У цьому випуску Оповідок ви дізнаєтесь, чи була GSC Game World колись насправді аполітичною компанією, чи торкалися в серії Сталкер політичних тем та наскільки сильно це було просто не пов’язано з росіянами. Спойлер: концентрувалося все на внутрішніх проблемах України, які були просто незрозумілими для Мордору.

Політика завжди йде обабіч нас. Якби там кому не хотілося, але острів Тузла, за який в 2004 році між Україною та Росією ледь не спалахнула війна ніхто не забув. І розробники Сталкер теж його додали на Болотах. Тож, що ще можна сприйняти, як політичні аналогії?

Корумпованість МВС та ВСУ

Починаючи заводити тему політизованості Сталкеру на думку приходять військові зі Служби охорони Периметра. Технічно, якщо придивитися на шеврони та «бобіки», що стоять на блокпосту — це підрозділ Міністерства внутрішніх справ.

Якщо ми візьмемо реальність, то охороною Чорнобильської Зони дійсно займалися Внутрішні війська, які відносилися до МВС та зрештою були перетворені на Національну гвардію. Історія Національної гвардії України має свою цікаву історію, від створення підрозділу ВВ до розформування в 90-х та відновлення після Майдану. Нацгвардія продовжила охорону периметра та взяла на себе удар рашистських орд під час захоплення орками Чорнобильської атомної електростанції. Ніякого «СОП», звісно ж, не існувало в реальності.

Але не варто забувати про шеврон, який є повністю скопійованим з Державної служби охорони при МВС України. ДСО після реформи поліції стала, власне, «поліцією охорони». Вони займаються охороною квартир, фізичною охороною і т.д., але не носять військову форму та не стоять на блок-постах при в‘їзді на територію Чорнобилю. І начебто ніколи там і не стояли.

Щодо опису в грі все набагато заплутаніше. Очевидно, що розробники намішали соляночки з різного роду військ та наліпили всім шевронів ДСО, які до армії мають таке ж відношення, як Путлєр до адекватності.

Втім, сутність політичної повісточки пов’язаної з військовими далеко не в її незрозумілості в грі. Лишень згадайте, якими показані військові! Здирники, хабарники, ображені на життя та командування. Навіть їх екіпірування далеке від гарного. Ні для кого не секрет, що події Тіні Чорнобилю розгортаються в 2012 році, тобто під час президентства Януковича. І дехто вважає, що алегорія заключається саме в цьому. Але не варто забувати, що гра вийшла в 2007 році.

Насправді корупція в Україні у 2000-х була чимось звичним. Її не намагалися приховувати, як зараз, а часто казали напряму скільки треба відстьогнути. До речі, це яскраво показує саме майор Кузнєцов, який бере хабарі на блокпосту біля залізничного насипу. Він абсолютно не приховує того, що йому потрібна мзда за прохід, а в білдах навіть розповідав чому саме він їх бере.

Проблема української армії була навіть не в тому, що там було хабарництво. Ні, її грабували методично. Як до Яника, так і при ньому. А коли в ній дійсно постала необхідність в 2014 році – довелося терміново щось вигадувати.

Особливо хабарництво та здирництво було поширеним в міліції. В ті часи багато людей навіть спеціально йшли туди, бо прекрасно розуміли, що лівих заробітків там буде вагон. А міліція підпорядковувалася Міністерству внутрішніх справ, яке фігурує в грі.

Мовні війни в Україні

Мовні війни в Україні теж завжди були гарячою темою. І їх таки показали в Сталкері доволі цікавим способом. У вічному протистоянні Долгу та Волі. Які тільки не намагалися знайти асоціації з реальністю росіяни. А вона виглядає доволі простою. Якщо придивитися, інколи здається, що їх ніби переплутали. І це не просто так.

Червоно-чорний прапор УПА, який символізує українську землю та кров борців за незалежність, є символікою російськомовного Долгу (що є тонкою іронією). Воєнізованого, інколи агресивного угруповання, яке часто розповідає про “защіту міра от зарази Зони”. Чи не здається вам ця риторика доволі таки знайомою? Лишень поміняйте увесь світ на рускоговорящіх і перед нами явно наш недолугий сусід по території.

При цьому в камуфляжі ходить Воля, в українській локалізації розмовляють солов‘їною та носять шеврон з українською символікою. Легкі у спілкуванні та свободолюбиві, що дуже чітко характеризує наших українців.

І на усьому цьому контрасті йде справжня війна між цими двома протилежними угрупованнями. Як такі «мовні війни» точилися довгий час всередині нашої країни.

***

Далеко не факт, що це всі подібні аналогії. Можливо навіть ви й самі помічали щось подібне в грі. Якщо так — чекаємо ваші спостереження в коментарях! А на цьому наша розповідь завершується. Вдалого полювання, сталкери та скорішої всім нам перемоги над рашистською ордою!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...