Реклама

🤨 Змосковщена спільнота: або чому української спільноти S.T.A.L.K.E.R. немає як такої

Наче й сталкер українська гра, наче й ви україномовний, але чомусь і блогери по ньому тільки російські, і модів з українською локалізацією немає...
Čytaty latynkoju
🤨 Змосковщена спільнота: або чому української спільноти S.T.A.L.K.E.R. немає як такої
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤨 Змосковщена спільнота: або чому української спільноти S.T.A.L.K.E.R. немає як такої
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наче й сталкер українська гра, наче й ви україномовний, але чомусь і блогери по ньому тільки російські, і модів з українською локалізацією немає...

Рускій мір переслідував нашу країну неймовірно довго. Століттями намагаючись асимілювати нас, принижувати, робити малоросами. І варто визнати, в них цього не вдалося, бо Україна була, є та буде тим острівцем волі, про яку росіяни чули хіба що в своїх ЗМІ. А всі ми знаємо, що за ЗМІ на росії.

Втім, декого цей їх гидотний мір все ж таки зміг зачепити, без цього нікуди. Наприклад, далеко не кожен блогер з українським паспортом та російським каналом змогли знайти в собі сміливість сказати бувай неадекватам із Z на аватарках. Вони продовжують сподіватися, що все буде як раніше, що вони продовжать заробляти рублі й брататися з орками. Тому вони продовжать мовчати в тряпочку, інколи мямлячи про аполітичність та розважальний контент. Вони продали свою волю. І ми цього не забудемо.

А що ж в нашому любому українському сталкерському ком’юніті? Тому самому, який буквально жив всі ці роки під таким собі “протекторатом” старшого росіянського брата? Названого брата, який з такою радістю увігнав кожному з нас ножа у спину.

Цей текст починався з розбору реакції руснявих блогерів на дії GSC Game World з підтримки рідної країни. З маюків, себто. В черговий раз вони показали гнилотну натуру, не тільки власну, а всієї росії. Довели, так би мовити, фразу “гарний москаль – той, що відвідав курорт “Чорнобаївка””. Але посил, зрештою, став іншим. Кому в біса зараз не начхати, що там відбувається в головах цих мордоровців? Українці, досить. Досить сидіти на їх фан-сайтах, грати в їх модифікації, споживати їх завонявшийся рускім міром контент. Користуєтесь ви в житті українською чи ні – зараз аж ніяк не важливо. Бо всі україномовні, російськомовні та іншомовні військові зараз в одному окопі дружньо б’ють москалів. Важлива ваша позиція. Раби будуть рабами, але себе в ярмо заганяти не треба.

Чого українська спільнота завжди була змосковщеною?

Бо ми бачили тільки їх сайти, думали, що їх багато і потикали їм, роблячи російськомовні моди. Ми дивилися їх блогерів, донатили їм і якось так ніколи не звертали, що може в нас є й наші контент-мейкери, може їх теж варто підтримати? Жодних сумнівів, що ми знаємо, хто такий Антішнапс, Нєважно Кто, Кубільвіль, Фладар та Мануель. Правильно, нікчеми. Але чому ж тоді, ми знаємо саме їх нікнейми? І скільки чули про Феномена та того ж Вольного або Хана? Так, в нас контент-мейкерів аж ніяк не так багато, як в росіян. За стільки часу в нас лише нещодавно Ютуб-канали перегорнули пороги й в 1000, і 10.000 підписників. А відповідь проста: в цьому ми дійсно винні самі. Бо нам всім було й так добре, чи не так? Нам було добре дивитися російських блогерів, робити з росіянами моди, а потім в один момент виявляється, що срали всі вони на твоє горе, спричинене їх же недокраїною. Їм байдуже, що твоє життя може обірватися від російської ракети, бо вони страждають від відключення спотіфаю і взагалі це ЗСУ, самі стріляють, а їх войск там нєт.

Моди завжди були найважливішою частиною ком’юніті. Просторова аномалія, SFZ Project, Gone Soul. Три модифікації зроблені українцями, дві з яких найпопулярніші в спільноті. Тільки от в чиїй, задумайтесь. В них тільки російська мова, вони займають топи на російських фан-сайтах, про них знімають відео російські блогери, їм у коханні зізнаються мільйони росіян. А що в них українського, окрім національності творців? Та по факту нічого. Бо вони зроблені з акцентом на російську аудиторію. Часто навіть без банального намагання згадати про українську.

Ми не просто так згадали, саме ці три моди. Бо їх автори висловили свою чітку позицію щодо вторгнення словами та діями.

Ігор Мельник, автор Просторової аномалії, наразі підтримує правопорядок та захищає Київ зі зброєю в руках, як від зовнішньої навали з Мордору, так і від внутрішніх гнид. Для нього ніколи не було проблемою розмовляти, як російською, так і українською. Він навіть довгий час хотів зробити й українську локалізацію першої частини.

Олександр Кілішюк (вибач, якщо прізвище сказане невірно), на якого ми трішки некрасиво наїхали спочатку, чітко розповів про свою проукраїнську позицію спочатку нам, а потім й у своїх соцмережах. Але тим не менш, розробники SFZ Project ніколи не заявляли про можливу локалізацію.

Infernis, автор Gone Soul. Висловив на Ютуб-каналі однозначну позицію та розірвав всі зв’язки з росіянами. Навіть закрив всі свої відеоуроки модингу, які були записані російською. Та пообіцяв зробити нові, вже українською. Кожна позиція для нас зараз важлива, але ось це найбільш рішуча.

І ми звертаємося до кожного модмейкера-українця. Одинака чи в команді. Починайте задумуватися не тільки про російськомовну аудиторію. Не забувайте, звідки кожен з вас і що робить зараз росія. Не забувайте ані зараз, ані потім. Не беріть участь в розробці, якщо інші не хочуть додавати до моду українську. Якщо в цих модах до Зони йдуть майори ГРУ чи ще якісь свинособаки. Та додавайте до своїх проєктів солов’їну. Бо все починається саме з мови. Якщо ви спробуєте, то побачите, як розвивається українська спільнота. І це саме ви дасте їй той поштовх, який такий необхідний. Та ніколи навіть не думайте, мовчати. Якщо хороші руські існують, то вони вашу позицію зрозуміють. А якщо ні, то й пішли вони нахуй забирати свій корабель. Чи порадьте їм відвідати Чорнобаївку. Кажуть, для росіян там сервіс прямо таки 10 з 10.

Та припиніть. Припиніть вже нарешті запам’ятовувати нікнейми нікчем, які вже самі себе намагаються з’їсти. Саме тоді ми створимо власну справжню та вільну країну та спільноту S.T.A.L.K.E.R. Тоді все буде Україна!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...