Реклама

🎮 Як ігри можуть допомогти Україні у війні з росією? — добірка ігор

Як за допомогою ігор привернути увагу світової спільноти до війни в Україні #StandWithUkraineJam
Čytaty latynkoju
🎮 Як ігри можуть допомогти Україні у війні з росією? — добірка ігор
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 Як ігри можуть допомогти Україні у війні з росією? — добірка ігор
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як за допомогою ігор привернути увагу світової спільноти до війни в Україні #StandWithUkraineJam

У сучасній культурі роль відеоігор поступово зростає, а в майбутньому відеоігри мають стати ведучою сферою культури. Ігри ми запускаємо, щоб зняти емоційну напругу, в дорозі, щоб скоротити час або просто отримати новий емоційний досвід. Багатокористувацькі ігри допомагають нам подолати внутрішні соціальні бар’єри та знайти співрозмовника коли нам самотньо. В іграх ми досліджуємо фантастичні світи, мандруємо в інші часи. Ігри змушують нас виявити емпатію і всерйоз замислитися над тим, що ми раніше вважали неважливим. В іграх ми переживаємо події, які ніколи б не трапилися в нашому світі або трапилися, але учасником яких наживо не захотів би стати ніхто з нас. Ігри можуть навчати, лікувати, розвивати, інформувати, закликати, підбадьорювати, єднати. Ігри можуть допомагати. Навіть під час війни. Як ігри можуть допомогти Україні у війні з росією?

Games for change

Існує ціла ніша відеоігор, що присвячені різним соціальним темам. З цього приводу навіть проходить щорічний фестиваль Games for Change Festival, який вже більше десяти років поєднує розробників, вчителів, дослідників та студентів навколо теми: “ігри для змін” (англ. звучить трохи краще “games for change”). З переліком кращих ігор у цій ніші можете ознайомитись за посиланням. Компанія Unity також проводить щорічно свою конференцію та конкурс з грантовою програмою для “соціальних” ігор, що розробляються на рушії Unity — Unity for Humanity.

Існує декілька цікавих проектів, присвячених воєнним конфліктам та тоталітарним режимам (що якраз є актуальним у наші дні). Так, звісно відеоігор про війну безліч. Але є серед них декілька таких, що не використовують війну лише як фон для геймплею, а саме привертають увагу до наслідків воєнних дій для їх учасників та цивільного населення. Трохи розповім про деякі з них.

This War of Mine

Гравцю доведеться керувати групою звичайних людей, які намагаються вижити в кровопролитній боротьбі власного народу. Основними проблемами під час гри для гравця є: брак провізії, дефіцит медикаментів, а також холод й озброєні мародери. Гравцеві доведеться приймати складні моральні рішення, від яких залежатиме емоційний стан персонажів і їхнє майбутнє. У грі наявні декілька кінцівок для кожного персонажа залежно від рішень, які приймаються у процесі гри.

Розробники, до речі, на підтримку України зібрали 850 тис доларів донатами і передали їх Червоному Хресту України (не плутати із Міжнародним Червоним Хрестом, який почав останнім часом загравати з росією, що звісно не піде йому на користь).

Through the Darkest of Times

1933, Берлін. Ви лідер невеликої групи опору, до якої входять звичайнісінькі люди — євреї та католики, комуністи та патріоти, — які просто не можуть заплющити очі на те, що відбувається. Ваше завдання — завдавати режиму крихітних ударів: розкидувати листівки, щоб розповісти людям, що нацисти творять насправді; писати послання на стінах; влаштовувати диверсії; добувати інформацію та набирати нових соратників. І при цьому не видавати себе: якщо режим дізнається про вашу групу, життя кожного її учасника опиниться в небезпеці.

Attentat 1942

З допомогою інтерв’ю з уцілілими, інтерактивних коміксів, історичних довідок та діалогового геймплею ця гра поміщає гравців у центр нацистської окупації під час Другої світової війни. Гравці спілкуються з очевидцями, живуть їхніми спогадами та проживають найжахливіший період в житті однієї чеської родини.

Svoboda 1945: Liberation

Схожа гра від тих же розробників, але про більш пізній період подій Другої світової війни.

Papers, Please

Головний герой — працівник міграційної служби вигаданої тоталітарної країни Арстоцка, який працює на контрольно-пропускному пункті. Упродовж гри на КПП з’являтимуться громадяни Арстоцки та сусідніх країн з наміром перетнути кордон. Головна задача гравця — уважно перевіряти документи та загальні дані та ставити штамп — впустити чи ні.

Beholder

Головний герой — Карл Штейн, призначений керуючим домом у тоталітарній державі. Його головне завдання — шпигувати за орендарями багатоквартирного будинку. Гравець може обшукувати квартири, стежити за мешканцями через замочні скважини або камери відеоспостереження, які він може встановлювати у квартирах; шантажувати мешканців за порушення, а також писати рапорти на порушників директив. Міністерство вимагає доповідати про всіх, хто порушив закон.

Гра, до речі, створена російськими розробниками (як і дві короткометражки вище теж виготовлені в росії). Але, як ви вже зрозуміли, вони точно не про путінських поглядів. Було б більше в росії мислячих людей, які проблематизують питання тоталітаризму та авторитаризму, росія, можливо, пішла б інших шляхом еволюції суспільства, а не z-тоталітаризму.

Syrian Journey: Choose your own escape route

Проект має на меті наблизити аудиторію до тяжкого становища сирійських біженців у інтерактивній та креативній формі. Гра інтегрована в статтю, де опубліковані також історії біженців з Сирії.

September 12th: a toy world

Серйозна гра про тероризм. Автор пояснює свою точку зору: чим більше ви вживаєте насильства — тим більше насилля отримуєте.

Українські ігри

Але повернемося ближче до сучасних подій в Україні. З початком війни українське геймдев ком’юніті також по своєму відреагувало на поточну ситуацію. Наскільки мені відомо, було створено вже 4 гри, присвячені сучасним подіям (якщо знаєте про інші випадки — вкажіть у коментарях, будь-ласка). Давайте їх розглянемо.

Упізнай своїх. Гра-тренажер: ЧИЙ ЦЕ ТАНК?!

Ми зробили гру, яка допоможе вам навчитися відрізняти український танк від ворожого, російського. Ви зможете навчитися визначати найпопулярніші моделі, що застосовуються у російсько-українській війні. Опис ознак – на інфографіці з алгоритмом визначення танків. Власне гра міститься у кінці статті – можна перейти одразу до неї, якщо ви впевнені у своїх знаннях.

texty.org.ua

Гра-тренажер: ЧИЙ ЦЕ ТАНК?!

PLAY FOR UKRAINE

Це аналог відомої гри «2048» — числова головоломка, для розгадування якої необхідні лише базові знання арифметики. Гра створена таким чином, що кожен «хід» гравця наближує сайти РФ до блокування. Один гравець за одну годину гри надсилає близько 20 000 запитів для блокування сайтів, що обслуговують армію РФ.

єБайрактар

Віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 21 березня повідомив, що в застосунку «Дія» запустили онлайн-гру «єБайрактар», у якій за допомогою бойового безпілотника необхідно збивати російські танки.

Розробка гри зайняла 4-5 ночей з урахуванням усіх виправлень, а після цього ще майже стільки ж часу ми витратили, щоб допомогти команді Дія інтегрувати гру в їхній застосунок. Команда проєкту розробки складалася із шести спеціалістів з боку iLogos Game Studios, а також ми залучили одного спеціаліста з іншої компанії.

Дмитро Гедзь, Technical Lead, iLogos Game Studios

Farmers Stealing Tanks

Гра, де кожен може відчути себе героїчним власником трактора, який здобув трофейну російську техніку. Зроблена на Unity приблизно за тиждень інді-студією PixelForest і доступна на itch.io. Розробники допомогають збирати донати як для ЗСУ, так і для гуманітарної допомоги Україні.

Stand With Ukraine Jam

Ігрові джеми — це досить поширене явище серед геймдев спільноти. На тому ж сайті itch.io “проходить” одночасно більше 100 геймджемів (і це ще не всі джеми попадають у публічний список). Якщо по суті (для тих, хто ніколи не чув про ігрові джеми) — це як хакатон, тільки в геймдеві — необхідно за обмежений час створити гру (а скоріше прототип), яка має відповідати умовам джему. Джеми мають різну тематичну направленість. Зустрічаються серед них і тематичні соціальні джеми, мета яких привернути увагу людей до актуальних проблем. Наша ініціативна група вирішила започаткувати свій ігровий джем — Stand With Ukraine Jam. Це двомісячний джем, мета якого — привернути увагу світової спільноти до війни в Україні. Єдина умова для участі в джемі — ваша гра повинна сприяти одному з напрямків:

  • Підвищення обізнаності про військові події в Україні та злочини російської армії.
  • Сприяння економічному бойкоту Росії. Відмова купувати енергоносії в Росії.
  • Бойкот компаній, що працюють в Росії.
  • Залучення гуманітарної допомоги для мирного населення України.
  • Опозиція російській пропаганді.
  • Заклик до урядів підтримати українську армію сучасною зброєю.
  • Допомога біженцям з України.
  • Психологічна допомога мирному населенню в зоні бойових дій та психологічна підтримка біженцям з України.
  • І інші важливі сфери.

Долучитися до джему можна за посиланням.

Якщо ви шукаєте команду або хочете задати уточнюючі питання — ви можете завітати до груп організаторів джему: Discord or Telegram.

Організатором Stand With Ukraine Jam є студія цифрових мистецтв Martian Teapots. Партнерами джему виступили: Сумський Державний університет, Кафедра економічної кібернетики ННІ БіЕМ, Інститут бізнесу, економіки та менеджменту СумДУ, Центр кіберспорту СумДУ, ГО “Центр освіти впродовж життя”. Якщо бажаєте підтримати нашу ініціативу — ставайте нашими партнерами!

Все буде Україна!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...