Реклама

🦖 Гра на часі: огляд Horizon Forbidden West — вражаюча робота над помилками

Čytaty latynkoju
🦖 Гра на часі: огляд Horizon Forbidden West — вражаюча робота над помилками
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🦖 Гра на часі: огляд Horizon Forbidden West — вражаюча робота над помилками
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Про рубрику

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Horizon Forbidden West

  • Дата виходу: 18 лютого 2022
  • Платформа: PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, PlayStation 5
  • Вартість: від 1999₴ — придбати
  • Платформа огляду: PlayStation 5

Про що гра

Світ Horizon — це потсапокаліптична Земля через тисячу років після масштабної війни за участю просунутих бойових роботів. Цей світ населений людьми, об’єднаними у племена, які майже не мають уявлення про те, що було до них, а їхні технології знаходяться приблизно на рівні бронзової доби. Їм доводиться співіснувати з Машинами — роботами, які нагадують тварин і динозаврів, більшість з яких є агресивними.

У першій частині франшизи, яка називалася Horizon Zero Dawn, ми знайомимося з головною героїнею Елой — рудоволосою вигнанкою з рідного племені Нора, що живе з батьком. Вона розгадує таємницю свого походження, дізнається більше про Древніх (тобто, нас) та як вони довели планету до апокаліпсису, а також відвертає світ від нової загрози, яка знову може вбити все живе.

У Horizon Forbidden West виявляться, що Елой вдалося лише відтермінувати катастрофу, а не запобігти їй. Планетою шириться червона пошесть, яка вбиває рослини, тварин та людей. Машини стають ще сильнішими та агресивнішими, а на додачу й люди так і не навчилися жити в мирі. Щоб остаточно відвернути загрозу нового вимирання, Елой відправляється на Заборонений Захід (сучасні штати Каліфорнія, Невада та Юта), населений ворожими племенами.

Хто розробляв

Для нідерландської студії Guerrilla Games франшиза Horizon, перша частина якої вийшла у 2017 році, стала дебютом у жанрі ігор з відкритим світом. До цього вони розробляли серію ексклюзивних PlayStation-шутерів Killzone, а також кілька інших маловідомих проєктів.

Ще одним важливим досягненням студії є розробка власного ігрового рушія Decima. Вперше вони використали його у Killzone Shadow Fall, на ньому ж побудовані обидві частини Horizon. Також цей рушій обрав Хідео Коджіма для своєї Death Stranding.

Початок

Horizon Zero Dawn свого часу стала однією з найуспішніших ігор на PlayStation попереднього покоління. Гравці оцінили оригінальну ідею, захопливий сюжет та, що вже там казати, неймовірні краєвиди та графіку. Проте, далеко не все у грі було ідеально, тож без порівняння Horizon Forbidden West зі своєю попередницею не обійтися, адже потрібно розуміти, чи справді розробники дослухалися до спільноти.

Horizon Forbidden West

Починається гра з доволі розлогого вступу, де вам в приголомшливо красивих локаціях нагадують (або розповідають, якщо ви не грали у HZD), чим закінчилася ваша попередня пригода, а також показують перші нариси персонального конфлікту Елой і напрямок її еволюції як персонажа.

Втім, рекомендуємо якнайшвидше пробігти пролог, адже це далеко не найкраща частина гри (і трошки затягнута), хоча й містить ефектного першого боса. Ваша мета — потрапити у відкритий світ.

Заборонений Захід

Часто-густо розробники ігор у відкритому світі роблять вражаючу вступну частину з ефектними CG-роликами, талановитою постановкою та роботою камери, але коли ваш герой отримує довгоочікувану свободу, його зустрічають скриптовані сцени і персонажі з одним єдиним виразом обличчя — розмовляючі голови.

І тут перший комплімент на адресу розробників — навіть в другорядних завданнях персонажі виглядають живими, емоційними, об’ємними, а камера працює з різних ракурсів, що додає динаміки чудово озвученим діалогам (принаймні, англійською мовою).

Та все ж розмови розмовами, а світ рятувати треба. І робити це надзвичайно важко, оскільки краса цього світу приголомшує. За сюжетом в Елой на її місію часу обмаль, але швидке проходження гри сприймається буквально як злочин. Незрівнянної краси природою заходу Америки хочеться милуватися без поспіху, а фоторежим вмикати ледь не кожні декілька хвилин.

Що головне, ти не звикаєш до цих пейзажів і цей стан не проходить, навіть коли вже так добряче просунувся по сюжету.

Ложка дьогтю

Як і більшість ігор на нових консолях, Horizon Forbidden West пропонує два графічні режими: з високою роздільністю та 30FPS або менш високою і 60FPS. І якщо, наприклад, у Spider-Man: Miles Morales різницю у роздільності побачить хіба дуже прискіпливий гравець, то тут ситуація інакша.

Обравши плавність, ви відчутно втрачаєте в якості картинки: вона стає більш розмитою, гірше працює згладжування і освітлення. Автор цього поста врешті решт пожертвував плавністю і переключився на 30FPS, бо цим світом треба насолоджуватись. Але вибір за вами.

Та красиві декорації — це не все, що потрібно хорошому відкритому світові. У Forbidden West творці дійсно попрацювали з наповненням локацій так, аби гравець не занудьгував. Аби не створювати зайвих очікувань, одразу відзначимо: це все ще лише красиві декорації, а не екосистема. Так, подекуди вам зустрічатимуться сцени боїв місцевих мешканців з машинами, що додає атмосфери, але всі вони заскриптовані, це не випадкові зіткнення агентів, що живуть самі по собі.

Натомість в Guerrilla Games вирішили піти дещо іншим шляхом. Світ став набагато щільнішим: ключові локації розташовані неподалік одна від одної, вас не ганяють з одного кінця мапи в інший, а на шляху постійно зустрічається щось цікавеньке. Велика щільність подій значно прискорила динаміку гри.

Крім того, тепер Елой може видиратися в набагато більшку кількість важкодоступних місць, ніж раніше. Це все ще не Assassin’s Creed, де гравцю доступно буквально все, та набагато краще, ніж раніше. До широкого переліку інструментів героїні додали «зельдоподібний» параглайдер, за допомогою якого можна планирувати з високих пагорбів чи веж.

А ще, уникати машин у відкритому світі стало легше, і це, як не дивно, плюс. У Horizon Zero Dawn подорож локаціями іноді перетворювалася на моральні тортури, бо між сюжетними локаціями гравець може пережити з десяток одноманітних і нудних боїв. Разом із до-о-овгими завантаженнями на PS4 після використання «телепортів» це добряче било по мотивації взагалі закінчити гру. В Horizon Forbidden West точками швидкого переміщення користуватися не хочеться взагалі — навіть коли відвідуєш локації, де вже був.

Та коли з машинами все ж доводиться битися, тепер це майже завжди досвід, який запам’ятовується. Ще у попередній частині нам обіцяли цікаві битви, де потрібно розкинути мізками, використовувати свої тактичні й стратегічні здібності, реакцію і креативність. Ця обіцянка тоді не була виконана — всі бої зводилися до тупого спаму кнопками геймпада.

У Horizon Forbidden West навіть найслабших машин просто заспамити не вийде ніяк. Розробники перестали жаліти гравців і підкрутили баланс так, що тепер якщо просто бити машину «в лоб», заподіяна шкода буде десь на рівні статпохибки. Для того, аби справді перемогти роботизовану тварюку, треба дійсно знайти слабкі місця і бити лише туди, а також користуватися отрутою, електрикою чи вогнем, якщо машина має слабкість до відповідного елемента.

Хоча, на нашу думку, тепер навіть «нормальний» рівень складності є занадто важким, все одно це круто, коли про кожну битву з машиною хочеться розповідати. Шкода, що того ж самого не скажеш про людей — противники-люди неймовірно тупі, а ще Guerrilla полінувалися додати більше моделей, тож місцями вам протистоятимуть загони клонів з однаковою зовнішністю і навіть зачісками (хоча це був би дешевий засіб збільшити різноманіття).

В цілому

Horizon Forbidden West однозначно потішить тих, кому сподобалася Zero Dawn в абсолютно всіх аспектах. Якщо ж розглядати гру без контексту попередниці, це яскравий і приголомшливо красивий відкритий світ зі свіжим нетривіальним сеттінгом та захопливим сюжетом, в якому надзвичайно цікаво проводити час, і з якого, скільки б не грав, виходити не хочеться.

Кому сподобається

  • гравцям попередньої частини
  • любителям відкритих світів
  • любителям постапокаліптичного сеттингу
  • тим, кому хочеться челенджу

Кому не сподобається

  • тим, кому взагалі не сподобалася Horizon Zero Dawn — це значно покращена, але та ж сама гра

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...