Реклама

💀 Як помирав Survarium?

10 років зайняла терниста мандрівка Survarium і вже в травні вона остаточно завершиться. Як починали Vostok Games та чому зрештою Survarium закриють?
Čytaty latynkoju
💀 Як помирав Survarium?
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 💀 Як помирав Survarium?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
10 років зайняла терниста мандрівка Survarium і вже в травні вона остаточно завершиться. Як починали Vostok Games та чому зрештою Survarium закриють?

Колись давно, років зо 10 тому, невелика команда розробників, що виникла з попелу GSC Game World, вселила у фанатів Сталкеру надію. Саме в той час, коли всі сподівання рухнули в безодню, а віра в сиквел улюбленої серії ігор щосекунди згасала в серцях мільйонів. В їх руках була сила, здатна вдихнути нове життя в мрущу аудиторію. Але вже зовсім скоро цією силою вони безрозсудно вбили себе ж, погнавшись за миттєвою наживою онлайну, брехнею людям, які в них повірили та намаганнями потрапити на швидкісний потяг батлроялів.

Fear the Wolves - невдалий український батл-рояль

Fear the Wolves – невдалий український батл-рояль

А тепер буквально зосталися з нічим. Майже вся спільнота давно перестала їм вірити, перестала підтримувати. Зрештою, вони знов плюнули в обличчя всім тим небагатьом, хто залишився біля їх пораненого Fear the Wolves, мовчки відімкнувши її сервера ще у травні 2021 року, продовжуючи продавати давно не справну гру в Steam. І ось, повністю виправдали назву гри Survarium. Яка з 2014 року продовжувала з усіх сил виживати, навіть тоді коли вони вже самі перестали в неї вірити. Коли кинули цю гру на плечі мізерної частини своєї команди. Останнім часом гру намагалися підтримувати ті 10 людей, випускаючи постійні оновлення, аби бодай якось покращити її. Вони зробили все, що було в їх силах, за що заслуговують на пошану, але вони не Господь, і зробити з Survarium цукерочку очевидно не змогли.

Втім, ніщо не вічне. І в такому стані підтримувати життєздатність гри довго було неможливо. 7 лютого команда гри повідомила спільноту, що вже у кінці травня 2022 року, Сурваріуму нарешті зроблять евтаназію. До кінця березня будуть випускати оновлення, а вже на початку квітня вимкнуть техпідтримку та монетизацію. В середині травня проведуть останню ігрову подію, у якості прощання з усіма вірними гравцями. А по її закінченні сторінку історії Survarium назавжди перегорнуть…

S.T.A.L.K.E.R. 2

Розпочалося все, як не важко здогадатися, з розробки S.T.A.L.K.E.R. 2, ще тієї версії 2011 року. В грудні GSC Game World несподівано закривається, другий Сталкер заморожується, а розробників копняками виганяють на мороз. Вони очікувано розбрелися хто куди. Але двоє найбільш хвацьких хлопців, Руслан Діденко та Олег Яворський, зметикувавши, що вірна авдиторія залишилася без сиквелу, а себто і їх грошенята так і зостануться в кишенях.

Залишити все так було б нерозумно. Тому вони зібрали частину розробників, серед яких були й цілком талановиті Дмитро Ясєнєв та Олексій Ситянов, дали волю підвішеному язику Яворського та знов наобіцяли золоті гори. Вже в квітні 2012 року анонсують Сурваріум, починають розкидатися ідеями, більша частина яких так і не здійсниться вже ніколи.

Survarium у вирі обманутих очікувань

Колись давно, сам Яворський казав про реліз Тіней Чорнобилю: або ми прокинемось всесвітньо відомими творцями шедевру, або творцями найбільшого провалу. Що ж, він примудрився прокинутися як і той, і інший.

Розбиратися в усьому їхньому обмані немає жодного сенсу. Але зупинитися на кількох моментах все ж варто.

Обіцянка перша. Кооперативний сюжет про екологічну катастрофу. Земля дала знахабнілому людству відсіч, влаштувала розростання Великого лісу, а добила епідемією у 2020 році.

Від нього в грі залишили фракції та аномалії. А ще навчання. Але жодного сенсу з цього немає, бо гра мультиплеєрна і окрім мемного “мацання під матрацом” нічого не дає.

А проте, ще одним реліктом сюжету стала книжкова серія. Одним з авторів якої є Андрій Левицький, який написав кілька відомих книжок про Сталкер та був одним зі сценаристів Чистого Неба.

Обіцянка друга. Шторм. Планували власний аналог “Викиду”, який мав би працювати в режимі командної гри. Що тут сказати? Вони взяли “Викид” зі Сталкеру, подумали так й вигадали “зменшення ігрової Зони” з PUBG до того, як ПАБГ створили. Судячи з того, що розповіли, працювати це мало б саме так.

Обіцянка третя. Режим вільної гри. “Справжня родзинка”, в якій кожен сам за себе та вирішує самостійно за кого йому битися, а по кому стріляти. Протистояти гравцеві, окрім інших, мали б ще мутанти та аномалії. Лише одне життя та динамічна зміна мап, що розраховані на 20-30 гравців. Але це не відкритий світ, а просто набір мап… Як в тому ж PUBG, де гравець з’явиться в рандомному місці. І без Шторму.

Всі раніше озвучені обіцянки були дані в другому щоденнику розробки. І вгадайте, скільки з них було виконано? Правильно, жодну. За десять років підтримки. Доведення гри до версії 0.69. І жодна з даних на початку обіцянок не була виконана. Чи варто ще щось казати?

Survarium через 10 років

Минув час анонсу. Час альфа тестувань. Час виходу в Steam у режимі Дочасного Доступу. Минуло вже 10 років. Настав 2022 рік. А що ж ми бачимо?

Був доданий античит. На початках кількість читерів була неймовірно високою. В 2022 році вони трапляються. Звісно, не так часто як раніше. Але ймовірність отримати кулю через стіни все ще є.

Вони реалізували клани. Всього їх 4: Бродяги, Чорний ринок, Армія Відродження та Поселення Край. Кожен з них відповідає за певні класи, так би мовити. Перші більш вправні в снайперському ділі, другі полюбляють відносно легкі пістолети-кулемети, треті йдуть “танки”, що натягують на себе купу броні та хапаються за важкі кулемети, і четверті використовують аномалії та інші крутості нового світу. Клани в будь-який момент можна змінити та прокачати лояльність кожного. Жодних репутаційних втрат це не несе.

Ще в грі є обіцяне прокачування 5 видів вмінь. Стрілецькі навички дають можливість більш вправно користуватися зброєю, Знання лісу без якого користуватися артефактами майже немає сенсу, Технічні навички будуть покращувати володіння різними мінами та капканами, Виживання дасть покращення здоров’я і всього оцього та Фізичні навички, що вплинуть на біг, вашу переношувану вагу, ну й все в такому дусі.

Варто похвалити графіку. Вона виглядає все ще доволі красиво, дарма що вік гри поважний. Чогось наднеймовірного в ній немає, але з усім тим… Ну й ураховуючи те, що тягне Сурваріум навіть умовна вбудована графіка – це навіть досягнення, певною мірою. Ще однією приємністю є зброя, її величезна кількість та можливість пристосовувати її, як душі завгодно.

Стосовно донату. Він присутній, але щоб прям називати гру донатною помийкою… Все ж не дотягує. Без нього всі ці обвіси на зброю треба буде звісно діставати потом і кров’ю, перемагаючи в матчах. Але… хіба не в цьому сенс?

Погратися можна в 6 режимах:

  • Захисний пристрій, де бігаєш за ящиками, які необхідно принести на базу. Чим більше ящиків – тим вірогідніша перемога;
  • Дослідництво, яке є фактично звичайним захопленням та захистом точок “А, В та С” на мапі.
  • Бійня, просто масово-тотальна РІЗАНИНА ворогів;
  • Пейнтбол, та сама РІЗАНИНА, тільки кульками з фарбою;
  • Рейтингові бої, де варто грати тільки ветеранам, задля ще однієї напівдонатної валюти, за яку можна купити скіни;
  • PVE або командний режим. Власне, єдиний недогризок того, що обіцяли в другому щоденнику розробки про сюжет. Є одна мапа, один квест, який мав би хоч якось розкрити світ, але враховуючи обгризеність режиму каже гравцеві рівно ні про що. Але робилося з запуску цього квесту якесь неймовірне досягнення. За десять то років, угу.

***

Грати у Survarium немає жодного сенсу. А враховуючи закриття проєкту жоден сенс так і не з’явиться. Гра вмирала довго та болісно. Зрештою, ми побачили самогубство так званого “вбивці” Сталкера, яке грі пророчили від самого початку. Чи добре це? З якого боку подивитися.

Нажитися на гравцях їм майже не вдалося. Press F, всім хто донатив. Є наочний приклад того, що брехати – це погано. І сподіваємося, Vostok Games винесе уроки з цього.

З іншого боку, а чому тут радіти? Провалу української студії? Втраті потенційно цікавої гри, якою вона бодай виглядала в щоденниках розробки? Насправді це досить сумна подія.

Уже кілька років ходять розмови про неанонсовану гру за всесвітньо відомим ІР. Себто, за відомим брендом. Що це за гра – невідомо. Але якось, здається Яворський, згадував, що це буде першим досвідом студії у створенні небагатогравцевої гри.

Чи вийде в них зробити хоча б щось путнє? Важко сказати, навіть неможливо. І чесно… Хотілось щоб у них усе вдалося. Хотілося б вірити… Але жодної впевненості та віри у Vostok Games немає.

На цьому все. Грайте тільки в гарні ігри та вдалого вам полювання, сталкери!

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...