Реклама

😡 Скандальний Activision-Blizzard: з чого все починалось і що відбувається зараз

Čytaty latynkoju
😡 Скандальний Activision-Blizzard: з чого все починалось і що відбувається зараз
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 😡 Скандальний Activision-Blizzard: з чого все починалось і що відбувається зараз
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

20 липня 2021 року був поданий судовий позов проти Activision Blizzard. Він був заснований на численних скаргах щодо незаконних переслідувань, дискримінації та помсти в компанії. В ході розслідування, співробітники Activision Blizzard, розказали, що в компанії існує «культура хлопчиків братерства» — frat-boy culture, з відсиланням до університетських братств; кругова порука серед певного кола працівників та неформальна ієрархія.

Понад 3000 співробітників компанії підписали відкритий лист до керівництва, в якому стали на захист жертв і закликали компанію віднестися серйозно до цих проблем.

Згадуємо, з чого починався скандал і що відбувається у Activision Blizzard зараз.

Більше новин про ігри шукайте у нашому телеграм-каналі Na chasi / Games. 

Хронологія подій :

20 липня: Департамент ​​зайнятості та житла Каліфорнії подає позов проти Activision Blizzard, в якому звинувачує компанію в дискримінації та сексуальних домаганнях до жінок на робочому місці. У судовому позові згадуються вечірки, під час яких п’яні співробітники-чоловіки домагалися жінок. Разом з тим, йдеться про відсутність жінок на керівних посадах, нерівну оплата праці і відсутність дій з боку відділу кадрів стосовно скарг. У позові також конкретно згадуються дії колишнього старшого креативного директора WoW Алекса Афрасіабі.

22 липня: президент Blizzard, Джей Аллен Брек, надсилає співробітникам листа про те, що поведінка, описана в позові, «цілком неприйнятна». Президент Activision, Роб Костіч, надсилає листа, називаючи звинувачення «глибоко тривожними» і каже, що «ми, як компанія, сприймаємо кожне звинувачення серйозно».

23 липня: головний спеціаліст із дотримання вимог Activision-Blizzard, Френ Таунсенд, надсилає персоналу зовсім інше повідомлення, називаючи зображення AB у позові «спотвореним і неправдивим» і що Activision Blizzard «справді цінує рівність і справедливість».

24 липня: колишній старший віце-президент Blizzard, Кріс Метцен, опублікував у Твіттері відповідь на позов і, нарешті, вибачення.

27 липня: команда World of Warcraft оголошує, що збирається видалити весь неприйнятний контен з WoW, включно з NPC та предметами, що пов’язані з Алексом Афрасіабі.

Натомість працівники планують вийти наступного дня на протест проти відповіді компанії на позов. Відкритий лист набрав 3000 підписів (Activision Blizzard має приблизно 9500 співробітників). У протесті значиться чотири вимоги:

  • Прибрати обов’язковий арбітраж в договорах праці — ця вимога не дозволяла працівникам подавати до суду на компанію для вирішення конфліктів, а вирішувати все у позасудовому порядку за допомогою третьої сторони; за статистикою в таких арбітражах працівники вигравали у своїх компаній лише у 1,6% випадків, що свідчить про несправедливість цієї системи
  • Винаймати нових робітників більш різноманітними способами
  • Оприлюднити дані про заробітні плати, ставки підвищення та зарплатні вилки
  • Цільова група з питань різноманітності буде мати право найняти сторонню компанію для аудиту Activision Blizzard

28 липня: Співробітники проводять страйк у штаб-квартирі Blizzard, а інші беруть участь у зупинці роботи дистанційно. Розробники ігор по всій галузі діляться повідомленнями солідарності з виходом.

У цей же день Kotaku публікує звіт про Cosby Suite — готельний номер в якому розробники розважались і надсилали звідти непристойні повідомлення. На фото — працівники Activision Blizzard на фони портрета Білла Косбі, актора та коміка, якого визнали винним у сексуальних домаганнях та зумисному підмішуванні наркотиків у напої іншій особі.

Алекс Афрасіабі та розробники Blizzard позують із портретом Білла Косбі на BlizzCon 2013. Kotaku

29 липня: The New York Times публікує розслідування щодо Activision Blizzard з новими публічними повідомленнями про сексуальні домагання та дискримінацію. Дівчина, яка працювала в компанії з 2014 по 2017 рік, заявила, що їй платили менше, ніж її хлопцю, який приєднався до компанії і виконував ту ж роботу. На що її менеджер тільки запитав, яке порно вона дивилася.

30 липня: Vice публікує статтю про поведінку рекрутерів Blizzard на конференції хакерів у 2015 році.

Один із них запитав мене, коли востаннє в мене особисто проникали, чи подобалося мені проникнення, і як часто у мене проникали

Waypoint пише про IT-працівника Activision Blizzard в офісі компанії в Міннесоті, який встановив шпигунські камери в туалеті без гендерного розділення. У 2018 році він визнав себе винним у «втручанні в приватне життя».

IGN публікує звіт, заснований на інтерв’ю з сімома нинішніми та колишніми співробітниками, які розповіли про проблеми в компанії: різну оцінку жінок і чоловіків та кімнати для грудного вигодовування без замків.

1 серпня: виконавчий директор Activision Blizzard, Френ Таунсенд, публікує скандальну статтю під назвою «Проблема з викривачами», а пізніше блокує співробітників у Twitter.

2 серпня: T-Mobile вирішує видалити своє брендування з Overwatch League і Call of Duty League.

3 серпня: президент Blizzard, Джей Аллен Брек, залишає посаду. Його замінили співкерівники: Джен Онеал і Майк Ібарра. Bloomberg повідомляє про те, що керівник відділу кадрів, Джессі Мещук, також більше не працює в компанії. Працівники оприлюднили заяву, в якій не підтримують Activision Blizzard у виборі юридичної фірми WilmerHale, вважаючи, що та має історію перешкоджання захисту своїх прав робітниками. Боббі Котік заявив, що в компанії немає місця для переслідувань, сказавши, що «люди відповідатимуть за свої дії».

Разом з тим, інвестори подають до суду на Activision Blizzard за приховування справжніх масштабів проблем та первісного позову щодо сексуальних домагань.

Боббі Котік, головний виконавчий директор компанії Activision Blizzard, WSJ

6 серпня: Bloomberg публікує звіт, який розкриває додаткові деталі про культуру «хлопчиків братерства» та «аури рок-зірок», яка властива Blizzard після успіху з World of Warcraft. Робітники поділилися історіями про культуру пияцтва, дідівщину та сексуальні домагання. Activision лише посилив проблеми зі скороченням бюджету, стислими термінами та додатковим стресом.

11 серпня: троє давніх членів керівництва Blizzard Entertainment залишають компанію: ігровий директор Diablo 4 Луї Барріга, дизайнер рівнів Джессі МакКрі та дизайнер World of Warcraft Джонатан Лекрафт.

26 серпня: Blizzard змінює ім’я персонажа McCree у грі Overwatch, названого на честь Джессі МакКрі, що залишив компанію. Компанія взагалі вирішує більше не називати персонажів іменами людей із реального життя.

14 вересня: співробітники Activision Blizzard та організація під назвою Communication Workers of America подали позов до Національної ради з трудових відносин про несправедливу трудову практику, стверджуючи, що Blizzard повідомила співробітникам, що вони не можуть говорити про «заробітну плату, години та умови праці» або про розслідування, а також про погрози або дисциплінарні дії стосовно працівників.

17 вересня: Головний юридичний директор Blizzard залишає компанію після трьох років роботи.

21 вересня: Activision Blizzard публікує пресреліз, де стверджується, що вони продовжують сумлінно співпрацювати над розв’язанням минулих проблем на робочому місці.

Тимчасом, Bloomberg повідомляє, що виконавчий продюсер Overwatch 2, Чако Сонні, покидає Blizzard.

28 жовтня: генеральний директор Activision Боббі Котік оголошує про скорочення особистої зарплати до $62 500 за рік. Activision Blizzard заявляє, що хоче збільшити відсоток працівників, які ідентифікують себе як жінки або небінарні особи.

2 листопада: співкерівниця Blizzard, Джен Онеал, йде у відставку, всього через три місяці після початку роботи. Пізніше з’ясувалося, що Онеал ще й отримувала менше, ніж її колега, Майк Ібарра. Вона також повідомила, що зазнала сексуальних домагань у компанії.

3 листопада: Activision Blizzard прибирає з договорів про працю вимогу обов’язкового арбітражу у випадках сексуальних домагань та дискримінації.

16 листопада: Wall Street Journal опублікував звіт, який містить докладну інформацію про переслідування, дискримінацію та залякування в Activision. Звіт повідомляє, що Боббі Котик особисто втручався в розслідування сексуальних домагань у компанії. Також він погрожував смертю своєму помічнику у 2006 році. Після цієї новини, Activision Blizzard влаштували страйк і зібрали 700 підписів під петицією з вимогою звільнити Котика.

У вересні Activision Blizzard погодилася на угоду з комісією по рівним можливостям працевлаштування. Було створено фонд на $18 мільйонів для компенсації заявникам за дискримінацію та переслідування. Але ця угода ще не отримала схвалення суду.

Наразі відомо, що Activision Blizzard вжила заходів до майже 100 співробітників, яких звинувачували у домаганнях та дискримінації жінок з липня 2021 року.

18 січня 2022 року стало відомо, що в рамках розслідування, компанія вже звільнила 37 співробітників та ще 44 притягнула до дисциплінарної відповідальності. Оновлені дані планувалося оприлюднити в грудні, але Боббі Котік стримав їх через побоювання, що вони можуть зробити проблеми компанії ще більш серйозними. Позов до Activision Blizzard все ще триває.

Ми оновлюватимемо цей матеріал разом з появою нової інформації.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту: 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...