Реклама

🤔 Уламки GSC Game World: що ми отримали від закриття в 2011 році?

Окрім болю в серці від закриття S.T.A.L.K.E.R. 2? Точно можна сказати: розвал студії тоді дав всьому українському інді-сегменту знатного прочухана!
Čytaty latynkoju
🤔 Уламки GSC Game World: що ми отримали від закриття в 2011 році?
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤔 Уламки GSC Game World: що ми отримали від закриття в 2011 році?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Окрім болю в серці від закриття S.T.A.L.K.E.R. 2? Точно можна сказати: розвал студії тоді дав всьому українському інді-сегменту знатного прочухана!

Чи знаєте Ви, яка ігрова студія України була найбільшою та найкращою у 2011 році? Звичайно, це GSC Game World. Тому вона гуртувала довкола себе найвидатніших ігротворців, які після втрати роботи через скасування другого S.T.A.L.K.E.R. зайнялися інді-іграми, знайшли місця у відомих закордонних компаніях та створили кілька студій-спадкоємців GSC. Сьогодні ми пропонуємо вам згадати всі ті шматочки, на які розпалася колись студія Сергія Григоровича.

West Games

Один з концептів шутеру Areal (STALKER Apocalypse)

Один з концептів шутеру Areal (STALKER Apocalypse)

Основна “війна” точилася між двома компаніями з дуже оригінальними назвами. Перша – добре відома кожному з нас Vostok Games, а друга – темна конячка West Games. Чому темна? По-перше, розробників звинувачували у брехні щодо пов’язаності зі S.T.A.L.K.E.R. та шахрайстві. Особливо в цьому плані постарався колишній PR-менеджер S.T.A.L.K.E.R. Олег Яворський, який на той час був одним із засновників Vostok Games.

Але як би там не було, студію у 2011 році дійсно заснував виходець із GSC – Євгеній Кім. Спочатку як Union Games, потім вже перейменував у West Games. Після розвалу GSC несподівано з’явився з шутером Areal, дивними концептами та знятками гри, які були ледь не краденими. Почалася кампанія на Kickstarter, в якій розробники просили лише 50.000 доларів, що для проєкту такого рівня просто мізерно смішна сума. Та програміст більше заробить за один раз, аніж вони просили ледь не на гру ААА класу. Vostok Games також несподівано заявили, що вони шахраї, а не колишні розробники, хоча Євгеній Кім був керівником S.T.A.L.K.E.R. Online в GSC, тож принаймні він точно колишній розробник. Певний час у їх колі також був помічений Ситянов Олексій, ігровий дизайнер Тіней Чорнобиля та S.T.A.L.K.E.R. 2. Але Востоків несподівано підтримали модмейкери з Misery Ltd.

На кожне звинувачення West Games намагалися відповідати. Але щоразу робили помилки. Розробники обіцяли створення Areal на власній технології, а потім виявилося, що для запису промоматеріалів використали Unity. Ті, хто заніс їм коштів на Кікстартер сильно почали турбуватися, чи не вводять їх у оману. І знаєте, що в такій ситуації зробили розробники? Оприлюднили на сторінці збору коштів цілковито фейковий лист від Путіна, який Х-х-… хотів їх підтримати. Це стало останньою краплею, гроші з Кікстартера почали забирати, а сама адміністрація проєкту взагалі їх заблокувала.

Лист від Путіна вже звучить лячно, а це...

Лист від Путіна вже звучить лячно, а це…

Після цього збір коштів перенесли на сайт компанії. Тепер вони збирали мільйон, а проєкт перейменувався в Stalker Apocalypse. Зрештою, вони успішно закрилися, що не дивно, бо вони повністю зруйнували свою репутацію.

SUMOM Games

Тимчасова смерть GSC Game World дала українському інді-сегменту справжнього копняка під сраку. Щоправда, як же вони всі полюбляють російську транслітерацію, жах. Після того, як Денис Матвієнко та Євгеній Яцюк втратили посади тестувальника та дизайнера, вони вирішили не шукати щастя в інших великих компаніях, а зайнятися незалежною розробкою. Мабуть, не сподобалося їм працювати над великими іграми, бо до S.T.A.L.K.E.R. вони мали досвід роботи над Xenus 2: White Gold від Deep Shadows.

В будь-якому разі, таким чином, наприкінці 2011 року вони сформували Sumom Games з прагненням творити цікаві, складні та оригінальні ігри, що поєднують елементи з їх улюблених жанрів. Почали відкривати для себе програмування майже з нуля та обрали для своєї дебютної гри легенький жанр “сайдскролінг шутеру”.

Після чого створили сторінку на Kickstarter та попросили лишень 5 тисяч фунтів стерлінгів. Таку невелику суму вони аргументували дуже просто: гру вони випустять у будь-якому разі, але якщо спільнота збере коштів –  у них буде більше можливостей для розширення ігроладу та додавання кооперативного режиму.

Гра вийшла в 2014 році, зібрала неоднозначну реакцію спільноти і SUMOM Games з того часу мовчить вже близько 7 років.

Flying Cafe for Semianimals

Cradle стала дійсно цікавою українською інді-грою від талановитих ігротворців

Cradle стала дійсно цікавою українською інді-грою від талановитих ігротворців

Ще одним представником українського інді є Flying Cafe for Semianimals. Створив її Ілля Толмачов, разом з ще чотирма колегами. Вони не намагалися створити спадкоємця S.T.A.L.K.E.R. та нікого не дурили. На додачу ще й мали величезний досвід.

Не дивно, що їх перший проєкт під назвою Cradle відразу був позитивно прийнятий ігровою спільнотою. Гра є 3D-квестом від першої особи та з вільним пересуванням світом.

В основі сюжету лежить історія відносин головного героя і механічної дівчини, які при загадкових обставинах опинилися удвох в юрті, серед степових монгольських пагорбів. Завдання гравця – відновити втрачені функції механічного тіла своєї супутниці і разом з нею розкрити таємницю занедбаного парку розваг, який знаходиться недалеко від юрти, та власного минулого.

Vostok Games

Fear the Wolves є крайнім наразі проєктом від "найгіршої ігрової студії України"

Fear the Wolves є крайнім наразі проєктом від “найгіршої ігрової студії України”

Ну і як же без них. Найголосніші заяви та найкричущі провали – це саме про Vostok Games. Як би не хотілося сказати про них щось гарне, відразу згадуєш Survarium, що вже стільки років і досі в статусі вічної бети. Та Fear the Wolves – батл-рояль з вовками, сокирою та Чорнобилем, який має ту ж долю, що і попередник.

Не раз доводилося чути про те, що саме Vostok Games є найгіршою ігровою студією України, бо люди просто розчаровані в них. Олег Яворський після скасування S.T.A.L.K.E.R. 2 не перестав брехати гравцям, обіцяючи, що все буде в найкращому вигляді, а Сурваріум й узагалі зробить так, що ви про Сталкер забудете. Але цього не сталося.

Зараз студія працює над неанонсованим проєктом. Почали його тизерити ще у 2019 році, пообіцяли відійти від мультиплеєру та вперше випустити сюжетну гру за відомим всесвітом. Але далі цих слів і досі не пішли.

***

Після неочікуваного закриття GSC Game World у 2012 році та скасування сиквелу S.T.A.L.K.E.R. між працівниками, які залишилися без роботи, розгорнулася справжня боротьба за спадщину. Вона була такою ж насиченою, як і в фільмах, де є кілька спадкоємців і кожен хоче отримати свій ласий шматочок. А таким, звісно ж, була серія S.T.A.L.K.E.R., тому дехто з них намагалися загравати з фанатами Зони Відчуження та обіцяти гру, яка замінить сиквел. Ніхто не намагався зробити своїх “Козаків” чи розвинути ідеї менш відомих ігор студії, а от свого Сталкера склепати – це було святе. Бо звання “колишнього розробника Сталкера” означало можливість спіймати гайпу, отримати роботу та заробити мільйон. Але, як ми бачимо зараз, ніхто з них так і не зміг ні виконати обіцянок, ні замінити сиквел, ні тим паче отримати мільйон.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...