Реклама

🗡️ Attilla. Найкраща гра в серії Total war

І чомусь найбільш недооцінена.
Čytaty latynkoju
🗡️ Attilla. Найкраща гра в серії Total war
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🗡️ Attilla. Найкраща гра в серії Total war
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
І чомусь найбільш недооцінена.

Привіт дорогий читачу. На зміну теплим літнім дням прийшли холодні та похмурі дні. Вечори стають довгими й ми маємо більше часу. Я в ці часи не проти скоротити вечір інший за іграми серії total war. Але якщо раніше я грав тільки в Рим 2 тому, що мій старий ноутбук його тягнув, то покупка нового дозволяє вибрати собі найкращу частину серії total war – Аттілу. У своєму відгуку я опишу основні кампанії та доповнення, а також те, чому Аттіла – це найкраща частина серії та чомусь мало оцінена гравцями. Поїхали!

Більше новин про ігри шукайте у нашому телеграм-каналі Na chasi / Games. 

Головна кампанія

Хмари збираються над Римською імперією. Поки Рим жив у розкоші та насолодах, римські імператори купалися в грошах, біда прийшла зі сходу. Колись могутня римська імперія в половині першого століття потопає в корупції. А грізні легіони й преторіанці канули в лету, залишилися лише найманці. Почалося велике переселення народів. Натовпи племен і військ рушили з насиджених територій на теплі та сонячні Апенніни та Піренеї. Вестготи та остготи, племена вандалів та полчища кавалерії гуна Аттіли. Саме в цей час ми починаємо у грі. Гравець може вибрати гунів, Рим чи Візантію, а також в одному з останніх доповнень додали племена слов’ян. Крім основної компанії, розробники створили ще й два доповнення. Одне з них абсолютно прекрасне і розповідає про епоху, яка нам так мало знайома. Ви можете повернути клепсидру історії й спасти Рим від занепаду.

Епоха Карла Великого та династії каролінгів:

Європа перетворилася на згарище. Від колись сильної Римської імперії більше нічого не лишилося. З падінням Риму, зазвичай датованим 476 роком, імперія розпалася. У той час, які історики називають Темними віками, процвітала ностальгія за втраченою єдністю. Мрії про нову римську імперію вдалося втілити Карлу Великому. На Різдво 800 року, коли Папа Лев Третій коронував Карла Великого, короля франків, який володів землями майже всієї Європи. Карл отримав від Папи титул імператора Священної Римської імперії. У грі ви граєте ще до того часу. Вам доведеться об’єднати Європу і вирвавши у свого брата Карломана її другу половину. В історії Карлу пощастило з правлінням, його брат несподівано помер, і вся його імперія перейшла до нього. У грі вам так не пощастить, Карломан живе і вам силою доведеться відібрати заповітні землі та створити нову Римську імперію.

На новій карті кампанії «Епоха Карла Великого» показано Європу 768 р. Наявність 52 доступних для завоювання провінцій дозволяє точно вказати вихідну геополітичну обстановку та забезпечити сотні годин гри. Інтерфейс користувача тепер виконаний у чудовому стилі, натхненному кращими традиціями середньовічного мистецтва. Елементи в дусі книжкових мініатюр та ранніх вітражів додають кампанії барвистості та атмосферності.

Окрім Карла Великого та його брата Карломана ви можете пограти за вікінгів і завалитися своїми дракарами на берег Мерсії та Вессекса. Або спробуєте об’єднати Англію. Мені сподобалася особливість взята у Crusarder Kings. Коли ви об’єднуєте землі, чи то Англія, чи Європа, назва вашої держави змінюється.

Об’єднавши англійські королівства, ви створюєте Англію або Священну Римську імперію. Також мені сподобалося грати за Кордовський емірат та створити державу мудреців, де у кожному місті створюються бібліотеки та філософські роботи. Гра відтворює той момент, коли Риму не стало, філософські праці Платона й Аристотеля ледь не канули в лету. І лише завдяки Кордовському емірату ці філософські книги збереглися. Граючи за мусульман, можна дійсно створити велику інтелектуальну традицію, а також створити оригінальну архітектуру. Це справді дуже цікава епоха.

Останній римлянин

Гра переносить у період 533 років нашої ери. Римська імперія більше не існує. Однак Візантія чи Східна Римська імперія ще міцно стоїть на ногах. Імператор Юстиніан хоче повернути Рим, відбивши його у Вестготів. Він відправляє військову експедицію з молодим талановитим воєначальником Велісарієм. Полководець, який здобув славу у битві при Дарі. Гравцеві доведеться вибирати, бути вірним Візантійському імператору, або спробувати повернути старий Рим собі. Але зрада імператора гравцю може дорого обійтися, адже Юстиніан може нацькувати на вас орди варварів, сплативши їм золотом замовлення на ваше вбивство. Також гравець може вибирати грати за різні племена Вестготів, які правлять Римом, або інші племена.

Фракції для гри

Для Франків і Візготів повернення римлян відкриває певні можливості. Це молоді зростаючі королівства, сповнені енергії юності та спраги завоювань. Настав час їм розширюватися: поки решта зайнята боротьбою за далекі африканські землі, Європа чекає. Чекає, коли нова велика імперія повстане з попелу Риму!

Гра переносить нас у похмурий початок середньовіччя. Коли Західна римська імперія починає згасати, на сході поки що тримає свої кордони закритими – Західна римська імперія чи Візантія. Гравцеві надається можливість вибрати безліч фракцій від бриттів, слов’ян, африканських племен до Римської імперії. Найскладніша партія за західний Рим. Гравцю доведеться дивитися, як орди варварів роздирають імперію. Варвари не тільки не проти розграбувати вашу скарбницю, і зарізати на м’ясо вашу худобу і поживиться їжею з ферм, а й не проти отримати й місто. Для них це може стати відправною точкою для створення своєї держави. Це вже не total war – гра на виживання.

Найскладніша гра серії

Багато гравців не люблять Аттілу. І я їх розумію, якщо і Рим і нові Китай з Грецією – це гра по фану, запустив гру, і очікуєш на легку прогулянку. В Аттілі ви відчуєте всю силу комп’ютерного інтелекту. Одним із головних нововведень є кочівні племена. Це армія, яка живе не в стінах міста, не має своєї держави, а живе племінним життям, постійно подорожуючи. Гравець розвиває місто, будує армію, і на нього можуть напасти кілька таких племен. Вижити дуже важко. А якщо ви ще оголосили війну гунам – вам не вижити. Багатьох така складність відштовхує, адже вони очікують на легкі перемоги та приємну гру. Крім орд гунів додали ще чуму та епідемії. Все місто раптово може перетворитися на напівзогниле болото.

Як козаки проти гунів воювали

Розповім про свій досвід у грі, якого в мене більше не було ніде. Вирішив я грати слов’янами. Обрав правителя Владислава, влаштувався у столиці. Створив кілька міст та армій. Держава добре розвивалася, було багато грошей та сильні міста. І тут сусідські племена слов’ян вирішили підкинути ідею спільної війни проти гунів. Такого побоїща ще не було. Перші дві армії гунів розміром 10 тисяч воїнів накинулися місто Петродава. Сховавшись з армією на вершині й закривши два входи на вершину міста, мені вдалося розбити 10 тисяч гунів та їхнього вождя. Я подумав, що дуже легко вдалося розбити гунів, але не тут було. Через кілька ходів я відчув усю силу гунів, які накинулися на мене всіма силами.

Перші три загони гунів у розмірі понад 20 тисяч воїнів ударили на Петродаву, решта стягувала війська на столицю. Князь і кілька полководців, понад 10 тисяч воїнів хоробро утримували місто, вбивши кілька генералів гунів, битва тривала довго, гуни розбили слов’ян, убили Владислава. Місто було повністю спалене. У грі гуни – це титульна держава та найбільша загроза. Син Владислава утримував місто, яке я перейменував на Київ довго, захистившись від першого удару, але наступні навали орд гунів спалили Київ вщент.

У мене залишалося ще одне місто, далеко від столиці. Зібравши всі гроші та армію, я вирішив зміцнитися в місті. Перші загони гунів не полінувалися пройти пів карти, десятки тисяч воїнів та їхній правитель загинули при осаді. Але через деякий час розлючені гуни надіслали три загони, понад 20 тисяч воїнів та повністю спалили місто. На цьому мою гру було закінчено.

Підсумки

У ютубі можна знайти багато відео, наскільки нові частини total war казуальні. Гра стала простішою та яскравішою. Але вона втрачає в глибині та реалістичності. Блогери розбирали ігри про Китай та Грецію, там коли йде битва, настільки нереалістично, що один воїн за метр від іншого розмахує мечем, а той інший на відстані метра від нього вмирає. В Аттілі ви можете побачити десятки тисяч воїнів на полі битви. І навіть простежити як стріла з лука вашого лучника потрапить в око ворога чи пролетить повз. Також після Риму мені сподобалося будівництво міст.

Якщо в Римі ви можете будувати щось, і це особливо не вплине на кампанію, то до будівництва міст в Аттілі потрібно підходити з усією серйозністю. Спочатку ваше місто може бути простим селом, але назбиравши трохи грошей, ви зможете обгородити його частоколом або трохи пізніше кам’яною стіною, побудувати ринок який приноситиме дохід або парочку ферм яка годуватиме ваших солдатів. Також в Аттілі додали релігію та культи

Вердикт

Аттіла однозначно найкраща частина серії. І графіка тут набагато краща, ніж у Римі, Греції чи Китаї. Мені дуже подобається як тут промальовані політ стріл і особливо вогняних, як стріляє катапульта, спалюючи вогняними зарядами або зносячи стріли. Битви тут дуже реалістичні. Звичайно багатьох відлякує похмура графіка створена під середньовіччя, складність гри та орди гунів. Куди приємніше грати щось простіше і барвисте. Але я вибираю Аттіла. Китай, Грецію та трони Британії я встановив і за кілька годин вилучив. Якщо ви любите реалістичність та похмурий реалізм, то рекомендую Аттілу.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...