Реклама

🤑 Як блогери заробляють мільйони доларів на геймдеві

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤑 Як блогери заробляють мільйони доларів на геймдеві
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🤑 Як блогери заробляють мільйони доларів на геймдеві
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

У 1990 році Sega спільно з Майклом Джексоном випустили мультиплатформенну гру за мотивами фільму “Moonwalker”. Це був один із перших релізів відеоігор спільно з селебріті. Попри популярність Джексона, за оцінками критиків гра отримала в середньому 6 із 10 балів через нудний сюжет, низький інтелект противників і слабкий ігровий процес. Сьогодні ж ринок відеоігор, а особливо мобільних, із селебріті у головній ролі стрімко зростає. Свої «мерчі» вже запускали Кім Кардаш’ян, Кеті Перрі, Гордон Рамзі, блогери PewDiePie, Lady Diana та інші знаменитості. Що з цього вийшло, які перспективи у мобільних ігор і навіщо блогерам терміново потрібен геймдев — розповідає команда глобальної екосистеми для креаторів та брендів AIR Media-Tech.

Більше новин про ігри шукайте у нашому телеграм-каналі Na chasi / Games. 

Від «Змійки» до нової глобальної індустрії

За останні кілька років ринок ігор пережив бум зростання. За даними Newzoo, до кінця 2021 року у всьому світі буде 2,9 млрд гравців. Мало того, очікується, що до 2023 року ця цифра збільшиться до 3,07 млрд. І найшвидше за всіх розвиваються мобільні ігри. Сьогодні вже нікого не здивуєш розробкою класу ААА, гіперказуальними застосунками або головоломками з меташарами. Але мало хто згадає, з чого все починалося.

Перша мобільна гра була розроблена у 1994 році на телефоні Hagenuk MT-2000. Це був «Тетріс» на монохромному дисплеї. Через кілька років з’явилася знаменита «Змійка» на Nokia. Ця гра здобула колосальний успіх, і до початку 2000-х компанія розробила цілих 5 встановлених ігор для своїх телефонів. Якби в тих іграх була таргетована реклама чи внутрішні покупки, найпростіший ігровий процес міг би зібрати мільярди доларів.

У 2000-х індустрія мобільних ігор еволюціонувала разом зі створенням смартфонів. З’явився WAP (Wireless Application Protocol) — бездротовий протокол передачі даних. Дана розробка дозволила завантажувати будь-які програми та ігри на телефон зі спеціальних браузерів за допомогою підключення до Інтернету. Користувачі нарешті змогли відійти від встановлених ігор, що відкрило дорогу стороннім розробникам. Поступово застосунки на телефонах ставали все складнішими як у графіці, так і в геймплей.

У 2008 році з’явився App Store — цифровий магазин, який запропонував готову інфраструктуру для розробників. Фахівці могли викладати свої застосунки на платформу та отримувати 70 % прибутку. Того ж року подібну систему розробив Android Market (Google Play з 2012-го).

Після цього розпочався новий період в індустрії мобільних ігор. Невеликі команди розробників досягали величезних успіхів. Наприклад, за перші пів року після доступу до безкоштовної версії гру Temple Run завантажили 38 млн разів, а вже платну версію Angry Birds за той же період завантажили понад 6,5 млн користувачів. І це у 2010 році. Неймовірні прибутки також залучили маркетологів та рекламодавців. Вони привнесли за собою формат таргетованої реклами, яка нині є найефективнішим способом монетизації мобільних ігор.

Читайте також: 🥲 «Видаляючи сейви колишніх»: редактор Kotaku розповів про те, як Animal Crossing допомогла йому пережити розрив

Геймдев та селебріті: тенденції західного ринку

Мобільні ігри розвиваються настільки швидко, що, за даними Newzoo, до кінця 2021 року індустрія згенерує дохід у 90 млрд доларів. Варто зауважити, що прибуток від звичайних ігор на ПК цього року ледь перевищив 35 млрд.

Звідки такі бюджети? Сьогодні із таргетованою рекламою на геймерських платформах працює величезна кількість брендів. Все просто: ігри дають можливість легко дістатися до мільйонів споживачів. Наприклад, щоб швидше виростити врожай у якомусь симуляторі ферми, користувачі охоче подивляться безкоштовну рекламу. Такий спосіб показу оголошень став справжньою золотою жилою для багатьох розробників та рекламодавців.

А тепер уявіть, що буде, якщо з’єднати таргет не зі звичайним сюжетом-симулятором, а з іграшкою про селебріті. Її не потрібно промоутити самостійно, гру точно завантажать кілька мільйонів фанів, це убезпечить від фінансових ризиків та принесе мільярди прибутку. Що стосується селебріті, тут також працює психологічний чинник. Кожен із нас хотів би прожити день із життя улюбленого виконавця, актора, блогера. За даними Facebook Gaming, користувачі завантажують мобільні ігри не тільки щоб зняти стрес або провести вільний час. Вони також хочуть поринути у світ іншого персонажа та відірватися від звичного життя. Тому ігри-симулятори про життя селебріті дуже популярні на західному ринку.

Kim Kardashian: Hollywood

Найуспішнішим кейсом взаємодії геймдев із селебріті стала гра-симулятор Kim Kardashian: Hollywood. Її реліз на Android та іOS відбувся ще у 2014 році. Тільки за перших 5 днів застосунок завантажили понад 600 тис. користувачів. Дохід у цей період перевищив 1,6 млн доларів. Вже за місяць це була одна з п’яти найкращих ігор в iOS App Store і єдина гра в першій десятці, яка отримала п’ятизірковий рейтинг.

До кінця першого кварталу застосунок завантажили 22,8 млн користувачів, які зіграли 5,7 млрд хвилин і принесли 43,4 млн доларів. За даними видання Business Insider, Кім отримує 45% від загального прибутку.

Гра досі не здає своїх позицій, доступна у 100 країнах і лише за минулий місяць принесла 2 млн доларів. Все це завдяки регулярним оновленням сюжету, які відповідають актуальним подіям із життя Кім.

Kim Kardashian: Hollywood була першим успішним зірковим проєктом для компанії Glu Mobile. Сьогодні це головний постачальник селебріті-ігор на західному ринку. Компанія представила застосунки з Кеті Перрі, Гордоном Рамзі, Бритні Спірс, Нікі Мінаж, Тейлор Свіфт. А слідом за успіхом Kim Kardashian: Hollywood Glu Mobile створила гру про ще одну частину сім’ї Кардаш’ян — Kendall and Kylie. До речі, реліз застосунку молодших сестер був більш успішним: за перші 5 днів користувачі завантажили гру понад 1,3 млн разів і здійснили внутрішньоігрові покупки на 680 тис. доларів.

Чому ці ігри настільки популярні?

Симулятори, або гіперказуальні ігри, — найкращий спосіб відчути себе хоч і на якийсь час у ролі всесвітньо відомої селебріті. Ви прийшли з роботи, був важкий день, але ось ви вже заходите в гру та підкорюєте Голлівуд. Ви модель, актриса, блогер, вас запрошують на світські вечірки, а папараці не відпускають ні на хвилину. І для цього вам потрібно просто виконувати завдання, які не потребують особливих зусиль чи знань. Деяким може здатися дивним таке прагнення популярності, але гра Kim Kardashian: Hollywood була настільки популярною, що не тільки очолила чарти продажу в App Store, але й залучила нову аудиторію в індустрію — жінок. До того ж за статистикою у 2021 році вони склали 51 % мобільних гравців.

2020 року кількість гіперказуальних ігор перевищила 10 млрд завантажень. Це говорить про те, що користувачі цілеспрямовано прагнуть уникнути домашніх проблем у фановому віртуальному світі. У ці ігри легко грати, вони дозволяють розважитися та розслабитися у важкі для всього світу часи.

Новий тренд на YouTube: навіщо блогеру мобільна гра

Слідом за еволюцією соцмереж відбулися зміни й в ієрархії статусу зірок. Разом з акторами та музикантами інфлюенсери також стали кумирами та рольовими моделями для суспільства: ми бачимо їх щодня на різних платформах, у рекламі, ТВ-шоу. Креатори першими торкнулися диджитал-світу, вивчили його переваги та почали активно розвивати себе і свій бренд на всіх платформах. Сьогодні інфлюенсери розуміють, що вони впливові, й можуть виходити за межі звичних YouTube та Instagram, щоб продовжити свій розвиток.

Навіщо блогерам мобільні ігри?

  1. Додатковий заробіток. Подібна взаємодія — це вигідний бізнес як для розробника, так і для великого блогера. За креатором приходять фани, всередині гри вони дивляться таргетовану рекламу за бонуси або здійснюють покупки. Крім цього, креатор може доносити свої ключові меседжі, інтегрувати й продавати свій мерч і особисті бренди. Наприклад, як це зробила Кім Кардаш’ян зі своїм брендом одягу та бутиками. На виході блогер та розробники отримують мільйонний прибуток.
  2. Перевага над конкурентами. Щодня на диджитал-платформах з’являється дедалі більше успішних креаторів. Саме тому блогери змушені вигадувати нові сюжети чи формати взаємодії, щоб залишатися на плаву. Розробка мобільної гри — ненаїжджений та нестандартний варіант для цього. Особливо якщо блогер створює гіперказуальну гру з якісною картинкою та цікавими сюжетними лініями.
  3. Дружня взаємодія з аудиторією. Гра на відміну від блогу дозволяє користувачам симулювати взаємодію з улюбленим інфлюенсером, дає можливість «проводити з ним більше часу» та перебувати у місцях та обставинах, які він транслює у своїй творчості.

PewDiePie: Tuber Simulator

PewDiePie: Tuber Simulator

Одним із перших, хто підхопив тренд із мобільними іграми ще у 2016-му, був PewDiePie. Спільно з компанією Outerminds креатор створив класичну гру PewDiePie: Tuber Simulator із 8-бітною графікою. У застосунку користувачі створюють ютубера-початківця і намагаються набрати кількість переглядів відео та підписників, щоб придбати їжу, одяг, меблі, домашніх тварин. Зрештою користувачі прагнуть скласти конкуренцію PewDiePie. Сюжетну лінію сприйняли на ура. Навіть всесвітньо відомі інфлюенсери брали участь у грі. Наприклад, Філа ДеФранко взагалі скидав скрини досягнень у Twitter і писав, що він крутіший, ніж PewDiePie.

На старті застосунок був настільки успішним, що виходив з ладу через кількість користувачів і був на першому місці в рейтингу App Store. Лише за добу гра перевищила 1 млн завантажень. За перший квартал PewDiePie: Tuber Simulator увійшла до списку 100 найприбутковіших ігор у США.

Компанія Outerminds продовжила співпрацю з PewDiePie і випустила ще кілька ігор з креатором, а також створила застосунок для каналу h3h3Productions.

Lady Diana та Diana’s City

Lady Diana та Diana’s City

Успішний кейс вже не західного ринку — гра ютуб-блогера Lady Diana для підлітків. Застосунок розробила команда напряму GameDev глобальної екосистеми для креаторів та брендів AIR Media-Tech. Реліз відбувся восени 2021 року. Diana’s city розповідає про захопливий світ моди та краси, де юні фани разом із блогером можуть відвідувати салони краси, модні магазини та заклади. Усього за місяць після релізу гру завантажили понад 3 млн користувачів.

Кожну гру ми адаптуємо індивідуально під креаторів та інтереси їхньої аудиторії. Ми шукаємо максимально потрібні рішення, тому для Lady Diana обрали варіант симулятора для дівчаток. Оскільки б’юті-тема для її підписників є досить актуальною, ми вирішили не обмежуватися однією активністю і розширили їхній спектр. Особливість Diana's city у тому, що користувачі виконують завдання у різних локаціях. Гравці можуть не просто відвідувати з героїнею салони та бутики, робити манікюр та зачіски, а й брати участь у квестах разом з іншими користувачами.

Руслан Орлінський, Product Owner AIR Games

Історія зі створенням мобільних ігор для ютуб-креаторів сегмента Kids&Teens може скласти конкуренцію для PewDiePie та Кім Кардаш’ян. Щорічно дитячі креатори стають все популярнішими на YouTube і збирають мільярди юних фанів у всьому світі. Як мінімум три дитячі канали щорічно входять до десятки рейтингу найпопулярніших каналів у світі. Тому за правильної маркетингової стратегії та якісної розробки ігри дитячих блогерів можуть генерувати кілька мільйонів доларів щомісяця.

Для компанії це не перший досвід розробки. Раніше компанія запустила гру для партнера Gerand «Gerand — Гнуті Дула», яка вже в перші місяці отримала понад 500 тис. завантажень.

Чому тренд із геймдевом ще непопулярний серед блогерів на нашому ринку

Попри успішні кейси з всесвітньо відомими інфлюенсерами формат на розробку ігор під тематику контенту креаторів ще не увійшов у тренди. Мало того, інфлюенсери навіть не замислюються про таку взаємодію зі своєю аудиторією.

Чому так відбувається?

  1. Відсутність інформації та зв’язків. Створення гри для блогера — складний та довгий процес. Креатори просто не знають, з чого почати: який придумати сценарій, як монетизувати такий формат і де знайти команду розробників.
  2. Відсутність часу. Для розробки казуальної гри для інфлюенсера потрібна не лише команда професійних розробників, дизайнерів, аналітиків та маркетологів, а й час. Для створення гри потрібно відкласти зйомки відео та повністю заглибитись у процес розробки. Наприклад, гра Kim Kardashian: Hollywood створювалася протягом 18 місяців.

Як креатору розробити власну гру

Для масштабування свого доходу сьогодні креаторам необхідно дивитися у бік розробки мобільних ігор. Але з огляду на всю складність їхнього створення ми радимо звернутися до професіоналів, які роблять ігри під ключ за 6 місяців. Вони допоможуть блогерам:

  1. Проаналізувати фанів (вік, стать, інтереси).
  2. Скласти психологічний портрет майбутнього користувача.
  3. Проаналізувати тренди на ігрових майданчиках.
  4. Створити унікальну трендову ідею для ринку.
  5. Розробити сценарій, деталізовані завдання, місії, рівні.
  6. Створити сценарій монетизації (бонуси за перегляд таргетованої реклами, внутрішні покупки, передплата).
  7. Промалювати персонажів.
  8. Створити програмування сценарію.
  9. Озвучити та створити музичні ефекти.
  10. Протестувати ігри та механіки.
  11. Розмістити гру на спеціальних майданчиках.
  12. Прорекламувати гру.
  13. Розробити подальші оновлення.

Важливо зауважити, що успіх гри можливий лише за персоналізованої розробки гри під конкретного креатора та його аудиторію. Команда розробників має чітко розуміти портрет майбутнього геймера, щоб продумати цікавий сюжет і спонукати його робити внутрішньоігрові покупки або дивитися рекламу за бонуси.

Мобільні ігри — це вже не тільки історія про веселе дозвілля. Це історія про один з найкращих способів для просування товарів, послуг та особистостей. І, судячи з останніх даних, очевидно, що ця індустрія продовжить стрімке зростання найближчими роками. І не тільки розробники ігор та маркетологи можуть скористатися цим. Щоб обійти конкурентів, збільшити варіанти взаємодії з аудиторією та знайти нові значні джерела доходу, великим креаторам необхідно подивитися у бік нового тренду вже зараз.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...