Реклама

🎮 Як ми догралися: з чого почався український кіберспорт і яким став тепер

Čytaty latynkoju
🎮 Як ми догралися: з чого почався український кіберспорт і яким став тепер
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🎮 Як ми догралися: з чого почався український кіберспорт і яким став тепер
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Партнер матеріалу

MOYO

Дехто з нас досі пам’ятає дні, коли бородату Command&Conquer доводилося встановлювати на 11 дискетах. Тоді складно було повірити, що комп’ютерні ігри можуть приносити гроші комусь, крім їхніх розробників та продавців. Про Україну навіть не йшлося. Але сьогодні ми маємо достатньо геймерів, які завдяки своїй любові до «спітнілих каток» навчилися заробляти від 20 тисяч доларів на місяць. Як це стало можливим? Разом з MOYO впадаємо у солодку ностальгію та пригадуємо найголовніше з історії українського кіберспорту.

2000-ні

Джерело фото: Wikipedia

За годину гри в прокуреному підвалі ти віддаєш адмінові дві гривні, які мама давала на булочку. Сідаєш за останній вільний комп’ютер. Від диму цигарок він пожовк, але для свого часу начинений розкішно: 64 МБ оперативної пам’яті, 20 ГБ на жорсткому диску і відеокарта GeForce 256, що дає можливість грати в 3D-ігри.

Запускаєш улюблену Counter Strike 1.1. Ліворуч твої сусіди-однолітки грають у Half Life, а праворуч дорослі п’ють пиво та курять під Quake III Arena. Саме за «квейк» українці вперше взяли призове місце на міжнародних змаганнях.

За кілька років твої друзі хизуються новими відеокартами Nvidia Geforce 9600 GT, які дозволяють їм грати в Crysis та в усі люті новинки на движку Unreal Engine.

Тим часом у Донецьку відкривається «Донбас Кібер Спорт Арена» на сто гральних станцій. Там утворюються перші національні ліги комп’ютерних ігор серед професіоналів та любителів. Тобі це переказує тато з новин на телеканалі «Мегаспорт», на якому почалася щотижнева рубрика з оглядами кіберспортивних матчів.

2010-ті

Геймери дочекалися DOTA 2 і CS:GO і тепер частіше катають з дому. Тато приніс списаний комп’ютер з роботи та згодом замінив пузатий монітор на плаский з роздільною здатністю 1280×800. Оперативної пам’яті в тебе тепер аж 4 ГБ.

На The International 2017 з DOTA 2 виграють твої улюблені Natus Vincere — п’ятеро геймерів з різних міст України. Весь світ говорить про них. Неймовірно — привозити кубки Європи один за одним, і так легко виграти мільйон доларів на чемпіонаті світу!

Кіберспорт затягує до України великі бюджети, і ти з друзями нарешті вирушаєш на відкриття «Київ Кіберспорт Арени» на Шулявці. Рівних їй у світі тоді немає. 1500 квадратних метрів площі, 200 комп’ютерних станцій, кіберспортбар і сцена заввишки вісім метрів. Ця арена першою в Україні приймає чемпіонати з великими спонсорами.

У 2018 році у Дніпрі відкривається ще один великий кібермайданчик — Windigo Arena. А от ігротеки зникають, бо утримувати комп’ютери на належному рівні стає дуже дорого. Усе через майнерів, які настільки активно спустошують запаси відеокарт, що ціни на них зростають мало не по годинах.

2020-ті

Джерело фото: ua.depositphotos.com

Кіберспорт визнають офіційним видом спорту в Україні. За рік 14 тисяч учасників беруть участь у понад ста турнірах, які дивляться десять мільйонів глядачів. Розіграно за цей час понад 2,5 мільйона гривень. Турніри з геймінгових дисциплін почали проводити навіть у школах.

Компанія, де ти працюєш, намагається частіше брати спонсорство на всіх кіберспортивних подіях в Україні. І не дивно, бо українські бренди все більше підтримують чемпіонати та окремі колективи.

Завдяки спонсорам кіберспортсмени в Україні тепер отримують зарплату від 500 до 30 тисяч доларів на місяць. Кіберспортивні події в Україні збирають повні концертні майданчики, як The Kyiv Major, та транслюються в інших містах, як WePlay! Bukovel Minor 2020.

У 2020-х дизайни ПК один за одним натякають, що кіберпанк уже тут:

Новий рівень геймінгу

Зараз зібрати стаціонарний ігровий комп’ютер, який того вартуватиме, коштує близько 150 тисяч гривень. Він повинен задовольняти ігрові потреби на кілька років уперед. А обрахувати їх можна додавши до «максималок» сучасного ААА-тайтлу стільки потужності, скільки дозволить баланс на картці.

Але для того, щоб почати грати, не обов’язково купувати дорогу техніку. У 2021 році існують потужні ноутбуки для геймерів, які коштують у рази менше за стаціонарний ПК. Наприклад, Acer Nitro 5.

Його головний прорив — це мобільний процесор AMD Ryzen™ 5000 серії. Один з найкращих процесорів для ноутбуків, який зберігає нормальну температуру та високу ефективність навіть під час гри в ААА-тайтли на максималках.

Він має:

  • до 8 ядер
  • до 16 потоків
  • до 20 МБ кешу
  • максимальну частоту до 4,6 ГГц

А отже ночі за Far Cry 6, The Last of Us Part II та Battlefield 2042 будь-де пройдуть без фризів.

Acer Nitro 5 (AN515-44) відкриває перед геймерами нові можливості візуалізації завдяки штучному інтелекту. Частота кадрів під час гри збільшується без погіршення якості зображення.

З вентиляцією під час напружених каток та завантажень відмінно справляються технологія Acer CoolBoost™ і система виведення відпрацьованого повітря через чотири отвори. Швидкість вентилятора та температуру можна регулювати самостійно.

Відстань клавіш ноутбука оптимальна — 1,6 мм. Клавіатура Acer Nitro 5 (AN515-44) також має чотири зони підсвічування та спеціальні режими для навігаційних клавіш і WASD.

Звідки прямує небезпека, ви почуєте і без навушників. Реалістичність, повноту і чистоту звуку забезпечують два динаміки на 2 Вт і звукова система DTS:X® Ultra.

Отож, більш ніж за двадцять років в українському кіберспорті з’явилося все, щоб вирости у престижний вид спорту. Від команд світового рівня і потужних кіберарен, до підтримки з боку держави та професійної техніки, яку складно назвати недоступною.

Спробувати власні сили у компанії вірного друга Acer Nitro 5 можна на аматорських змаганнях, які набувають все більшої популярності. Наприклад, цього року у травні MOYO провів кіберспортивний турнір на базі CS:GO MOYO Cyber ​​Cup, у якому взяли участь 665 гравців.

Ще один турнір, цього разу з DOTA2, MOYO проведе 13-14 листопада. Взяти участь можуть не тільки сформовані команди, а й гравці неповних складів та навіть соло-геймери, незалежно від рівня підготовки. Участь в MOYO Cyber Cup безкоштовно, але вимагає попередньої реєстрації кожного учасника. Реєстрація та умови турніру доступні за посиланням.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...