Реклама

😯 Не знаєте чим зайняти себе в майбутні осінні вечори? Побудуйте Римську імперію заново

Чи треба нам знати історію?
Čytaty latynkoju
😯 Не знаєте чим зайняти себе в майбутні осінні вечори? Побудуйте Римську імперію заново
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 😯 Не знаєте чим зайняти себе в майбутні осінні вечори? Побудуйте Римську імперію заново
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи треба нам знати історію?

Історію можна вчити не на нудних уроках у людей похилого віку вчителів, які втратили інтерес до життя, а граючи в комп’ютерні ігри.

Сьогодні я хочу представити вам історичну гру «Total War: Rome 2».

Ad Notam. Починалося все з крихітного селища на річці Тібр. Розвинена торгівля між царством етрусків і Грецією, дозволила поселенню рости й зміцнюватися. За легендою у Риму було сім царів, які правили довго, але останній був замішаний в скандалі та був повалений. Замість нього, римські правителі вирішили не давати владу в одні руки, а поділити її між двома консулами, вони й правили республікою. Саме в цей час ви починаєте в грі. У вас є вибір, за яку сім’ю грати. На вибір три: Юлії, Клавдії та Флавії. Особисто я завжди беру сім’ю Юліїв, сім’ю Цезаря та Октавіана.

Про саму гру:

Vi et armis. Гра розрахована в основному на війну. Коли на мапі кампанії зустрічаються два загони, гра переходить на мінікарту, де ви керуєте величезною армією і кожним загоном. Саме тут відкривається гра повною мірою. Бій в десятки тисяч воїнів, безліч стріл, палаючі будинки, картинка має чудовий вигляд. І ви при цьому повинні всім керувати. Тактичні та стратегічні варіанти у величезній кількості. Побудова загонів, тактика фаланги гоплітів і черепаха римлян. Кожен загін, яким ви керуєте, має свої тактичні характеристики. Від стіни щитів до атаки й захисту в строю і так далі.

Облога і штурм міст виглядає фантастично. Тисячі воїнів лізуть на стіну, катапульти обстрілює ворота і башту, воїни намагаються, захиститься від киплячого масла і взяти тараном ворота. Картинка виглядає як в кращих голлівудських фільмах.

Alia tempora, в цій серії розробники додали морські битви давнини. Десятки різновидів морських кораблів воюють на морі. Ви керуєте кожним кораблем, і це додає складності. Встежити за кожним, коли на карті де понад п’ятдесят кораблів воюють на море, беруть на абордаж і обстрілюють інших — дуже складно. Але це додає різноманітності в військові дії. Облога і штурм з моря місто Карфаген — одна з кращих битв, що я бачив.

Bonum initium est dimidium facti. А початком в грі є політика. Детально дипломатію я опишу в огляді доповнень, а поки напишу про сімейне дерево. Спочатку ця гра була жахлива, і половина гравців були дуже незадоволені. Але набагато пізніше гру дуже сильно поліпшили. Наприклад, в минулому були додані ключові нововведення. Родинне дерево і правління жінок. У грі ви граєте не тільки за Рим, а й десятки інших античних держав, таких як Греція, Спарта, Єгипет, Карфаген, східні династії Селевкідів і Сасанідів. У Римській імперії правління жінок — неможливе. У Римі вони тільки народять спадкоємців, продовжують сімейне древо і можуть займатися політикою але, не маючи впливу. Граючи не за римську імперію, а, наприклад за сусідні племена галлів, ви можете поставити правителем будь-кого. Ви повністю вирішуєте хто правитель вашої країни, жінка чи чоловік.

Правління жінок:

Amor wincit omnia. Коли я грав за варварську державу Маркоманів, у мене вождь племені був Теодоріх. Коли я його женив на молодій красуні Рутхільді, з провінції, то замість того, щоб залишити її в місті зробив з неї полководця. У грі полководець може узурпувати трон. Теодоріх пішов воювати з Римом, а вона пішла захоплювати сусідські племена. Кампанія вождя не була особливо успішною, захопивши римське місто Медіоланум, він надовго засів там, утримуючи його від легіонів Риму. Рутхільда ​​в той час, захопила безліч міст і поселень варварів. До чого я веду? У грі є така штука як авторитет полководця. Її вплив був набагато більше Теодоріха. Вона мала більше політичних можливостей, в тому числі вбивство чоловіка або узурпація влади. Завдяки впливу, в грі багато функцій у правителів.

Боротьба за владу:

Hominis est errare. В управлінні державою, ви керуєте сім’єю, але ви не можете одноосібно правити, у вас є конкуренція у вигляді інших відомих родин. Дуже важливо не допускати їх у владу і набирати полководців виключно своєї сім’ї. І тут я зробив величезну помилку. Граючи Теодоріхом вождем Маркоманів, я усиновив дуже багато дівчат, вони стали його названими дочками й увійшли в сім’ю і стали полководцями. Просто граючи за Рим мені трохи приїлись чоловіки генерали, захотілось зробити правління жінок. У нього довго не було дітей з Рутхільдою, оскільки вони воювали часом в різних куточках світу, знаю. що від цього не залежить, але так зійшлося. Пізніше у Рутхільди народилася лише одна дівчинка. У грі є форми правління. Теодоріх починав як вождь невеликого села, а помер імператором величезних земель. Після його смерті у мене почалася громадянська війна. Названі доньки відомі воєначальники не захотіли, підкориться нової імператриці, і підняли громадянську війну. Кожна з названих дочок вхопила цілі провінції моєї імперії. Війна з ними була довгою і вже дочка Теодоріха і Рутхільди, повністю об’єднала землі повстанців.

Загалом як видно з подій гри можна писати цілу сімейну сагу або історичну хроніку. Але розгляньмо доповнення, які вийшли до гри:

DLC:

  • Цезар в Галлії

На дворі 50 років до нашої ери. Римська республіка ще дуже невелика. Але амбітний полководець Юлій Цезар вирушає на підкорення галльських племен. Йому щастить в тому, що галли розрізнені й конфліктують між собою. Але є лідер, який зможе об’єднати племена. У цьому доповненні ви можете грати за Цезаря або лідера галлів Верцінгеторікса. Для Цезаря як ми пам’ятаємо — це стало відмінним стартовим майданчиком до прийдешнього успіху.

  • Ганнібал у воріт:

У цьому доповненні ми переносимося у відомі часи другої пунічної війни. Де один з найвидатніших полководців Ганнібал йде на Рим. Проти нього виступає Сципіон. У вас є вибір не тільки між Римом і Карфагеном, але іншими фракціями.

  • Лють Спарти:

На дворі йшов 351 рік до нашої ери. Після вдалих перемог при Марафоні й Термофілах, Персія відкинута назад. Військову міць набрали, як і Афіни, так і Спарта. Почалася Пелопоннеська війна між грецькими полісами. Всім нам подобається Спарта і спартанський дух. Але недолік в тому, що після перемоги над Афінами  Спарта розпалася. Чому? Це була тільки військова держава. Після перемоги їм потрібно було будувати економіку, політичне суспільство і культуру. Але вони цього не вміли, а вміли лише воювати. Коли воювати не було з ким, їх спосіб життя спіткала криза і занепад. За Афіни гра цікавіша, ви можете створити філософію, будувати амфітеатри й розвивати драму, а також починаєте гру Периклом, а також є Сократ.

  • Імператор Август

Art longa, vita brevis. Октавіан мій улюблений політичний лідер. Він отримав сувору філософську освіту. Його вчителем був Арій, який пізніше став найвідомішим розкольником і засновником Аріанства. Він був племінником Цезаря. Цезар його любив і в заповіті він вказав на Октавіана.

А тепер уявіть ситуацію. Хлопцеві трохи більш як двадцять. Дядю вбивають сенатори, влада переходить до досвідченого полководця Марка Антонія. Здавалося б, шансів небагато, і є вибір або спробувати стати правителем, або назавжди піти з політики.

Октавіан Август — один з геніїв історії. Він переміг Марка Аврелія і Клеопатру, здобув багато перемог і придушив повстання. Він найуспішніший імператор Риму, який прожив довге життя. Він не був таким видатним тактиком і воїном як Цезар. Завдяки Вергілію він створив міт про Рим як спадкоємця Трої.

  • Світанок республіки:

Світанок республіки переносить нас у часи становлення Риму. Доповнення вдалося тим, що описує політичний порядок між республікою й імперією і дуже добре описує цей період. За часів смути влада переходила до одного диктатору, який об’єднав війська.

  • Розколота імперія

Третє століття нашої ери. Римська імперія в глибокій кризі. Вона розкололася на три частини. Це перший додаток, де з’явилася дівчина імператор. Цариця Зеновія правителька Пальміри. У грі три римські імперії. Імперія галлів, імперія Риму й імперія Зеновії. Гравцеві належить об’єднати Рим в єдине ціле. Також в доповненні з’явилася релігія і культи.

Підсумки:

Sic itur ad astra. Шлях до величі Римської імперії будувався на крові рабів. Але без Риму не було б світу, який ми знаємо. Без Римської імперії християнство залишилось би культом. Не виникла б велична культура і література, готичні храми. Коли Рим розділився на східну і західну імперію, з’явилася Візантія.

У грі є всі важливі дати історії Римської імперії. Гра розрахована здебільшого на чоловічу аудиторію. Масштабні бої, штурми міст і десятитисячні битви навряд чи сподобаються дівчатам. 90% геймплея — війни й тактичні наземні битви. Економіка, родинне дерево, культура і політика в грі служать фоном. Останні доповнення додали правління жінок та сімейне древо, незле так урізноманітнили гру. Інтерес до останньої частини про Китай вже згас, і гравці знову повертаються до старого доброго Риму. Рекомендую!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...