Реклама

🖥 Як потрапити в кіберспорт: гайд для аматорів та поціновувачів геймінгу

У гайді разом з MOYO ми зібрали відповіді на всі питання тих, хто хоч раз замислювався про своє майбутнє в кіберспорті.
Čytaty latynkoju
🖥 Як потрапити в кіберспорт: гайд для аматорів та поціновувачів геймінгу
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🖥 Як потрапити в кіберспорт: гайд для аматорів та поціновувачів геймінгу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У гайді разом з MOYO ми зібрали відповіді на всі питання тих, хто хоч раз замислювався про своє майбутнє в кіберспорті.

Партнер матеріалу

MOYO

Минулого року Україна визнала, що кіберспорт захопив світ — тепер і у нас він є офіційним видом спорту. У 2020 році загальна кількість годин переглядів гри CS:GO перевищила 354 млн (це на 25% більше, ніж у 2019 році). Ігри стають настільки кінематографічними та розгорнутими, що вже почали конкурувати з фільмами та серіалами.

Крім безпосередньо переглядів змагань, все більшої популярності набувають змагання для аматорів. Наприклад, нещодавно MOYO провів кіберспортивний турнір на базі CS:GO MOYO Cyber ​​Cup, у якому взяли участь 665 гравців.

Ми поспілкувалися з учасниками турніру та підготували власний гайд, як новачку потрапити у кіберспорт, що потрібно вміти та які навички слід розвивати.

🤓 Що і де потрібно вивчати для того, щоб стати вправним у CS:GO?
  • Навчіться стріляти з дефолтної пушки

Не спішіть купувати Desert Eagle чи AWP, це складна зброя, і з нею початківці зазвичай лише страждають. У CS:GO на початку є гарні пушки. Серед пістолетів це Tec-9, Five-SeveN і P250, а серед гвинтівок — AK-47 та M4A4/M4A1-S. Поки не навчитеся ідеально стріляти з них, не витрачайте гроші на інші.

  • Правильно витрачайте гроші у грі

Новачки це правило часто ігнорують, а дарма. Покупки залежать від багатьох факторів, наприклад, якщо програєте пістолетний раунд або втрачаєте ресурси на міді, то доводиться йти на екораунд — нічого не купувати та економити на майбутнє. Візьміть це до уваги та не ризикуйте там, де не треба.

  • Вчіться стріляти точно в ціль

У CS:GO є спеціальні карти, на яких гравці вчаться прицілюватись. Знайди в Майстерні Steam одну з них. Спокійно пограйте з ботами, сконцентруйтесь на прицілюванні та про інше не думайте. Ще початківцям варто вмикати стрільбу у режимі Burst — під час кожного натискання кнопки вогню зброя стріляє тричі. Між патронами в Burst віддачі майже немає, а точність першого пострілу дуже висока. Гарний варіант, аби засвоїти вогонь в голову. І ще одна порада — коли стріляєте, стійте на місці.

  • Не поспішайте грати на всіх картах одночасно

Мапа — це не просто набір стін та об’єктів. Кожна з них певним чином визначає правила катки та поведінку обох команд. Якщо хочете класно грати в CS-ку, засвоюйте карти по черзі. Переходьте на нові лише тоді, коли вивчите попередні як свої п’ять пальців.

  • Перед змаганнями тренуйтеся на ботах та кежуал матчах

Добре, якщо вас не лякають токсичні ком’юніті — бо серед гравців CS:GO таких багато. Але якщо любителі волати все ж збивають з пантелику, то спочатку відпрацюйте усе вивчене на ботах і кежуал матчах. Тоді катки з живими людьми не вибиватимуть вас з колії.

Вдома багатьом грати легше, але емоції, які отримує гравець на будь-якому турнірі, неможливо передати. Ця атмосфера турнірів притягує багатьох гравців

Андрій Конопльов, goldfer, учасник турніру MOYO Cyber Cup
  • Візьміть мапу під спільний контроль з усією командою

Суть CS:GO не лише в тому, аби залишитися в живих та захистити команду. Тут треба продумувати, як саме ви досягатиме спільної мети. А це можливо лише, якщо ви всі контролюєте ситуацію.  

Жодних секретів успіху немає, просто треба багато грати, тренуватися індивідуально та в команді. Гравець має бачити прогрес на дистанції

Андрій Конопльов, goldfer, учасник турніру MOYO Cyber Cup

🤤 Як зібрати класний кіберспортивний комп’ютер?

Класний кіберспортивний ПК починається з процесора. Цей компонент здебільшого визначає загальну потужність комп’ютера.

Зовсім не обов’язково витрачатись на 16-ядерні процесори, аби зібрати комп’ютер для геймінгу в 4к або VR. Оптимальним варіантом зараз стали процесори з шістьма потужними ядрами та обов’язковою підтримкою багатопотоковості. Якщо хочете подбати про ігровий досвід на кілька років вперед, то обирайте 8- або 10-ядерний. У цьому плані процесори Intel — саме те, на що варто звернути увагу.

У сучасному кіберспорті конкуренція на такому рівні, що комп'ютер має бути таким, щоб було мінімум 200 FPS (кількість кадрів у секунду). Якщо цього не буде, то важко конкурувати з іншими гравцями

Андрій Конопльов, goldfer, учасник турніру MOYO Cyber Cup

Один з найкращих варіантів у співвідношенні ціни та якості — це процесори Intel Core i7 та Intel Core i9. Дев’яте покоління варто обирати тим, хто не хоче перейматися про вдосконалення процесору ще кілька років.

Якщо ваш ноутбук має добре тягнути ігри на кшталт CS:GO, краще віддати перевагу техніці з процесором Intel. Процесори Intel у сегменті ігрових ноутбуків набагато спритніші, ніж у конкурентів.

Цих характеристик цілком вистачить, аби грати на аматорських турнірах. Надалі ви завжди зможете поліпшувати техніку, виходячи на новий рівень майстерності. До речі, багато кібертурнірів у якості призів дарують учасникам та призерам ігрову техніку.

Головні призи MOYO Cyber ​​Cup:

  • Перше місце — п’ять моніторів 27 “HP X27i;
  • Друге місце — п’ять ігрових наборів HyperX;
  • Третє місце — п’ять ігрових гарнітур HyperX Cloud Alpha S Blackout;
  • Четверте місце — п’ять ігрових наборів .
  • Кожен у вісімці найкращих також отримав захисні окуляри 2Е Gaming Anti-blue Glasses Black-Red.

👨🏼‍💻 Чи підійде кіберспортсменові ігровий лептоп?

Так. У HP, наприклад, є дві лінійки ноутбуків з потужними процесорами, які підійдуть кіберспортсменам-початківцям. Це лінійка HP Pavilion Gaming та HP Omen.

Ноутбуки HP Pavilion Gaming підтримують усі популярні платформи, а завдяки новітнім технологіям NVIDIA на них без лагів можна грати у VR. HP Pavilion продовжує літати навіть під час мультизадачної роботи зі складними програмами. Загалом ноутбук тримає заряд 10 годин за активного використання, а через 45 хвилин відновлює його на 50%.

HP Omen — ще більш люксовий вибір для геймера. Крім потужного ноутбука, гравець отримує цілу екосистему продуктів, аксесуарів, програмного забезпечення та послуг. У ноутбук вбудована система охолодження OMEN Tempest, яка підтримує складну роботу без перегрівання. 

У цієї моделі також вдвічі більше оперативної пам’яті, вона підтримує гру на кількох моніторах та роздільну здатність 4к, а технологія NVIDIA Ansel дозволяє грати у 360 градусах віртуальної реальності з надвисокою реалістичністю. Ця модель зовсім не поступається ігровому комп’ютеру.

Класному ноутбуку потрібен якісний звук. Наприклад, у гарнітури HyperX він чистий та збалансований, навушники мають високе шумопоглинання та якість звуку в мікрофоні. Важливо й те, що голова від HyperX не розболиться навіть за цілий день використання.

І, як то кажуть, last but not least, ігрові аксесуари. На перший погляд, це здається дрібницею, проте саме деталі формують кінцеве враження від ігрового досвіду.

Надійні ігрові аксесуари можна підшукати у 2Е. Миша 2E Gaming MG330 має цупкий пластиковий корпус та бічні вставки, що спрощують ігровий процес під час жорстких баталій, а крісло 2E Gaming GC24 береже спину та шию завдяки спеціальним подушкам. Все це — бюджетні пропозиції для кращого ігрового досвіду.

🤔 Які навички слід розвивати кіберспортсменам?
  • У кожної гри своя механіка, приділіть їй вдосталь часу

Грайте допоки перестанете думати про рухи. М’язова пам’ять рятує і в мобах, і в шутерах, і в стратегіях. Якщо займе багато часу — не переживайте, інакше влитися раз і назавжди неможливо. Навіть професійним гравцям доводиться витрачати декілька годин на запам’ятовування всіх дрібниць.

Потрібно правильно розставляти акценти, що для вас гра. Просто розваги або ви хочете в ній чогось досягти. Коли ви для себе визначили, то потрібно тренуватися і розвиватися в ігровому плані, та приділяти багато часу для отримання результату

Олександр Лаптійов, член Esphirion Online Stars
  • Стратегій багато, вчіться обирати свою 

Поки пальці запам’ятовують механіку, ви тим часом розбирайтеся, хто за що відповідає в грі. Варіантів може бути безліч, від джанглерів, які допомагають виграти іншим ролям, до топів у тір-лістах. Якщо хочете у топ — починайте з низів, не відмовляйтеся від різних ситуативних стратегій. Це єдиний правильний шлях. 

  • Дивіться матчі топових гравців

Щоб вибудувати власну робочу стратегію, спочатку треба передивитися безліч чужих матчів. Вмикайте чиюсь красиву катку після навчання або роботи — і вже краще розумієте, що робити наступного разу.

Важливо дивитися ігри різних гравців. Наприклад, стрімерів на FACEIT або записи професійних ліг

Михайло, команда Choke, учасник турніру MOYO Cyber Cup
  • Переглядайте свої старі катки

Коли відчуєте, що більш-менш впевнено тримаєтеся у грі, почніть переглядати свої старі матчі. Це допомагає знайти свій стиль. І так — профі теж постійно дивляться свої ранні катки. 

  • Тренуйте м’язи рук та увагу

Грайте у гандбол або теніс, щоб покращити координацію рук та зору. Розминайте кисті та долоні. Візьміть для цього, наприклад, тенісний м’ячик або еспандер. Знайдіть положення, у якому долоня стискає його максимально безболісно, і стисніть на п’ять секунд по десять разів. А в іншу вільну хвилину грайте у тетріс — щоб звикнути приймати рішення за декілька секунд.

  • Беріть участь у турнірах

Аматорський та професійний кіберспорт об’єднує бажання змагатися, тому не забувайте регулярно брати участь у кібертурнірах.

Грати такий турнір, як MOYO Cyber Cup, для мене — це відчувати нові емоції: як радості перемоги, так і сум від поразки. Вдома для тебе все звично та буденно, а коли граєш на турнірах, то виходиш із зони комфорту та отримуєш нові емоції

Олександр Лаптійов, член Esphirion Online Stars

Також кібертурніри — це чудова можливість винагородити себе за чималі години, проведені у грі. Наприклад, загальний призовий фонд MOYO Cyber ​​Cup склав 150 тисяч гривень. Його отримали гравці перших восьми команд турніру.

  • Не бійтеся програвати

Найчастіше виграє той, хто грає так, наче йому нема чого втрачати. Якщо програна катка злить вас через втрату авторитету серед друзів, то просто придумайте класну відповідь. Таку, щоб не почуватися ображеним.

🤩 Як вийти з кімнати й отримати визнання?

Краще за все підписатися на телеграм-канали про геймінг в Україні або знайти тематичний інтернет-ресурс, який не дасть пропустити важливі події. Отже, припустимо, ви хочете розвиватися у CS:GO. Спочатку вам знадобиться команда з п’ятьох гравців. 

Послідовність дій на турнірах зазвичай така: команда подає заявку на участь, надсилає інформацію про гравців і стартовий внесок (здебільшого для професійних турнірів); в перший день івенту команда приїздить на місце проведення турніру; грає доти, доки не виграє або не вилітає з турніру. А далі, можливо, її чекає перехід на професійний рівень!

Водночас деякі турніри, як MOYO Cyber ​​Cup, дозволяють брати участь не тільки сформованим командам, а також командам неповного складу чи соло гравцям. Тож відмазка, що нема тіммейтів, більше не спрацює.

Турніри на кшталт MOYO Cyber Cup гарні тим, що гравці бачать небайдужість з боку великих компаній до світу кіберспорту і отримують підтримку

Олександр Лаптійов, член Esphirion Online Stars

І головне — будь-яка перемога варта того лише тоді, коли граєте в задоволення. Якими б не були ваші амбіції в геймінгу, не дозволяйте йому вас виснажувати. Катку завжди можна переграти заново, з ясною головою та ситим шлунком.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...