Reklama

Evoljucija TeslaCamp: vid hakatonu z sensoramy do majster-klasu z pobudovy mikromerež

U perši vyhidni oseni v Kyjevi vidbudeťsja p’jatyj TeslaCamp - tabir dlja neformaľnogo obgovorennja majbutńogo energetyky na svižomu povitri, jakyj organizovuje Greencubator. Zahid vstyg pobuvaty i na maľovnyčyh beregah Desny, i na dahu stolyčnoї vysotky. Cogorič spodivajemosja zalučyty biľšu audytoriju zavdjaky ćogoričnomu dostupnišomu miscju provedennja u pivdennij častyni Gidroparku
Читати кирилицею
Evoljucija TeslaCamp: vid hakatonu z sensoramy do majster-klasu z pobudovy mikromerež
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Evoljucija TeslaCamp: vid hakatonu z sensoramy do majster-klasu z pobudovy mikromerež
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
U perši vyhidni oseni v Kyjevi vidbudeťsja p’jatyj TeslaCamp - tabir dlja neformaľnogo obgovorennja majbutńogo energetyky na svižomu povitri, jakyj organizovuje Greencubator. Zahid vstyg pobuvaty i na maľovnyčyh beregah Desny, i na dahu stolyčnoї vysotky. Cogorič spodivajemosja zalučyty biľšu audytoriju zavdjaky ćogoričnomu dostupnišomu miscju provedennja u pivdennij častyni Gidroparku

Okrim dyskusij ta vystupiv, tradycijno organizujemo majster-klasy, demozonu i večirnju dyskoteku dlja energoaktyvnyh gostej.

Transformacija energetyky u tabori TeslaCamp

Z 2009 roku Greencubator proviv 16 energetyčnyh forumiv/taboriv pid vidkrytym nebom, ščo tradycijno pracjujuť na vidnovljuvanyh džerelah energiї ta pozytyvnomu zarjadi učasnykiv. Cej ruh startuvav z ‪#‎EnergyCamp‬ na berezi Desny, potim z’javyvsja Sustainability Summit v tomu ž formati, a v 2013 roci narodyvsja TeslaCamp.

Do reči, TeslaCamp — ce na česť Nikola Tesla, najkrutišogo energohakera v istoriї ljudstva (ne na česť elektrokariv, hoča vony nam duže podobajuťsja)

Čuly pro ukraїnśkyj sensor EcoismeUkraїnśkyj startap dlja «rozumnogo budynku» zalučyv $200 tys z Jevropy, ščo dopomagaje ekonomyty elektroenergiju v domi? Istorija proektu počalasja z peremogy same na hakatoni TeslaCamp 2013. Šče odyn pryzer hakatonu 2013 roku — proekt Care For Save. Igrovi instrumenty, ščo pojednujuťsja fizyčni produkty i mobiľnyj dodatok, majuť na meti zalučennja ditej do pobutovogo energozberežennja. Komanda pislja TeslaCamp otrymala pidtrymku našyh gollandśkyh partneriv RockStart a zaraz pid onovlenym brendom Hyko prohodyť akseleracijnu programu v nimećkomu akseleratori E.ON:agile.

Evoljucija TeslaCamp: vid hakatonu z sensoramy do majster-klasu z pobudovy mikromerežVid zustriči ğikiv — do biznes-zahodu dlja tyh, hto cikavyťsja «rozumnym» spožyvannjam, tvoryť vlasni «zeleni» ideї čy vprovadžuje gotovi rišennja na masštabnomu rivni. Tak zminjuvalaś tonaľnisť vystupiv i dyskusijnyh panelej taboru. Vse počynalosja z bjudžetu v 600 grn ta 60 učasnykiv — a vrešti dijšlo do podiї, pro jaku pyše BBC, jaku zaprošujuť provodyty v SŠA, Indoneziї, Horvatiї, Poľšči, Filippinah ta inšyh kutočkah svitu.

TeslaCamp — ce zavždy podija, organizovana spiľnymy zusylljamy učasnykiv galuzi, komandna robota partnerśkyh organizacij, zacikavlenyh u stalomu rozvytku ukraїnśkoї energetyky

Napryklad, ćogo roku do nas dolučajuťsja elektrovelosypedysty i elektromobilisty, ščo vidpovidatymuť za peremiščennja učasnykiv.

Energonezaležnisť, novi pravyla ta mikromereži

Vid obgovorennja idej i trendiv — do rozgljadu systemnyh problem v energetyčnij sferi. Tabir u neprostyj dlja vsijeї Ukraїny 2014 rik bulo prysvjačeno temi energetyčnoї nezaležnosti — Beat the Energy Dictatorship. 150 profesionaliv j entuziastiv pracjuvaly v komandah nad novymy rišennjamy na styku energetyky, IT, urbanistyky, vijśkovoї spravy, transportu, robototehniky ta sociaľnyh innovacij.

Odyn z akcentiv TeslaCamp 2014 — energetyčni innovaciї majuť staty golovnym fokusom ukraїnśkyh rozrobnykiv. «Ukraїna — ce laboratorija pid vidkrytym nebom dlja obkatuvannja energetyčnyh startapiv», — tak vyslovyvsja zasnovnyk i golova pravlinnja AVentures Capital Andrij KolodjukTočka zoru: Andrij Kolodjuk, UVCA — pro blockchain jak biznes-osnovu dlja Ukraїny. Demonstracijna zona-2014 zafiksuvala počatok «dronivśkogo ruhu»: buly predstavleni bezpilotni aparaty, jaki vže todi dopomagaly ukraїnśkym vijśkovym. Peremožcem hakatonu stav programno-aparatnyj kompleks vid Energy Pulse dlja monitoryngu efektyvnosti energoustanovok, ščo pracjujuť vid vidnovljuvanyh džerel energiї.

2015 rik — TeslaCamp bukvaľno pidnimajeťsja: lokacija taboru peremistylasja na dah kyїvśkogo BC. Demonstracijna zona zmenšylasja na korysť pidsylennja častyny neformaľnogo obgovorennja energetyky. U fokusi — pytannja reguljuvannja j administruvannja energetyky, podaľše rozvytok elektrotransportu v Ukraїni, pobutova energoefektyvnisť. V dyskusiї braly učasť jak predstavnyky biznesu i gromadśkyh organizacij, tak i deržavnoї vlady. I mova ne tiľky pro miscevyh očiľnykiv, jaki v Ukraїni, tradycijno, švydši na reformy i vprovadžennja innovacij. Na TeslaCamp 2015 obgovorjuvaly varianty rozvytku najbiľš družńoї do spožyvačiv i dovkillja energetyčnoї strategiї narodni deputaty (Oľga Beľkova, Natalja Kace-Bučkovśka), predstavnyky Minpryrody (Vladyslav Vežnin, Svitlana Kolomijeć).

TeslaCamp 2017 buv sfokusovanyj na vyvčenni polityk i trendiv, a takož na obgovorenni vyklykiv novogo času. Tak, zahyst energomerež vid zovnišnih kiberatakPetya, NotPetya ta 7 golovnyh vysnovkiv pislja najbiľšoї hakerśkoї ataky stav nastiľky ž aktuaľnym i nevidvorotnym, jak i їhnij perehid na vidnovljuvani džerela energiї ta decentralizacija. Dyskusiї buly prysvjačeni systemnym pytannjam: tehnologijam nakopyčennja, utility-grade solutions, mikromerežam, blockchain na službi energetyky. Hakaton postupyvsja miscem majster-klasam, na jakyh učasnyky vlasnoruč tvoryly najsmilyviši «zeleni» produkty i zalučaly do ćogo kraščyh energy doers z čysla spikeriv.

«Zelenyj» sygnal dlja ekonomiky

Ne kiľkisnoju, a jakisnoju audytorijeju (tradycijno ce 150–200 učasnykiv) na TeslaCamp neformaľno obgovorjujuť, a takož demonstrujuť majbutnje energetyky: jakščo 5 rokiv tomu na časi buv rozvytok gadžetiv i ekosystemy elektrotransportu, to śogodni — pobudova lokaľnyh merež, kiberbezpeka, virtuaľni elektrostanciї, «zelenyj» eksport. Okremoju temoju bude obgovorennja geopolityčnogo aspektu rozvytku ukraїnśkoї energetyky. Naša kraїna dosi integrovana v postradjanśki gazovi i elektryčni mereži, odnak nedostatńo integrovana v jevropejśki, i ce je velykoju zagrozoju, jakoї slid pozbutysja.

Može zdatysja, ščo tematyka TeslaCamp daleka vid realij, ale my govorymo pro te, ščo vže zaprovadžujeťsja po vśomu svitu, a naša meta — pryšvydšyty pojavu ćogo v Ukraїni

TeslaCamp — ce zahid dlja vas, jakščo vy:

  • cikavytesja «zelenymy» tehnologijamy i hočete navčytysja spožyvaty energiju rozumniše;
  • majete vlasnu «zelenu» rozrobku čy prosto zadum, jakyj hočete obgovoryty «po suti» z dosvidčenymy ekspertamy vid energetyky;
  • ljubyte konstrujuvaty i vvažajete sebe doer, not speaker.

Do zustriči 1–2 veresnja! (kvytky na podiju)

 

Share
Написати коментар
loading...