Реклама

Точка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України

Blockchain найчастіше розглядають в контексті криптовалют та пов'язаних із ними операцій. Проте на думку Андрія Колодюка, венчурного інвестора, Голови Наглядової ради UVCA (Української Асоціації венчурного та приватного капіталу), потенціал цієї технології та бізнесу на її основі є набагато більшим, ніж звикли вважати в Україні
Čytaty latynkoju
Точка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Точка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Blockchain найчастіше розглядають в контексті криптовалют та пов'язаних із ними операцій. Проте на думку Андрія Колодюка, венчурного інвестора, Голови Наглядової ради UVCA (Української Асоціації венчурного та приватного капіталу), потенціал цієї технології та бізнесу на її основі є набагато більшим, ніж звикли вважати в Україні

Буквально днями ми публікували бліц із експертамиЧи варто регулювати криптовалюти в Україні?, яких попросили оцінити перспективи регулювання ринку криптовалют. Думки виявилися різними — проте більшість опитаних кажуть, що інструменти регулювання ринку поки що недосконалі, а представники силових струактур та державних інституцій в Україні радше вбачають у криптовалютах загрозу, аніж можливість — а даремно.

Тим часом Андрій Колодюк, венчурний інвестор, Голова Наглядової ради UVCA (Української Асоціації венчурного та приватного капіталу) та керуючий партнер фонду AVentures Capital, наголошує: потрібно говорити не лише про криптовалюти. Слід розглядати технологічний бізнес на основі blockchain у ширшому аспекті — і ось чому.

Blockchain як історична можливість для України

– Як людина, яка займається 20 років інвестиціями та технологічним бізнесом, я можу сказати свідомо: в Україні є історична можливість стати не об’єктом політики та економіки, а справжнім конкурентоспроможним суб’єктом. Більше того – навіть увірватися в першу десятку країн світу та стати значимою у сенсі розподілення капіталу. Я знаю, що це може звучати, як перебільшення, але такий шанс дійсно високий. Чому? Бо за тиждень до Давосського форумуCivic tech — український погляд у Давосі, де ми організовували перший в історії Український ДімУкраїнський Дім у Давосі транслюватиме Форум у Facebook, американський банк Citibank зробив дослідження, яке поставило Україну в першу п’ятірку щодо обсягу торгівлі біткоїна. Це – окремий вид бізнесу.

Сьогодні близько 20 країн світу борються за те, щоб цей бізнес відбувався саме в їхній юрисдикції. Для того, щоб криптобізнес активно відбувався, державні діячі залучають інвесторів та найкращих спеціалістів з усього світу, аби ті приїжджали в їхню країну. В тому числі — роблять юридично можливим проведення ІСОРинок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року.

Точка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України

За останні декілька місяців Білорусія, Швейцарія та Гібралтар прийняли законодавство, яке стимулює ведення цього бізнесу саме в цих країнах. Та це ще не кінець: до створення конкурентних умов готується Латвія, Естонія, Сингапур та Японія. А в Китаї зараз майнять криптовалюту майже всі державні комп’ютери.

Не просто «повернути бізнес із офшорів», а «стати офшором» (у позитивному сенсі)

Президент України в Українському Домі у Давосі, 2018

Цей бізнес вже функціонує в Україні, але юридично відбувається за її межами, говорить Андрій Колодюк. За його словами, український бізнес вже 25 років робиться за її межами в офшорах. Проте на думку Голови Наглядової ради UVCAОльга Афанасьєва, UVCA: «Запал іноземних інвесторів не вщухає», варто дивитися на це не як проблему, а перетворити на можливість. Він переконаний: Україна має юридично стати тим «офшором», до якого приходитиме бізнес. Таким чином до України заходитимуть так звані secondary taxes: люди, що приїжджатимуть, інвестуватимуть в інфраструктуру та куплятимуть квартири, з чого держава заробить більше, ніж вона гіпотетично може втратити, якщо дасть можливості для криптоспільноти. Далі — пряма мова:

— Саме тому у лютому 2018-ого я публічно ініціював створення відкритої робочої групи — UA Blockchain Policy Group. До неї увійшли не лише інвестори та члени блокчейн-комітету UVCA, а й всі інші провідні гравці крипторинку. Зараз ми займаємося створенням меморандуму (Policy Paper). Його метою є створення зрозумілих умов гри на крипторинку для всіх його учасників.

Після того, як цей етап роботи буде завершено, Колодюк твердить, що учасники робочої групи дадуть відповідь на ті дві законодавчі ініціативи, які вже знаходяться на розгляді в українському парламенті. Вони попередньо не були обговоренні з ринком, тому вони поки що не підтримані ним, зауважує Андрій Колодюк:

«— Ми вважаємо, що дефініції повинні бути і ми хочемо, щоб таке право ведення цього бізнесу було не тільки на прикладі БілорусіУ Білорусі легалізували blockchain, де Лукашенко випустив декрет №8, який дає певні податкові стимули і описує правила ведення цього бізнесу. Та є проблема: в Білорусі все це відбуватиметься в рамках одного технологічного парку. А ми прагнемо, щоб аналогічний документ був основою для бізнесу по всій території України. Після визначення базових речей ми дамо відповідь на всі інші законодавчі ініціативи і створимо нові».

Точка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України

Що має зробити держава — точка зору експерта

За словами Колодюка, регулювання ринку криптовалют зокрема та blockchain-проектів в цілому має відбуватися на принципі неблокування ініціатив та роботи самого ринку: «Ми просимо в держави: по-перше підтримати документ розроблений ринком та сприяти його втіленню в частині державних повноважень А головне не заважати самоорганізації ринку, прийнявши той факт, що єдина країна у світі, яка створила приватний ІТ-сектор і венчурний бізнес – це Україна. Ми – єдина країна, яка не отримала жодної копійки від держави на створення цих секторів. Всі інші країни світу, включаючи Кремнієву Долину, розвиваються завдяки державному капіталу».

Як зауважує Андрій Колодюк, оскільки в Україні blockchain-індустрія знаходиться на перехідному етапі, а ринок тільки формується, головна допомога, яка може бути від держави — захистити цей бізнес. В тому числі, від тиску з боку правоохоронних органів, — інакше цей бізнес просто «переїде» до сусідніх держав, які всі умови вже створили, нагадує топ-менеджер UVCA.

На головному фото: дискусія в рамках Українського Дому в Давосі, 2018, за участі Андрія Колодюка. Фото: GATE, UVCA

Share
Написати коментар
loading...