Reklama

🥊 Fedir Čerkašyn: Sumnivatyś — normaľno. Ale jakščo pryjnjav rišennja, pirnaj v ńogo z golovoju

«Pomylytysja aby vygraty» — novyj specprojekt golovnogo mecenatu ukraїnśkogo sportu Parimatch ta vydannja Na chasi. V mežah projektu predstavnyky ukraїnśkogo sportu, rozpovidajuť pro te, z čym svogo času ne vporalysja i jaki žyttjevi uroky zasvoїly zi svoїh nevdač.
Читати кирилицею
🥊 Fedir Čerkašyn: Sumnivatyś — normaľno. Ale jakščo pryjnjav rišennja, pirnaj v ńogo z golovoju
  1. Головна
  2. Specprojekty
  3. 🥊 Fedir Čerkašyn: Sumnivatyś — normaľno. Ale jakščo pryjnjav rišennja, pirnaj v ńogo z golovoju
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Pomylytysja aby vygraty» — novyj specprojekt golovnogo mecenatu ukraїnśkogo sportu Parimatch ta vydannja Na chasi. V mežah projektu predstavnyky ukraїnśkogo sportu, rozpovidajuť pro te, z čym svogo času ne vporalysja i jaki žyttjevi uroky zasvoїly zi svoїh nevdač.

Za pidtrymky golovnogo mecenatu ukraїnśkogo sportu

Parimatch

Pro nespodivani kar’jeri povoroty, stavlennja do tytuliv i čempionstva, profesijnyj sport bez porazok rozpovidaje bokser Fedir Čerkašyn.

Dośje

Fedir Čerkašyn — 25-ričnyj ukraїnśkyj neperemožnyj bokser-profesional. Vystupaje u peršij serednij i v drugij serednij vagovyh kategorijah. Stanom na vereseń 2020 roku, zajnjav 20-tu pozyciju v rejtyngu BoxRec. Nyni žyve v Poľšči, mynulogo roku otrymav poľśke gromadjanstvo. Na vsi boї vyhodyť z dvoma praporamy — ukraїnśkym i poľśkym.Ambasador brendu Parimatch.

«Peršyj ljubyteľśkyj čempionat svitu trapyvsja zi mnoju v 10 rokiv. Ce ne tiľky mij zdobutok»

Moje zahoplennja sportom počaloś z fiľmiv, de graly Žan-Klod Van Dam ta Džeki Čan. V dytynstvi osoblyvo perehopljuvalo podyh vid їhnih trjukiv i majsternosti. Jakoś baťko pomityv, ščo ja pered televizorom povtorjuju sportyvni elementy, bijcivśki roztjažky, udary. Zapytav, čy podobajeťsja meni boksuvaty. Ja bezzaperečno vidpoviv «Tak!». Baťky vidrazu mene viddaly na sekciju kikboksyngu v Harkovi.

Pam'jataju, hotiloś, aby vse nagaduvalo anturaž kinofiľmiv; naviť poprosyv navčatyś u trenera zrilogo viku. Vže pislja peršogo trenuvannja v 7-ričnomu vici ja zlovyv sebe na dumci «sport mene zatjaguje»

Todi kožen nevelykyj krok v sviti sportu buv dlja mene peremogoju. Ja bagato trenuvavsja, počav vygravaty perši zmagannja, їzdyv na turniry z kikboksyngu ta tajśkogo boksu. V 10 rokiv vzjav tretje misce na Čempionati svitu v Ispaniї sered ljubyteliv. Pryblyzno todi v mojemu žytti sport zajnjav perše misce, škola zalyšylaś pozadu. Baťky ne robyly z ćogo tragediї.

Navpaky, pidtrymuvaly moї pragnennja i mriї. Ja nikoly vid nyh ne čuv krytyky, štybu «Na tomu boksi tobi golovu vidib’juť». Vony robyly vse, aby mij talant rozkryvsja.

Dozvoljaly vidviduvaty trenuvannja za umovy, ščo v školu їh vyklykaty ne buduť čerez moju neuspišnisť. Takož finansuvaly učasť v zmagannjah i zborah, ščo ne bulo deševym zadovolennjam.

Naspravdi, perši medali sportsmena — ce zasluga ne tiľky juniora, ale j vsijeї rodyny, jakij dovodyťsja bukvaľno pidlaštovuvatyś pid potreby dytyny

«Pislja kožnoї velykoї peremogy treba prodovžuvaty pahaty»

V 13 rokiv ja potrapyv do komandy Cukanova Volodymyra Oleksijovyča, zasluženogo trenera z tajśkogo boksu, jakyj vyhovav bagato čempioniv v Harkovi.

Ce buv perehid na jakisno novyj riveń — profesijnyj. Nastav period dyscypliny, vidpraćovuvannja majsternosti, postijnyh zmagań. Odyn z povorotnyh momentiv togo času — učasť v peršomu čempionati svitu, na baťkivščyni tajśkogo boksu.

Tovaryši po komandi rozcinjuvaly cju poїzdku jak podorož, pid čas jakoї možna bude poboksuvaty ta zaodno vidpočyty. Ja ž buv nalaštovanyj peremogaty i tiľky. Za rezuľtatamy žerebkuvannja, peršym moїm supernykom stav tajeć. Zgaduju, jak pered tym bojem ne spav, perežyvyv, bukvaľno goriv dumkoju pro ryng.

Nastupnogo dnja vyjšov, pokazav na ščo zdaten i peremig. Zdolaty tajcja v Taїlandi v 16 rokiv — ce nače vygraty veś čempionat vidrazu (smijeťsja — red.). Cja peremoga mene tak zarjadyla, ščo ja taky zdobuv peremogu na ćomu turniri. Ne možu znajty kraščogo slova dlja opysu moїh todišnih emocij ta počuttiv, niž «Vau!». Zagalom, “pid krylom” Volodymyra Oleksijovyča ja proviv blyźko 300 boїv, stavšy bagatorazovym čempionom Ukraїny z tajśkogo boksu, dvorazovym čempionom Jevropy, čempionom svitu.

Jak na mene, u sporti v pryncypi ne varto zacykljuvatyś na tytulah. Treba včasno peregornuty cju storinku istoriї ta jty dali

Poperedu šče biľše skladnyh boїv, novyh vyklykiv i možlyvostej. Meni poščastylo na treneriv, jaki zavždy nagaduvaly pislja pam’jatnyh vygrašiv, ščo buly pomylky, nad jakymy dodatkovo treba popracjuvaty. Hyzuvatyś tytulamy «čempion» cilymy misjacjamy, označaje vybraty hybnyj vektor rozvytku. Pislja kožnoї velykoї peremogy treba prodovžuvaty pahaty, aby buty zatrebuvanym sportsmenom.

«Ja zdobuv 7 peremog v profesijnomu boksi — i raptom moja kar'jera zupynylaś»

Pereїhavšy do Kyjeva v 18 rokiv, mij kar’jernyj šljah kruto zminyvsja. V stolyci ja tak i ne znajšov trenera z tajśkogo boksu, z jakym by hotiloś rozvyvatyś. Tomu vyrišyv pity v boks, aby pidtjagnuty udarnu tehniku. Za poradoju znajomyh, ja vyjšov na trenera Lihtera Oleksandra Lvovyča. Pid čas peršogo trenuvannja vin rozglediv mij potencial, zaprosyvšy do sebe v komandu. Bula tiľky odna umova — bagato pracjuvaty nad soboju, čym ja j počav zajmatyś.

Opanuvannja novogo vydu sportu bez skladnoščiv ne obijšloś. Boks ne takyj bagatyj na tehničnyj arsenal, jak tajśkyj: ja ne mig vdaryty supernyka nogoju čy kolinom, jak zvyk. Vporatyś iz oponentom mav tiľky za rahunok syly ruk. Do togo ž, b’juť v boksi nabagato syľniše, porivnjano z tajśkym boksom. Treba bulo doklasty čymalo zusyľ, aby nabuty novyh umiń.

Kiľkoh misjaciv napoleglyvyh trenuvań vystačylo — i mene pomityly. Ja pidpysav peršyj menedžerśkyj kontrakt iz brytancem Filipom Fondju, jakyj dav meni šans na realizaciju u profesijnomu boksi bez ljubyteľśkoї kar’jery. Todi ja proviv 7 pojedynkiv, otrymavšy 7 peremog. Byvsja v Bilorusi, Bolgariї, Monako.

Do reči, pislja profesijnogo debjutu za kordonom vidčuv, ščo stavlennja v boksi do sportsmeniv serjozniše, niž v tajśkomu boksi: vsi boї turniriv zapysujuťsja, organizacija čempionativ na vyščomu rivni, konkurencija syľniša

Čerez pivtora roku moja kar’jera zupynylaś. Kontrakt zablokuvaly, a boї — skasuvaly, bo v menedžera počalyś finansovi trudnošči. Vyrišyv prodovžyty žyty v Kyjevi, ne zalyšaty zanjať. Naviť počav pidpraćovuvaty trenerom v 20 rokiv, jakby ce smišno ne zvučalo. Vtim, moja sportmenśka natura prodovžuvala pro sebe nagaduvaty, vymagala novyh boїv. Ja postijno šukav možlyvosti projavyty sebe u velykomu sporti.

«Zirvavsja z miscja ta pomčav u Poľšču pokazuvaty, na ščo zdaten»

Z’jasuvalosja, ščo moja babusja bula poljačkoju, tomu ja mav vsi šansy otrymaty kartu poljaka. Dlja ćogo opanuvav poľśku na bazovomu rivni, pidtjagnuv znannja z istoriї ta geografiї, sklav ispyty j otrymav kartu. Dali počav dumaty, jak vyjty na profesijnogo trenera v Poľšči ta zarekomenduvaty sebe. Meni poradyly Fedora Lapina, a z kontaktiv skynuly tiľky adresu bazy, de vin trenuvav komandy. Bez dovgyh vagań ja zibrav reči ta poїhav na mašyni do Varšavy.

Rajon, kudy ja prybuv, nagaduvav Borščagivku j ne vyklykav doviry. Poblukavšy vulycjamy, leď znajšov potribne prymiščennja. Mene zustrily na recepciї i zapytaly, kogo šukaju. Ja ne prydumav ničogo kraščogo, niž skazaty, ščo v mene zaplanovanyj sparyng, tomu ja do Fedora Lapina. Zajšovšy v zal, odrazu ž vpiznav trenera. Pidijšov do ńogo, predstavyvsja, korotko rozpoviv, ščo ja z Ukraїny, maju pevnyj bekgraund i baču svij rozvytok v Poľšči.

Skazaty, ščo trener zdyvuvavsja takomu povorotu podij, ne skazaty ničogo. Zapytav, čy gotovyj ja staty v sparyng zavtra. Zvisno, ja pogodyvsja

Nastupnogo dnja pryhodžu, a trener mene zapytuje «Ty ž v kursi, ščo v nas sparyngy syľni? Jakščo bude zaskladno, kažy. Zupynymo». Ja buv gotovyj vyklastyś na vsi 100%. Prygaduju, jak zaraz. Vyhodžu na ryng, nače bagatokratnyj čempion svitu, i počynaju boksuvaty. Vidrazu zrozumiv, ščo supernyk meni pidhodyť po stylju: v ńogo sylovyj pidhid, odnomanitnyj. Ja jogo zčytav za 4 raundy i peremig. Fedir Lapin todi očmaniv, meni zdajeťsja. Skazav: «Tak, davaj vse spočatku. Zvidky ty pryїhav?».

Meni vidrazu vydilyly kimnatu-žytlo, ja počav posyleno trenuvatyś. Perši misjaci bulo osoblyvo važko. Ščodenni dvogodynni trenuvannja, sylovi navantažennja, a potim šče j probižky 3-5 km pry pogodnyh umovah minus 10. Romantyzm zminyvsja na važku ščodennu robotu. Koly vtjagnuvsja, poprosyv šans v trenera projavyty sebe pid čas boju. Aby pokazaty sebe poľśkij publici, ja oplatyv možlyvisť vyjty na bij z supernykom. Todi meni vdaloś nokatuvaty oponenta v peršomu raundi udarom po pečinci. A takož poznajomytyś zi svoїm majbutnim promouterom Andžej Vasylevśky. Tak počalaś moja poľśka istorija ta serija velykyh peremog.

«I Ukraїna, i Poľšča odnakovo važlyvi dlja mene. Ja ne vybyratymu, hto syľniše»

Pryїhavšy do Poľšči, v rejtyngu BoxRec ja znahodyvsja v śomij sotni. Pislja gučnyh peremog ja zajnjav 20-tu pozyciju. Poľšča stala kraїnoju možlyvostej, de ja zmig projavyty sebe na maksymum. Za ščo ja, bezperečno, їj vdjačnyj.

Vtim, startovi umovy meni dala Ukraїna, ja tut narodyvsja ta tryvalyj čas žyv. Nezvažajučy na krytyku i skepsys, ja prodovžu vyhodyty na svoї boї v šortah iz dvoma praporamy, pidkresljujučy odnakovu važlyvisť oboh kraїn. I ne vybyratymu z-pomiž nyh.

V jakomuś sensi zaraz v mojemu žytti — šče odyn perelomnyj etap. Ja gotovyj do novyh sparyngiv i čempionativ na buď-jakomu kontynenti svitu. Hoču pidnjatysja v rejtyngah, uvijty v TOP-10 do odnijeї z bokserśkyh federacij i nablyzytyś do omrijanogo tytuľnogo boju. Hoča moraľno ja gotovyj ne tiľky do peremog, a j do ničyїh i porazok.

Tak, pomyljatyś i progravaty duže nepryjemno, ce spravžnij stres dlja profi. Ale z cym treba vmity pracjuvaty tež

U mene vse najcikaviše — poperedu. Ja ne perestaju bagato pracjuvaty, dotrymujuś dyscypliny ta postijno vyprobovuju svoї syly.

Porady vid Fedora Čerkašyna

Menše sluhaty porad, biľše — sebe

Ja oberežno stavljuś do porad, osoblyvo tyh, jaki stosujuťsja kar’jery. Važko poviryty, ščo htoś zmože skazaty vlučni “zoloti slova”, ne rozumijučy suti tvogo remesla. Ce biľše pro pidtrymku, a ne pro reaľnu dopomogu. Za tebe nihto ne sformuljuje cili ta ne dosjagne rezuľtatu. Tiľky ty maješ vizualizuvaty svoї mriї i poviryty v їh zdijsnennisť.

 

Buďte dyscyplinovanymy

V sporti nadvažlyvo ne davaty sobi poblažok, dokladaty maksymum zusyľ, slidkuvaty za svojeju fizyčnoju formoju. I zavždy buty gotovym projavyty sebe.

 

Sumnivatyś — ce normaľno

Ale jakščo pryjnjav rišennja, pirnaj v ńogo z golovoju. Jak i kožna ljudyna, ja často piddaju sumnivam jakiś včynky. Osoblyvo v turbulentni momenty, koly nemaje vyznačenosti. V takyh sytuacijah mene rjatuje cikavisť do žyttja. Ščo staneťsja, jakščo ja sprobuju? Jak vse zminyťsja, jakščo povirju v svoї syly? Jakščo staje cikavo j moї namiry peregukujuťsja z globaľnymy ciljamy, ja pirnaju v novi realiї z golovoju. A tam — pan, abo propav.

Foto: Denys Lisoveć ta Dmytrij Kureńov

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...