Reklama

Ukraїnśkyj sport u roky nezaležnosti — znakovi osobystosti ta zdobutky

Tryvaje cykl «12 istorij», u jakomu my rozpovidajemo pro dosjagnennja Ukraїny u riznyh sferah za roky nezaležnosti. Na čerzi — rozmova pro sport ta tyh, hto u rizni roky prynosyv olimpijśki peremogy našij deržavi
Читати кирилицею
Ukraїnśkyj sport u roky nezaležnosti — znakovi osobystosti ta zdobutky
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Ukraїnśkyj sport u roky nezaležnosti — znakovi osobystosti ta zdobutky
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Tryvaje cykl «12 istorij», u jakomu my rozpovidajemo pro dosjagnennja Ukraїny u riznyh sferah za roky nezaležnosti. Na čerzi — rozmova pro sport ta tyh, hto u rizni roky prynosyv olimpijśki peremogy našij deržavi

Postup vsupereč obstavynam

Sučasna profesijna sportyvna scena v Ukraїni sformuvalasja u 1994 roci, koly vdalosja zibraty i vidpravyty povnocinnu nacionaľnu zbirnu dlja učasti v XIV zymovyh Olimpijśkyh igrah u norveźkomu misti Lillegammer. Ukraїnśku zbirnu predstavljaly 37 sportsmeniv v desjaty vydah sportu. Todi Ukraїna posila 13 misce v zagaľnomu zaliku.

Najvyščyj rezuľtat ukraїnśki sportsmeny prodemonstruvaly na litnih Olimpijśkyh igrah v Atlanti u 1996 roci, koly pryvezly 9 zolotyh medalej. V Afinah — 8 medalej vyščogo gatunku. Zgodom u Pekini — 7 zolotyh nagorod. Pislja ćogo sposterigavsja spad rezuľtatyvnosti na zmagannjah až do 2018 roku. Na zymovij Olimpiadi v Soči-2014 tiľky žinoča zbirna Ukraїny z biatlonu v estafeti zmogla vyboroty zoloto, a v sprynti — bronzu zavojuvala Vita Semerenko. Takym čynom naši olimpijci povtoryly najkraščyj vystup na zymovyh igrah dvadcjatyričnoї davnyny v Lillegammeri. Zgodom na litnih Igrah v Rio-2016 vdalosja zavojuvaty 11 nagorod, z jakyh 2 zoloti. Na ostannij «bilij» Olimpiada v Phončhani frystajlist Oleksandr Abramenkov stav olimpijśkym čempionom. Ce — jedynyj sportsmen, jakyj pokazav vysokyj rezuľtat, hoča okrim Abramenka, velyki spodivannja pokladaly na zbirnu z biatlonu — profiľnogo v Ukraїni zymovogo vydu sportu.

Ukraїnśkyj sport u roky nezaležnosti — znakovi osobystosti ta zdobutky

Olimpijśki igry u pivdennokorejśkomu Phončhani zaveršylysja 25 ljutogo 2018-go, odnak i dosi točyťsja dyskusija miž gromadśkistju, vladoju i sportkomitetom, ščodo pryčyn nyźkogo rivnja pidgotovky našyh sportsmeniv ta vidsutnistju umov dlja їh trenuvań. Adže v nynišńomu roci Ukraїna vidpravyla na igry najmenš čyseľnu zbirnu u skladi 33 sportsmeniv, jaki trenuvalysja perevažno za kordonom čerez vidsutnisť u nas potribnoї sportyvnoї infrastruktury.

V ukraїnśkomu sporti bagato trudnoščiv. Skladno zavojovuvaty medali na čempionatah ta olimpiadah, koly finansuvannja za slovamy čynovnykiv je, ale pry ćomu sportsmeny ne otrymujuť včasno novyj inventar. Velyki spodivannja zaraz pokladajuť na budivnyctvo trenuvaľnogo kompleksu v Bukoveli. Z jogo pojavoju načebto stanovyšče bagaťoh zymovyh vydiv: biatlonu, lyžnyh peregoniv, riznyh vydiv frystajlu i, možlyvo, snoubordyngu maje pokraščytysja.

Ukraїnci pid stjagamy inšyh kraїn

V Phončhani zmagalysja ukraїnci, jaki zdobuly medali pid praporamy inšyh deržav. Figurystka Aľona Savčenko ta її partner-francuz Bruno Masso vzjaly zoloto v zmagannjah par, vystupajučy za Nimeččynu. Na zymovyh Olimpijśkyh igrah 2002 roku Savčenko predstavljala Ukraїnu. U 2003 roci pereїhala do Nimeččyni — i na Olimpiadi 2010 ta 2014 rokiv zavojovuvala bronzu.

Figuryst Oleksij Byčenko zdobuv dlja zbirnoї Izraїlju 2 misce u komandnyh zmagannjah. Sportsmen narodyvsja u Kyjevi. Do 2010 roku zahyščav koľory Ukraїny. Na počatku 2010 roku vin perebravsja v SŠA i pryjnjav rišennja vystupaty za Izraїľ. «Osnovna pryčyna pereїzdu — ne vidčuvalosja žodnoї pidtrymky našogo vydu sportu z boku vlady. Mene maksymaľno pidtrymuvala dyrektor školy, trenery. Ale ćogo nedostatńo», — skazav vin todi v interv’ju «24 kanalu».

Čytajte takož: V Ukraїnu pryhodyť mereža sportyvnyh tovariv Decathlon

Čempionka Olimpiady-2014 v Soči fristajlistka Alla Cuper, jaka bula praporonoscem komandy Bilorusi na vidkrytti Olimpijśkyh igor v Phenčhani — takož z Ukraїny. Na tij Olimpiadi vona stala četvertoju. Pereїhala do Bilorusi v 1998 roci.

Ce — ne jedyni sportsmeny, jaki vyїhaly z Ukraїny vystupaty za zbirni inšyh deržav, zokrema Izraїlju, Tureččyny, Bolgariї, Azerbajdžanu. Sumna tendencija sposterigajeťsja protjagom desjatyrič. Najtytulovaniša ukraїnśka vesluvaľnycja Inna Osypenko-Radomśka, jaka prynesla Ukraїni zoloto Pekinu, bronzu na olimpiadi v 2004 i dva sribla v Londoni, zminyla gromadjanstvo u 2014 roci j u Rio predstavljala Azerbajdžan. Hoča neščodavno vona ziznalasja, ščo hoče znovu predstavljaty Ukraїnu.

Na Olimpiadi v Rio-de-Žanejro 30 ukraїnśkyh sportsmeniv vystupaly pid praporamy riznyh kraїn. Htoś poїhav čerez rozčaruvannja u stavlenni do sportu, htoś — za simejnymy obstavynamy. Inši — čerez finansy. Zrozumilo odne — kiľkisť atletiv, jaki by mogly reaľno borotysja za nagorody najprestyžnišyh zmagań u skladi nacionaľnoї zbirnoї z riznyh vydiv, skladaje bagato desjatkiv, a to j sotni ljudej.

Vid zirok 1990-h — do peremog u «desjatyh»

Popry zgadani vyšče trudnošči, ne brakuje sportyvnyh dosjagneń ukraїnciv u period miž 1993 ta 2018 rokamy, osoblyvo — na Olimpiadah.

Sergij Bubka — legkoatlet

Za 10 rokiv — iz 1984-go po 1994-j — Sergij Bubka vstanovyv 35 svitovyh rekordiv:

  • U 1993 roci ukraїnśkyj legkoatlet stav peršoju u sviti ljudynoju, jaka strybnula vyšče 6 m.
  • Na domašńomu turniri «Zirky žerdyny» v Donećku Sergij Bubka v zaključnij sprobi pidkorjuje vysotu 6,15 metra i v 18-j raz onovljuje najvyšče svitove dosjagnennja v zalah. Jogo rekord zi strybkiv z žerdynoju v zakrytyh prymiščennjah — 6,15 m  zumiv pobyty tiľky v 2014 roci francuźkyj sportsmen Reno Lavilleni. Reno pokazav rezuľtat v 6,16 m.
  • 35-j svitovyj rekord vže na vidkrytomu povitri Bubka vstanovyv nastupnogo roku — u 1994. V italijśkomu misti Sestrijere vin vperše v istoriї strybnuv u vysotu z žerdynoju na vysotu 6 m 14 sm. Ce dosjagnennja zalyšajeťsja nepidkorenym i dosi. Jak pysaly v ZMI, za svoje vydatne dosjagnennja Bubka otrymav Ferrari — avtivku ocinyly u $120 tys.

Za najbiľšu kiľkisť svitovyh dosjagneń u legkoatletyčnomu sporti ukraїnśkyj atlet zanesenyj do Knygy rekordiv Ginnessa. Za vydatni sportyvni dosjagnennja, osobysti zaslugy v pidnesenni mižnarodnogo avtorytetu našoї deržavy Bubci peršomu sered ukraїnśkyh sportsmeniv bulo prysvojeno zvannja Geroja Ukraїny.

Oksana Bajul — figurystka

Svoї samostijni vystupy na Olimpijśkyh igrah ukraїnśka zbirna počynaje z 1994 roku. Same todi figurystka Oksana Bajul zdobula peršu zolotu Olimpijśku medaľ dlja nezaležnoї Ukraїny. Peremoga distalasja neprosto. Za dva dni do vystupu u doviľnij programi, na trenuvanni Oksana vypadkovo zitknulasja z nimećkoї figurystkoju Taneju Ševčenko i ta lezom kovzana rozsikla ukraїnci nogu. Popry 3 nakladenyh švy, 26 ljutogo 1994-go vona vyjšla na lid i blyskavyčno vidkatala svoju skladnu programu. Dolju zmagań vyrišyv odyn golos — nimećkogo suddi, čempiona svitu Hoffmanna. V korotkij programi vin postavyv Bajul drugoju, a v doviľnij zminyv svoju dumku i viddav їj perše misce.

Inessa Kraveć — legkoatletka

V kar’jeri Kraveć bulo vidrazu try Olimpiady. V Barseloni sportsmenka opynylasja za krok do zolotogo triumfu, postupyvšyś vidomij nimećkij strybunci Hajke Dreksler, jaka na toj moment ne prograla žodnogo čempionatu svitu.

Na Čempionati svitu v Šveciї (misto Geteborg) 10 serpnja 1995 roku ukraїnśka sportsmenka vstanovyla svitovyj rekord v potrijnomu strybku, pidkoryvšy dystanciju v 15,5 m. Pereveršyty jogo ne može nihto vže biľše 20 rokiv. Na Olimpijśkyh igrah v Atlanti 1996 roku 29-rična Inessa zavojuvala «zoloto» v potrijnomu strybku, pokazavšy rezuľtat 15,33 m.

— Vsi postijno zapytujuť pid čas interv'ju pro cej rekord. Ale dlja mene nabagato važlyviše peremoga na Olimpijśkyh igrah. Žoden rekord ne zrivnjajeťsja iz zolotoju olimpijśkoju medallju

z interv'ju dlja vydannja «Fakty»

V’jačeslav Olijnyk — boreć

U 1996 roci Olijnyk pidnjavsja na najvyšču shodynku p’jedestalu na Olimpijśkyh igrah v Atlanti. Jogo zolota medaľ u vagovij kategoriї do 90 kg stala peršoju nagorodoju najvyščogo ğatunku nezaležnoї Ukraїny na litnih olimpiadah. Olijnyk takož je čempionom Jevropy, sribnym pryzerom čempionatu svitu ta 5-razovym čempionom Ukraїny.

U 2004 roci Olijnyk zakinčyv sportyvnu kar’jeru i protjagom dvoh rokiv buv trenerom v klubi boroťby «Azovmaš» v Mariupoli, zvidky rodom sportsmen. Pislja ćogo ZMI pysaly pro te, ščo čempion často buvaje v Norvegiї, de orenduvav nevelykyj sportzal i konsuľtuje miscevyh atletiv.

Žanna Pintusevyč-Blok — sprynterka

Ukraїnśka sprynterka na dvoh čempionatah svitu v Afinah-1997 ta Edmontoni-2001 zdobula 2 zoloti medali — na 200 i 100 m vidpovidno. U 1997-mu Žanna vyperedyla odnu z najsyľnišyh sportsmenok svogo času, Merlin Otti. A v 2001-mu vygrala «zoloto» v bigu na 100 m, vyperedyvšy legendarnu amerykanku Merion Džons, z jakoju ponad 5 rokiv prodovžuvala supernyctvo. Takož sportsmenka vygrala 4 sribni medali na čempionatah svitu ta Jevropy. Najvyščym dosjagnennjam Blok na Olimpijśkyh igrah je četverte misce, jake vona posila v Sidneї na 100 metrovij dystanciї.

Kateryna Serebrjanśka — gimnastka

Absoljutna olimpijśka čempionka z hudožńoї gimnastyky, zasluženyj majster sportu Ukraїny, zasnovnyk i kerivnyk «Studiї Serebrjanśkyh» — na Olimpijśkyh igrah v Atlanti 1996 roku Kateryna Serebrjanśka otrymala najvyšču nagorodu: zolotu medaľ v indyviduaľnomu bagatoborstvi.

Serebrjanśka stala čempionkoju Jevropy v komandnij peršosti, absoljutnoju čempionkoju svitu i Jevropy, olimpijśkoju čempionkoju, volodarkoju Kubka kontynentu. U svojemu aktyvi vona maje takož 8 tytuliv čempionky svitu, 6 tytuliv čempionky Jevropy u finalah v okremyh vydah.

— Ja hotila buty Olimpijśkoju čempionkoju, ce dijsno bula mrija dytynstva i do 18 z polovynoju rokiv ja jšla do cijeї mety

Lilija Podkopajeva — gimnastka

Podkopajeva stala volodarkoju 45 zolotyh, 21 sribnyh ta 14 bronzovyh medalej tiľky na mižnarodnyh zmagannjah, okrim nacionaľnyh peršostej v sportyvnij gimnastyci. Svoї 2 zoloti medali — v absoljutnij peršosti ta viľnyh vpravah vona zavojuvala na Litnih Olimpijśkyh igrah 1996 roku v Atlanti. V avtobiografiї sportsmenka rozpovidaje, ščo cja Olimpiada bula najvažlyvišoju podijeju v žytti, do jakoї vona gotuvalasja cilyh 13 rokiv:

— Zal «Džordžija Doum» v Atlanti, de prohodyly zmagannja zi sportyvnoї gimnastyky, buv zapovnenyj pid zav’jazku. 45 tys gljadačiv na trybunah staranno pidtrymuvaly svoїh spivvitčyznykiv z amerykanśkoї komandy. Podyvytysja na zmagannja pryjšov naviť todišnij prezydent SŠA Bill Klinton z sim’jeju. Do syh pir pam’jataju ci perežyvannja … Navkolo bula nejmovirno uročysta i v toj že čas napružena atmosfera. Vsi nervuvaly. Pislja vystupu na peršomu snarjadi ja opynylasja lyše šostyj v zagaľnomu zaliku. Nastupnym snarjadom buly brusy. U cij vpravi mene obijšla tiľky gimnastka z SŠA, jaka nezabarom vybula z boroťby za medaľ. Za nastupnyj vystup na kolodi ja otrymala vysoku ocinku suddiv, ale mojeju syľnoju storonoju buly viľni vpravy. Todi ja vykonala podvijne saľto vpered z povorotom na 180 °, za jake suddi postavyly meni najvyšču ocinku na turniri — 9,887 bala. Dobre pam’jataju ovaciї zalu v toj moment i napovnjuvala mene gordisť. Gordisť za te, ščo tvoja pracja, i pracja ljudej, jaki dopomagaly tobi, ne projšla daremno.

Rustam Šaripov — gimnast

Na Olimpijśkyh igrah 1996 roku v Atlanti harkiv’janyn Rustam Šaripov zdobuv peremogu u vpravah na brusah i stav bronzovym pryzerom v komandnij peršosti. Do ćogo na Olimpiadi v Barseloni Šaripov zavojuvav zolotu medaľ u komandnij peršosti, vystupajučy za Ob’jednanu komandu. Buv čempionom svitu i dviči čempionom Jevropy. Pered  Olimpiadoju 1992 roku leď ne do ostanńogo momentu bulo ne vidomo, poїde sportsmen v osnovnomu skladi čy v statusi zapasnogo:

— Tak, ja faktyčno zastrybnuv na pidnižku poїzda, ale ne dumaju, ščo za inšyh obstavyn u mene b buly biľš vysoki rezuľtaty. U Barseloni u mene ne bulo velykyh cilej: potrapyty v final bagatoborstva abo poborotysja za medali v okremyh vydah. Golovnym zavdannjam bulo — dopomogty komandi. Ti 5 gimnastiv, jaki stojaly v zbirnij peredi mnoju, buly na toj moment i biľš tytulovanymy. I dosvid maly bagatšyj mogo, — rozpovidav Šaripov v interv’ju «Sport-Ekspres».

Valentyna Cerbe-Nesina — biatlonistka

Volodarka peršoї olimpijśkoї medali sučasnosti dlja zbirnoї Ukraїny — cja ukraїnśka biatlonistka vyborola «bronzu» v sprynti na zymovyh Olimpijśkyh igrah 1994 v Lillegammeri (Norvegija). Urodženku Pryluk na toj moment vvažaly odnijeju z najsyľnišyh biatlonistok planety i її medaľ ne možna nazvaty vypadkovoju.

Gonka projšla v rivnij boroťbi i do zolota ukraїnci ne vystačylo jakyhoś 1,2 sek. Vygrala olimpijśku gonku predstavnycja Kanady — Miriam Bedar, biloruska Svitlana Paramygina Svitlana V’jačeslavivna stala drugoju. Ukraїnśka sportsmenka je takož dvorazovoju bronzovoju pryzerkoju čempionativ svitu, A šče vona — čempionka Ukraїny, peremožnycja etapiv Kubka svitu, zasluženyj majster sportu Ukraїny.

Valerij Gončarov — gimnast

Velyčeznym dosjagnennjam u sportyvnij kar’jeri i biografiї Valerija Gončarova je tytul Olimpijśkogo čempiona u vpravah na paraleľnyh brusah v Afinah 2004 roku. Potim v interv’ju Sport.ua vin skaže:

— Olimpiada — ce vzagali moment istyny. Načebto vse jak zavždy — grafik, supernyky, suddi… Tiľky tytul olimpijśkogo čempiona rozigrujeťsja raz u 4 roky, oś v čomu fiška. Napruga boževiľna! U tebe vśogo odna sproba i žodnogo prava na pomylku, «vystrilyty» potribno same tut i zaraz.

Do reči, pislja sribnoї medali sidnejśkoї Olimpiady (2001r.) v komandnij peršosti Valerij Gončarov pokynuv na dejakyj čas sport i pišov v cyrk «Dju Solej» povitrjanym gimnastom. V interv’ju sportyvnomu vydannju vin pojasnyv svoje rišennja tym, ščo vtomyvsja vid gimnastyky, a cyrk dopomig vidpočyty, nabratysja novyh vražeń i znov skučyty za gimnastykoju.

— Zagalom, zovsim ne vpevnenyj, ščo vygrav by «zoloto» Afin, jakby ne toj cyrkovyj dosvid. Škoda tiľky, ščo vystupyty pered publikoju na areni ne doveloś, — skazav vin.

Oleksandr Vorobjov — gimnast (kiľcja)

Bronzovyj pryzer Olimpijśkyh Igor-2008 v Pekini. Todi perše ta druge misce posily kytajci. Sportsmen vygrav takož bronzu čempionatu svitu-2009 i zoloto Jevropy-2007 u vpravi na kiľcjah. Zasluženyj majster sportu. Varto zauvažyty, ščo kiľcja je najvažčym sportyvnym snarjadom. Adže vony ruhajuťsja, a ruky perebuvajuť pid dijeju vagy vlasnogo tila, tomu v najsyľnišij napruzi perebuvajuť usi m’jazy korpusa j ruk. Vsi sportyvni dosjagnennja gimnasta pov’jazani vyključno z kiľcjamy. Jak pojasnjuvav v interv’ju sportsmen, vin mig by vystupaty i v bagatoborstvi:

—  Ale kiľcja dlja mene — ce možlyvisť proryvu, možlyvisť same v cij vpravi dosjagty najvyščyh rezuľtativ. Tomu rišennja Federaciї sportyvnoї gimnastyky Ukraїny bulo — kiľcja.

Ščob staty kiľcevykom, za slovamy Oleksandra, potribno bagato ta napoleglyvo trenuvatysja:

— Kiľcja — ce čysto sylovyj snarjad, i dosjagty tut vysokyh rezuľtativ, dumaju, možuť ne vsi gimnasty. Potribno maty duže syľni ruky, a golovne — syľnyj plečovyj pojas, na jakyj padaje vse osnovne navantažennja. A šče važlyviše — potribno velyčezne bažannja staty vidomym kiľcevykom.

Igor Radivilov — gimnast

Ukraїnśkyj gimnast je bronzovym pryzerom Olimpijśkyh igor-2012 v opornomu strybku. Stavav sribnym pryzerom Jevropejśkyh igor, a takož vygravav «sriblo» na čempionati Jevropy. Na čempionati svitu v Monreali u 2017 roci ukraїnśkyj gimnast zavojuvav sribnu nagorodu v opornomu strybku, postupyvšyś peremožcju 1/1000 bala. V inšomu finali – u vpravah na kiľcjah – sportsmen uvijšov do TOP-6.

Za pidsumkamy seriї zmagań Kubka svitu zi sportyvnoї gimnastyky 2016-2018 rokiv Igor Radivilov zdobuv peremogu v zagaľnomu zaliku u vpravah na kiľcjah ta v opornomu strybku. Prizvyščem atleta naviť nazvaly skladnyj element u sportyvnij gimnastyci pislja togo, jak vin vykonav potrijne saľto na Olimpijśkyh igrah 2016 roku v Rio-de-Žanejro. Pryjom vykonujeťsja lycem vpered, vidstupajučy vid opornogo mistka. Sportsmen povynen zrobyty try oberty v povitri, pered tym, jak pryzemlytysja. Strybok The Radivilov otrymav bazovu ocinku 7,0 baliv. Prote zgodom  Mižnarodna federacija gimnastyky zaboronyla cej element, gruntujučyś na prypuščennjah, ščo ce — zanadto nebezpečno.

Sestry Semerenko — biatlonistky

Sestry-blyznjučky Vita ta Valentyna Semerenko — vidomi ukraїnśki biatlonistky rodom iz Sumščyny. V їhńomu aktyvi — na dvoh 10 medalej čempionativ svitu i try z Olimpijśkyh igor.

Valentyna Semerenko vvažajeťsja odnijeju z najsyľnišyh ukraїnśkyh sportsmenok i členiv zbirnoї z biatlonu. U mynulomu sportsmenka 5 raziv vygravala Čempionaty Svitu, 7 raziv — čempionaty Jevropy. Obydvi sestry — olimpijśki čempionky v Soči-2014.

Vśogo na rahunku Vity, jaka na 15 hv starše svojeї sestry — p’jať nagorod čempionativ svitu, z jakyh try osobystyh bronzy, trynadcjať medalej Kubkiv svitu — try zolota v estafeti, i p’jať tytuliv čempionky Jevropy.

Vita Semerenko vperše potrapyla v nacionaľnu zbirnu v sezoni 2005-2006 rokiv. V sezoni 2008-2009 zarobyla svoї perši pryzovi miscja v Kubku svitu — sriblo u sprynti v Hohfiľceni, sriblo v estafeti v Oberhofi, jake peretvorylosja na zoloto pislja dyskvalifikaciї rosijanok, ta bronzu v indyviduaľnij gonci v Vistleri.

Jurij Čeban — vesluvaľnyk-kanoїst

Jurij Čeban sklav kompaniju Jani Kločkovij i Vasylju Lomačenku v pereliku ukraїnśkyh sportsmeniv, jakym vdavalosja stavaty olimpijśkymy čempionamy na dvoh Olimpiadah pospiľ. Vin — dvorazovyj olimpijśkyj čempion 2012 (London) ta 2016 rokiv (Rio). Jurij takož vygravav čempionaty svitu v Dujsburzi u 2007 ta Moskvi — u 2014 roci.

Zaraz je jedynym sportsmenom, jakyj vygravav u dyscyplini kanoїstiv-odynakiv na 200 m, oskiľky cja dyscyplina z’javylasja na Olimpijśkyh igrah tiľky v 2012 roci. Na Olimpiadi v Rio 30-ričnyj odesyt u vesluvanni na kanoe na 200 metriv pokazav kraščyj rezuľtat, a jogo patriotyčne kanoe stalo okrasoju Igor v Rio:

— Tam (v Rio — prym. red.) vdalo finišuvav čoven z kozakamy, jaki skačuť na konjah z bulavoju i šableju, jak symvol togo, ščo my — nepokirnyj, viľnyj narod, jakyj tverdo stoїť na svojemu i v sylah daty vidsič vsim, — skazav čempion v odnomu z interv’ju.

Oleg Vernjajev — gimnast

Ukraїnśkyj gimnast Oleg Vernjajev rodom z Donećka. Vin zavojuvav peršu zolotu medaľ na Olimpijśkyh igrah v Rio-de-Žajnero u vpravah na paraleľnyh brusah — koronnomu snarjadi sportsmena. Gimnast takož je zolotym, sribnym i tryči bronzovym pryzerom čempionatu Jevropy, a u 2014 roci stav volodarem zolotoї medali čempionatu svitu.

Zoloto – ne perša medaľ Olega Vernjaeva, jaku vin otrymav v Rio. Ukraїnśkyj gimnast takož zdobuv sriblo v kategoriї osobystogo bagatoborstva.

Jana Kločkova — plavčynja

Prizvyśko «Zolota rybka» micno zakripylosja za bagatorazovoju čempionkoju ta najbiľš tytulovanoju sportsmenkoju Ukraїny Janoju Kločkovoju. Za svoju sportyvnu kar’jeru plavčynja vstanovyla 50 rekordiv Ukraїny, vygravala praktyčno kožni zmagannja buď-jakogo rivnja, v jakomu brala učasť. Prynesla kraїni 5 Olimpijśkyh medalej — 4 zoloti ta odnu sribnu.

Perše olimpijśke zoloto Jana zarobyla v 18 rokiv — na litnij Olimpiadi v Afinah vona vstanovyla novi svitovi rekordy Jevropy i svitu i otrymala 2 zoloti medali. A čerez 4 roky, pislja peremogy na nastupnij litńoї olimpiady, sportsmenka vyrišyla vzjaty tajm-aut i na ćomu її peregony za medaljamy zaveršylysja:

— Ja ne tiľky otrymala 2 zoloti medali, a j pobyla 2 rekordy — svitu i Jevropy. Ale ja todi bula taka moloda, ščo tolkom naviť ne usvidomyla grandioznosti podiї. Tiľky podumala, stojačy na p'jedestali v Afinah: oś i stalosja! Ce buv toj vypadok, pro jakyj kažuť «prokynulasja znamenytoju». Ale koly v harkivśkomu aeroportu mene zustrily orkestr, telekamery, žurnalisty z dyktofonamy i more kvitiv, vid zbentežennja ja prosto ne znala, kudy poditysja

Žinoča zbirna Ukraїny z biatlonu

Žinoča zbirna Ukraїny v estafeti 4 × 6 km zavojuvala zolotu medaľ na Olimpiadi 2014 roku v Soči. Sestry Vita i Vilja Semerenko iz Sum, kyjanka Julija Džyma ta ternopoljanka, aspirantka Lvivśkogo deržavnogo universytetu fizyčnoї kuľtury Olena Pidgrušna vyboroly  perše zymove «zoloto» dlja Ukraїny za 20 rokiv.

Osnovnymy peresliduvačamy ukraїnśkoї komandy staly rosijanky i norvežky. Ključovym momentom vsijeї gonky stala «stijka» Vali Semerenko. Vona prypustylasja tŕoh promahiv v peršyh 5 postrilah, pislja čogo vže ne mala prava na pomylku. Ale v cej krytyčnyj moment naša sportsmenka zibralasja i potrapyla v mišeń tŕoma zapasnymy patronamy, peredavšy  estafetu Oleni Pidgrušnoї z 28-sekundnym vidryvom vid peresliduvačiv.

Z takymy rezuľtatamy 2014 roku na našu komandu biatlonistok pokladaly velyki nadiї na Olimpiadi-2018. Prote v  pivdennokorejśkomu Phenčhani žinoča zbirna finišuvala na 11-mu misci. Olimpijśkym čempionom v estafeti stala zbirna Bilorusi.

Oľga Harlan — fehtuvaľnycja

Harlan —  najtytulovaniša sportsmenka Ukraїny v ćomu vydi sportu.

— Moje najvažlyviše sportyvne dosjagnennja — ce Olimpiada v Pekini 2008 roku, koly komanda vygrala zoloto. Ce stalo počatkom vśogo mogo šljahu: i v osobystyh zmagannjah ta vsijeї našoї komandy, — skazala sportsmenka v interv’ju Vogue.

Sportsmenka rozvyvajeťsja i vystupaje i jak indyviduaľnyj bojeć. Na її rahunku, krim čyslennyh sribnyh i bronzovyh medalej:

  • 5 zolotyh medalej na čempionatah svitu,
  • 7 na čempionatah Jevropy,
  • zoloto na Jevropejśkyh igrah v Baku,
  • u 2012-mu na Olimpiadi v Londoni sportsmenka zavojuvala bronzu.

Olimpijśke zoloto u frystajli

Oleksandr Abramenko

Peršyj olimpijśkyj čempion iz frystajlu ta jedynyj, hto zdobuv nagorodu na zymovyh Igrah 2018 u Phončhani dlja Olimpijśkoї zbirnoї Ukraїny. Ce bula četverta Olimpiada 29-ričnogo hlopcja. Do Phončhanu vin brav učasť v Igrah u Vankuveri (27 misce), Turyni (24) i Soči (6).

Jak neodnorazovo ziznavavsja sportsmen, u frystajl potrapyv vypadkovo. U Mykolajevi bula jedyna v Ukraїni taka girka — vodnyj tramplin dlja trenuvań. Tomu trener poradyv Oleksandru sprobuvaty sebe v takomu vydi sportu. Jak ziznajeťsja ukraїneć, najuljublenišoju častynoju trenuvannja dlja ńogo buv batut. Pro «zolotyj» vystup na Olimpiadi-2018 sportsmen zgaduvav tak:

— Ja jšov na finaľnyj strybok i dumav — hoč by ce buv toj moment, koly ja zroblju svij kraščyj strybok. Tak i vyjšlo, ščo ja jogo zrobyv

Perša žinka-peremožnycja WTA z Ukraїny

Elina Svitolina

Perša raketka Ukraїny Svitolina v 16 rokiv stala drugoju ukraїnkoju pislja Kateryny Bondarenko, jaka peremogla na juniorśkomu Rolan Garrosi. V 19 rokiv zavojuvala svij peršyj tytul v doroslomu turi WTA, stavšy volodarkoju Kubka Baku, a vže za rik zumila jogo zahystyty. 2014-2017 staly najbiľš plidnymy rokamy v kar’jeri ukraїnśkoї tenisystky. Za cej čas vona biľše 10 raziv peremagala v matčah proty supernykiv z TOP-10 svitovogo rejtyngu.

Na Olimpijśkyh igrah-2016 Rio-de-Žanejro Svitolinoj vdalosja podolaty todišnju peršu raketku svitu Serenu Viľjams. A pislja Olimpiady Svitolina tryči obigrala novu krašču tenisystku svitu nimkenju Anželiku Kerber.

2017-go Svitolina posila tretje misce v odynočnomu rozrjadi v mižnarodnomu rejtyngu Žinočoї tenisnoї asociaciї (WTA). Takoї vysokoї pozyciї ukraїnci ne zajmaly ni v žinočomu, ni v čolovičomu tenisi. 

28 žovtnja 2018-go ukraїnka vygrala finaľnyj pojedynok na pidsumkovomu turniri WTA v Singapuri i zdobula golovnu peremogu v istoriї ukraїnśkogo tenisu

Mižnarodna zirka ukraїnśkogo futbolu

Andrij Ševčenko

Pererahovuvaty jogo nagorody ta dosjagnennja  v kar’jeri možna dovgo, ale zupynymosja na najgolovnišyh z nyh:

  • Volodar «Zolotogo m’jača» 2004 roku — pryzu, ščo vručajeťsja najkraščomu futbolistu Jevropy. Za vsju istoriju ukraїnśkogo futbolu — krim Ševčenka — cijeї nagorody udostoїly Olega Blohina ta Igorja Belanova.
  • Kraščyj bombardyr zbirnoї Ukraїny v istoriї (48 m’jačiv).
  • Tryči stavav kraščym bombardyrom Ligy čempioniv, dviči — čempionatu Italiї. Drugyj bombardyr v istoriї «Milana», kraščyj bombardyr v istoriї milanśkyh derbi.
  • Šisť raziv sportsmena vyznavaly kraščym futbolistom Ukraїny. Zasluženyj majster sportu Ukraїny.

Povernennja Ševčenka čerez 10 rokiv v Ukraїnu stalo najgučnišoju podijeju v našomu čempionati. Peršyj matč Andrija v skladi «Dynamo» v čempionati kraїny proty donećkogo «Metalurga» zibrav povni trybuny dynamivśkoї areny.

Zaraz legendarnyj futbolist trenuje zbirnu Ukraїny z futbolu:

— Zavždy motyvuje ljubov do futbolu. Ja prekrasno znaju cju gru, i mene znajuť zavdjaky їj. Ale pracjuvaty trenerom Zbirnoї Ukraїny mene motyvuje ljubov do Baťkivščyny. Nemaje ničogo počesniše, niž očoljuvaty komandu tvojeї kraїny. Zbirna bula i je golovnoju komandoju mojemu žytti

Žyvi legendy ukraїnśkogo boksu

Braty Klyčky

Symvoly ukraїnśkogo boksu i žyvi legendy svitovoї areny, braty Vitalij i Volodymyr Klyčky rozpočaly profesijnu kar’jeru u 1996 roci, nevdovzi pislja olimpijśkogo čempionstva v Atlanti 1996 roku. Braty uklaly kontrakt z gamburźkym klubom Universum Box-Promotion i uvijšly pid opiku nimećkogo trenera Frica Zduneka. Perši pojedynky Vitalija ta jogo brata prohodyly tiľky v Nimeččyni.

Staršyj Vitalij —  čempion svitu u važkij vazi za versijeju WBC, WBO, za versijeju žurnalu The Ring, čempion Jevropy z boksu sered profesionaliv za versijeju EBU. Molodšyj Volodymyr — čempion svitu v supervažkij vazi za tŕoma versijamy (WBO / IBF / IBO), volodar čempionśkogo pojasu žurnalu The Ring, Olimpijśkyj čempion. Na profesijnomu rynzi Klyčko-staršyj proviv 47 pojedynkiv, z jakyh vygrav 45. Iz nyh 41 bij vin zaveršyv dostrokovo nokautamy. U boksera lyše 2 porazky: vin prograv amerykancju Krisu Berdu ta Lennoksu Ljuїsu.

Zaključnyj svij pojedynok Vitalij proviv 8 veresnja 2012 roku u stolyci RF, nokautuvavšy u 4 raundi nimcja syrijśkogo pohodžennja Manuelja Čarra. Pislja togo vin z dejakymy vagannjamy vyrišyv pity z boksu, povnistju prysvjatyvšy sebe polityčnij dijaľnosti. Sogodni Vitalij Klyčko je merom KyjevaKlyčko: «Kyїv zarobyv 50 mln grn na finali Ligy Čempioniv» ta golovoju frakciї v odnij z polityčnyh partij Ukraїny.

U profesijnij bokserśkij kar’jeri Volodymyra Klyčka —  64 peremogy, 5 porazok i žodnoї ničyjeї. Vin 5 raziv zavojovuvav tytul čempiona Ukraїny z boksu. Za svoju kar’jeru buv volodarem tytuliv čempiona svitu u važkij ta nadvažkij vazi za versijamy WBO, IBF, IBO ta WBA. Takož ukraїnśkyj sportsmen je čempionom XXVI Olimpijśkyh igor u vagovij kategoriї ponad 91 kg (1996). Do reči, peršyj tytul čempiona svitu zdobuv 2000 roku v boju proty peremožcja Vitalija Klyčka — Krisa Berda.

3 serpnja 2017 roku Volodymyr Klyčko ogolosyvNa zaveršennja šljahu Čempiona — 5 faktiv pro Volodymyra Klyčka pro zaveršennja sportyvnoї kar’jery.

Nova era ukraїnśkogo boksu

Oleksandr Lomačenko

Pislja zaveršennja kar’jery Volodymyra Klyčka same Lomačenka vvažajuť ukraїnśkym bokserom №1. Sered ključovyh zdobutkiv — triumf na Olimpijśkyh igrah 2008 roku v Pekini ta 2012 roku v Londoni. U Pekini ukraїneć peremig francuza Hedafi u finali nokautom, a za vystup na Olimpijśkyh igrah naš bokser otrymav prestyžnyj pryz Vela Barkera. Mynulo 4 roky — j ukraїneć uspišno zahystyv zvannja Olimpijśkogo čempiona, rozgromyvšy predstavnyka Pivdennoї Koreї Sun-Čul Hana u finali.

Čempionśkyj tytul WBO cej bokser zdobuv 2014 roku v boju proty amerykancja Geri Rassella. Jogo nastupnymy supernykamy staly Čonlatarn Pirijjapińo, Gamaľer Rodriges, Romulo Koasič, Roman Martines, Nikolas Uolters, Džejson Sosa, Migeľ Marriaga, Giľjermo Rigondo — i skriź Lomačenko zdobuv peremogu. Šanuvaľnyky boksera čekajuť na nastupnyj bij. Vin maje vidbutysja 8 grudnja u Nju-Jorku, a jogo supernykom stane čynnyj volodar tytulu WBO v legkij vazi puertorikaneć Hose Pedrasa.

Oleksandr Usyk

Absoljutnyj čempion svitu v peršij važkij vazi za versijeju WBO WBC, IBF, WBA, The Ring — a svoju peršu zolotu medaľ Usyk zdobuv na Olimpiadi-2012, de peremig italijśkogo oponenta Klemente Russo. Same todi vin vykonav peremožnyj gopak, ščo zapam’jatavsja žurnalistam ta gljadačam.

U 2016 roci v Ğdanśku Oleksandr Usyk proviv svij desjatyj bij na profesijnomu rynzi za tytul čempiona svitu za versijeju WBO proty na toj moment čynnogo čempiona u peršij važkij vazi poljaka Kšyštofa Glovaćkogo. Pojedynok tryvav 12 raundiv — i v pidsumku suddi odnogolosno viddaly peremogu sportsmenu z Ukraїny. Oleksandr otrymav zvannja svitovogo lidera v peršij važkij vazi. U pidsumku vin vstanovyv novyj rekord, pereveršyvšy uspih Evandera Golifilda, jakyj svogo času otrymav čempionstvo v dvanadcjatomu pojedynku. 21 lypnja 2018 roku Usyk stav absoljutnym čempionom svitu Vsesvitńoї bokserśkoї superseriї WBSS, peremigšy osetyna Murata Gassijeva, jakyj predstavljav RF.

A nastupnyj bij — vže nezabarom. Jak povidomyv u ZMI promouter Usyka, Oleksandr boksuvatyme proty Toni Beľju 10 lystopada 20108 roku  v Londoni. U ćomu pojedynku stavkoju dlja peremožcja stanuť vsi 4 čempionśki pojasy.

Sport, vidkrytyj dlja tyh, hto nikoly ne buv profi

Ukraїnśka zbirna na Igrah Neskorenyh (Invictus Games)

Igry Neskorenyh majuť na meti podolaty stereotypy u stavlenni do vijśkovoslužbovciv z invalidnistju. Fundacija Igor Neskorenyh (Invictus Games Foundation) bula zasnovana u 2014 roci pryncom Velykobrytaniї Garri. Perši zmagannja projšly v Londoni ta zibraly 400 sportsmeniv iz 13 kraїn. Drugi Igry vidbulysja za 2 roky, v travni 2016-go. Todi їh provely v Orlando, a kiľkisť učasnykiv zrosla do 500 osib iz 15 kraїn.  Zmagannja 2017 roku v Toronto staly tretimy v istoriї Igor ta peršymy dlja Ukraїny.  Pid čas svogo debjutu ukraїnśka zbirna pokazala odyn z najkraščyh rezuľtativ sered inšyh 16 kraїn. Ukraїnśki veterany zdobuly 14 medalej, 8 z jakyh buly zolotymy.

U 2018 roci 26 žovtnja zbirna Ukraїny provela svij finaľnyj deń zmagań na Igrah Neskorenyh-2018 u Sidneї. Vśogo ukraїnśkym veteranam vdalosja vyboroty 20 medalej u 9 dyscyplinah. Takym čynom vony pereveršyly dosjagnennja zbirnoї Ukraїny na mynuloričnyh Igrah v Toronto. Vśogo za 6 dniv vystupiv Ukraїna vyborola 20 medalej — 7 zolotyh, 10 sribnyh ta 3 bronzovi.

Pročytaty inši z 12 istorij

Матеріал підготовлено в рамках реалізації грантового конкурсу від ГО «Інтерньюз-Україна» за фінансової підтримки Швеції та Internews (проект Audience understanding and digital support). Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора

Share
Написати коментар
loading...