Реклама

Коли напрямки стають веломаршрутами 

Розбираємося, які бувають велосипедні маршрути і з якою метою їх створюють в Україні й світі 
Čytaty latynkoju
Коли напрямки стають веломаршрутами 
  1. Головна
  2. Техно
  3. Коли напрямки стають веломаршрутами 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розбираємося, які бувають велосипедні маршрути і з якою метою їх створюють в Україні й світі 

Для комфортного та безпечного пересування на велосипеді у будь-якій точці світу необхідною умовою є наявність відповідної інфраструктури. Насамперед мова йде про створення велосипедних маршрутів, які утворюють цілісну веломережу. 

Усі веломаршрути обладнуються відповідними елементами навігації. Вони зазвичай включають дорожні знаки і навігаційні таблички, а також розмітку із зазначенням номера веломаршруту. При цьому, навігація включає інформацію і про призначення веломаршруту, тип якого позначається інтуїтивно зрозумілим кольором.

Велосипедні маршрути класифікують наступним чином: 

  • міські веломаршрути;
  • міжміські веломаршрути;
  • рекреаційні веломаршрути;
  • туристичні веломаршрути.

Детальніше про кожен тип:

Міські веломаршрути забезпечують потребу мешканців і гостей громад у щоденній мобільності в межах населеного пункту та розраховані на поїздки велосипедом до 10 км або до 40-50 хв. Такі веломаршрути сполучають центральну частину міста та важливі об’єкти загальноміського значення з іншими районами населеного пункту. Як правило прокладаються радіально від центру до периферії головними вулицями, однак для кращого сполучення можуть проходити окремо від вулично-дорожньої мережі, наприклад, через зелені зони.

У Києві існує веломаршрут, що сполучає віддалений житловий район з центром міста – “Троєщина-Центр”, який побудований 2015 року. Однак на сьогодні зазначений веломаршрут не введений в експлуатацію, а також не відповідає чинним державним будівельним нормам та вимогам національних стандартів України.

vechirniy.kyiv.ua/news/333/

Показовим прикладом є Cycle Superhighway у Лондоні, маршрути якого простягаються від околиць до центру міста. “Велосипедні супермагістралі” були облаштовані в рамках модернізації доріг з метою підвищення безпеки велосипедистів та зменшення часу поїздки по місту. На маршрутах наявна відповідна розмітка та вказівники, що містять деталі маршруту та інформацію про час у дорозі. 

tfl.gov.uk

Міжміські веломаршрути влаштовуються для сполучення між собою населених пунктів та розраховані на поїздки в межах 1-2 годин. Такі веломаршрути можуть пролягати не лише поряд із автомобільними дорогами, а й прокладатися вздовж польових доріг або стежок у природних ландшафтах. У процесі проєктування важливою умовою є забезпечення комунікації між декількома територіальними громадами, балансоутримувачами міжміських транспортних коридорів та, подекуди, іншими зацікавленими сторонами для створення цілісної та нерозривної мережі велосипедних шляхів.

Чудовим прикладом міжміських веломаршрутів є реалізована національна веломережа з к довжиною 3648 км у Південній Кореї. Веломаршрути між населеними пунктами розміщені вздовж річок, національними парками та заповідниками, історичними місцями та проходять через мальовничі місцевості. Одночасно це і велотранспортні, рекреаційні і туристичні веломаршрути. Зазвичай це відокремлені велосипедні доріжки, хоча в деяких містах вони пролягають вулицями змішаного руху з моторизованим транспортом. Вдовж маршрутів є супутня інфраструктура і велохаби з велосипедним прокатом, СТО, питною водою та вбиральнями. Усі веломаршрути позначені дорожніми знаками і розміткою з маршрутною навігацією.

koreabybike.com

Цікаве рішення організації міжміських веломаршрутів представлений у Нідерландах, де для навігації у міжміській велосипедній мережі використовується система нумерації перехресть. Враховуючи те, що веломаршрутів у різні напрямки безліч, легше кожен з них формувати просто списком перехресть які треба перетнути. На кожному перехресті вказується лише номери сусідніх перехресть. Числа використовуються лише двозначні, до 99. Але це означає що перехресть всього стільки ж, їх номери повторюються, але розміщені так, щоб не бути сусідніми і не вводити в оману.

visitbrabant.com

routesinutrecht.com

Рекреаційні веломаршрути створюються для поїздок на велосипеді з метою здійснення рекреації та активного відпочинку. Такі маршрути влаштовуються в зелених зонах, зокрема у ландшафтних, рекреаційних, природно-заповідних територіях та поєднуються з міськими та/або приміськими веломаршрутами або можуть бути інтегровані з ними. Крім того, зазначеним типом маршруту можна користуватись як альтернативним шляхом для здійснення щоденних поїздок.

До прикладу, в Україні у 2021 році був створений рекреаційно-туристичний веломаршрут «Степ Bike Step» узбережжям Азовського моря. Маршрут починається з виїзду з Маріуполя у напрямку Білосарайської коси і завершується озером Сиваш біля Генічеська. Маршрут розтягнувся на 377 км, розрахований приблизно на тиждень, але можна долати його і частинами. «Степ Bike Step» проходить територією трьох областях – Донецької, Запорізької та Херсонської. Маршрут пролягає неймовірно живописними дорогами степного ландшафту, мальовничим узбережжям Азовського моря, курортними містами Приазов’я, повз національні парки та лимани.

facebook.com/spilnohub

mistomariupol.com.ua

Якщо говорити про європейські країни, то варто згадати про мережу RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes) у Валлонії (Бельгія). RAVeL – мережа шляхів немоторизованого транспорту, призначених виключно для немоторизованих користувачів: велосипедистів, пішоходів, вершників тощо. Маршрути пролягають колишніми закинутими залізничними лініями, які проходять сільськими районами, стежками вздовж річок, природними заповідниками та іншими рекреаційними зонами. RAVeL налічує 45 місцевих маршрутів, довжиною понад 2000 км, що зрештою об’єднуються в регіональні та міжнародні маршрути.

ravel.wallonie.be

Туристичні веломаршрути призначені для пересування на велосипеді між туристичними об’єктами, визначними пам’ятками та іншими атракціями або на території, що виконує такі функції. Такі маршрути можуть бути влаштовані як окремо, так і бути інтегрованими в міські та/або міжміські веломаршрути.

Найбільш показовим прикладом туристичних веломаршрутів є мережа EuroVelo, що покриває всю Європу. EuroVelo – це комбінація велосипедних доріжок або велосмуг та місцевих доріг зі спільним рухом транспорту та велосипедистів. Головними вимогами функціонування веломаршруту є забезпечення двостороннього руху та інтуїтивна впізнаваність маркування маршруту – розмітка та уніфіковані дорожні знаки навігації.

Територією України проходить центральноєвропейський веломаршрут EuroVelo 4, який проходить територією семи держав, розпочинається у Києві на Європейській площі та пролягає аж до міста Роскоф, Франція. Слід зазначити, що в Україні зазначений веломаршрут знаходиться лише на стадії інтегрування в містопланувальні документи, тож єдиної траси веломаршруту територією нашої країни поки що немає.

eurovelo.com

Зокрема частиною EuroVelo є веломаршрут Сонця – Ciclovia del Sole (частина трансевропейського веломаршруту Eurovelo 7), відкритого у 2021 році в Італії від Сала-Болоньєзе до Мірандоли. Увесь веломаршрут включає в себе комбінацію велосипедних доріжок, що облаштовані з перепрофільованих закинутих ділянок залізниць і місцевих доріг. Символом веломаршруту є піктограма сонця – вона зображена на покритті велодоріжок та доріг та на вказівниках уздовж всього шляху веломаршруту.

cicloviadelsole.it

Окрім EuroVelo, хорошим прикладом є велосипедний маршрут Ван Гога в місті Ейндховені, що знаходиться в Нідерландах. Маршрут має довжину 335 км і розділений на 5 тематичних відрізків, які поєднують місцини де працював і жив художник. Веломаршрут Ван Гога інтегрований в існуючу мережу веломаршрутів та на кожному перехресті позначений відповідною навігацією. Він має в собі унікальну велосипедну доріжку довжиною 1 кілометр, яка вдень нічим не вирізняється, а от з настанням темряви перетворюється на художню інсталяцію. Художник Даан Розгорде, натхненний картиною Ван Гога «Зоряна ніч»,

створив величезне панно з візерунками у 50 000 світлонакопичувальних каменів, які заряджаються від сонячного світла протягом дня і випромінюють його вночі. У доріжці також вмонтовані світлодіодні LED-камені, які підсилюють ефект мерехтіння і доповнюють панно в дні, коли сонячне світло вдень було недостатнім.

holland.com

Як видно з прикладів, функціональне призначення веломаршрутів часто може комбінуватися. Незмінною залишається мета їхнього влаштування – формування безпечного і зручного середовища для нинішніх і потенційних велосипедистів, а також популяризація сучасних і сталих видів транспорту.

Прямо зараз у територіальних громад України є шанс виграти безоплатну розробку проєкту веломаршруту – міського, рекреаційного або туристиичного. Щорічний всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс “Велогромади” з інфраструктурного облаштування веломаршруту в громадах організовують U-Cycle (громадська організація «Асоціація велосипедистів Києва») у партнерстві з проєктною командою Bike City consulting. Заявки від громад приймаються до 28 березня 2024 року. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...