Реклама

🖥 Комп’ютерний клуб 2.0: репортаж з CyberZone by LEGION

Čytaty latynkoju
🖥 Комп’ютерний клуб 2.0: репортаж з CyberZone by LEGION
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🖥 Комп’ютерний клуб 2.0: репортаж з CyberZone by LEGION
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Компʼютерний клуб. Для багатьох це поняття залишилось десь у 2000-их, а для більшості молодших геймерів – це легенда, про яку так любить розповідати старший брат.

У період свого розквіту компʼютерні клуби були чи не єдиною можливістю взагалі пограти в ігри. На початку 2000-их мати вдома персональний компʼютер було розкішшю, це вже не кажучи про ігрові консолі. Домашній інтернет теж бажав бути кращим: стандартна для тих часів швидкість 56 кбіт дозволяла хіба що перевіряти пошту та завантажувати невеликі файли. Про онлайн ігри мова йти не могла. 

Для мене саме компʼютерний клуб став тим місцем, де я й почав грати. Досі памʼятаю, як спробував запустити Warcraft 3, але не розібрався з керуванням і просто дивився на дерево нічних ельфів. Потім вже в університетські роки були й нічні посиденьки (існував спец тариф на ніч, його перевага була як і в ціні, так і в тому, що можна було всю ніч фармити мурлоків в World of Warcraft).

Поступово і компʼютери, і швидкісний інтернет ставали дедалі доступнішими, і більшість казуальних геймерів перемістилися в комфорт власних квартир. Ті, хто залишилися ж, вимагали покращення як і ігрового заліза, так і сервісу. Компʼютерні клуби почали трансформацію, яка триває й нині. 

Саме на відкритті (а точніше «перевідкритті») такого клубу я й побував на цих вихідних. Історія CyberZone by LEGION розпочалася ще в далекому 2002 році. Розташований в самому центрі Києва під Бесарабською площею, клуб пережив не одну трансформацію, кризу 2008 року, COVID та початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Це як мінімум викликає повагу. Тут починали свої карʼєри десятки кіберспортсменів та команд, про s1mple я думаю чули навіть люди далекі від Counter-Strike, а після закриття Kyiv Cyber Arena – CyberZone by LEGION можна вважати наступним центром київського кіберспорту.

Новим партнером CyberZone стала компанія Lenovo, завдяки якій вдалося повністю модернізувати ігрове залізо – як компʼютери, так і монітори. Місцевими залишилась лише периферія – механічні клавіатури, мишки з непоганим відгуком та зручні ігрові крісла. Зі слів представників компанії вони планували цю колаборацію ще до повномасштабного вторгнення, і ось лише зараз змогли завершити проєкт. 

Не буду вдаватися в деталі конфігурацій, але сьогодні – це єдине місце такого формату в Києві, де можна пограти на новій GTX 4080 з 360 кадрами на секунду (технічно можна й більше). Цього достатньо, щоб ви зрозуміли, що ваші програші в Counter-Strike – це проблема вміння, а не обладнання.

Але якщо серйозно, то перше, на що я звернув увагу – це компактний та симпатичний корпус компʼютерів LEGION. Відразу виникло питання щодо охолодження, але представники бренду запевнили, що охолодженню в LEGION приділили особу увагу. Монітори хоча й мають роздільну здатність FullHD, але частота оновлення екрана та матриця дуже якісно передають зображення. Оперативної памʼяті в 16 Гб буде достатньо для більшості ігор. Керують цією начинкою процесори Intel 13 покоління.

В Cyberpunk 2077 я зміг досягнути понад 120 кадрів в секунду з увімкненим трасуванням променів та налаштуваннях ультра-графіки. Counter-Strike 2 грається чудово – і хоча для мене це був в основному досвід переглядання екрана статистики – гості-кіберспортсмени були задоволенні швидкодією та стабільністю роботи. В простіших для графічного адаптера іграх показник кадрів в секунду значно перевершував частоту оновлення монітора – я бачив цифри й в 400, і в 500 к/c. Загалом такої конфігурації достатньо, аби з комфортом грати в усі сучасні ігри при на максимальних налаштуваннях графіки.

В той же день пройшов перший в Україні та світі офіційний турнір по Counter-Strike 2, реліз якої відбувся 27 вересня. Там взяли участь ігрові журналісти, стрімери та кіберспортсмени. Звичайно, що враховуючи різницю у вмінні між учасниками (я проходив навчальну місію за пʼять хвилин до початку турніру), формат проведення був доволі казуальним. Переможець отримав ноутбук LEGION, ще один ноутбук розіграли серед усіх учасників турніру.

CyberZone by LEGION вже запланували декілька ігрових активностей на цей місяць. Це і турніри по CS2, так і по іншим дисциплінам – Valorant, Dota 2. 

Календар турнірів в клубі CyberZone by LEGION. 

  • 14 жовтня – Valorant 5×5 mixcup
  • 15 жовтня – Dota 2 5×5 mixcup

У кожному з турнірів передбачений грошовий приз та можливість виграти ноутбук Legion Slim 5i. Більше інформації про турнір за посиланням.

Більш казуальним гравцям клуб пропонує декілька ігрових зон – від стандартної з LEGION на базі GTX 3060 Ti до VIP – з LEGION та базі GTX 4080. Тут можна пограти в будь-що зі своєї бібліотеки – навіть якщо гра не встановлена, то завантаження займе лічені хвилини (один з клієнтів якось прийшов зі своєю флешкою з Lineage 2 – адміни допомогли встановити). Є декілька зон з ігровими консолями, снеки та напої аби тримати себе в тонусі під час ігрових сесій. Ціни – від 60 до 150 грн за годину в залежності від конфігурації, знижки починають діяти від 3 годин. Також є абонементи на день (до 22:00) – 500 грн для конфігурації з 3070 та 1000 грн у VIP зал. 

Якщо колись компʼютерний клуб – це було єдине місце, де можна пограти хоть в щось, то сьогодні – це можливість соціалізуватися, знайти партнерів для гри (і нехай це буде для одної-двох ігрових сесій) та перевірити в дії  надпотужне ігрове залізо. І хто знає, можливо наступною кіберспортивною зіркою CyberZone станете саме ви.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...