Реклама

🤯 Nvidia звинувачують у брехні у своєму фінансовому звіті

Čytaty latynkoju
🤯 Nvidia звинувачують у брехні у своєму фінансовому звіті
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤯 Nvidia звинувачують у брехні у своєму фінансовому звіті
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Новий фінансовий звіт Nvidia викликав в соцмережі запитання щодо своєї правдивості й породив теорію змови. Зокрема, компанію звинувачують у завищених цифрах продажів графічних процесорів та штучному попиті.

Варто почати з контексту: з початку року акції Nvidia зросли більше ніж на 210% через лихоманку щодо ШІ — багато стартапів використовують продукти компанії, що посилює її на ринку. Про попередній звіт ми писали ось тут — тенденція, попри невеликі коливання вартості акцій, залишилася.

Вже на початку цього вересня в мережі з’явився новий фінансовий звіт компанії. І саме він породив «теорію змови».

Зокрема, анонімний фінансовий оглядач Mad King опублікував статтю під назвою Nvidia — The Red Flags. В ній блогер намагається довести, що попит на графічні процесори Nvidia насправді не такий високий, як здається експертам. Для цього блогер звертає увагу на компанію Coreweave, яку називає «клієнтом Nvidia».

За словами Mad King, Coreweave відповідальна за багато замовлень на графічні процесори, що створило штучний попит та дозволило Nvidia закрити квартал з великим успіхом. У дописі блогера цитуються численні пости в Twitter, які стверджують підозрілу активність між двома компаніями.

Попри те, що розслідування Mad King виглядає, як «теорія змови», акціонери Nvidia все ж захвилювалися. Тому вже справжній фінансовий аналітик компанії Bernstein Стейсі Расгон спробував довести, чому Mad King помиляється у своїх висновках.

Основне звинувачення блогера стосувалося підозрілої активності Coreweave, яка нещодавно використала чипи Nvidia як заставу, щоб взяти позику у розмірі $2,3 млрд. Mad King стверджує, що інвестиції надав Blackstone Inc.

Схема, на думку блогера, виглядає так: Nvidia інвестує в Coreweave, потім Coreweave «купує» чипи та робить Nvidia гарні числа у звіті. Згодом Coreweave бере під заставу тих чіпів позику у партнерів, які раніше інвестували у Nvidia.

Гроші перетікають з дружніх рук у дружні руки, чіпів насправді нікому з учасників махінації не треба, а акції ростуть. Крім того, Nvidia може оголосити про дефіцит чіпів, бо їх «викупила» Coreweave.

Як зазначив Расгон, блогер не тільки переплутав інвестиційні компанії Blackstone та Blackrock, а й «вигадав нісенітницю». За словами аналітика, Nvidia не потребує допомоги від Coreweave чи будь-кого іншого. Крім того, Coreweave оголосила про кредит 3 серпня (після завершення кварталу), що ніяк не могло допомогти продажам у самому кварталі. Крім того, постачання чипів у Nvidia зазвичай заплановані на квартали вперед.

Нижче — реакція на коментар Расгона від однієї з послідовниць теорії Mad King.

Расгон також нагадав, що Nvidia інвестує не тільки в Coreweave, а й в інші стартапи у сфері ШІ. За його словами, компанії, як-от Coreweave, будують бізнес на базі графічних процесорів Nvidia — і Nvidia часто виступає інвестором, щоб не віддавати ринок конкурентам, тому в цьому немає нічого дивного.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...