Реклама

⭐️ Як змінилася робота Cloudfresh від початку війни

Čytaty latynkoju
⭐️ Як змінилася робота Cloudfresh від початку війни
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. ⭐️ Як змінилася робота Cloudfresh від початку війни
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Cloudfresh є глобальним Google Cloud Premier Partner, Zendesk Premier Partner, Asana Solutions Partner, GitLab Select Partner та Microsoft Partner. Команда працює з такими компаніями як Uklon, SoftServe, Rozetka, Genesis, Sendpulse, Jooble, Ciklum, Socar, Welltech, Netpeak Group, airSlate, Liki24, LABA та іншими.

У спецпроєкті ми запитали в генерального директора Cloudfresh Радека Левічека та HR Business Partner Олександра Новікова про те, як компанія пережила останній рік війни, завдяки чому їй вдалося зрости, а також які інструменти допомагають команді функціонувати у важкі часи.

Чим займається компанія Cloudfresh, які сервіси допомагає впровадити клієнтам?

Радек Лавічек: З 2017 року, компанія спеціалізується на впровадженні, міграції, інтеграції, аудиті, адмініструванні, підтримці та навчанні для найкращих у своєму класі хмарних рішень.

Команда Cloudfresh працює з продуктами, які забезпечують передові хмарні обчислення, унікальні геолокаційні та картографічні сервіси, спільну та ефективну роботу з будь-якого місця, відмінний клієнтський сервіс та інноваційний DevSecOps.

Cloudfresh виступає важливою ланкою між компанією та хмарними технологіями для надання найвигідніших умов та рішень для бізнесу клієнтів.

Хто заснував компанію, як вона зростала та скільки працівників нараховує на даний момент?

Олександр Новіков: 2016 року один із засновників компанії — Богдан Кубенко, розпочав співпрацю з хмарними продуктами, а саме — Google Workspace, почав формувати команду та налаштовувати процеси, маючи багаж чисельного досвіду з автоматизації процесів за допомогою хардверних та програмних рішень.

Трохи згодом, команду підсилив співзасновник Cloudfresh  — Олег Максимович, і завдяки їх плідній співпраці, компанія стала партнером Google Workspace, Google Cloud та Google Maps. Команда посилювалася та масштабувалася: 2019 року до Cloudfresh приєднався Радек Левічек, експерт з адміністрування бізнесу та цифрової трансформації на міжнародному ринку.

Команда Cloudfresh збільшувалася, а до портфелю продуктів додавалися нові вендори, такі як Zendesk , Asana, GitLab та Microsoft.

Станом на липень 2023 в компанії працює 48 співробітників, і ця кількість продовжує зростати. А починаючи з 24 лютого 2022 року, до Cloudfresh приєдналися 27 людей, які працюють і дотепер.

Скільки офісів та в яких країнах має Cloudfresh? Компанія працює зараз віддалено чи в офісі?

Радек Левічек: Cloudfresh має офіси в Чехії та Україні, а також представництва — в Нідерландах та Польщі. Співробітники компанії в Празі та Києві, в переважній більшості, працюють з офісу, але мають гібридний режим роботи. Проте, є також інша частина співробітників, які знаходяться в різних країнах Європи — від Туреччини до Іспанії, тому вони працюють віддалено.

Нещодавно, компанія організувала тижневий нетворкінг для всіх, хто мав можливість приїхати до празького офісу.

Частина команди Cloudfresh на офлайн зустрічі в Празі

З якою метою ви вирішили організувати офлайн зустріч в Празі?

Радек Левічек: Було декілька причин. Ми хотіли, щоб люди познайомилися вживу і мали можливість працювати разом як одна команда, з одного місця. Таким чином, більшість членів команди, які спочатку війни перебували за кордоном отримали змогу побачитися, а нові співробітники — вживу познайомитися зі своїми колегами.

Мені також дуже подобається, коли люди мають можливість разом активно побрейнштормити та народити нові ідеї, і думаю, що тільки онлайн-зустрічей недостатньо для цього. Тому круто, якщо один раз на місяць, тиждень або квартал, колеги зустрічаються та працюють разом.

І ми також хотіли дати нашим співробітникам розуміння, що ми піклуємось один про одного. І я буду дуже радий якщо ми будемо частіше збирати наших колег в нашому офісі в Празі, в подальшому — в Кракові, Києві або де б ми ще не відкрили офіс. Ми не вбачаємо віддалену роботу, як 100% найкраще рішення.

Як відбувся перехід до ефективної роботи та масштабування компанії?

Олександр Новіков: Якщо говорити про рекрутингові моменти, то ми зіштовхнулися з тим, що велика кількість людей опинилися на ринку: масові скорочення, звільнення, відпустки за свій рахунок, банкрутство тощо.

Ми вирішили, що час пливти проти течії і найняти крутих спеціалістів. Тому, ми поступово запускали рекрутинг і в листопаді-грудні 2022 року досягли максимальної позначки — 10-12 вакансій в середньому на місяць.

Якщо раніше було складно набрати кількість кандидатів, то наразі попит почав перевищувати пропозицію, на ринку опинились дуже багато кваліфікованих спеціалістів, тому період для рекрутингу був достатньо продуктивним.

Які були челенджи упродовж всього 2022 року?

Олександр Новіков: Звичайно найскладніше під час війни працювати віддалено з емоційним станом команди, допомогати морально та психологічно, говорити довго і багато. Війна роз’єднала нас географічно — це нові виклики для взаємодії та комунікації. Онлайн, на жаль, не замінить офлайн. Тому, багато заходів компанії були цілеспрямовано направлені саме на покращення співпраці команд при віддаленій роботі.

Команда Cloudfresh висаджує магнолії в центрі Києва

А чи скорочували ви співробітників?

Олександр Новіков: Ми взагалі не скорочували людей, хоча розуміли, що ми не можемо надати об’єм роботи в тій кількості, який був до війни. На перші 1-2 місяці, ми трохи урізали ставку та заморозили бонуси, але одразу, як ситуація з вендорами та партнерами стала більш ясною — ми повернули всім ставки та виплатили бонуси.

За 2022 рік у людях компанія в цілому виросла на 48%. Тут враховані лише ті співробітники, які залишилися з нами і продовжують працювати до цього часу.

Як ви підтримували зв’язок між командами?

Олександр Новіков: Ми почали частіше вимірювати стан команди, ввели регулярний Pulse check та організовували зустрічі one-to-one, щоб краще зрозуміти, як колеги себе почувають.

Продовжуємо розвивати IDP, індивідуальний план розвитку співробітників (*також часто називається як PDP), який започаткували в компанії в 2022 році. Є багато висновків та розуміння, що потрібно покращувати зараз.

Запровадили такі зустрічі як All-hands, які більше про розвиток, стратегію, постійну комунікацію і фідбеки. Тобто, основний фокус був у нас на те, щоб відкрито за прозоро ділитися планами компанії, і щоб кожний працівник міг зрозуміти свої можливості та перспективи.

Які ще ініціативи запровадили?

Олександр Новіков: Окрім постійних зустрічей щодо стану співробітників Pulse check, регулярних One-on-One та IDP, також:

  • запровадили тренінги People Management для команди керівників;
  • ввели систему OKR (Objectives and Key Results), націлену на визначення найважливіших цілей та спрямування на них фокусу команд;
  • започаткували Book club, де співробітники разом читають один раз на місяць обрану літературу та діляться своїми враженнями та інсайтами;
  • провели дводенний тренінг з надання першої медичної допомоги в Києві;
  • організували онлайн-тренінг з фінансової грамотності;
  • також проводимо щотижневі п’ятичні зустрічі “Післяробочі теревені” для всіх працівників у вільному форматі.

На що звертаєте зараз найбільшу увагу? Які навички важливі для Cloudfresh?

Олександр Новіков: Якщо про навички — то це про hard skills, вони індивідуальні для кожної позиції. Тому в цьому випадку для нас важлива експертність працівника на тому рівні, на якому він знаходиться. Ми не очікуємо від Junior рівня Senior, звичайно. Тут ми вже дивимось, які компетенції мають бути по кожній позиції, і вимірюємо їх рівень.

А якщо говорити про soft skills?

Олександр Новіков: Ні для кого не секрет, що наразі існує загальносвітовий тренд того, що роботодавці звертають більшу частину уваги на soft skills: емоційний інтелект, емпатію, і багато інших штук, які набагато складніше підтягнути ніж hard.

В процесі рекрутингу, ми намагаємося якомога краще визначити наскільки кандидат підходить нам на ціннісному рівні та нашу схожість в фундаментальних поглядах на життя. Також велику увагу приділяємо тому, наскільки людина спрацюється з керівником або з командою. Були кейсі, коли кандидати були дуже потужними по hard skills, але ми мали їм відмовити, що часто є непростим рішенням.

Як проходить навчання нових співробітників та адаптація?

Олександр Новіков: У нас є онбординг, який ми постійно покращуємо. Звісно, ми використовуємо для цього Asana, де дуже зручно та просто об’єднати всі процеси, учасників з різних команд та інформацію, необхідну на перших етапах. В процесі онбордингу беруть участь багато людей — HR, керівник, тіммейти, а в деяких випадках навіть засновники компанії. Уваги новому співробітнику від керівника набагато більше ніж тим, хто вже давно працює в компанії.

Ми отримуємо дуже теплий та позитивний фідбек від співробітників щодо раціональності та зрозумілості онбордингу. Але, звичайно, ми точно будемо й надалі покращувати цей процес, є багато ідей, і ми вже їх втілюємо.

Навчання є великою частиною онбордингу, велика частина якого є self-learning — навчальні програми від наших вендорів, тому наші нові співробітники проходять багато курсів та отримують сертифікації від Google, Asana, GitLab, Zendesk та Microsoft.

І що ще важливо, це те, що вже на етапі отримання оферу, людина бачить конкретні вимірювані цілі того, що їй треба зробити за кожний місяць випробувального. Тому постановка задач є достатньо прозорою та чіткою. І всі ці цілі одразу дизайняться в систему OKR, про яку я, здається, вже згадував раніше.

Чи вплинула війна на розвиток компанії: можливо, довелося відмовитися від якихось планів або навпаки з’явилися нові ідеї розширення?

Радек Левічек: Не можна не зазначити “руйнівний” вплив війни на робочі процеси, особливо на початку воєнних дій. Більша частина нашої команди знаходиться в Україні та перші тижні ми займалися тим, щоб перемістити їх в більш безпечні місця. Проте, за 2-3 тижні, ми поновили нашу роботу та, наскільки це можливо, пристосувалися до обставин для подальшого ведення бізнесу та співпраці з нашими клієнтами та партнерами.

В плані розширення бізнесу, ми змінили наш фокус — 80% на європейські, африканські та центральноазійські країни.

Як вдалося масштабуватися в такий час?

Радек Левічек: Ми планували розвиток компанії та збільшення кількості співробітників, лише змінили фокус та почали навчати наших співробітників тому, як комунікувати з клієнтами з інших країн. Наприклад, організували додаткові курси англійської, які й досі користуються популярністю серед наших команд. І нещодавно ми навіть розширили кількість груп.

Ми намагалися залишити стільки ж робочих місць та вакантний позицій. Це було основою нашої соціальної відповідальності. Хоча, ми не досягли раніше поставленого плану в збільшенні, ми не змінили нашу тактику і продовжували наймати нових людей.

Сloudfresh й надалі активно наймає нових співробітників, продовжуючи масштабуватися та виходити на нові ринки. Ви можете ознайомитися з вакантними позиціями компанії за посиланням.

Парк Володимирська гірка в Києві

Якщо вас зацікавила співпраця з Cloudfresh, хмарні рішення або послуги компанії, ви можете надіслати ваш запит на [email protected].

Команда Cloudfresh завжди відкрита до діалогу та готова зустрічати нові виклики, як і більшість українських компаній, які вистояли в цей важкий період та ефективно працюють та розвиваються під час війни.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...